Bog

Christadelphian

Aktivan član
Poruka
1.554
ima ime Jahve, jedan je jedini i nema drugog osim Njega, nema moći , nema ni dobrog ni lošeg što nam se dešava a da nije od Njega za našu korist i da ispuni Njegove namisli.

No Limit:
Christadelphian:
ima ime Jahve, jedan je jedini i nema drugog osim Njega, nema moći , nema ni dobrog ni lošeg što nam se dešava a da nije od Njega za našu korist i da ispuni Njegove namisli.

Kazes da je Bog jedan. A njegov sin? :roll:
On nije pravoslavan i ne vjeruje u Trojicu!
Kao izvor vjere koristi Bibliju, te se na osnovu toga naziva hriscaninom.

Christadelphian:

otkud znas? 8)
hehe ......... salim se. samo me zanima kako neko moze biti siguran da je on jedan jedini ...... ehm. zasto monoteizam, kad je svet ispunjen slozenostima, kontradikcijama, pluralizmom ??? .....
i zasto je u svakim "novijim" (nisu bas nove, ali novije od onig starih paganskih) religijama bog muskarac, sa imenom? ....... nekada su bogovi bile zene, one su jedine imale moc da radjaju. one su predstavljale prirodu, toplinu, radjanje ....... svet je bio sirok i netaknut, a danas imamo ove muske bogove, tu je disciplina, red, snaga, on je najjaci, on kaznjava, on nagradjuje ???
.........

nije provokacija necijeg verovanja, samo zelim da cujem misljenja 8)

Keeper:
Christadelphian:

otkud znas? 8)
hehe ......... salim se. samo me zanima kako neko moze biti siguran da je on jedan jedini ...... ehm. zasto monoteizam, kad je svet ispunjen slozenostima, kontradikcijama, pluralizmom ??? .....
i zasto je u svakim "novijim" (nisu bas nove, ali novije od onig starih paganskih) religijama bog muskarac, sa imenom? ....... nekada su bogovi bile zene, one su jedine imale moc da radjaju. one su predstavljale prirodu, toplinu, radjanje ....... svet je bio sirok i netaknut, a danas imamo ove muske bogove, tu je disciplina, red, snaga, on je najjaci, on kaznjava, on nagradjuje ???
.........

nije provokacija necijeg verovanja, samo zelim da cujem misljenja 8)
Zasto zena? Upravo dokaz paganizma - zena kao simbol plodnosti upucuje na prirodu koja je obozavana.

metaphisic:
Zasto zena? Upravo dokaz paganizma - zena kao simbol plodnosti upucuje na prirodu koja je obozavana.

a zar to nije mnogo lepse, prirodnije, opustenije i spontanije od mushkog boga?
zar nije vishe ljudskije od strogog, pravednog i snaznog mushkog boga? a i da nas nije mushki bog malo previse odveo u ideale i raznorazne smislove zivota i filozofije, a udaljio nas od prirode? .....

a i nikad mi nece biti jasno zashto je paganizam tako losh :) .......
zato sto su to bili neanterdalci, primitivci?

jedan poznati slikar inmpresioniznma se malo podsmebvao na taj rachun pishuci "Zapise savremenog divljaka" ............ i govoreci da je jedina slava ona koja je u nama, a ne ona koju su drugi izmislili.
svo zadovoljstvo je u nama ....... i bog naravno, koji god da je. zar to nije logicnije da ga trazis u sebi mesto da citas knjige i kazes "ej nasao sam boga" ?

Christadelphian:

Isai.9,6
“Jer nam se rodi dijete, sin nam se dade, kojemu je vlast na ramenu, i ime ce mu biti:divni, savjetnik, Bog silni, otac vjecni, knez mirni.”
Jov.20,28 i 29
“ I odgovori Toma i rece mu : "Gospod moj i Bog moj.”
“Isus mu rece: posto me vidje vjerovo si ;”

Gospod Isus Hristos se nije bunio kad ga je Toma nazvao Bogom.
Pozdrav i svako dobro!

Nije se bunio ni kada su ga zvali slugom velzevula već je prihvatio priču i na osnovu njihovog verovanja nastavljao sa pričama ,nije upadao u rasprave .
A primer koji si dala "Bog moj"
je isto kad ja kažem: Biblija je Bog moj .

