Bog mi je svedok

Treba li čovek da ima uopšte kuma ili kumu? Čemu to služi? Samo natezanja oko para ja bar mislim. Vaše mišljenje?
Uzrecica stara kaze."Bog na nebu,kum na zemlji".Takav je zakon i pred maticarem i u crkvi da mora da se ima svedoke.Ako je od starina,onda Kum i Starojko,ako je po mladjima koji sami traze svoje svedoke,onda Kum i Kuma.Uglavno svedoci vencanja moraju po zakonu da budu prisutni vencanju.

Uzrecica stara kaze."Bog na nebu,kum na zemlji".Takav je zakon i pred maticarem i u crkvi da mora da se ima svedoke.Ako je od starina,onda Kum i Starojko,ako je po mladjima koji sami traze svoje svedoke,onda Kum i Kuma.Uglavno svedoci vencanja moraju po zakonu da budu prisutni vencanju.
Sve si ti u pravu i ja to znam, ali kum je svedok na venčanju ili na krštenju. Što se tiče građanskog venčanja svedok je matičar i mlada i mladoženja potpisuju da ulaze u brak. Kod krštenja i venčanja u verskom objektu valjda je ljudima svedok Bog, pošto se pretpostavlja da su vernici i da veruju u Boga čim taj čin obavljajau u verskom objektu.

Treba li čovek da ima uopšte kuma ili kumu? Čemu to služi? Samo natezanja oko para ja bar mislim. Vaše mišljenje?
Кум би требало да је неко нама близак, од поверења. Неко коме можеш оставити све што имаш на чување и бити без бриге. Некада се рачунало да ће кумови бринути о деци ако се породици нешто деси.
Ти проклети новци су камен спотицања онима који имају погрешне вредности.

Sve si ti u pravu i ja to znam, ali kum je svedok na venčanju ili na krštenju. Što se tiče građanskog venčanja svedok je matičar i mlada i mladoženja potpisuju da ulaze u brak. Kod krštenja i venčanja u verskom objektu valjda je ljudima svedok Bog, pošto se pretpostavlja da su vernici i da veruju u Boga čim taj čin obavljajau u verskom objektu.
Gresis i razmisli malo.I kod maticara mora da postoje svedoci vencanja i sa mladine i mladozenjine strane.

Znam, ali šta će svedoci u crkvi kada Bog sve vidi?
Свевидећи не значи и Директни Бог, јер постоји хијерархија око Бога, као у Царству

Црквени (поготову брачни) живот носи много искушења и муке, па су потребни и помоћници и гаранти узајамног благочешћа и верности, око брака поготову,

Кум је и ментор, тачније катихета твог почетног духовног развоја у Цркви (по правилу)... Дакле улога му је вишеструка и хијерархијска, пошто је изнад части од кумчета...

Зато и постоји пословица - Бог, па кум...

Кум је и ментор, тачније катихета твог почетног духовног развоја у Цркви (по правилу)... Дакле улога му је вишеструка и хијерархијска, пошто је изнад части од кумчета...
Svako je svakome kum otprilike, znači li to da su svi ljudi savršeni da budu mentori?

Svako je svakome kum otprilike, znači li to da su svi ljudi savršeni da budu mentori?
Не... Бира се кум који те духовно надвисује, баш зато да би био ауторитет кад брак или окружење почне да се клима у верности...

Најбоље неко старији од тебе... ако тог идеалног нема, узимаш само формално кума, али мораш га донекле познавати као просвећенијег и врло поштовати као јемца пред свештеником да ћеш Хришћански да живиш овај живот...

Back