Борачке организације Републике Српске најавиле излазак на улице и блокаду ентитетских институција

комшија

Stara legenda
Poruka
90.841
1595659687600.png






Borci poručili: Povucite inicijativu o dodjeli novca Asocijaciji „Stvaraoci RS" ili izlazimo na ulice!

Boračke organizacije iz Istočnog dijela Republike Srpske danas su, na sastanku u Istočnom Sarajevu, zatražile da se Inicijativa o isplati novčane naknade članovima Asocijaceje "Stvaraoci Srpske'' hitno povuče te da se konačno počne raditi na rješavanju nagomilanih problema boračkih populacija. U protivnon najavljuju izlazak na ulicu i blokadu institucija Republike Srpske.


,,Godinama trpimo poniženja a Incijativa o isplati novčane naknade članovima Asocijacije ,,Stvaroci Republike Srpske'' je kap koja je prelila čašu'', poručuju borci istočnog dijela Srpske.


,,Sa gnišanjem osuđujemo Inicijativu tzv. stvaralaca Republike Srpske i onih koji su je potpisali. Iniciojativu smatramo krajnje arogantnom, nemoralnom i uvredljivom za sve boračke kategorije", kaže predsjednik Odbora Ratnih vojnih invalida Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić.



Predsjednik Boračke organizacije Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić od, kako kaže, lažnih stvarala zahtjeva da prestanu da koriste tu riječ jer svi znamo ko je i kako stvarao Republiku Srpsku.


,,Znamo mi ko je ratovao a ko se u ratu bogatio. Sa onima koji su dali život za Republiku Srpsku niko se ne može porediti'', ističe Lalić.


Borci zahtjevaju da predstavnici svih političkih partija odmah povuku potpise sa, kako kažu, sramne incijative.


Od Vlade Republike Srpske zahtjevaju da incijativu ne uzima u razmatranje već da se bavi riješavanjem nagomilanih problema boračkih kategorija.


Predsjednik Boračke organizacije Istočne Hercegovine Slobodan Ilić podsjeća da je u Hercegovini hiljadu i 300 nezaposlenih boraca i 110 nezaposene djece poginulih boraca.


,,Naši demobilisani borci hljeb traže u Dubrovniku kod naših ratnih neprijatelja'', podsjeća Ilić.



Predsjednik Boračke organizacije Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić navodi primjer ratnog vojnog invalida četiri puta ranjavanog koji je dobio rješenje o penziji od 160 maraka.


Pominje i slučaj žene koja je u ratu izgubila dva brata i oca a prije tri mjeseca je ostala bez posla kao tehnološki višak u jednim javnim preduzeću u Sokocu.


,,Tri mjeseca to traje a niko od političara nije se "pečešao po zadnjici'' da joj pomogne iako to mogu riješiti za pet minuta'', navodi Lalić i ogorčeno pita:


,,Zar to nije sramota? Ovi se u sekundi dogovore da odvoje 15 miliona za pojedince koji su rat proveli u cipelama i sa kravatama.Onima koji su dobro živjeli i čijoj djeci život nije bio u opasnosti. Sram ih bilo!''


Borci poručuju vlastima Srpske da se ne igraju sa njihovim stpljenjem. Nismo bili kukavice u ratu nećemo ni u miru,upozoravaju borci i najvljuju protest u Trebinju 1. avgusta, a nakom toga i u cijeloj Republici Srpskoj ako do 21. septembra Vlada ne ispuni bar dio zahtjeva Boračke organizacije.



Borci tvrde da se oni ne odruču predstavnika civilno-političke vlati koja je u ratu donosila sudbonosne odluke za srpski narod ali pitanja demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida i porodica pogilnulih moraju biti prioritet.


,,Ne odričemo se ni Radovana ni Krajišnika ali Republiku Srpsku stvorili su oni čije su kosti danas na Malom Zejtinliku u Sokocu i na drugim vojničkim grobljima širom Republike Srpske'', poručuje predsjednik Boračke organizacije ,,Ilidžanski borac'' Goran Šehovac.


Boračke organizacije Istočnog dijela Srpske tvrde da imaju i podršku saboraca iz Krajine ali da zbog epidemiološke situacije nisu mogli održati zajednički sastanak.