Christadelphian:
Nije se bunio ni kada su ga zvali slugom velzevula već je prihvatio priču i na osnovu njihovog verovanja nastavljao sa pričama ,nije upadao u rasprave .
A primer koji si dala "Bog moj"
je isto kad ja kažem: Biblija je Bog moj .[/quo

Mozda ce ti ovaj primer biti bolji:
I Kor.8,6
" Ali mi imamo samo jednoga Boga oca, od kojega je sve, i mi u njemu, i jednoga Gospoda Isusa Hrista, kroz kojega je sve,i mi u kroz nj."

Evo jos par primera:

Ili :
Matej 1,23
“Eto, djevojka ce zatrudnjeti, i rodice sina, i nadjenuce mu ime Emanuilo, koje ce reci:
s nama Bog.
Ili:
Jev. 1,1
“Bog koji je negda mnogo puta govorio ocevima preko proroka…”
1,7
“Tako i andjelima govori….”
Pa onda u 1,8 sta kaze:
“ A sinu: prijestol je tvoj, Boze, va vijek vjeka; palica je pravde palica carstva tvoga.”
Ili:
I Jov.5,20
“ A znamo da sin Boziji dodje, i dao nam je razum da poznamo Boga istinitoga, i da budemo i u istinitome sinu njegovom Isusu Hristu. Ovo je istiniti Bog i zivot vjecni.”
Ili:
Dela A. 20,28.
“Pazite dakle na sebe i na sve stado u kome vas Duh sveti postavi vladikama da pasete crkvu Gospoda Boga koju stece krvlju svojom. “Ili:
Titu 2,13
“Cekajuci blazena nada i javljanja slave velikoga Boga i spasa nasega Isusa Hrista.”

Svako dobro!

Tavita:
Evo jos par primera:

Ili :
Matej 1,23
“Eto, djevojka ce zatrudnjeti, i rodice sina, i nadjenuce mu ime Emanuilo, koje ce reci:
s nama Bog.
Ne znači da je Hrist sam BogIli:
Jev. 1,1
“Bog koji je negda mnogo puta govorio ocevima preko proroka…”
???1,7
“Tako i andjelima govori….”
Pa onda u 1,8 sta kaze:
“ A sinu: prijestol je tvoj, Boze, va vijek vjeka; palica je pravde palica carstva tvoga.”
ni ovo nije dokaz
Ili:
I Jov.5,20
“ A znamo da sin Boziji dodje, i dao nam je razum da poznamo Boga istinitoga, i da budemo i u istinitome sinu njegovom Isusu Hristu. Ovo je istiniti Bog i zivot vjecni.”
Šta znači istiniti Bog?Ili:
Dela A. 20,28.
“Pazite dakle na sebe i na sve stado u kome vas Duh sveti postavi vladikama da pasete crkvu Gospoda Boga koju stece krvlju svojom. “
Kod mene piše Gospoda i Boga
Ili:
Titu 2,13
“Cekajuci blazena nada i javljanja slave velikoga Boga i spasa nasega Isusa Hrista.”
Jasno ih odvaja u ovom primeru
Svako dobro!
Što se tiče stiha u predhodnom postu
"i mi u njemu"
sve govori po toj logici i mi smo deo trojstva?
A analiziram ostale gore u nastavcima:Plavim

U svakom slučaju mora se tumačiti ceo kontekst a kako vi vidite neka vam bude tako, jer tako treba da bude . Bog je taj koji nam daje da vidimo ili ne . Onaj koji vidi treba da žali što drugi ne vide .
Znači ako vidimo onda je to nezasluženi dar od Boga.
A ako je nezasluženi a jeste onda nesmemo da se postavljamo iznad onih koji ne vide .
A ako se slažemo u ovome onda smo već na pravom putu.

Christadelphian:
U svakom slučaju mora se tumačiti ceo kontekst a kako vi vidite neka vam bude tako, jer tako treba da bude . Bog je taj koji nam daje da vidimo ili ne . Onaj koji vidi treba da žali što drugi ne vide .
Znači ako vidimo onda je to nezasluženi dar od Boga.
A ako je nezasluženi a jeste onda nesmemo da se postavljamo iznad onih koji ne vide .
A ako se slažemo u ovome onda smo već na pravom putu.

