Bog je ljubav. Ljubav je i dobro i zlo.

Antihejter

Iskusan
Poruka
6.887
Eto teorije.
Ljubav zaista može da bude oboje. Ne znam da li ste osetili nekad neku vrstu bolesne ljubavi.
A postoji, iako svi govore "onda to nije ljubav".
Upravo.
Onda to nije ljubav. Tako i Bog. Nema samo dobru stranu- uostalom, šta je uopšte "dobro"? Šta ta reč predstavlja?
Ne možemo reći da je nešto "dobro" jer ne znamo šta će se iz toga izroditi, , nekad iz nečeg naizgled "dobrog" proizađe nešto loše i obrnuto (otuda izreka "ko zna zašto je to dobro" onda kad ti se desilo ili dešava nešto loše).

To je toliko isprepletano da je jedino objašnjenje da je BOG jednostavno i CRNO I BELO, da je Bog zapravo SVE- jednom rečju. Šta mislite o ovakvom načinu gledanja na Boga?

Eto teorije.
Ljubav zaista može da bude oboje. Ne znam da li ste osetili nekad neku vrstu bolesne ljubavi.
A postoji, iako svi govore "onda to nije ljubav".
Upravo.
Onda to nije ljubav. Tako i Bog. Nema samo dobru stranu- uostalom, šta je uopšte "dobro"? Šta ta reč predstavlja?
Ne možemo reći da je nešto "dobro" jer ne znamo šta će se iz toga izroditi, , nekad iz nečeg naizgled "dobrog" proizađe nešto loše i obrnuto (otuda izreka "ko zna zašto je to dobro" onda kad ti se desilo ili dešava nešto loše).

To je toliko isprepletano da je jedino objašnjenje da je BOG jednostavno i CRNO I BELO, da je Bog zapravo SVE- jednom rečju. Šta mislite o ovakvom načinu gledanja na Boga?
Bog je ljubav,

a Ljubav je samo dobro.

Zato je i Bog, samo je on apsolutno dobar.

Bog je samo dobro ljubav svetost

Bog je ljubav,

a Ljubav je samo dobro.

Zato je i Bog, samo je on apsolutno dobar.

Bog je samo dobro ljubav svetost
Ne zna se šta može da proizađe iz raznih situacija.
Zanimljivo je što ljudi misle da znaju šta je dobro.
Otkud ti, kao prvo, znaš šta je dobro za tebe? Kome veruješ više, Bogu ili sebi?

Ako veruješ više Bogu nego sebi, onda si najsrećnija jer ćeš u svakoj nevolji reći "Bog mi je slomio nogu da bi mi spasao glavu".

Iskreno- ne verujem da je IKO dostigao taj stepen rezonovanja.

Ne zna se šta može da proizađe iz raznih situacija.
Zanimljivo je što ljudi misle da znaju šta je dobro.
Otkud ti, kao prvo, znaš šta je dobro za tebe? Kome veruješ više, Bogu ili sebi?

Ako veruješ više Bogu nego sebi, onda si najsrećnija jer ćeš u svakoj nevolji reći "Bog mi je slomio nogu da bi mi spasao glavu".

Iskreno- ne verujem da je IKO dostigao taj stepen rezonovanja.
Ne razumem Bog nije covek da moze da nesto lose bude
On je savrsen to znaci nepogresiv
Bog uvek znasta je najbolje za nas.

Ja uvek Boga stavljam naprvo mesto.

Pogrtesno si srocio temu kod Boga ne moze biti nista lose.
Mislim da si hteo da napises zasto Bog dopusta zlo.

Ne razumem Bog nije covek da moze da nesto lose bude
On je savrsen to znaci nepogresiv
Bog uvek znasta je najbolje za nas.

Ja uvek Boga stavljam naprvo mesto.

Pogrtesno si srocio temu kod Boga ne moze biti nista lose.
Mislim da si hteo da napises zasto Bog dopusta zlo.
Nisam to hteo (imali smo milion tema zašto Bog dopušta zlo) nego sam rekao da Bog JESTE i dobro i zlo jer je ON= SVE.

