Bolonja jedan od bisera Italije

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
333.030
Bolonja-–-la-dotta-la-rossa-la-grassa-2-922x576.jpg


Bolonja (ital. Bologna) je sedmi po veličini grad u Italiji. Bolonja je i glavni grad istoimenog Okruga Bolonja i glavni grad pokrajine Emilije-Romanje u severnoj Italiji.

Bolonja se nalazi na prelazu iz središnje ka severnoj Italiji. Stoga je strateški položaj grada izuzetno povoljan. Bolonja je glavno raskršće puteva sa juga i sa severa . Od prestonice Rima grad je udaljen 400 km severno, a od Milana 220 km jugoistočno.

Bolonja je najpoznatija po Bolonjskom univerzitetu, najstarijem u Evropi, veoma cenjenom i poštovanom danas.
Bolonja se razvila na jugoistočnom obodu Padske nizije. Grad je većim delom na ravničarskom terenu, ali se manji, južni deo oslanja na krajnje severne delove Apenina. Grad se prostire na visini od 54 m pa čak do 300 m iznad nivoa mora.Klima u Bolonji je izmenjeno kontinentalna klima sa primetnim uticajem sa sredozemne sa mora. Stoga je u leto veoma toplo, a zimi je sneg česta pojava i veoma je hladno u odnosu na veći deo Italije južno.

Bolonja se nalazi na dve manje reke, na Renou i Sereni. Reka Po se nalazi na 55 km severno, a Jadransko more na 80 km istočno.
Kao grad sa najvećim sačuvanim starim gradskim jezgrom u državi i nizom vrednih građevina i ambijenata Bolonja je i važno turističko odredište u Italiji. Takođe, stari deo Bolonje je pod zaštitom UNESKOa.

Bolonja nudi atrakcije koje odgovaraju svakoj vrsti putnika

Quadrilatero

Tagliatelle_al_ragu_Bolognese pasta bolonjeze.jpg


Quadrilatero je srce bolonjske prehrambrene kulture. Glavna gradska četvrt je ujedno i mesto gde se nalazi gradska pijaca i to od srednjeg veka, sa uskim uličicama prepunim prodavnica i tezgi koje prodaju sveže proizvode, meso, sireve, testenine i drugu zanatsku robu. Čak i ako ne planirate da jedete ili kupujete, jutarnja šetnja Quadrilaterom je i dalje jedna od najboljih stvari koje možete da uradite u Bolonji.

Cattedrale Metropolitana di San Pietro

Clipbolonja1.jpg


Poznata i kao bolonjska katedrala, Mitropolitska katedrala Svetog Petra stara je skoro hiljadu godina. Iako spoljašnjost izgleda prilično obično, unutrašnjost je izuzetno lepa, sa visokim lukovima i stubovima od belog kamena. Međutim, impresivna struktura koju danas vidite prilično se razlikuje od svog izvornog oblika. Katedrala je obnavljana tokom 17. i 18. veka, iako je masivni zvonik ostao nepromenjen.Peta i najveća u svetu sa 132 x 60 m, visine 45 m, a u nju može da stane gotovo 30.000 ljudi. Posvećena je zaštitniku grada San Petroniju koji je bio bolonjski episkop u 5. veku. Gradnja crkve započeta je krajem 14. veka, a trajala je nekoliko stotina godina

Dve kule Bolonje

800px-2tours_bologne_082005-tornjevi azineli i garisenda.jpg


Kula Asinelli i kula Garisenda su relikvije bogate bolonjske prošlosti. One stoje (i naslanjaju se) u samom srcu grada, duž raskrsnice Via San Vitale i Strada Maggiore. Da ste obilazili Bolonju tokom 1300-ih, videli biste preko 100 kula koje sežu ka nebu. Istoričari veruju da su ih bogate porodice izgradile da brane svoja imanja. Danas, više od desetak kula i dalje ponosno stoji, mada su Asinelli i Garisenda najpoznatije.
Penjanje na 97 metara visoki toranj Asinelli jedna je od najpopularnijih atrakcija u Bolonji, uprkos zapanjujućih i vrlo izazovnih 498 stepenica. Srećom, postoje brojni prostori za pauzu i odmor na putu do neverovatnog pogleda sa vrha.

