Bog traži od Mojsija dozvolu

dekapitare

Iskusan
Poruka
5.200
9. Још рече Господ Мојсију: Погледах народ овај, и ето је народ тврдог врата.
10. И сада пусти ме, да се распали гнев мој на њих и да их истребим; али од тебе ћу учинити народ велик.

izgleda da je mojsije imao veliki uticaj na Gospoda.

11. А Мојсије се замоли Господу Богу свом, и рече: Зашто се, Господе, распаљује гнев Твој на народ Твој, који си извео из земље мисирске силом великом и руком крепком?

kratko predavanje pa

14. И ражали се Господу учинити зло народу свом, које рече.

https://www.pravoslavna-srbija.com/sveto-pismo-biblija/02_2MO/022MO032

pitam se ko je bre tu glavni ili bog ko malo derište a mojsije ga amortizuje.

Ko Isus kad kaže kupite mačeve i onda čovjek izvuče ga u samobrani i ovaj skoči i kaže mu tko se mača laća pogiba od njega.
Ima bisera mnogo ..

Sto se tice Mojsija mislim da tu niste spremni za razumjeti stvari jer Židovi su majstori za textove.
Tu ima dva Mojsija ocito s poentom.
To vama djeluje nadrealno jer bukvalno shvacate textove koji imaju drugaciju namjenu.
Da ce biti dva Mojsija u textu pisac je najavio i mnogo prije kad andjeo iz goruceg grma zovnio dva puta Mojsije,Mojsije.
Židovi su velike mange mnoge su zakljucali s tim textovima Isus je protestirao ocito nije razumio poentu.

10. И сада пусти ме, да се распали гнев мој на њих и да их истребим; али од тебе ћу учинити народ велик.

11. А Мојсије се замоли Господу Богу свом, и рече: Зашто се, Господе, распаљује гнев Твој на народ Твој, који си извео из земље мисирске силом великом и руком крепком?

kratko predavanje pa

kad Mojsije zapisuje onda je on glavni :D

pa ja to non stop pišem i zašto su jevreji božiji narod.
pogledaj kasnije kada kažu u pismo e sad nisu jevreji već ko tvori božiju volju. a jevreje ocrniše.
hiljadu ipo godina su bili ubeđeni da su izabrani a onda dođe neki nazarećanin i kaže im od tog nema ništa.
pa nije im Nazarećanin to stavio do znanja nego njegovi sledbenici...Nazarećanin je dugo verovao da je poslat samo Jevrejima... pa kad nije mogao njih da vrbuje sa svojim lovcima na duše onda je verovatno proširio ciljnu grupu na sve svoje potencijalne sledbenike...

Matej 15,24A on odgovarajući reče: ja sam poslan samo k izgubljenijem ovcama doma Izrailjeva.

zbog ovog stiha su se sledbenici nejevreji proglasili za duhovne Jevreje i to i danas rade....da budu odabrani narod i da mogu da smatraju da je Isus poslat i njima...

taj zaokret Isusa od Jevreja prema svakom je verovatno posledica njegovog razočarenja time što nije od većine Jevreja prihvaćen kao Mesija...Jevreji su ono voli bližnjeg mislim upotrebljavali u smislu voli bližnjeg Jevreja, a Isus je ljubav prema bližnjem pravilno istakao kao nešto o čemu vise sav zakon i proroci

a onda kasnije razočaran time što je odbačen od mnogih pogrešno sveo voli bližnjeg svog na voli brata u Hristu ovim rečima
Jovan 13,34Novu vam zapovijest dajem da ljubite jedan drugoga, kao što ja vas ljubih, da se i vi ljubite među sobom.
Jovan 13,35Po tom će svi poznati da ste moji učenici ako uzimate ljubav među sobom.
.
znači nije poznaćete se da ste moji učenici ako volite sve ljude nego ako se volite među sobom...i to vidiš unutar svake denominacije hrišćanske danas da su im braća u Hristu samo oni koji su u njihovoj organizaciji i da imaju ljubavi (ako se to uopšte može nazvati ljubavlju jer je pre egoizam grupe) samo za članove svoje grupe

Treba biti neutralan ne navijati za nikoju stranu.Cale navija.

