borilacke vestine u skolama

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
...to sto je ljuba preko neke veze isfurao da se aikidio uvede je cisto sranje...

...pazi sto se mene tice onda je bolje da se totalno razvije sport u nasim skolama i da imas vise sportova da biras...a sto se borenja tice tu isto treba da se uvede par vestina...

U skoli treba samo da se uvede korekcija u plan i program fizickog vaspitanja,tako sto ce,pored vec zastupljenih sportova,kao sto su igre loptom,razne vrste gimnastike,atletika i slicno,na redovnim casovima fizickog moci da se redovno rade i doticni sportovi,ako ne svi moguci,ono bar takvi koji na nasem fakultetu za fizicku kulturu ulaze u program
ili se smatraju osnovnim-džudo,karate,rvanje.Neka me isprave ako gresim.Ne vidim po cemu su,na primer,igre loptom
ili sprave,osnovniji od npr.rvanja,koje
jeste sustinski i drevni sport,koliko i atletika,
kraljica sportova.
Kvalifikovanost nastavnog kadra ne bi trebalo da bude problem,jer su pomenuti sportovi radjeni
na dif-u,kao sto rekoh.

Koliko sam shvatio, to bi i trebalo da bude varijanta gde bi se nudilo nakoliko mogucnosti, samo ne znam da li ce u jednoj skoli moci da se bira, ili ce se cele skole odlucivati za pojedine discipline. Licno mislim da su rvanje i judo najadekvatniji iz raznoraznih razloga, ali o tom po tom...
Cinjenica je da je Ljuba Vracarevic marketinski najdalje dogurao u toj prici i to ima svojih dobrih i losih strana. Lose su te sto je on najblaze receno cudnovatan kao pedagog, a da i ne govorimo o prici koju fura o sebi i svom stilu aikidoa. No, sa druge strane on je taj koji je uopste pokrenuo tu inicijativu, te mu tu treba odati priznanje.

Kad se uzmu svi aspekti naseg skolstva u obzir, na prva dva mesta bih stavio rvanje i boks.

Tu prvenstveno mislim da deca nauce osnove, da nauce da udare, eskiviraju i slicno. Istovremeno ova dva sporta nemaju nikakve implikacije religija, pokreta, privatluka i slicnih stvari i sto je roditeljima u danasnje vreme vazno - nije potrebna nikakva dodatna oprema.

Idealna stvar kada bi se iz polugodista u polugodiste radile osnove vecine "bazicnih vestina", tipa:
1. razred (rvanje)
2. razred (box)
3. razred (judo)
4. razred (karate)...

Naravno uz ovo ide i standardno gradivo tipa osnove odbojke, kosarke, rukometa, gimnastike... Na taj nacin dala bi se deci mogucnost da upoznaju mnoge borilacke sportove i pravilnije odaberu sta im se od toga vezba.

Naravno, mi za ovo nemamo dovoljno strucnog kadra, mada koliko su strucni da ih uce rukomet, toliko mogu da se osposobe i za karate.

Mislim da je to super ideja.Tako ce se klinci od malih nogu uciti da kontrolisu svoju negativnu energiju (recimo bes i zelju za nasiljem) i da je preusmere u pozitivnu,da uvazavaju protivnika sa kojim se bore ,tj.da izgrade sportski duh,i na posletku da se zanimaju necim.Mi smo poznati u svetu po talentovanim karatistima i uopste majstorima borilackih vestina.U Japanu i staro i mlado,i musko i zensko vezba i nista im ne fali.Dobro,to je tamo i nacin zivota,a ne samo sport,ali ne bi bilo lose da pokusamo i mi,bar kao sport.U svakom slucaju moze samo da nam koristi.

Hm, odosmo predaleko rekao bih, barem sto se tice predloga o tome sta bi trebalo u kojem razredu raditi. Na kraju krajeva, decu treba samo izloziti tim stvarima, tako da ukoliko se uoci izrazen potencijal ili zelja, mogu da se upute u odgovarajuce klubove. Ne mozemo ocekivati da se od njih u samoj skoli na casovima fizickog stvaraju neki ozbiljni vezbaci. Cak ni u slucaju da im se uvedu posebni casovi borenja kao izbornog predmeta, buduce da bi ih bilo verovatno samo jednom ili dva puta nedeljno i to po 45min.
Sto se tice veze izmedju religije i borilackih vestina na ovim prostorima, rekao bih da tu prednjaci Svebor, ako bismo to uopste mogli nazvati borilackom vestinom.

Back