BN TV link



Циркусијада са посетом Бугојанца Александра Вучића Републици Српској неће нахранити гладна уста бораца. И када су се чак и уплашени борци усудили да пусте гласић против банде, то је знак да се режиму Додига ближи крај!
 
Poslednja izmena:
Nemoj tako. Nekada si botovao za Voju vojvodu, hvalio Kinu...
Pogledaj kako si nekada bio orni radikal,

https://forum.krstarica.com/threads/zoran-krasic-spasicemo-srpsko-selo-i-seljaka.542488/
Дуленце, "нормално" je што ти као човек пореклом из земаља некадашње Хабзбуршке монархије ниси волео Зорана Красића јер је био Србијанац и рођени Београђанин. Међутим, пок. Зоран Красић био је једини поштен радикал, а који је успео да умре природном смрћу. Лака му земља.

Мало је медијски експонираних националиста који нису лажњаци. Има их тек неколико. Сасвим природно, то су редом Србијанци - уз поменутог покојника, то су социјалиста Новица Тончев, четници Веља Илић и Стаматовић, новинар и власник "Србин Инфа" Дејан Петар Златановић, равногорац Иван Ивановић из покрета "Наши"...
 
1595672859500.png





Srpsku su odbranili borci, sačuvao narod, a ne "stvaraoci"

- Republiku Srpsku odbranili su borci, a sačuvao narod - istakla je na svom fejsbuk portalu poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Jelena Trivić i dodala da je kategorički protiv sporazuma da se "stvaraocima" dodijele novčane privilegije za politički angažman tokom rata.

1595672886400.png


25.07.2020 | 11:06

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS Jelena Trivić istakla je da kao političar ima odgovornost zbog javnosti da iznese i svoj stav po pitanju namjere da se "stvaraocima" dodijele novčane privilegije za politički angažman tokom rata.

Na sporni sporazum reagovala je sljedećim riječima:


- PROTIV kategorički. Republiku Srpsku odbranili su borci, a sačuvao narod - napisala je Trivić na svom fejsbuk profilu.

Govoreći o podršci predstavnika PDP-a spornom sporazumu sa Asocijacijom stvaralaca Republike Srpske, Jelena Trivić je navela da nije bila obavještena da će se održati taj sastanak, ko će biti prisutan i šta će biti tema.

Ona je dodala da je o toj inicijativi, kao potpredsjednik PDP saznala iz medija, kao i svi drugi građani.

- Nikad ne bih dala saglasnost i svoj glas tako nečemu, niti ću dati ako se o tom budemo izjašnjavali na organima stranke i u Narodnoj skupštini. Ako me pitate šta mislim o ovoj inicijativi. Mislim ono što misli svaki normalan čovjek, ne mogu se načuditi ljudskoj pohlepi - navela je Trivić.


Ona je istakla da ne zna ko je odlučio da predstavnik PDP bude na tom sastanku.

Trivićeva je navela da je ovo pitanje postavila i na sastanku Gradskog odbora PDP.

- Tražila sam da se kao Gradski odbor PDP-a javno ogradimo od ove inicijative, što je jednoglasno usvojeno na Gradskom odboru - napisala je na svom fejsbuk profilu Jelena Trivić, poslanik PDP-a u NS RS.


(BN)
 
1595673839500.png



Borci Nevesinja: Skandalozan i sraman čin!

"Najoštrije osuđujemo i smatramo skandaloznim i sramotnim jučerašnje potpisivanje sporazuma lidera parlamentarnih stranaka sa prvim predsjednikom NSRS Momčilom Krajišnikom o isplati valorizovane ratne naknade poslanicima prvog saziva NSRS, članovima vlade i tri člana Predsjedništva", saopšteno je iz Opštinske boračke organizacije Nevesinje.

"Smatramo da je ovo još jedan udar na prave stvaraoce Republike Srpske, narod i borce. Sramotno je reći da su Republiku Srpsku stvorili samo oni koji se nalaze u Asocijaciji Momčila Krajišnika, koji sami sebe prozvaše stvaraoci Republike Srpske", kaže se u saopštenju.