Ovi Židovi iz Jeruzalema su klali nevine zivotinje u religijske svrhe a imali su more zakona kamenovanja tko ne svetkuje subotu kamenuj preljubnice itd to su cinjenice a niti jedan zakon Isus im nije mjenjao jer ih je htio na svoju stranu.
Tako ispada.On nije nikakav reformator vec je imao drugu ociti misiju.

No vec sam rekao to je samo dio Židovstva bilo ih je koji nisu podrzavali te zakone niti su zrtvovali na oltarima.
Oni su pokusavali mjenjati stvari vec dugo no platili su glavom neki npr Jakov ubilo ga posred hrama.
I sad dojde Cale preslika sve u lika iz Nazareta koji nikad nije ni postojao kao grad.
Vec su u pitanju Nazareni sekta.
Cale je neupucen.

pa nije im Nazarećanin to stavio do znanja nego njegovi sledbenici...Nazarećanin je dugo verovao da je poslat samo Jevrejima... pa kad nije mogao njih da vrbuje sa svojim lovcima na duše onda je verovatno proširio ciljnu grupu na sve svoje potencijalne sledbenike...

Matej 15,24A on odgovarajući reče: ja sam poslan samo k izgubljenijem ovcama doma Izrailjeva.

zbog ovog stiha su se sledbenici nejevreji proglasili za duhovne Jevreje i to i danas rade....da budu odabrani narod i da mogu da smatraju da je Isus poslat i njima...

taj zaokret Isusa od Jevreja prema svakom je verovatno posledica njegovog razočarenja time što nije od većine Jevreja prihvaćen kao Mesija...Jevreji su ono voli bližnjeg mislim upotrebljavali u smislu voli bližnjeg Jevreja, a Isus je ljubav prema bližnjem pravilno istakao kao nešto o čemu vise sav zakon i proroci

a onda kasnije razočaran time što je odbačen od mnogih pogrešno sveo voli bližnjeg svog na voli brata u Hristu ovim rečima
Jovan 13,34Novu vam zapovijest dajem da ljubite jedan drugoga, kao što ja vas ljubih, da se i vi ljubite među sobom.
Jovan 13,35Po tom će svi poznati da ste moji učenici ako uzimate ljubav među sobom.
.
znači nije poznaćete se da ste moji učenici ako volite sve ljude nego ako se volite među sobom...i to vidiš unutar svake denominacije hrišćanske danas da su im braća u Hristu samo oni koji su u njihovoj organizaciji i da imaju ljubavi (ako se to uopšte može nazvati ljubavlju jer je pre egoizam grupe) samo za članove svoje grupe
nisu svi jevreji izrailjci, neki se odvojili kao juda (ne onaj izdajnik) i isus je došao da ih vrati. to je bilo pre mojsija u vreme jakova koji je dobio ime izrael. međutim oni nisu hteli ni da čuju i sam je rekao da je teško biti prorok u svojoj "kući". a od tog jude je i josif marijin muž.

Realnost by evandjelje Cale.
Jao covjece sto je s tobom.
Procitaj malo povjest oko 1 st sto se desavalo.Nije povjest teoloska knjiga tu ima nekih djelica radi interpretacije vjerovanja a ne stvarnosti zapisanih dogadjanja.
Nisi cuo za Midrashe ?
Nisi cuo za Filonovu egzegezu Logosa ?
Udri mujo po tepsiji jaoo

