Boga Stanković - Nečista krv

milosLJ

Početnik
Poruka
15
U romanu ,,Necista krv" Bore Stankovicaradi se o stvaranju i propadanju brakova radi materijalnog bogatstva, i propadanju takvih brakova
Tako u ovom romanu Sofka koja je bila prelepa, odgajana tako da misli da je iznad drugih devojaka, nista joj nije nedostajalo osim oca. Oca skoro u opste nije vidjala. Ona je zbog toga bila jako emotivno vezana za majku. Ona joj je sve pruzala, pokusavala je da nadoknadi ljubav koju nema od strane oca, puno je trosila novca na cerku koja je imala sve sto je pozelela dok jednom njihova porodica nije materijalno propala, i sofka morala da se uda za dvanaestogodisnjeg decaka, iako je ona sanjala sebi drugaciju sudbinu - brak iz ljubavi. Ipak pristaje na udaju radi porodice, i njihovog materijalnog stanja.
Taj brak je bio dobar, Tomica i Sofka su se jako dobro slagali sve dok Sofkin otac nije zatrazio novac od Tomice. Od tog trenutka njihova sreca je pocela naglo da propada, Sofka je pala u jaku depresiju njena lepota je polako iscezavala, morala je da trpi ponizenja, udarce, cesto se i napijala kako bi sve zaboravila, to je bio pocetak kraja. Spasa vise nije bilo, i kako je vreme prolazilo ona je padala u sve vecu depresiju.
Jos jedan zivot je unisten radi novca, dozivela je tezak slom i vise se nikada nije oporavila, nije se ni trudila da joj bude bolje, izgubila je svetlo na kraju tunela, vise nije videla izlaz iz situacije u kojoj se nalazi, i njen zivot je bio potpuno unisten, pre nego sto ga je i prezivela.

Kada vidim temu : " Sta ste poslednje procitali, sta trenutno citate ? " gde ljudi navode delo i ime autora
( kao u kvizu ) bez ikakvog osvrta ili komentara, pomislim da li su uopste i procitali doticno.
Ne vidim svrhu suvoparnog upisivanja imena. Jel` da bi drugi videli da smo nacitani....?
Ti si, verovatno, inspirisen delom, zeleo da svoje impresije i utiske podelis sa nama, ocekujuci da ti se i ostali pridruze u komentaru.
Sa svojih sedamnaest godina, veoma si lepo i hrabro analizirao slozeno knjizevno delo
Slozeno ne toliko po knjizevnoj misli, koliko po shvatanju socijalnog aspekta porodice toga vremena.
Samo nastavi da citas i komentarisi
Nemoj da pravis iste greske kao ja. Prelistaj sve predhodne teme i pogledaj da li je bilo reci o tvojoj postavci t. j. o Bori Stankovicu.

Davno je procitah, jedna od mracnijih knjiga. Trebalo je da je procitam za lektiru, secam se da sam hteo da je ostavim na pola (ne) procitanu , ne zbog toga sto je knjiga losa, ili sto su gluposti u njoj zapisane (naprotiv), jednostavno me je iznerviralo to patrijarhalno drustvo (tako dobro opisano), i cela ta situacija u kojoj se jadna Sofka nasla...

Po meni je knjiga izvanredna.
Nacin na koji je opisano drustvo tog vremena, kompleksnost porodice, unutrasnja previranja junaka...izvanredno.

Inace, moram napisati jednu "anegdotu" na temu ove knjge:
Obradjujemo je u skoli, i jedna devojka, koja nije na nekom glasu, zbog svog provokativnog ponasanja, kaze da je procitala knjigu i da joj se dopada. Cuvis to neke druge devojke, kasnije komentarisu: "Kako joj se i ne bi dopala kad je i ona sva..onako..." (to bi trebalo da bude..sva onako provkativna, bla bla i kakva vec ne, ***** ili sta su hteli da kazu). To je receno zbog incesta, cudnih porodicnih veza koje se preplicu u romanu. Ovim drugim devojkama se to ne dopada, kao fuuuj, odvratno je, pa otuda i njihov ovakav komentar.
Samo za glavu da se uhvatim.