Dodaju da možda još neko i može da povjeruje kako tadašnji poslanici i ministri nisu naplatili svoj rad.


"Neosporne su činjenice da su mnogi od njih svoje porodice sklonili u Beograd gdje su bili na sigurnom i materijalno obezbijeđeni, a najveći broj njih i dan danas uživaju plodove tog rada", naglašavaju u OBO Nevesinje.


"I dok se valorizovana naknada obezbjeđuje samo za njih, niko se ne pita šta je sa poginulim, demobilisanim, umrlim borcima i njihovim porodicama, niko se ne pita zašto još uvijek imamo toliko djece poginulih boraca na birou za zapošljavanje", ističe se u saopštenju.


Iz Opštinske boračke organizacije navode, neka je na sramotu i čast svih onih koji juče staviše svoj potpis da se isplati valorizovana naknada onima koji su i u ratu bili povlašteni, dok su najbolji sinovi ginuli širom Republike Srpske.


(BN)
 
1595673943200.png





Neki su izašli kao milioneri, dok borci jedva preživljavaju!

Ukoliko sporazum predstavnika parlamentarnih stranaka u Srpskoj sa asocijacijom stvaralaca dobije zakonski okvir Republika Srpska će, prema nekim računicama, prvom sazivu skupštine, ministrima ratne vlade i članovima predsjedništva Republike Srpske isplatiti oko 15 miliona maraka, po 140 000 svakome. Razlog je taj što su oni svoj posao za vrijeme rata radili bez naknade.

Neki su izašli kao milioneri, dok borci jedva preživljavaju!


Dugačak je spisak onih koji bi u slučaju realizacije inicijative dobili novac. Među njima je nekoliko i danas poznatih imena.


- Milorad Dodik poslanik prvog saziva NSRS


- Momčilo Krajišnik poslanik i predsjednik NSRS


- Uroš Gostić narodni poslanik


- Dragan Kalinić ministar zdravlja


- Aleksa Buha ministar inostranih poslova


- Dragan Davidović ministar vjera


- Novak Kondić ministar finansija


Momčilo Krajišnik iz asocijacije stvaralaca tvrdi da mnogi iz prvog saziva Vlade i skupštine danas jedva preživljavaju. Kaže da inicijativa ima podršku predsjednika boračke organizacije.


Iz boračke organizacije demantovali su Krajišnika i saopštili da se predsjednik te organizacije nigdje nije zvanično očitovao o inicijativi jer nije upoznat o detaljima.



Inicijativa koju su podržali predstavnici i vlasti i opozicije u Srpskoj izazvala je oštre reakcije na društvenim mrežama.


Građani podsjećaju da su bez naknade radili svi ostali u Srpskoj, da su borci bili u rovovima a da danas imaju mizerna primanja a da su neki od političkih stvaralaca iz rata izašli kao milioneri dok borci koji su stvarali Republiku jedva preživljavaju.


Aco Prelić iz stranke Socijalne sigurnosti srpskih boraca napominje da su oni i ranije osudili ovakve inicijative koje sa iste adrese dolaze periodično. On napominje da je prvi saziv parlamenta iznjedrio ogroman broj ratnih profitera i da je vrlo upitno koga treba nagraditi a koga kazniti.


Bivši ministar Milenko Stanić kaže za BN da jeste tačno da pojedinci iz prve vlasti Srpske žive veoma loše ali da treba slušati glas javnosti kao i da Vlada mora da pronađe srednje rješenje jer pojedincima definitivno ne treba nikakva pomoć budžeta.


Reagovala je i Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske. Oni su sopštili da tek kada budu riješena sva pitanja populacije koju zastupaju ili stvarnih stvaralaca Srpske može se razgovarati o statusu i pravima političara.



Organizacija starješina Vojske Republike Srpske zahtjev asocijacije stvaraoca nazvala je sramnim. Oni pozdravljaju da se pomogne onima kojima je pomoć potrebna ali pozivaju i da se ispita materijalni položaj pojedinaca iz prvog saziva i način na koji su stekli bogatstvo.




