Boravak van Nemacke sa Aufenthaltstitel-om

hkrojac

Početnik
Poruka
8
Pozdrav svima. Supruga je skoro dobila radnu vizu po novom ubrzanom zakonu. Iako nismo planirali da joj se ne priduzim u prvih godinu dana iz privatnih razloga, racunali smo zasto da ne apliciram i ja ako vec ide po automatizmu da ne bi kasnije dugo cekali. Tako je i bilo, viza mi je u pasosu pa bih sad trebao da se prijavim kod nje. Mene sad interesuje, posto bih sa boravisnom dozvolom samo povremeno odlazio kod nje a njoj se po novom automatski menja poreska grupa zbog mene i dobija nesto vecu platu, da li bi zbog toga ona mogla da ima nekih problema ili ne?
Hvala svima unapred.

Oboje sa srpskim pasošem?

U Švajcarskoj su pravila po kantonima, verovatno je tako i u Nemačkoj, po saveznim državama što se tiče poreza...
Na to ti pitanje samo moze dati odgovor strucnjak.
Prebirao sam malo po stranici, ali nisam nasao odgovor, cak i tamo pise da se za takve stvari obratite jednom od njihovih strucnjaka.
Drugim rijecima, isprsite se stotinjak, dvjestotinjak eura nekom njemackom odvjetniku koji radno i socijalno pravo ima u malom prstu.
Nije iskljuceno da bi ono pravilo o +/- 183 dana tvog boravista moglo igrati neku ulogu, ali sada stvarno lupetam.
Ja bi platio i posavjetovao se s nekim strucnim, pa nije dvjestotinjak eura iznos koji ljude tjera na prosjacki stap.
Daleko od toga da je malo, ali nece vas ukopati.

Oboje sa srpskim pasošem?

U Švajcarskoj su pravila po kantonima, verovatno je tako i u Nemačkoj, po saveznim državama što se tiče poreza...
Jedan od najposebnijih kontinentalnih pravnih sustava na svijetu.
Kod njih i npr. u Liechtensteinu obicajno pravo jos uvijek igra ulogu, nemoj to preslikavati na Njemacku, puno je slicnija srpska pravna skola njemackoj pravnoj skoli, nego svicarska njemackoj.
Njemacki odvjetnik iz radnog i socijalnog prava, zakazite termin od dva sata i saslusajte ga.
To je moj savjet.

Hvala obojici na odgovorima.
Jeste, oboje smo sa srpskim pasosima mada ne verujem da to ima neku ulogu kod poreza, ali ko zna. Protrcao sam i ja onaj sajt ali nema nista, samo uopstene informacije, verovatno bi neki njihov pravnik to stvarno trebao da pogleda. A kakvo je to pravilo +/-183 dana. Toliko minimum u godini boraviti tamo da bi se racunao boravak ili sta?

Hvala obojici na odgovorima.
Jeste, oboje smo sa srpskim pasosima mada ne verujem da to ima neku ulogu kod poreza, ali ko zna. Protrcao sam i ja onaj sajt ali nema nista, samo uopstene informacije, verovatno bi neki njihov pravnik to stvarno trebao da pogleda. A kakvo je to pravilo +/-183 dana. Toliko minimum u godini boraviti tamo da bi se racunao boravak ili sta?
183 +/- dana.
Boris Becker prijavio je prebivaliste u Monacu, zbog niske porezne stope.
Porezna sluzba ga je pratila, pogotovo njegove prelaske preko granice i na sudu dokazala da nije minimalno boravio pola godine + 1 dan u Monaccu, vec je nekih 190 dana proveo u Njemackoj, a ostatak u Monacu.
Time je prisilno bio svrstan u njemacki porezni sustav (zato sto je veci dio godine proveo u Njemackoj u odnosu na Monaco) pa su mu naplatili porez po njemackom zakonodavstvu, tj. ogulili mu kozu s ledja.

183 +/- dana.
Boris Becker prijavio je prebivaliste u Monacu, zbog niske porezne stope.
Porezna sluzba ga je pratila, pogotovo njegove prelaske preko granice i na sudu dokazala da nije minimalno boravio pola godine + 1 dan u Monaccu, vec je nekih 190 dana proveo u Njemackoj, a ostatak u Monacu.
Time je prisilno bio svrstan u njemacki porezni sustav (zato sto je veci dio godine proveo u Njemackoj nego u Monacu) pa su mu naplatili porez po njemackom zakonodavstvu, tj. ogulili mu kozu s ledja.
Na srecu, nisam Beker, valjda nece da me prate :D

Pozdrav svima. Supruga je skoro dobila radnu vizu po novom ubrzanom zakonu. Iako nismo planirali da joj se ne priduzim u prvih godinu dana iz privatnih razloga, racunali smo zasto da ne apliciram i ja ako vec ide po automatizmu da ne bi kasnije dugo cekali. Tako je i bilo, viza mi je u pasosu pa bih sad trebao da se prijavim kod nje. Mene sad interesuje, posto bih sa boravisnom dozvolom samo povremeno odlazio kod nje a njoj se po novom automatski menja poreska grupa zbog mene i dobija nesto vecu platu, da li bi zbog toga ona mogla da ima nekih problema ili ne?
Hvala svima unapred.
možda ja mogu da pomognem. problem je što tvoja žena prelazi iz poreske klase 1 u poresku klasu 3 gde joj se manje odbija od brutto plate i onda bi to kao bila prevara mada ja ne vidim problem jer kako će oni znati da ti nisi sve vreme u Nemačkoj (a možda i ne moraš da budeš).
ti si ionako vezan samo vizom spajanja porodice tj. nisi vezan radnom vizom pa da ti boravak bude uslovljen.

slobodno cepaj mislim da to neće biti problem. problem imaju oni koji prijave da su im deca sa njima u Nemačkoj a oni su recimo u Srbiji i ta prevara se lako otkrije pa onda moraju da vraćaju državi sav dečiji dodatak.