Nije mi bila namera da se postavljam iznad.
Samo verujem u ono sto verujem.

“Kada se razum oslobodi samog sebe, to jest svoje “bukvalnosti” i “vratolomnosti”, tada postaje sposoban da vidi ono sto mu je u prirodnom stanju nedokucivo. U oblagodacenom i obstrascenom umu Istina se otkriva i uzvodi ga do neslucenih visina, odakle se vidi Bozanska realnost.”

Neka nam je oboma u pomoci Svevisnji i neka nas osposobi ono sto nam je inace nedokucivo, kao smrtnima.

Svako dobro!

Slažem se
samo mislim da za naučni rad i realnu analizu može samo realno sagledavanje činjenica koje imamo da nas dovede do doktrinarne istine u onoj meri koju možemo danas da sagledamo naravno uz Božiji dopust.
Ne smemo preskakati protivrečja !
Baš oko toga treba da radimo da vidimo gde smo pogrešili u ranijim zaključcima .

Keeper:
metaphisic:

a zar to nije mnogo lepse, prirodnije, opustenije i spontanije od mushkog boga?
zar nije vishe ljudskije od strogog, pravednog i snaznog mushkog boga? a i da nas nije mushki bog malo previse odveo u ideale i raznorazne smislove zivota i filozofije, a udaljio nas od prirode? .....
Interesantno pitanje. Da li je Bog Sv.Pisma muški Bog? Otkuda to? Verovatno zbog Isusa ?
Da, Bog je strog, pravedan, snažan, to se pripisuje muškim osobinama, ali je on i nežan, milostiv, pun ljubavi i milosrđa (da sad ne citiram); Iliji se javio ne u gromu, itd. već kao tih i tanak glas... I nikako nas ne udaljava od prirode, već nas vezuje za nju. On ima u sebi i "muške" i "ženske" osobine, ako se to tako uopšte može reći. Po tom pitanju interesantno je da kada Bog stvara čoveka (po Sv.Pismu, Postanje 1:27), kaže se da Bog stvori čoveka (u jednini), a onda kaže "muško i žensko stvori ih" (dvoje). Jedna je jevrejska reč za čovek, a druga za muškarca. A čovek je stvoren po njegovom obličju (dvoje).

Bog i andjeli nemaju pol .
Pol i seksualnost kao i telesno razmnožavanje je telesan pojam.
Time se i isključuje mogućnost silaženja andjela i odnos sa ženama . Sinovi Božiji u tom kontekstu su nešto drugo.

Keeper:

jedan poznati slikar inmpresioniznma se malo podsmebvao na taj rachun pishuci "Zapise savremenog divljaka" ............ i govoreci da je jedina slava ona koja je u nama, a ne ona koju su drugi izmislili.
svo zadovoljstvo je u nama ....... i bog naravno, koji god da je. zar to nije logicnije da ga trazis u sebi mesto da citas knjige i kazes "ej nasao sam boga" ?
El si na ovo mislio? :wink:
Od "kopanja" po sebi pocinje potraga ... knjige se tek kasnije redjaju! Nekako same izranjaju iz budzaka u kojima su neotvorene stajale godinama! Neverovatno s kakvom se preciznoscu setis gde si ih poslednji put video! :D

nije_lako:
Keeper:

El si na ovo mislio? :wink:
Od "kopanja" po sebi pocinje potraga ... knjige se tek kasnije redjaju! Nekako same izranjaju iz budzaka u kojima su neotvorene stajale godinama! Neverovatno s kakvom se preciznoscu setis gde si ih poslednji put video! :D

hehe. pa dobro, nisam dotle dosao, al da ti verujem na rec.
uzgred, to napomenuh jer nemam utisak da ljudi ovde na taj nacin postupaju ........ nekako te knjige previse i prebukvalno govore iz njih i samo o njima znaju. mislim, kad ti dodje neko iz na svaku tvoju rech izlupa po citat, onda se zapitash dal se covek rodio da bude biblija il' kur'an il da bude covek? .......

Ili student teologije, bogoslov, svestenik, propovednik, otac, brat, hodza ...
Ne panici... 8)
Mi smo ... u povoju naspram njih... da ne kazem "nistavni aforizam". :? :wink:

Back