BN TV
 
To je neka njihova verzija dosmanlija.I ijekavica i ekavica jesu srpski i samo srpski izgovori ali knjizevni jezik ne poznaje dva izgovora.Pod pritiskom strancaca Republika Srpska je napustila ekavski izgovor.Sad je trenutak za vracanje ekavice.Naravno,nije moguce da dekretom gradjani Republike Srpske pocnu da govore ekavskim izgovorom ali skoski siste,mediji,literatura .... ucinili bi na duzi rok da se ekavica etablira kao jedini izgovor.
 
1595729861500.png





Na Momčilovoj listi „stvaraoca“ i monstrum i presuđeni ubica, zvani doktor Mengele iz Lopara

Jedan od „stvaraoca“ koji bi na prijedlog Momčila Krajišnika trebao dobiti 170 280 KM (66 mjeseci po 2580 KM) je i poslanik prvog saziva Skupštine Republike Srpske iz Lopara Dragomir Kerović, presuđeni kriminalac, monstrum i ubica koji je ubio svoje nerođeno dijete, najbolji je primjer beskrulupoznosti i drskosti besmislenog i sramnog zahtjeva Asocijacije „stvaraoca“ predvođene Momčilom Krajišnikom.

1595729922600.png


25.07.2020 | 21:03


Piše: Nebojša Vukanović


Tačno je da neki poslanici prvog saziva žive više nego skromno i da im država treba pomoći da žive životom dostojnim čovjeka, jer su u teškim vremenima i okolnostima donosili važne i hrabre odluke, od osnivanja Narodne skupštine Republike Srpske, odbijanja Vens-Ovenovog plana do stvaranja institucija i pravnog sistema Republike Srpske, ali nažalost ima i bitangi, kriminalaca, korumpiranih političara i raznog ološa koji se obogatio na muci svog naroda u najtežim vremenima.


07252020090521.jpg



Dragomir Kerović do rata se prezivao Tešić, bio je istaknuti član Saveza komunista i partijski sekretar Doma zdravlja u Loparama, gdje je radio kao ljekar, a tek pred prve višestranačke izbore skinuo je udbaški i navukao šinjel nacionaliste, odbacio petokraku i prigrlio grb Nemanjića, vraćajući svoje staro prezima Kerović, koga se nakon Drugog svjetskog rata odrekao njegov otac zbog đeda, četničkog vojvode Radivoja Kerovića sa Majevice.


Njegova životna priča je puna kriminalnih djela, nemorala i beskrupoloznog devijantnog ponašanja. Još kao student bijesnom vožnjom je usmrtio čovjeka u saobraćajnoj nesreći koju je prouzrokovao, za šta je u zatvoru proveo samo 6 mjeseci.



Takođe, još jedna teška saobraćajka koju je kasnije izazvao, uzela je danak.


07252020090555.jpg



Dolaskom višestranačja napušta KPJ i ulazi u SDS sa novim prezimenom Kerović, dobija mandat i postaje poslanik u Skupštini SR BiH.


Tokom Otadžbinskog rata je bio upetljan u razne sumnjive radnje, vzane i za upravljanje lokalnim Domom zdravlja, gdje je bio postavljen za direktora, a pogotovo za malverzacije ratnim porezom, koji je plaćala brojna majevička dijaspora.


Tokom rata ni dana nije proveo na ratištu, ali na misteriozan način gubi oko, mnogi sumnjaju da je to posledica mafijaškog obračuna.

Odmah po prestanku rata u lokalnom hotelu u Loparama otvara noćni klub – javnu kuću, baveći se brojnim poslovima sa one strane zakona.


Kerović je počinio težak zločin 1997. godine kada je iz porodične kuće oteo djevojku u 8-om mjesecu trudnoće, koja je ostala trudna u vanbračenoj vezi sa njim, i lično nasilno izvršio abortus, nakon čega je nesretnu djevojku izbacio iz vozila pored puta u selu Ljeljenčaj pored Bijeljine.


07252020090701.jpg



Njen život spasili su vojnici, koji su je slučajno pronašli, a nakon puno opstrukcija Kerović je tek 2004. godine osuđen na 6,5 godina robije, koje je proveo u Foči i Doboju. Zbog ovog zločina on je dobio nadimak „Bosanski Mengele“, ali uprkos presudi i monstruoznom zločinu nikada mu nije oduzeta licenca i nažalost i danas radi kao ljekar, specijalista kardiolog.