Da li ste ikada imali osećaj da je sve što vidite iluzija? Paravan, pozorište, šarena zavesa na kraju krajeva?
Ja jesam. Bili smo noću u jednom parku, pušili marihuanu (klinci!) i nije se samo kod mene stvorio taj osećaj- dođe mi da pocepam ovo, šta god da je, screensaver samo napredniji- da vidim šta ima iza.

Gete je to tako ukratko rekao dok bi meni roman trebao da taj osećaj opišem.

"Razmaklo se nešto ispred moje duše, kao zavesa i pozornica beskrajnoga života pretvara se pred mojim očima u ponor večito otvorenoga groba".

"Stradanja mladog Vertera"

Ono što je mene zaprepastilo je opet o odnos Gete- Bog.

"....Ha!ne dira mene u srce velika povremena beda sveta, valovi koji vam nose sela, zemljotresi koji vam gutaju gradove, meni potkopava srce ona proždiruća i rastočavajuća sila koja leži sakrivena u sveprirodi, koja ne stvara ništa što ne bi razoravalo i suseda do sebe i sebe. I tako eto posrćem u strahu! Nebo, zemlja i njihove stvaralačke slike oko mene! Ne vidim drugo do jedno čudovište koje večito preživa."

Nije Gete jedini.

Uzmite simbol jin- jang. Bog je i BELO i CRNO.

Uzmite književnika- Hermana Hesea- eto on nije bio filozof (iako blizu, ali nebitno sada) koji je u svom delu "Demijan" napisao:
"Ptica se probija iz jajeta. Jaje je svet. Ko hoće da se rodi, mora razoriti jedan svet".

O prirodi Boga, nastavlja: "Ptica leti ka Bogu. Bog se zove Abraksas".

Ne promovišem sekte , samo sam jako proširio pitanje.

Nije Gete jedini.

Uzmite simbol jin- jang. Bog je i BELO i CRNO.

Uzmite književnika- Hermana Hesea- eto on nije bio filozof (iako blizu, ali nebitno sada) koji je u svom delu "Demijan" napisao:
"Ptica se probija iz jajeta. Jaje je svet. Ko hoće da se rodi, mora razoriti jedan svet".

O prirodi Boga, nastavlja: "Ptica leti ka Bogu. Bog se zove Abraksas".

Ne promovišem sekte , samo sam jako proširio pitanje.
Postoji problem kod mnogih ljudi da definišu Boga kao savršenog a svet koji vide oko sebe je nesavršen. Bog koji je dobro, a svet koji je pun zla. Kako to pomiiriti?

U mom shvatanju svet je savršen za svakog od nas pojedinačno u smislu da nam se daju tačno one prilike da naučimo tačno one lekcije koje su nam potrebne. U svetu savršenom i bez zla ne bi ništa mogli da naučimo i da napredujemo kao duše. Bog za mene jeste savršan i dobar i ljubav, ali je zlo neophodan instrument za lekcije u školi života.

Ne verujem u postojanje đavola.
Niti u više Bogova.
Verujem u jednog Boga koji je stvorio sve. JEDNOG, različito viđenog od religije do religije.

Doduše, ovu temu sam mogao da postavim i na filozofiji jer mi je ideja i potekla od njih.
Kako ne verujes u Djavola kada je to osnovna Biblijska postavka
Djavo kao uzrocnik zla.
Prirpisivati Bogu nesto zlo je hula na Boga.

Biblija jasno kaže da Bog nije kriv za ljudsku patnju. „Kad je u kušnji, neka niko ne govori: ’Bog me iskušava.‘ Jer se Bog ne može iskušavati zlim stvarima niti on ikoga zlom iskušava“ Jakov 1:13

Djavo kao uzrocnik zla.