Museo Civico Archeologico

Clipbolonja4.jpg


U Bolonji ćete pronaći mnoštvo muzeja svetske klase. U Arheološkom muzeju u Bolonji smešteni su egipatski, etrurski i rimski predmeti unutar raskošne palate. Između sačuvanih mumija i oklopnih odela, Arheološki muzej je jedno od najboljih mesta za posetu u Bolonji sa decom. Iako je većina displeja napisana na italijanskom jeziku, mnoge sobe imaju kartice opisa na engleskom jeziku.

Museo Internazionale e Biblioteca della Musica

Clipbolonja5.jpg


U Međunarodnom muzeju i muzičkoj biblioteci dobićete pogled izbliza na stare i retke instrumente, rukopise, pa čak i lične stvari poznatih izvođača poput Farinelija. Ko voli muziku ili svira neki instrument, uživaće ovde. I poput Arheološkog muzeja, celokupna kolekcija smeštena je u ljupkoj palati sa raskošnim freskama i nameštajem.
 
Santuario Madonna di San Luca

Clipbolonja6.jpg


Crkva Bogorodice i sv. Luke (Santuario della Madonna di San Luca) je crkva jugozapadno od gradskog jezgra,
smeštena na šumovitom brdu Monte dela Gvardija. Od crkve ka predgrađu vodi najduža arkada na svetu, građena u 17. i 18. veku, duga 3.5 km.

Porticoes

Pored čuvenog Portica di San Luca, centar grada Bolonje može se pohvaliti i sa preko 35 km prolaza.
Ovi natkriveni prolazi-hodnici deo su gradskog dizajna još od srednjovekovnih vremena, što im je donelo mesto na UNESCO-voj listi svetske baštine.
Arkada Banki (Portico dei Banchi) su arkade ispred istoimene Palate Banki, zgrade iz 15. veka. Arkade su dodate 150 godina kasnije, krajem 16. veka.

Clipbolonja7.jpg


Veliki trg (Piazza Maggiore) je ogroman trg koji se nalazi u samom središtu grada, okružen monumentalnim građevinama
kao što su Katedrala sv. Petronija, Gradska kuća, Arkada Banki i Palata Podesta.

1280px-1201_-_Bologna_-_Piazza_Maggiore_-_Foto_Giovanni_Dall'Orto,_9-Feb-2008palata banči piaz...jpg
 
Gradska kuća (Palazzo Comunale) nalazi se na Velikom trgu i sagrađena je u 14. veku,
a u njoj ne treba propustiti kolekciju renesansnih slika i skulptura.

Palazzo_Comunale_-_Bologna.jpg


Palata Podesta (Palazzo del Podestà) je nekadašnja zgrada magistrata, sagrađena oko 1200. godine,
a između 16. i 18. veka u njoj je bilo smešteno pozorište.

800px-1070_-_Bologna_-_Palazzo_del_Podestà_-_Foto_Giovanni_Dall'Orto,_9-Feb-2008-palata Podesta.jpg


Neptunova fontana je najpoznatija gradska fontana i nalazi se na Velikom trgu.

800px-Fontneptbologne_082005 neptunova fontana.jpg

(vikipedija/travelmagazin)

Clipolonja 1.jpg

Clipbolonja3.jpg

1280px-Bologna-Saffi-Università-DSCF7205zgrada starog univerziteta.JPG


1280px-Bologna-Porta_Galliera-DSCF7233 Porta Galerija.JPG

Bologna-vista02 veliki trg.jpg
 

Back
Top