Kerović lako mijenja partije, pa posle zločina prelazi u SNS Biljane Plavšić, potom SNSD Milorada Dodika, a danas je poslanik Srpske napredne stranke Jovana Mitrovića u Loparama.


Politika i otimačina su mu omogućili da dođe do velikog bogatstva, koje i ne pokušava da sakrije. Svoje dvorište u rodnom selu Tobutu pokriva skinutom krovnom konstrukcijom sa fabričke hale „Interplet“ iz Koraja, koja je oštećena u ratu.

Uzima za sebe i stan od doma zdravlja, iako živi nadomak Lopara u Tobutu. Pošto mu je otimačina ušla u krv za sebe grabi i plac u centru Lopara, bespravno ruši sa njega objekte i pravi zgradu, privatnu medicinsku ustanovu, milionske vrijednosti.


07252020090752.jpg



Da nije ugrožen i da ne živi teško govore i fotografije kojima se javno hvali na društvenim mrežama, svojim voznim parkom i luksuznim automobilima, 4 luksuzna mercedesa i pasata u njegovom vlasništvu.


07252020090811.jpg



Osim luksuznim vozilima, kućama i ljekarskom ordinacijom, dr Mengele sa Majevice na svom profilu i društvenim mrežama često se hvali susretima i fotografijama sa političkom vrhuškom na vlasti, Miloradom Dodikom, Draganom Lukačem, udbašem Tomom Kovačem..


07252020090830.jpg



07252020090844.jpg



07252020090901.jpg



Zanimljivo da ovaj „stvaraoc“ nikada nije obukao uniformu, i na svim forografijama tokom rata, kojim se hvališe i koje često objavljuje na društvenim mrežama, obučen je isključivo u civilnoj odjeći.


07252020090922.jpg



Zanimljivo da ovom monstrumu, uprkos pravosnažnoj presudi i više godina provedenih na robiji, Ljekarska komora Republike Srpske, sudovi i druge institucije, nisu oduzeli ljekarsku licencu, pa on i danas nažalost radi kao ljekar u svojoj luksuznoj ordinaciji.


Po okončanju postupka i izlasku iz zatvora, načelnik Lopara Rado Savić i direktor Doma zdravlja u Loparama Želimir Nešković udaljili su Kerovića iz Doma zdravlja, dali mu otkaz i zabranili da radi kao ljekar, a zanimljivo da je Kerović nakon toga najavio da će se obračunati sa „lopovima“ i „kriminalcima“ koji su ga istjerali iz Doma zdravlja, što govori o kakvoj se osobi, licemjeru i monstrumu radi.


07252020090949.jpg



Iako ima samo jedno oko i relativno je skoro ponovo udario pješaka na pješačkom prelazu, zbog veza sa SNSD-om ima i dalje vozačku dozovolu, a što je još sramnije i licencu komore doktora i pored svih neetičkih postupaka, prekršene Hipokratove zakletve a naročio ubistva bebe.


07252020091012.jpg



Da se radi o najgorem ljudskom i moralnom talogu govori i činjeica da ga je nedavno otac od preko 80 godina starosti prijavio za porodično nasilje.


Naime, prije desetak dana je istukao oca i slomio mu ruku, ali sav kriminal zataškava policijka i pravosuđe zbog njegove bliskosti sa ministrom Lukačem i Miloradom Dodikom.



Ranijih godina tukao je i svog rođenog sina, koji je sada policajac u Ugljeviku, ali se višestruki povratnik uvijek izvuče i ne završi iza rešetaka..


Da li se ovakvim „stvaraocima“ i monstrumima treba isplatiti 170 000 maraka narodnog novca iz budžeta za njihove zasluge, i da li je licemjerno od Momčila Krajišnika da ovakve osobe smatra zaslužnim za stvaranje Republike Srpske, stavlja ih na spisak „stvaraoca“ i bori se za njihove privilegije?