P.S. Kao sto rekoh, ovo je zaista odlicno delo.
Inace, profesorka nam je pricala da je Stankovic napisao i kraj romana, ali da je on izogreo u jednom pozaru. Tako da smo zauvek ostali uskraceni tog dela. Ko zna kako je Bora zamislio Sofkin kraj.

Poslednja izmena:
pa da svi i sve osim nje same, ali ajde da obrazlozimo zasto je sve i svako kriv osim nje, osim mozda majke.

vreme i okolnosti - ona je prosto morala da uradi ono sto joj je receno, odnosno u ovom romanu da se uda za nekog za koga nije zelela

vaspitanje - odgajana je da ima sve sto zeli i kada pozeli.

otac - njenom ocu su trebale pare i on je trazio ono sto je njegovo, pomalo surovo za cerku jer je trebao da pretpostavi kakve ce to posledice da nanese

majka - pa zato sto ju je tako vaspitavala da bude "iznad" ostalih devojaka, da misli da je najbolja

ona sama - mozda zato sto se nije ni trudila da popravi svoje mentalno stanje

tomica - nije smeo tako da se odnosi prema svojoj suprugi zbog njenog oca, nije ona bila kriva sto je njen otac trazio pare (bar po mom misljenju)

pa da svi i sve osim nje same, ali ajde da obrazlozimo zasto je sve i svako kriv osim nje, osim mozda majke.

vreme i okolnosti - ona je prosto morala da uradi ono sto joj je receno, odnosno u ovom romanu da se uda za nekog za koga nije zelela

vaspitanje - odgajana je da ima sve sto zeli i kada pozeli.

otac - njenom ocu su trebale pare i on je trazio ono sto je njegovo, pomalo surovo za cerku jer je trebao da pretpostavi kakve ce to posledice da nanese

majka - pa zato sto ju je tako vaspitavala da bude "iznad" ostalih devojaka, da misli da je najbolja

ona sama - mozda zato sto se nije ni trudila da popravi svoje mentalno stanje

tomica - nije smeo tako da se odnosi prema svojoj suprugi zbog njenog oca, nije ona bila kriva sto je njen otac trazio pare (bar po mom misljenju)

Ajde ne lupetaj l0l
Mogla je ona sama da radi sxhta hotje. Owi ostali su se samo okolisali lepo.

Gospode.
Bora Stankovic je tako osmislio sudbinu jedne devojke tog vremena.

Pa kad je idiot
Nije stvar u tome da li mozemo ili ne mozemo, radi se o posledicama tih nasih postupaka. U Sofkinom slucaju ta "posledica" bi bila beda njene porodice...

Uuu jadna ja., moram da ishranim pedofilnog idiota od tjaleta koji me prodaje ko roblje. Stwarno tesxka moralna odluka. Kad je neko glup kao ona, onda mu nema spasa. Znachi knjiga je 0 mentalno zaostalim osobama. Gde owa likusha kao nawodno ide da se zrtwuje za idiota z:D.
BMK da se ja zrtwujem za tjaleta koji tje da fura neki fazon owo ono, a da ja ispasxtam? Pa kakwe weze ima dal je poroditza ili ne? Swe su to bozija stworenja, a poroditza nam je Bogom dana, medjutim kazhe zapowest postuj otza swoga, a postowanje bi bilo da ga naterasx da sam nadje pare

jao boze, da li vi shvatate koje je to vreme bilo, momci i devojke su MORALI da se zrtvuju za svoju porodicu, ili mislite da je kao sada, da se zeni i udaje ko sa kim hoce?

razmisli malo o tome branislav90, pa onda reci da li je mogla ili ne da radi sta hoce, i da se uda za koga hoce

bora stankovic nije idijot, on je samo opisao jednu tragicnu sudbinu, a ima i drugih dela osim neciste krvi

Back