BOCA dubinske pumpe za hidrosistem

jovans

Zainteresovan član
Poruka
437
Može li mi neko pomoći, ko se razume u ove stvari. U firmi sam od skoro zaduzen za dubinske pumpe koje crpe vodu iz bunara i za vodovodni sistem. Dubinska pumpa nagura pritisak u boci i tada automat iskljucuje rad pumpe. Dobio sam ovaj crtez ali mi nešto nije jasno. Evo link: http://img508.imageshack.us/img508/1765/boca4qi.jpg Piše da je voda 2/3 a vazduh 1/3 pri radnom pritisku od 1.2 ne znam čega, ne znam šta tu piše. Mozete li vi da rastumacite. Kao da piše „rat”, nije mi jasno jer bi trebalo da bise „bar” ? I zbog čega ujedno piše i „vazduh 3 at”, to bi trebalo da je tri atmosfere. Ili je ono ili je ovo ?
Da li je „bar” = „at” ?
Kojim postupkom da dobijem to što se trazi ? Po meni bi trebalo da se prvo zatvori izlaz iz boce da se ne bi gubio pritisak pri stelovanju ovih stavki.

Ovo je klasicni sistem crpanja vode iz bunara sa rezervoarom koji je ispod nivoa koristenja vode.
Na rezervoaru treba da imas dovod i odvod kao i sklopku za prekid napajanja pumpe strujom.
Dovodna cijev od pumpe kopca se na vrh rezervoara a odvodna za potrosnju na dno.
Na vrhu rezervoara mora biti i sklopka.
Na sklopki mozes regulisati na kojem pritisku ce se iskljucivati pumpa za vodu.
Pri pokretanju sistema rezervoara mora biti prazan da bi se ostvario odnos 2/3 vode i 1/3 zraka.
Kabal od struje za napajanje pumpe ide preko sklopke.
Znaci kada se ostvari odredjeni pritisak sklopka iskopca pumpu ali i dalje ostvarujemo protok vode iz rezervoara na osnovu pritiska u rezervoaru.
Kada pritisak opadne pumpa se pomovo ukopca tako da imamo kontinualan dotok a pumpa samo povremeneo radi.

1 bar = 100.000 Pa [ili N/m2]
Imaš tehničku atmosferu, koja se prosto zove atmosfera [at] 1at = 1 kp/cm2
Tehnička atmosfera odgovara visini živinog stuba od 750 mm.
Pritisak koji odgovara visini od 760 mm živinog stuba, pri 0 stepeni C i na nivou mora, nazivamo normalni atmosferski pritisak ili fizička atmosfera i obeležavamo [atm].
1 bar = 750 mm živinog stuba, pa tako možeš da izvedeš kolike su razlike između njih.
NPR: 1atm/1bar = 760/750 = 1.013333333333333333.

Definitivno je raspon pritiska od 1,2 do 4 at.

Pozdrav.

Back