Kad vidim koga smo sve kao narod birali i biramo da donosi odluke i predstavlja nas, onda shvatim da smo dobro kao narod i opstali na ovim prostorima …


http://nebojsavukanovic.info/
 
1595746027600.png





Osipa se podrška zahtjevima Asocijacije

Nakon što su lideri parlamentarnih stranaka u Republici Srpskoj dali podršku Asocijaciji Stvaraoci Republike Srpske da im se dodijeli poseban tretman i naknade iz budžeta, mnogi sada okreću ploču. Demokratski narodni savez je povukao pospis sa sporazuma, dok pojedinci u opozicionim strankama reaguju protiv ove ideje.

Osipa se podrška zahtjevima Asocijacije


25.07.2020 | 19:55

Nakon oštre reakcije boraca u Republici Srpskoj podrška parlamentarnih stranaka inicijativi Asocijacije Stvaraoci Republike Srpske počinje da se osipa. DNS je na vanrednoj telefonskoj sjednici Predsjedništva ove stranke povukao potpis sa sporazuma parlamentarnih stranaka sa Asocijaciom.


Protiv podrške incijativi od samog početka je i potpredsjednik i narodni poslanik PDP-a Jelena Trivić. Kaže da očekuje da se na organima stranke raspravi o tome ko je uopšte odredio da se prisustvuje sasatnku sa Asocijacijom stvaraoci Republike Srpske i prave ovakvi dogovori.


Trivićeva kaže da se banjalučki gradski odbor PDP-a već ogradio od davanja podrške inicijativi u kojoj se traži isplata posebnih ratnih naknada poslanicima prvog saziva Narodne skupštine kao i članovima Vlade i Predsjedništva Republike Srpske.


Podrška ovoj inicijativi je potpuno pogrešna, smatra poslanik SDS-a Milan Tubin. Zahvaljujem im na njihovom radu i trudu, kaže Tubin, međutim umjesto davanja 15 miliona maraka za naknade onih koji su sjedili u foteljama, prioritet moraju biti demobilisani borci koji primaju dodatak od 10 maraka mjesečno.



Predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović kaže da je kroz konsultacije sa Boračkom organizacijom Republike Srpske konstatovano da inicijativa nije usaglašena sa BORS-om kako je to prezetnovano na sastanku Asocijacije sa političkim partijama.


"Zbog toga ćemo sa Boračkom organizacijom RS na sastanku, u ponedjeljak 27. jula, usaglasiti zajedničke stavove po ovom pitanju uključujući podršku Srpske demokratske stranke zaključcima BORS-a koji se odnose na poboljšanje materijalnog statusa demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca", rekao je Šarović.


Nakon pada podrške inicijativi da iz budžeta dobiju novac, reagovali su iz Asocijacije stvaraoci Republike Srpske. Tvrde da neko nesvjesno pravi raskol između njih i Boračke oraganizacije i da u tome oni neće učestvovati. U saopštenju Asocijacije, nisu pošteđeni ni borci. Kažu kako tvrdnja da su borci stvorili Republiku Srpsku - nije tačna i da borci treba da pročešljaju svoje redove.


Bura oko sporazuma Asocijacije stvaraoci i predsjednika parlamentarnih stranaka u Republici Srpskoj se danima ne stišava.



Sporazum predviđa i do 140 hiljada maraka za svakog pojedinca iz Asocijacije u kojoj sami sebe nazivaju stvaraoci Republike Srpske, a od kojih su mnogi danas milioneri. U istoj inicijativi - borci koji su na ratištima proveli skoro četiri godine nigdje se ne pominju.




BN TV
 
1595911952200.png




Ovo je uvreda i provokacija: Borci izlaze na ulicu?!

Ne prestaju reagovanja boračkih organizacija na inicijativu za naknade Asocijaciji “Stvaraoci Republike Srpske” u toku proteklog rata. To je uvreda, provokacija i poniženje za borce Republike Srpske – poručuju iz boračkih organizacija i udruženja u Prijedoru i Bijeljini. Spremni su, kažu, izaći i na ulice.

Ovo je uvreda i provokacija: Borci izlaze na ulicu?!


