Bmw e60 525d 130 kw

Kad nema guzve vikendom potrosnja mi je 7.4. Ne ceram u crveno. Auto smesno trosi na otvorenom. Jednostavno, Beograd je. Ko kaze da mu u Beogradu trosi ispod 8 litara sa 30minutnim trazenjem parkinga, 20-30 semafora, spicom, taj laze.
Uglavnom VW preteruju. Neki dan drugova Skoda Oktavia, od Kneza Milosa do Dorcola, 10.2 l/100km 🤣🤣
Ko od vas svaki dan se parkira po 20-40 min? Jeste li pokusavali u zoni da zivite xD

Moze bit i da ocajno vozim, nzm. Al na parking uglavnom ubijem najvise goriva.
Meni troši 5,5-6 litara ali imam svoj parking u krugu dvojke valjda vam je sad malo jasnije šta je b segment u gradu je tata :-)
 
Da osvezim ovu temu, takodje imam 525d i potrosnja je u gradu 15l, a na otovrenom oko 7l. Da li je to normalna potrosnja?
Piše ovako:


Urban Consumption:8,5 l/100km
Extra-urban Consumption:5,3 l/100km
Combined Consumption::6,5 l/100km
https://www.cars-data.com/en/bmw-525d-specs/7386/tech

Meni se ovo čini malo previše optimističnim s obzirom na menjač, ali u gradu više od 10 - 11 svakako ne bi smelo da bude.
 
Poluservo pa servo nisi nikada čuo za tu varijantu? A za progresivni servo? I on postoji, negde bolje a negde lošije radi.
A evo malo i podataka koliko troši, to što ljudi kao dule ne znaju da voze to je drugi par cipela: https://www.auto-data.net/en/hyundai-i20-model-1503
Ne, nisam čuo nikad za poluservo. Postoji mehanički i električni. U novije vreme uglavnom se koriste ovi drugi.
Progresiva je nešto drugo. Na električnom kod nekih možeš sam da uključiš da budu lakši (recimo Fiat) i to se onda pri nekoj brzini samo isključi, dok kod drugih ide bukvalno proporcionalno brzini, to jest postaje volan sve teži do jedno 50 - 60 i onda je igračka praktično skroz isključena.
 
Progresivni servo se isključuje kada se pređe izvesna brzina zbog sigurnosti, lošiji nemaju tu opciju i vrlo su lagani na volanu i često mogu da dovedu do katastrofalnih nesreća pri većim brzinama naročito kod terenaca.

Najbolje opisano je kod punta koji ima poluservo i siti mod kada je on u stvari pravi servo. U suštini to kod punta je primitiva teška razdvojena prekidačem. Normalni automobili imaju progresivni servo naravno potpuno automatski. Lagan volan prilikom motanja u mestu koji se ukruti pri malo većoj brzini 20-30-60kmh sve zavisi od težine automobila.

Poluservo se u principu naziva asistencija tj pomoć iliti olakšavanje. To je onako bejzik varijanta serva koji se nekada davno ugrađivao ali eto ima ga i danas kod nekih krševa koji se proizvode.

Hidraulična ili elektro nebitno, pričamo o prostom okretanju volana i kod jednih i drugih postoje varijacije, loša i bolja rešenja (skuplja).

Tako da ovaj jedan bmv ima poluservo iliti bejzik varijantu a ovaj drugi ima ful servo. Isto ko što imaš da kupiš auto samo sa abs i auto sa raznim dodacima kontrole proklizavanja koji su danas više manje standard ali se nekad sve to masno doplaćivalo.

E sad zamislite koliko su života oduzele sve te smicalice i kalkulacije proizvođača naročito nemaca koji su stalno tražili neke sumanute doplate i po par hiljada evra za bezbednosne sisteme koji u proizvodnji koštaju par evra žice i par senzora. Dželati.
 
Ovaj e60 je po meni jedan od najlepših limuzina, zanimljivo je da je prednji deo automobila od aluminijuma i dosta toga a kabina tj kavez od čelika. U svakom slučaju zanimljiva konstrukcija koja je u finalnom proizvodu imala tek 1500 kg.
Verovatno je bila odgovor audiju koji je pravio ful školjke od aluminijuma.
 

Back
Top