Bogoljub Karić je na Kosovu

Poruka
4.286
Bogoljub Karić koga Srbija tereti da je oštetio budžet za 60 miliona evra, boravi na Kosovu, ali ne može biti izručen Beogradu zbog nepostojanja saradnje Kosova i Srbije u oblasti pravosudja, piše danas prištinski dnevnik Ekspres.
List dodaje da Karić ne može biti izručen iako je za njim raspisana
crvena Interpolova poternica.

Ekspres navodi da su njegovi novinari telefonom razgovarali sa Karićem i da im je on rekao da dolazi na Kosovo.

- Ja sam rođen u Peći, imam kosovsku ličnu kartu i pasoš, i niko me ne može sprečiti da dolazim na Kosovo - rekao je Karić.

Prema njegovim rečima, za vreme vlade Vojislava Koštunice srpska vlast ga je optužila zbog posete Tirani sa još 150 poslovnih ljudi, zbog poseta Brezovici, ali i zbog toga što je kompaniju Mobtel "stavio na raspolaganje" Kosovu.

- Prema njima (institucijama Srbije) preko Mobtela smo prisluškivali visoke zvaničnike, navodno sam špijunirao za Albance, o čemu oni govore - rekao je Karić.

Ekstradicija je, prema Ustavu Kosova, u isključivoj nadležnosti Ministarstva pravde i tu ne mogu da se mešaju ni Euleks niti bilo koja druga medjunarodna organizacija na Kosovu.

- U ovakvim slučajevima Euleks ima samo ulogu nadziranja - kazao je za dnevnik Ehat Miftari, rukovodilac odeljenja za medjunarodnu pravnu saradnju u Ministarstvu pravde, ističući da sa Srbijom nemaju nikakvu saradnju.

Interpol je, prema Miftariju, od zvaničnika Kosova zatražio objašnjenje zbog nepostupanja po crvenoj poternici za Karićem, ali je ustanovljeno da je on državljanin Kosova i da ga zbog nedostatka saradnje ne mogu izručiti.

U Ustavu Kosova navodi se da se državljani Kosova ne mogu izručiti zemljama sa kojima Kosovo nema medjudržavne sporazume o izručivanju.

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/237665/Bogoljub-Karic-je-na-Kosovu
 
Da biste mogli da otvarate nove teme i trajno koristite svoje ime - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.