Bojenje VINA

Ivan-Pirot

Početnik
Poruka
43
Na sajtu sam pročitao da je Phytolacca americana ili vinobojka biljka-korov koji se ranije koristila za bojenje vina i kolača. Takođe sam na drugom sajtu pročitao da je plod i koren ove biljke otrovan. Da li je to istina ?
Da li može neko da mi pojasni ovu kontradiktornost ?
Pogledajte sliku na link ispod:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/06/Phytolacca-americana-berries.JPG
Pozdrav.
Ivan.:think::think::think:

Poslednja izmena:
To ti je jedna visoka, razgranata, višegodišnja zeljasta biljka, poreklom iz istočne i Severne Amerike..
Ono što ja znam je da i kod nas ima slična biljka ali se ne bi kladila da je ista vrsta
u pitanju, mada ta slična bobičasta biljka i kod nas važi za veoma otrovnu...
..dakle, to što si čuo da je toksična, jeste, veoma je toksična za ljude i stoku a poljoprivrednici
je smatraju za korov..
Taj njen krv crveni sok nije sok, već mastilo koje se doduše koristi u Kineskoj medicini, tako
da je sasvim moguće da se nekad vino bojilo tim mastilom u malim količinama...

Lično, ne bi se igrala tom biljčicom..e, da..neke ptice pevačice se hrane tim bobicama...:think:
... veoma zanimljiva biljka..:)

2909823087_3e59ae10bd.jpg

Raspitala sam se malo o tome Ivane..:D
Rekoše mi da se kod nas za bojenje vina najčešće koristi Borovnica (Vaccinium myrtillus)
vaccinium-myrtillus-3.jpg
koja upravo sad sazreva u našim šumama...i od nje same se pravi vino pa ako hoćeš
raspitaću se i za recept..
Za zovu, iskreno ne znam..znam samo da se ti plodovi ne jedu sveži već da se od njih
kuvaju sokovi, džemovi i tako to..što znači da nije štetna ali nisam sigurna koliko kod nje
boja ostaje stabilna..
Rekli su mi i da ti za svaki slučaj kažem da vino gubi boju ako mu stavljaš vinobran...;)

Da, da.
Dobro si se informisala. Uglavnom je tako kao što su ti rekli.
Vino od borovnica je ekstra, kao i sva druga voćna vina (kupinovo ili jabukovo).
Puno hvala na saradnji i informacijama.
Ukoliko nadješ recept za vino od borovnice ti pošalji.
Pozzzzzzzzz
Ivan:):D:super:

Izvini Ivane..nisam bila tu, ostadoh ti dužna recept..:D

Potrebno je:

- 2,5 kg plodova borovnice
-1,5 kg šećera,
-10 grama kvasca
- 5 litara vode.

Plodove borovnice staviti u posudu, zgnječiti ih i zaliti sa 3 litre vrele vode.
Zatim pokriti komadom čiste tkanine (od pamuka ) i ostaviti da stoji14 dana.
Posle tog vremena procediti i iz plodova istisnuti što više soka.
Prokuvati 2 litre vode i tu rastopiti šećer pa pomešati sa smesom. Ostaviti da se ohladi.

Rastopiti kvasac i umešati u dobijeni sok pa posudu ostaviti nepokrivenu na toplom mestu kako bi se izazvalo blago vrenje.
Nakon tri dana blago vino pretočiti u staklenu posudu za vrenje, dobro zatvoriti.
Na temperaturi oko 20 ° C vrenje ce trajati 4 nedelje...
Potom opet vino otvoriti, presuti u staklene flaše i opet dobro zatvoriti...
Može odma da se konzumira...:)

Hvala Barbara za recept.
Da budem iskren već sam bio digao ruke, ali....
Recept ću isprobati svakako.
Puno ti hvala na saradnji.
PS. Da li preferiraš, tj. da li je moguća privatna komunikacija s tobom?
Pozzzzzzzz
Ivan:)

Back