nisu svi jevreji izrailjci, neki se odvojili kao juda (ne onaj izdajnik) i isus je došao da ih vrati. to je bilo pre mojsija u vreme jakova koji je dobio ime izrael. međutim oni nisu hteli ni da čuju i sam je rekao da je teško biti prorok u svojoj "kući". a od tog jude je i josif marijin muž.
ono što sam hteo da kažem je da je Isus imao razvojni put od ljubavi među Jevrejima i ljubavi samo za Jevreje (kada nejevreje naziva psima u odnosu na Jevreje kao Božiju decu) preko ljubavi za sve i među svima do ljubavi samo za sledbenike i samo među sledbenicima...
da je ostao u ovoj srednjoj fazi hrišćanstvo bi bilo bolja religija ovako zatvaranjem ljubavi u okvire svoje religije on je napravio tim rečima nakaze od denominacija koje ga slede...najočitiji primer su verovatno JS, ali ni ostali nisu mnogo bolji...sve te denominacije karakteriše egoistična ljubav koja i nije ljubav prema članovima grupe..dok si član obasipaju te lažnom ljubavlju kad nisi član onda više ne...

taj razvojni put je uslovljen odbacivanjem...kad su ga odbacili Jevreji kao većina okrenuo se svima, kad je i od nekih od njih odbačen onda se okrenuo samo svojim učenicima...nije izgleda bio baš stabilna ličnost...mesijanski kompleks?

Poslednja izmena:
Ja npr veze nemam o Srbima o proslosti dogadjajima i sto ja znam tradiciji kako to već ide niti se bavim time .A ako budem zelio saznati sigurno necu ko sto Cale radi s Židovima iz krscanskog teoloskog štiva NZ.
To je tako ameterski i onda krece mitologija koja je opasno blizu antisemitizma.
Kad bih ja kojim slucajem tako išao o Srbima povrsno upao bih u Antisrpstvo 100% i tako rade prema Hrvatima neki povrsne mitoloske priče koje kruže.
Drugim rječima nemojte na Židovima graditi vašu sreću ili spasenje to je ružno.
Vama treba okrutni Židov da bi zablistao prosječni Isus.
A bez tog kontrasta Isus je obican lik.
To su prozirne igre danasnjih dobrih i losih policajaca.
Sami se prezentirajte no bojim se da nemate čime jer bez Židovske grbače vi ste obicne teološke nule.

ono što sam hteo da kažem je da je Isus imao razvojni put od ljubavi među Jevrejima i ljubavi samo za Jevreje (kada nejevreje naziva psima u odnosu na Jevreje kao Božiju decu) preko ljubavi za sve i među svima do ljubavi samo za sledbenike i samo među sledbenicima...
da je ostao u ovoj srednjoj fazi hrišćanstvo bi bilo bolja religija ovako zatvaranjem ljubavi u okvire svoje religije on je napravio tim rečima nakaze od denominacija koje ga slede...najočitiji primer su verovatno JS, ali ni ostali nisu mnogo bolji...sve te denominacije karakteriše egoistična ljubav koja i nije ljubav prema članovima grupe..dok si član obasipaju te lažnom ljubavlju kad nisi član onda više ne...

taj razvojni put je uslovljen odbacivanjem...kad su ga odbacili Jevreji kao većina okrenuo se svima, kad je i od nekih od njih odbačen onda se okrenuo samo svojim učenicima...nije izgleda bio baš stabilna ličnost...mesijanski kompleks?
Nije on imao razvojni put vec je netko preslikao na svjet doktrinu iskljucivoj za Izrael a ljubav prema bliznjem apostolima izraeleskim je preslikano u ljubav prema svima cjelom svjetu.
To se vidi iz aviona ako nisi vjernik.
A da bi to uspjelo morali su napraviti veliki kontrast stari novi zavjet gdje bi preko losih zakona svezalo dušu čitača da bi Isus kao žrtva bio ljek od tog vezivanja.
Sam Pavao kaže da zakon je svezao a Isus zrtvom razvezao.
To je točno ako čovjek nasjeo na te zakone iz SZ.
Tko nije on ne treba te trikove magijske.
Ebijoniti Eseni nisu vjerovali u te zakone ni zrtve na oltarima.
Kontaminirani tim doktrinama su u Isusu vidjeli spas vjerojatno neki Mesijanski Židovi.
Ti isti Mesijanski Židovi ocekuju Isusa ponovno da bude svecenik Jeruzalemskog hrama gdje ce ponovno zrtvovati u drugom dolasku.U sustini nakon pada Hrama oni nisu imali gdje svetkovati zrtvovati bogu pa im Isus bio trenutna zamjena kao vjerovanje tj zrtva za Izrael koji ostao bez hrama.

