Borba titana je počela - ChatGPT vs Google

Ko će izaći kao pobednik, Google ili OpenAI (tj. ChatGPT)

• Google

• OpenAI

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

Sizif

Strani posmatrač
Moderator
Poruka
60.432
Počelo je ono što se moglo i očekivati, možda i pre nego što smo pretpostavili - u najnovijoj verziji ChatGPT-ja pojavila se opcija da se u Chrome-u default pretraga promeni sa Google-a na ChatGPT.

Ovo bi za Google bilo katastrofalno loše, da im neko relativno nov na tržištu preuzme primat nad pretragom.

Šta mislite, ko je jači?

1732628980947.png

OpenAI-a ima dobre sanse da pregazi Google i pridobije korisnike na duzi rok, ima jednostavnost, robustnost, pristupacnost, sve ono sto je imao Google svojevremeno u borbi sa Yahoo-om, to su sve osobine koje je imao tada Google pretrazivac dok je Yahoo bio pretrpan konfuznim interfejsom. A sad mu se moze desiti sudbina Yahoo-a.

Kao sto je nekada Google bio sinonim za internet pretragu tako je i chatGPT sinonim za jezicki model.

A da ne govorim sto OpenAi ima iza sebe ogromnu potporu Microsofta koji ceka na ovu priliku jos iz doba dinosaurusa :lol:

Hajde prevedeno za vas:

Мало је вероватно да ће се Гоогле претрага у потпуности завршити у блиској будућности због увођења АИ модела као што су Бард и ЦхатГПТ. Иако су ови језички модели заиста напредни и могу директно да одговоре на неке упите за претрагу, они и даље имају ограничења због којих је мало вероватно да ће у потпуности заменити наменске претраживаче као што је Гоогле. Ево зашто:
Предности Гоогле претраге:
  • Свеобухватност: Гоогле претрага индексира огромну количину информација, нудећи корисницима приступ различитим веб локацијама, документима и ресурсима. Бард и ЦхатГПТ тренутно не могу да парiraju овом великом досегу.
  • Прецизност и пристрасност: Гоогле претрага користи сложене алгоритме и људску стручност како би обезбедила тачне резултате и минимизирала пристрасност. АИ модели као што су Бард и ЦхатГПТ су још увек у развоју, а потенцијалне пристрасности могу утицати на њихове одговоре.
  • Специфичност и нијанса: Гоогле претрага омогућава корисницима да фино подесе своје упите за претрагу помоћу филтера, оператора и напредних техника претраге. АИ модели се тренутно боре са разумевањем нијанси сложених упита за претрагу.
  • Интеграција са Гоогле екосистемом: Гоогле претрага је добро интегрисана са другим Гоогле услугама као што су Мапе, Сцхолар и Вести, нудећи свеобухватно искуство информација. Замена целог овог екосистема представљала би значајан изазов.
Ограничења АИ четботова:
  • Ограничен приступ информацијама: Они се ослањају на податке о обуци и можда немају приступ динамичким информацијама у реалном времену којима Гоогле претрага може да приступи.
  • Подложност пристрасности: Подаци и алгоритми обуке могу да уведу пристрасности, потенцијално утичући на тачност и правичност одговора.
  • Потешкоће са отвореним питањима: Могу се борити са отвореним питањима која захтевају разумевање, анализу и тумачење сложених тема.
  • Недостатак корисничке контроле: искуство претраге може бити мање прилагодљиво и контролисано у поређењу са традиционалним претраживачима.
Потенцијална сарадња:
Уместо да у потпуности замене Гоогле претрагу, модели вештачке интелигенције као што су Бард и ЦхатГПТ би могли да јој помогну и побољшају. замислите:
  • Коришћење вештачке интелигенције за упите на природном језику: Корисници би могли да претражују користећи конверзацијски језик, а вештачка интелигенција би то могла да преведе у префињене упите за претрагу за Гоогле.
  • Сажеци и одговори засновани на вештачкој интелигенцији: АИ би могла да сумира релевантне информације или директно одговара на основна питања, побољшавајући корисничко искуство.
  • Персонализовани резултати претраге: АИ би могао да персонализује резултате претраге на основу историје корисника и преференција, нудећи прилагођеније искуство.
Све у свему, док се АИ језички модели брзо развијају, мало је вероватно да ће у блиској будућности у потпуности заменити традиционалне претраживаче попут Гоогле-а. Обе технологије имају своје предности и слабости, а сарадња би могла довести до још моћнијег и једноставнијег приступа информацијама у будућности.

Poslednja izmena:
Mada, ja tako mislim, Google ne sedi skrstenih ruku sto se tice AI, pretpostavljam da nesto krupno radi na AI modulima a koliko znamo kupio je Bard AI i promovisao ga je kao svoj Gemini.

Ako se setimo proslosti tako je Google kupio mnostvo softverskih kompanija sa njihovih proizvodima i impementirao ih kao svoje aplikacije. Yahoo, Silicon Graphics, Youtube, Double Click, Android, Nortel, Motorola Mobility, Waze...

Poslednja izmena:
Uzgred, koristite li vi u Srbiji Gemini? A? Niko se ne peca na moj prethodni post sto bi znacilo ne. Stici ce i do vas, ne bojim se. Instalisite ga bar na Android (najbolje na verziju 15) i videcete ne zaostaje za ChatGPT, plus je integrisan sa operativnim sistemom i nekim od googleovih aplikacija. Pretpostavljam da ce kao i sa ostalim googleovim softwerom za par godina da razbija i bude nesto sto je svakodnevno i verovatno ce da pocisti konkurenciju (cak i ChatGPT i microsoftov Copilot)

Integracija googleovih servisa je frapantna, pogotovo u njihovom rodnom gradu San Franciscu. Jesenas sam jos u avionu preko Geminija isplanirao tacno u minut transport sa aerodroma do hotela na Fisherman Wharfu (turisticki deo grada) preko Google Pay uzeo online tikete za metro, narucio googleov robotaxi Waymo (LINK, LINK <---) preko googleove aplikacije a koji je dosao u trenutku kad sam izasao iz metro stanice. Udjem u robotaxi, on nastavi da vozi do hotela, zaustavi se i samo izadjem napolje, sve je unapred sredjeno i placeno preko googleovih servisa, pretjodno sam preko Googla sredio i za hotel, te se samo pojavio na recepciji i prislonio im QR code na citac te tako resio pitanje hotela. U metrou i robotaxiju su mi samo sa Google Pay eireless skinuli kintu i aktivirali tikete. Bukvalno ne morate da razmisljate, Gemini vam saopsti koje aplikacije treba da koristite i gde da idete. Pretposavljam da ce se vremenom to rasiriti na sve i na ceo svet. Postacemo robovi Googl-a.

Poslednja izmena:

Back