Ja bih izabrao boks, i to samo zato jer je realno primenjiv, za razliku od karatea koji je u tom smislu beskoristan. U realnim životnim situacijama, tipa na ulici, upotrebljivi su krav maga, boks, rvanje, a nikako karate koji je po meni ceremonijalna veština. Realne situacije se razlikuju od karate dojoa, ti kad se nadješ u realnoj situaciji nemaš vremena da razmišljaš o katama, pravilnim potezima i slično, nego odmah deluješ, po intuiciji. Tu je najbolji boks u direktnoj konfrontaciji, ili rvanje ako te obore na pod. Karate tu ne pomaže, u karateu je sve ceremonija, ja kad vidim one klince kako se nešto tripuju i zaludjuju dok rade nekakve kate i udaraju nogom u vazduh tačno zamislim scenu kako bi prošli u nekoj realnoj tuči, znači to veze s vezom nema. Ima inače dobrih tekstova iz obuke marinaca, američkih foka, onda saveti za borbu nožem iz američkog Folsom zatvora, kao i razni sjajni tutoriali o onesposobljavanju protivnika u prvih par sekundi, o efikasnoj a realnoj odbrani itd... al' to samo ako ćeš sam da vežbaš što ne mislim da je tvoj slučaj. Znači izmedju ova dva - boks bez razmišljanja.