BOG? Ko je to ? Ili sta je to? Ili ???

• Začetnik teme Anarhista
  • Datum pokretanja
A

Anarhista

Gost
...koji je to Bog da zahteva od nas da citamo na stotine (i po stotinu puta) pisanih i "svetih" stranica da bi se sa njim upoznali? Do danasnjeg dana, sem slepila fizickog (koliko nas ne nosi naocare) i duhovnog (retko se ko slaze, ovaj forum je dokaz) kod pojedinaca, ratove medju narodima i isecenih suma, sta su "svete" knjige donele covecanstvu?

freewill

Primećen član
Poruka
504
Anarhista:
...koji je to Bog da zahteva od nas da citamo na stotine (i po stotinu puta) pisanih i "svetih" stranica da bi se sa njim upoznali? Do danasnjeg dana, sem slepila fizickog (koliko nas ne nosi naocare) i duhovnog (retko se ko slaze, ovaj forum je dokaz) kod pojedinaca, ratove medju narodima i isecenih suma, sta su "svete" knjige donele covecanstvu?

:idea: Sta su svete knjige donele covecanstvu :shock:
. ..o tome govore svete knjige
:idea: Sta su ljudi doneli i kako su shvatili ono sto pise u svetim knjigama :shock:
. ..o tome govori istorija
pOzDrAv!

freewill

Primećen član
Poruka
504
:idea: Da li bi se ti to isto pitao na primer:
Da si gazda neke firme, i imas radnike(normalno) ali radnike koji nista ne rade,no posle svakog meseca dolaze po platu i to govore s'pravom, jer se pitaju zasto si ih zaposlio, ocekujuci od tebe naknadu(pravdu) samo zato sto su tvoji radnici.
Da li to tebi ima smisla!?
poz 8)

freewill

Primećen član
Poruka
504
:idea: Od filozofa prvi je Kant napravio teoriju o duznosti, kao ideju o pritisku razuma na volju. To je njegov glavni kategoricki imperativ. Kant je moral stavio iznad religije, on je od duznosti napravio nesto silnije od svega, volju koja zapoveda i koja iziskuje da joj se sve pokorava po zakonu prirode. Ta duznost, to je Bog, a taj moral, to je religija. Dalje ako idemo iz morala izlazi Bog, posto sam moral trazi da Bog postoji. Ovo je Kantov dokaz(a ujedno i moj odgovor tebi na zadatu temu).

freewill

Primećen član
Poruka
504
Anonymous:
Po "svetom" pismu svet postoji oko sest hiljada godina :shock: Predpostavimo.
Pisana istorija isto toliko. To je sigurno.".

:idea: Da kada bi predpostavili da su Dinosaurusi i oni ljudi sto su iskopani u Keniji pali s'marsa. 8)

Anonymous:
Ako sam te dobro razumeo Bog nas je, kao neka vrsta poslodavca, stvorio da bi smo "dogradjivali njegovo delo" ili "prilagodjavali prirodu nasim potrebama" kako to kazu savremeni teoricari-intelektualci-filozofi?

:idea: Da si kojim slucajem Anarhista koji je doziveo amneziju tako da je samo zaboravio svoj nick razumeo bi me.
Drugo Bog nas nije poslodavac, da li sam ja to rekao molicu lepo? NE to si ti zakljucio, i mogu ti reci da me nisi razumeo, to je bio moj prost primer za Anarhistu ne za tebe dragi goste. Pitam se kako bi ti objasnio detetu(ovo se ne odnosi na Anarhistu) kako je nastalo koristeci se njegovim jezikom? :?

Anonymous:
A sto se filozofa tice pocev od Platona i Aristotela, pa preko tvog kanta i hegela pa do sve ovih danasnjih zajedno, ne dam ni jednu dlaku cupavu

:D :D :D . ..ova tvoja misao mi se svidja originalna je i ujedno mi govori puno o tebi(u plusu ovoga puta naravno) nema ruznih reci, kratko jasno i komicno
oraspolozio si me s'ovim :D :lol: :lol: i zahvalan sam ti zbog toga. ..s'ostatkom se ne bih mogao sloziti jer si ga preterao(nema veze da li si bio u pravu ili ne)

Podsecas me na jednog doktora sa urgentnog centra koji je jednom pacijentu sa sela(ne vredjam ih ko shvati razumece 8) poceo na latinskom da objasnjava covekovu povredu, coveku je uzgred samo ruka bila slomljena, i naravno sve sto je cica radio bilo je klimanje glavom, e tu kada sam se suzdrzao ovo na forumu ove provokacije i vredjanje je maciji kasalj.