Ma znam, salim se samo. Sada citam da bi kod moje prijave automatski dobili poresku klasu 4 a tu je porez isti kao za samce u klasi 1 tako da ispada da ih ne bi ostetili mojom prijavom. Tek u klasi 5/3 ona bi dobijala vise ali to samo ako ona zatrazi promenu klase. Bar ja tako kapiram.
poreska klasa 4 je kada su oboje zapošljeni u Nemačkoj

Ma znam, salim se samo. Sada citam da bi kod moje prijave automatski dobili poresku klasu 4 a tu je porez isti kao za samce u klasi 1 tako da ispada da ih ne bi ostetili mojom prijavom. Tek u klasi 5/3 ona bi dobijala vise ali to samo ako ona zatrazi promenu klase. Bar ja tako kapiram.
Pogledaj sta pise FDDD, mislim da te do sada daleko najbolje od svih nas tu posavjetovao.

Da procitao sam, ohrabrujuce razmisljanje. I ja sam razmisljao u tom pravcu jer nam nikad nije ni bilo u glavi da ih zavrcemo za neke pare. Samo da vidim koja se posle moje prijave poreska grupa automatski dodeljuje. Ako je 3/5, onda bi mogla da zatrazi prelaz u 4/4 tako da ne bi imali za sta ni teoretski da je jure.

@hkrojac

Niste dobro razumeli poreski sistem u Nemackoj.
Ako niste prijavljeni na istoj adresi u Nemačkoj ne možete imati poreske olakšice već ste oboje klasa 1!
Poreske klase 3/5 i 4/4 za venčane parove ne utiču na visinu poreza već samo na način plaćanja poreza. U oba slučaja visina poreza je u cent identična s tim da u klasama 3/5 plaćate manji porez u toku godine i obavezni ste da radite poresku prijavu na kraju godine. U slučaju 4/4 plaćate veći iznos tokom godine (kao da se klasa 1) ali prilikom predavanja poreske prijave za tu godinu dobijate povrat poreza koji ste preplatili, a koji bi dobijali mesečno u klasi 3/5.
Stvar je izbora - šta vam je praktičnije - 3/5 ima više smisla kada jedan supružnik zarađuje značajno više od drugog. Ukoliko slično zarađujete u 3/5 ćete platiti premalo poreza tokom godine i uglavnom ćete morati doplatiti prilikom obrade poreske prijave (koja je obavezna za 3/5 klase!). Za 4/4 poreska prijava nije obavezna, ali ako je ne uradite ostavićete gomilu para državi.

Sto se tiče legalnosti, ako prijavite adresu u Nemackoj i posle toga radite u Srbiji i ne prijavite taj prihod poreskim vlastima, možete imati ozbiljan problem (naravno u slucaju da oni to otkriju). Takodje u tom slučaju mogu da vam ponište boravišnu dozvolu bez obzira na broj dana u/van Nemačke. Sve u svemu, ako ne želite da se preselite i živite-radite u Nemackoj sačekajte sa vizama i prijavama ili se konsultujte sa nadležnim službama za strance i-ili advokatima.

[

Stvar je izbora - šta vam je praktičnije - 3/5 ima više smisla kada jedan supružnik zarađuje značajno više od drugog. Ukoliko slično zarađujete u 3/5 ćete platiti premalo poreza tokom godine i uglavnom ćete morati doplatiti prilikom obrade poreske prijave (koja je obavezna za 3/5 klase!). Za 4/4 poreska prijava nije obavezna, ali ako je ne uradite ostavićete gomilu para državi.
To se obicno uzima ako je recimo plata ( obicno muza) barem 3xveca od
plate koju ima zena.

To se obicno uzima ako je recimo plata ( obicno muza) barem 3xveca od
plate koju ima zena.
Malo ste preterali... :) 3/5 ima smisla kada jedan partner zaradjuje preko 60% ukupnog porodicnog prihoda. Npr. ako zajedno zaradjuju 3000e, 3/5 se isplati ako jedan od njih ima 60% tj 1800e ili vise i taj je klasa 3. Pri tome je to znacajno za parove koji malo zaradjuju jer imaju novac odmah na raspolaganju, svakog meseca umesto godisnje prilikom prijave poreza. Imate online kalkulatore, unesete prihode i izracuna vam za svaku kombinaciju koliko ko dobija/placa.

Sa druge strane imate zene/muskarce koji ne zele da u klasi 5 imaju daleko veci porez na racun partnera koji je u klasi 3 i prosto ravnomerno podele porez u klasama 4/4 i posle prilikom poreske prijave svako dobija svoj deo preplaćenog poreza. Zato je sistem dobar jer imate mogućnost izbora.

Dakle sve je stvar porodične organizacije i potreba ali je suština da je ukupan porez na godišnjem nivou za bračni par uvek identičan nevezano za klase 3/5 i 4/4. Razlika je samo u načinu plaćanja i raspodeli izmedju partnera.

Back