27.07.2020 | 20:08

Jedini pravi i istinski stvaraoci Republike Srpske su borci i narod koji je bio uz njih – ističu u Boračkoj organizaciji grada Prijedora.


„Sve ovakve i slične prijedloge inicijative koje podrazumijevaju izdvajanje budžetskih sredstava za privilegiju pojedinaca , ma ko oni bili, smatraju i smatraće kao nedopustivu provokaciju koja unosi dodatni nemir i tenzije u Boračkoj populaciji“, kaže Zoran Predojević iz Boračke organizacije u Prijedoru.



Slaviša Knjeginjić, iz Organizacije zarobljenih i poginuli i nestalih civila grada Prijedora dodaje:


„Nije to problem da se isplati, ali da svima borcima RS se isplate plate, da se uplati radni staž i mislim da bi to bilo u redu. Da se svakome odredi naknada onoliko koliko je zaslužio“.


Političari su u toku rata bili inženjeri koji su udarili kolje u temelje Srpske, ali su borci bili ti koji su je krvareći, uz ogromne žrtve, gradili 4 godine – kategorčni su ratni veterani u Bijeljini.


"Mi imamo direktno gaženje krvi i grobova tih nedužnih ljudi. Da li će se ijedna majka zadovoljiti time što će jedan od političara sutra izaći i reći vaš je sin pao na oltaru otadžbine, da joj to bude dika? A on će sad da uzme 150 hiljada maraka. To je zločin", kaže komandant diverzantske jedinice “Tobutski sokolovi” Aleksa Lazarević.


"Jedan poslanik vrijedi više od hiljadu boraca jer 80 poslanika sa ovim novcem koji traže može da se isplati 80 hiljada godišnjih boračkih dodataka borcima 1. kategorije. Možete onda zamisliti koliko su onda bahati", dodaje Drago Tomić iz Udruženja veterana “Mandini lavovi”.



Petar Cvijetinović, predsjednik Udruženja “Garda Panteri” ističe:


"Mi smatramo da treba riješiti (obezbijediti) narodne poslanike, te ratne narodne poslanike materijalno, koji loše žive. 99% njih veoma dobro žive i svi su dobro situirani. Smatramo da jednom treba početi rješavati pitanje boraca."


"Mi nećemo stati na ovome, ovo javno obećavam da nećemo stati. Pozivamo borce RS da sutra ako bude trebalo svi izađemo na ulice. Mora se spriječiti politički uticaj da se borci jednostavno eliminišu, da nam se izbriše sjećanje na rat", jasan je Lazarević.


Iz boračkih organizacija u Bijeljini i Prijedoru pozivaju generala Milomir Savčića da se javno oglasi i osudi inicijativu Stvaralaca RS, te sazove vanrednu skupštinu Boračke organizacije RS na kojoj bi se donijele određene odluke.


(BN)
 
1597043813700.png





Ratne investicije "stvaraoca“ Krajišnika u Šumadiji

Kako se Momčilo Krajišnik u ratu borio i stvarao Republiku Srpsku, što sada dobro naplaćuje od Milorada Dodika, pokazuje i Ugovor o kupovini zemljišta iz oktobra 1992. godine u Aranđelovcu, Srbiji, tada Saveznoj Republici Jugoslaviji.

1597043848400.png


09.08.2020 | 14:52

Iz Ugovora se vidi da je u jesen 1992. godine, u jeku rata i masovnog stradanja naroda, “ stvaraoc“ Momčilo Krajišnik kupio plac u Aranđelovcu.


08092020025316.jpg



U Ugovoru potpisanom 25.10.1992. godine u Opštinskom sudu Aranđelovac stoji da Radivojević Miodrag iz Banje prodaje kupcu, Krajišnik Momčilu iz Rajlovca, Ulica Zabrđe 31 Rajlovca, Sarajevo, koga zastupa advokat Dušan Tomković, više hektara njive i oranice u Aranđelovcu, na više parcela i katastarskih opština koje su navedene, po cijeni od 65 430 000 tadašnjih dinara.