Anonymous:
Budisti kazu: "Ne veruj ucitelju koji ti trazi naknadu".

:idea: Tu se mogu sloziti sa tobom jedino ako se odnosi na duhovnog ucitelja, jer u suprotnom ne drzi vodu.
:idea: Kanta sam naveo kao primer posto vidim da mu Bibliski citati ne odgovaraju --->kontaj malo!. ..znas smaras kada moram ko detetu sve da ti objasnjavam, sta-kako-zbog-ceka sam nesto naveo kao primer, zato pitaj nemoj izhitreno donositi zakljucke.
pOzDrAv!

A

Anarhista

Gost
Anonymous:
Pisana istorija isto toliko. To je sigurno. Od Kaina i Abela pa do Bush-evaca (i oni polazu zakletve jednom rukom na srce a drugom na "svetoj" knjizi) istorija sem krvi, zla i patnje nema niceg drugog. Ne mislis valjda da je Aleksandar "veliki" bio zbilja veliki kao covek zbog svojih nedela ili sto mu je lizoguz Aristotel bio ucitelj?

Ako sam te dobro razumeo Bog nas je, kao neka vrsta poslodavca, stvorio da bi smo "dogradjivali njegovo delo" ili "prilagodjavali prirodu nasim potrebama" kako to kazu savremeni teoricari-intelektualci-filozofi? Ako samo malo obratis paznju oko sebe, videces da ljudski "genije" do dana danasnjeg nije nista drugo stvorio do mrtvih predmeta. ZIVOT u svim njegovim oblicima je Njegovo delo i On je Njegov deo i kao takav bi nam morao biti svetinja.
A sto se filozofa tice pocev od Platona i Aristotela, pa preko tvog kanta i hegela pa do sve ovih danasnjih zajedno, ne dam ni jednu dlaku cupavu
Sto se kanta tice, cuo sam da je gibanicario (mislim na strudle) kod grofice Königsberg (i bagre poput nje) koja ga je za njegovo mudrovanje obucavala "umetnoscu uctivog razgovaranja". A sto se negove teorije o "duznosti" tice, sama rec me mnogo podseca na motiku od koje je on bezao kao i ja, ali ne iz istih razloga. Drzao je po dva casa dnevno (uh! uh! jadan on), a ponekad cak i do pet (al ga je nagrabusio).

Uopsta mi nije jasno kako je ova poruka mogla da izadje sa "Gost"-ovim potpisom? a sada "pregled pre slanja" pokazuje "Anonimus"-a :shock:

Za FREE WILL-a: Molio bih te da mi oblasnis sta je to "nik"? Hvala.
Anarhista

freewill

Primećen član
Poruka
504
Anarhista:
Anonymous:
Pisana istorija isto toliko. To je sigurno. Od Kaina i Abela pa do Bush-evaca (i oni polazu zakletve jednom rukom na srce a drugom na "svetoj" knjizi) istorija sem krvi, zla i patnje nema niceg drugog. Ne mislis valjda da je Aleksandar "veliki" bio zbilja veliki kao covek zbog svojih nedela ili sto mu je lizoguz Aristotel bio ucitelj?

Ako sam te dobro razumeo Bog nas je, kao neka vrsta poslodavca, stvorio da bi smo "dogradjivali njegovo delo" ili "prilagodjavali prirodu nasim potrebama" kako to kazu savremeni teoricari-intelektualci-filozofi? Ako samo malo obratis paznju oko sebe, videces da ljudski "genije" do dana danasnjeg nije nista drugo stvorio do mrtvih predmeta. ZIVOT u svim njegovim oblicima je Njegovo delo i On je Njegov deo i kao takav bi nam morao biti svetinja.
Sto se kanta tice, cuo sam da je gibanicario (mislim na strudle) kod grofice Königsberg (i bagre poput nje) koja ga je za njegovo mudrovanje obucavala "umetnoscu uctivog razgovaranja". A sto se negove teorije o "duznosti" tice, sama rec me mnogo podseca na motiku od koje je on bezao kao i ja, ali ne iz istih razloga. Drzao je po dva casa dnevno (uh! uh! jadan on), a ponekad cak i do pet (al ga je nagrabusio).

Uopsta mi nije jasno kako je ova poruka mogla da izadje sa "Gost"-ovim potpisom? a sada "pregled pre slanja" pokazuje "Anonimus"-a :shock:

Za FREE WILL-a: Molio bih te da mi oblasnis sta je to "nik"? Hvala.
Anarhista

:idea: :arrow: freewill--->moj nick
:idea: :arrow: Anarhista-->tvoj nick
Veruj mi da krace nisam mogao.
poz :wink: