Boris Džonson i Bregzit: Vlada donosi zakon koji zabranjuje dalje odlaganje procesa

Turpentine

Iskusan
Poruka
5.246
1576580019052.png


Vlada Velike Britanije trebalo bi da doda novi član u predlogu zakona o Bregzitu kako bi parlamentu bilo onemogućeno da produži proces i nakon kraja 2020.
Prelazni period Bregzita - koji bi trebalo da bude završen u decembru 2020. godine - može biti produžen ugovorom za najviše dve godine,
Ali izmenjeni Sporazum o povlačenju, o kome bi trebalo da se glasa ove nedelje, isključio bi svako produženje procesa.

Kritičari kažu da to povećava šansu da Britanija napusti Evropsku uniju bez trgovinskog sporazuma.
Sekretar za Bregzit vlade u senci Ser Kir Starmer kaže da je ovaj potez „bezobziran i neodgovoran" i optužio premijera Borisa Džonsona da je „spreman da ugrozi poslove velikog broja ljudi".


Iz Dauning Strita je saopšteno da je plan vlade da prva rasprava i glasanje novog parlamenta bude o ugovoru o povlačenju - zakonu koji treba da ratifikuje Bregzit - i da se održi u petak.
Sa većinom od 80 poslanika u novom sazivu parlamenta, Džonson očekuje da ovaj predlog zakona bude usvojen na vreme i da Velika Britanija napusti Evropsku uniju 31. januara.
Vlada onda ima rok da do kraja prelaznog perioda 31. decembra postigne dogovor o slobodnoj trgovini s Briselom, pre nego što se ti odnosi usaglase sa pravilima Svetske trgovinske organizacije.
Vodeći zvaničnici EU, uključujući i šefa za pregovore Mišela Barnijea, skeptični su da će se sporazum ispregovarati do tada.

https://www.bbc.com/serbian/lat/svet-50819752


 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.