08092020025340.jpg



No to nije sve, jer je 19-og marta 1996. godine, kad su sarajevski Srbi napuštali svoja vjekovna ognjišta jer je isticao poslednji rok iz Dejtona o predaji Rajlovca, Grbavice, Vogošće, Ilijaša i ostalih dijelova Srpskog Sarajeva Federaciji BiH, Momčilo Krajišnik potpisao Aneks Ugovora, preko svog punomoćnika Dušana Tomkovića, i kupio još 5 hektara i 39 ari zemljišta u Aranđelovcu za 35 000 dinara (ili maraka po tadašnjem kursu), od Damjanović Milorada, Lalović Verke, Skerlić Ivanke i Macanović Nade, kako stoji u Ugovoru od 19.3.1996. godine sklopnjenog u Aranđelovcu.


08092020025404.jpg



Samo ova dva Ugovora o kupovini velikih i plodnih obradivih površina, njiva i oranica u Šumadiji, okolini Aranđelovca nedaleko od Beograda, govore kakav je „stvaraoc“ Srpske bio Momčilo Krajišnik, jer dok su njegove komšije ostavljale sve što su stvorile u životu, trbuhom za kruhom napuštali kuće i ognjište u Sarajevu, Krajišnik je kupovao ogromne površine obradive zemlje u najljepšem dijelu Srbije i tako postao veleposjednik.


08092020025428.jpg



Po dolasku iz Haga, Krajišnik je osnovao „Asocijaciju stvaraoca Republike Srpske“ kako bi imao politički uticaj, te se približio Dodiku i vlasti kako bi dobio poslove, privilegije i oporavio svoju kompaniju „Sarajevo-invest D.O.O“ sa sjedištem u Palama, jer on sam nije imao specifičnu težinu za velike kombinacije sa Dodikom.


Nakon osnivanja Asocijacije i dogovora sa Dodikom, Krajišnik i njegova firma „Sarajevo-invest“ dobijaju brojne unosne poslove milionske vrijednosti od Elektroprivrede RS i distributivnih preduzeća, a od IRB-a 2017. godine dobija 700 000 maraka kredita po povoljnim uslovima.



Asocijacija stvaraoca RS-a je privatno Udruženje u kome Krajišnik donosi sve odluke, okružio se poltronima koji služe kod dekor i stvaraju privid brojnosti, snage i uticaja, a jedini „radnik“ u Udruženju je Mirjana Krajišnik, njegova rođaka. Koliko je u Asocijaciji „stvaraoca“ sve podređeno jednom čovjeku govori i činjenica da je Krajišnik odbio donaciju tadašnjeg gradonačelnika Banjaluke Slobodana Gavrnovića.


Da bi se dodvorio Dodiku, znajući za njegov dil sa Krajišnikom, Gavranović je odlučio da pokloni Asocijaciji poslovni prostor površine oko 150 m2 u centru Banjaluke, u Ulici kralja Alfonsa. Ipak Krajišnik je odbio „poklon“ jer se bojao da ne ojača Goran Popović, koji je formalno bio na čelu Asocijacije u Banjaluci.


08092020025505.jpg



Jedan od rijetkih ljudi u koje Krajišnik ima neograničeno povjerenje je Jovo Kosmajac, bivši direktor i član Upravnog odbora Fonda PIO Republike Srpske. Njega je Krajišnik ubacio u UO preko bivšeg ministra Savanovića, a sa druge strane Krajišnik je dobio odlično Rješenje i visoku penziju, jer novac je na početku i na kraju svake priče…


Autor: Nebojša Vukanović
 
Ovo su lazni veterani

Pravi veterani - pro Dodik su ovi. Medu njima su i pripadnici srbske casti


Veterani RS: Srbska čast nije pretnja
O. MATAVULj

ponedeljak, 15. 01. 2018. u 16:09

AddThis Sharing Buttons
Share to FacebookShare to TwitterShare to ViberShare to WhatsApp

Ветерани РС: Србска част није претња

Željko Milinković, Duško Vukotić i Igor Bilbija / Foto O. Matavulj
https://www.novosti.rs/vesti/naslov...l:706410-Veterani-RS-Srbska-cast-nije-pretnja




Veterani i Srbska Cast su u istoj kancelariji u Banja Luci. Oni su pro Dodik i oni su pravi veterani

42160766_303.jpg
 

Back
Top