Ministar Bratina za Danas o medijima koji „vode rat protiv države“: Svi koji podržavaju blokade su antidržavni elementi
Ž.B.danas 17:02
Povodom izjave koju je dao Večernjim novostima, kada je rekao da pojedini mediji „vode rat protiv države“, ministar informisanja Boris Bratina kaže za Danas da pod takvim medijima podrazumeva one koji podržavaju blokade, ali da „ne veruje“ da će protiv njih država preduzeti bilo kakve mere.
„Mislim da je sasvim očigledno da neki mediji vode antidržavnu politiku. Dakle, jasno je da svi oni koji podržavaju blokade vode antidržavnu politiku. Zaista smatram da su svi oni koji podržavaju blokade antidržavni elementi. Uopšte nemam dilemu oko toga“, kaže Bratina.
Dodaje i da se kao ministar zalaže za novinarske standarde, kao što je istinitost.
„U svakom od medijskih zakona koji su prošli stoji naglašeno istinito, objektivno i potpuno izveštavanje, pa onda pustiti i drugu stranu da se čuje. I ja očekujem da to bude tako i da godi svim novinarima“, kaže Bratina.
On kaže da „ne veruje“ da će država postati represivnija prema medijima koji podržavaju blokade, i naglašava značaj dijaloga između medija.
„Smatram da mediji među sobom treba da razgovaraju i da naprave koliko je god moguće otklon od svojih vlasnika koji već imaju svoje ideje, i na taj način će se vratiti novinarski integritet“, kaže Bratina.
Prema njegovom mišljenju, mnogi dobri novinari su postali propagandisti, i da takvih ima „i sa jedne i sa druge strane“.
„Zato je važno da se ne zalažemo za politike, jer o politikama ne možemo razgovarati, možemo samo da razgovaramo o standardima“, kaže Bratina.
On je za Večernje novosti rekao da se informisanje u poslednjih nekoliko godina u ogromnoj meri premestilo na društvene mreže, navodeći da je tamo – „potpuna džungla“.
Za Danas kaže da se to može regulisati samo zakonima i zabranama, što, kako kaže, on u principu ne podržava.
„Tehnologija prednjači u odnosu na dijalog, i ona omogućava neku vrstu ‘ne-dijaloga’. I onda imate razne grupe koje su tu samo da bi utvrdile određeni broj istomišljenika koji bi mogli biti upotrebljeni za nešto. Tome se može stati na put samo nekakvim zabranama, za šta ja u principu nisam, samo sam za samosvest onih koji to organizuju“, zaključuje Bratina.
*******************************************************************************************************************************************
Калигула, коњ, Сенат?