Biblija jasno kaže da Bog nije kriv za ljudsku patnju. „Kad je u kušnji, neka niko ne govori: ’Bog me iskušava.‘ Jer se Bog ne može iskušavati zlim stvarima niti on ikoga zlom iskušava“ Jakov 1:13
Pročitaj post iznad što je napisao @hm337 , objasnio je upravo potrebu patnje.

Zato što ne tumačim bukvalno.
Djavo kao uzrocnik zla.

Postoji problem kod mnogih ljudi da definišu Boga kao savršenog a svet koji vide oko sebe je nesavršen. Bog koji je dobro, a svet koji je pun zla. Kako to pomiiriti?

U mom shvatanju svet je savršen za svakog od nas pojedinačno u smislu da nam se daju tačno one prilike da naučimo tačno one lekcije koje su nam potrebne. U svetu savršenom i bez zla ne bi ništa mogli da naučimo i da napredujemo kao duše. Bog za mene jeste savršan i dobar i ljubav, ali je zlo neophodan instrument za lekcije u školi života.
Odlično. Ispade da sve može biti simulacija i da na celom svetu ne postoji niko osim "JA".
To je meni najstrašnija pretpostavka ali ne odbacujem. Do toga sam došao sâm.

Mnogi govore da malo toga zavisi od nas. Čak je i Ivo Andrić rekao da je "kontrola" iluzija. Da 99% stvari ne možemo da kontrolišemo, jedino je bitna naša reakcija na događaje. Naša povratna reakcija. Samo to. Shvatio si moje pitanje, teško je ovo objasniti, ljudima uglavnom nije jasno šta zapravo pitam.

patnja uopste nije potrebna a Bogu se nikako nikada ne mogu dodati zli atributi jer je Bog savrsenstvo i ljubav
aposolutno dobro
to je definicija Boga
inace nije Bog

ljudi su sami krivi sto su se odmetnuli od Boga pa navukli na sebe zlo
uzrocnoposledicno
U međuvremenu dok nisam znao ništa, pročitao sam Bibliju u delovima. Bog itekako ima kako kažeš "zle atribute" počevši od besa, ljubomore, uslovne ljubavi koju mora da testira itd.

Odlično. Ispade da sve može biti simulacija i da na celom svetu ne postoji niko osim "JA".
To je meni najstrašnija pretpostavka ali ne odbacujem. Do toga sam došao sâm.

Mnogi govore da malo toga zavisi od nas. Čak je i Ivo Andrić rekao da je "kontrola" iluzija. Da 99% stvari ne možemo da kontrolišemo, jedino je bitna naša reakcija na događaje. Naša povratna reakcija. Samo to. Shvatio si moje pitanje, teško je ovo objasniti, ljudima uglavnom nije jasno šta zapravo pitam.
moguće je da postoje ljudi koji su i sami simulacija...agenti sistema kao u matriksu...

moguće je da postoje ljudi koji su i sami simulacija...agenti sistema kao u matriksu...
To. A može i ceo svet da bude simulacija. Na primer, čuješ novinar dobio Pulicerovu nagradu za fotografiju deteta u Africi koje je umrlo i lešinar ga dokrajčio. A fotograf sve vreme čeka pogodan momenat da napravi savršenu fotografiju. I onda nešto razmišljam, ma, to je samo simulator, nije se desilo, msm nemoguće da se jeste desilo, i sve dok se užasi dešavaju "tamo nekom drugom" ova teorija može da "drži vodu", mada je moguće da je najveći test ako se dogodi meni. Na primer, "Imaš rak" i šta sad- da prosviram mozak ili da živim- tu sam zapeo, ne znam odgovor.

Opet moram da pomenem Getea. Kaže Gete, ako bi sin krenuo na put koji mu je otac naredio da pređe, da je smisao života jedino izdržati taj put do kraja.

(Postavio je i pitanje zašto bi se otac naljutio ako bi se sin vratio pre kraja puta i rekao "Oče, vratio sam se tebi"- a otac ne prihvata nazad one koji sami prekrate put- mada to sad nije tema).

Back