Bora Đorđević u bolnici na kiseoniku

Nije poenta da nema opozicije,nego da ne mozes uvijek biti opozicija,bez obzira kakva je vlast.

Upravo je poenta da mogu i da moram, bez obzira kakva je vlast, jer kakva god da je, inicijalna težina na tasu vage na kojoj ta vlast stoji, je ogromna.
Zato je potrebno što više ljudi na drugom tasu, da bi postojao zdrav balans.
Ja biram da budem na drugom tasu.
Uvek.

Nije poenta da nema opozicije,nego da ne mozes uvijek biti opozicija,bez obzira kakva je vlast.
Msm da hoće da kaže da svaka vlast, bila dobra ili loša, teži što većoj moći i kontroli. Pa ako nema nikoga na drugoj strani da ih spreči u tome, onda će se i najbolja vlast vremenom iskvariti jer je težnja za što većom moći i kontrolom u suštini svakog političara.

Od narodnih smo u Zagrebu pjevali samo partizanske i pokoju njihovu u vrtiću, kao "Letovanić" i "Vila Velebita", drugih se ne sjećam. Međutim, kod kuće se to nije slušalo. Moji su pokušali sa Rokerima S Moravu i nekim dječjim trešnjevačkim mališanima, kao i Magazin i Novi Fosili, ali nije išlo. Sa 6 godina osim jazza i klasike, u ruke mi dolazi kazeta na kojoj je miks pjesama prvog albuma Partibrejkersa i Pankrti "Rdeči Album" i to je bilo to. Ostalo je povijest... Sa 7 sam stavljao na gramofon prve ploče tipa "Dečija Pesma" od Discipline, Orgazam "Braćo i Sestre", "Ljubav" EKV, "Kao Kakao" Leb I Sol, Miladojka You Need.... Pazite ove ploče su sve izašle 1987. Skoro svaki mjesec kroz te 80te su izlazile neke jake ploče. Danas je to nezamislivo, mislim da je već bilo nezamislivo 90tih a kamoli danas.
Nisi mi jasan ako si se upoznao se sa klasikom i dzezom u 6-toj godini jedino je moguce ako su ti roditelji slusali tu vrstu muzike.
Narodnu muziku kako zovete novokomponovanu u mojoj porodici niko nije slusao uglavnom se slusala klasika i donekle na ovim prostorima poznata pod nazivom starogradska koje sam usvojio, uglavnom klasicnu.
Mozda je to razlog sto sam kasnije poceo slusati "stari rok" uglavnom progresivu, i rok snimljen do 1974, znaci pojedine hard rok grupe kao i bluz, hevi metal, pank, njuvejv...... mi nikada nisu bili privlacni.
Klasicnu muziku i dzez nikada nisam prestao slusati sada samo njih i slusam, kada imam vremena.
Obracam paznju uglavnom na muziku, mnogi tekstovi koji klincima u pojedinoj fazi zivota nesto znace, mislim na rok muziku, sada deluju smesno, jasno mi je da je ona sastavni deo odredenog pravca.

Poslednja izmena:
Msm da hoće da kaže da svaka vlast, bila dobra ili loša, teži što većoj moći i kontroli. Pa ako nema nikoga na drugoj strani da ih spreči u tome, onda će se i najbolja vlast vremenom iskvariti jer je težnja za što većom moći i kontrolom u suštini svakog političara.
Vaga treba da je u ravnotezi,slazem se,ali tas npr. ne moze biti uvijek na istoj strani.
I opozicija isto tako tezi vlasti,moci i kontroli.
Nista oni nisu bolji,samo su druga strana medalje.

Ne samo politicara, vec svakog coveka.
Umece da se odupres toj teznji je jedna od najvecih ljudskih vrlina, ali ne treba je traziti u vlasti.

Rock je nastao upravo kao umetnicka teznja da se bude kontra-teg, nastao je kao odraz onog slobodnog u coveku sto mu ne dozvoljava da ga pokore.

Rokeri nisu za anarhiju, da se razumemo, jer anarhija je tek posebno zlo.
Ali rokeri cesto pevaju ekstremnije protiv vlasti i sistema bas da udare malo tu kontru i naprave balans.
A bez balansa nema zdravog drustva.

kao covek nula kao muzicar sjajan..zao mi je sto nisam bio na nekom njihovom koncertu.

To je poenta. Ne znam što se svelo na politiku i analizu psihološkog profila?!
Šteta što si propustio koncert.
Naprave sjajnu atmosferu. Bora je vrlo duhovit i zabavan na koncertima.
Ponese te atmosfera i energija.

da, upravo tako! bukvalno se posrao na celo svoje stvaralaštvo i sve što je u životu radio. postao je sve ono protiv čega se borio :rtfm:

od disidenta koji je '80-ih bio u zatvoru zbog svojih pesama protiv režima do podrške njihovim sledbenicima (Vučiću, Dačiću, Vulinu,...)

od turneje po slobodnim gradovima Srbije sredinom '90-ih kada je Milošević počeo da gubi vlast na lokalu do nastupa na mitingu SNS-a 30-ak god. kasnije.

od "neću da budem član mafije (partije)" i "Al Kapone" do najvećeg Vučićevog bota.

od pljuvanja po narodnjacima (Gastarbajterska pesma) do neskidanja sa Pinka i učešća u Zvezdama Granda i sedenju u žiriju sa tim istima koje je pljuvajo.

od (kao što je već rečeno) "bečkih konjušara" do 10 godina života u Sloveniji među tim istim konjušarima.

od "trpećeš staračke ruke na sebi" do 30 god. mlađe žene.

itd. itd.

gnjida i g*vno od čoveka....
ne znam šta bih drugo još rekao?!
možda da citiram njega samog:
"prodane duše,
mogu da mi puše!"

💩💩💩
:bljak:

u svakom slučaju...
želim mu oporavak, ljudski je
Mala ispravka. Borisav nikada nije bio na mardelju, a ostatak posta potpisujem.

Back