kratko predavanje pa

..." А Мојсије се замоли Господу Богу свом, и рече: Зашто се, Господе, распаљује гнев Твој на народ Твој, који си извео из земље мисирске силом великом и руком крепком?..."

Eto ti odgovora u stihu kojeg si citirao - jel Mojsije naredio Bogu ili Ga zamolio kroz molitvu ?
Ako je slucajno prva opcija pravi odgovor onda ce biti da je tvoja primedba osnovana ali posto se jasno vidi da je ovo drugo slucaj - onda je lako zakljuciti da je pomenuti izvestaj slika prijateljskog razgovora izmedju Boga i Njegovog stvorenja gde se jasno vidi Ko je ko !!!

To trebaš pitati one koji su bili s njime a ima ih ovde po forumu.
najveci deo ovde koji diskutuju o desavanjima u novom zavetu, ne znaju kakav je bio zivot u to vreme u tom delu sveta. Jedan od brojnih slucajeva nepoznavanja obicaja, zakona, nacina zivota je i kupovina maceva.
Rim je imao veoma strog zakon o nabavci i drzanju oruzja (za razliku od holivudskih filmova gde svi masu macevima, kopljima, strelama...) U rimu nisi mogao ni kao rimski gradjanin da imas a kamoli nosis mac posebno u gradovima. Tako da apostoli bi trebali to nabaviti ilegalno, znati kanale i ljude koji se bave preprodajom maceva na crnom trzistu, a da ne govorim o tome kako su ih nosili u jerusalemu medju ljudima i rimskim vojnicima??
Ko da sad proseta beogradom grupa ljudi sa puskama o ramenju i pistoljima o pojasima...

Eto ti odgovora u stihu kojeg si citirao - jel Mojsije naredio Bogu ili Ga zamolio kroz molitvu ?
a ti čisto da kritikuješ jel da?
vidiš da je cela glava stavljena
И сада пусти ме, да се распали гнев мој на њих и да их истребим
ovo ti objasni ako umeš, zašto bog traži od mojsija dopuštenje?

najveci deo ovde koji diskutuju o desavanjima u novom zavetu, ne znaju kakav je bio zivot u to vreme u tom delu sveta. Jedan od brojnih slucajeva nepoznavanja obicaja, zakona, nacina zivota je i kupovina maceva.
Rim je imao veoma strog zakon o nabavci i drzanju oruzja (za razliku od holivudskih filmova gde svi masu macevima, kopljima, strelama...) U rimu nisi mogao ni kao rimski gradjanin da imas a kamoli nosis mac posebno u gradovima. Tako da apostoli bi trebali to nabaviti ilegalno, znati kanale i ljude koji se bave preprodajom maceva na crnom trzistu, a da ne govorim o tome kako su ih nosili u jerusalemu medju ljudima i rimskim vojnicima??
Ko da sad proseta beogradom grupa ljudi sa puskama o ramenju i pistoljima o pojasima...
Sikari su imali male bodeže koje su krili u odjeći i ubijali bi u gomili na nekim svetkovinama ko npr za Pashu u Jeruzalemu.

bog može da voli sve ali čovek ne može. zamisli da voliš nekog iz kulta jw koji ti misli zlo. ili ono "budite savršeni kao bog", to su poruke da stremiš ka tome.
on i daje akcenat na bližnjeg jer zna da je nemoguće voleti "tamo nekog". međutim ljudi su kvarni pa ni dvog blišnjeg nije sposoban da voli.

Back