BMW 320d - Savjeti oko kupovine

Nemanja Brkic

Obećava
Poruka
52
Pozdrav,

zainteresovan sam za kupovinu BMW 320d e90, 120kW, 163Hp automatik. 2007-mo godište. Prešao oko 210.000 km
Cijena ovog polovnjaka u Bosni je oko 11.000 KM ili oko 670.000 dinara.
Našao sam auto na placu i zanima me kakvi su vaši utisci, da li je neko imao iskustva sa konkretno ovim modelima?
Da li ti motori imaju neke packe i mane, da li je skupo održavanje?
Na šta konkretno treba obratiti pažnju prilikom kupovine?

Uzimaj slobodno taj motor jer se jako dobro pokazao i prakticno motori nastali posle njega su problematicni.
To je poslednji motor sa lancem koji traje dokle i motor dok su kod novijih motora stanjeni namerno da bi se morali menjati na svakih 180k km a plus sto su ih stavili s zadnje strane motora tako da bi se promenio lanac mora motor da ide napolje.
Nemoj slucajno da ti padne na pamet da gledas onaj sa 177ks jer to je N47 ali nebitno da li je N47 nego iskljucivo taj sa 177ks ima probleme koji su takvi da ne znam kako je jedan BMW sebi dozvolio da ugradjuju to smece od motora.
Automatski menjac je svakako jedan od najboljih i dovoljno je samo da kad probas auto da nema trzaja prilikom ubacivanja u D i u voznji kad menja brzine.

Untitled.jpg

Као што дуле рече, види само да је М47 а не Н47 мотор... Зашто Н47, иди на ју тјуб и куцај Н47 порез на будале :Д

Обавезно спреми и 200€ за замену ременице радилице, то му је малтене уместо великог сервиса...

Провери и предњи трап - од алуминијума је свим БМВовима и малтене је у рангу Алфе. Око 250€ кошта да се направи предњи трап.

Такође провери све подизаче прозора (до краја), пошто им је и то мана, чак најчешћи квар у БМв и обавезно да ли ради задњи брисач (нмг се сетиити да л тај модел има).

Провери и у каквом је стању ДПФ филтер (обавезно диганостика) јер ако се често регенрише рачунај од 150-400€ да даш на то.

Hvala na korisnim kritikama, u pitanju je motor oznake M47. Načuo sam da taj N47 sa 177ks ima problem sa lancem. U svakom slučaju ću povest majstora prije kupovine. Meni auto djeluje skroz moćno. Čak sam ga i provozao. em što je udoban em što ima odlične performanse. Ne osjeti se promjena brzine, ne trese u leru i nema nekakvih znakova havarije al opreza nikad dosta. Nego da se vratim na lanac, radoznao sam. Kakvu štetu može da napravi ne daj Bože pucanje lanca? I pošto kažete da motor mora da se vadi kod zamjene, pretpostavljam da masno košta zamjena istog.

Svi N47 su problematicni, po recima jednog servisera, neki imaju izrazeniji problem sa lancem, neki malo manji, a pore toga imaju jos problema. Inace, postoji N47 motor od 163ks, proizvodio se od 2009. godine kazu samo u efficients dynamics verziji.

Ako je M47 a posto si rekao da jeste, zaboravi na lanac.

Uklanjanje klapni radi svaki BMW servis za 50€...

Nije BMW iz mog iskustva kao VW, mora coek malo da se cima :D

Iz Banjaluke sam, ovdje je skidanje klapni 80KM ili 40eur, nije to problem obzirom koliko sve ostalo košta, telefonirao sam sad menadžera na placu i pitao jesu li mu skidane klapne, kazu da nemaju pojma, pretpostavljam da nisu.
Pošto nisam stvarno stručan, uradio bi to čim kupim auto. Hoće li se skidanje istih odrazit na performanse motora, jel gubim na nečemu?

- - - - - - - - - -

Šta još treba da uradim čim kupim auto, pored onog što se radi kod svakog auta, a to je mijenjanje ulja i filtera.
Milo reče da spremim i 200€ za zamjenu remenice radilice. Ima li još nekih "must to do" stvari da znam koliki budžet da pripremim prije nego se upustim u neku "bezbrižnu" vožnju?

Ako sam ja dobro shvatio svi BMW (od 2000ccm) od 2008 do 2013, a i vecina onih iz 2007. imaju N47 motor?
Nisi M47 je 163ks a N47 je 177ks
M47 se proizvodio do 1998-2007
N47 2007-2014
B47 2014-
Najprobkematicniji su ti od 2007-2009 u modelima 1, 3 x1 X3 mada i ovi posle u F30 mogu da zezaju ali ne toliko .. U npr F10 sa tim N47 (seriji 5) ti problemi nisu toliki ..

Gubis nekih 5-10% snage koliko su mi objasnjavali, al to je nista napram havarije koja se moze desiti.

Remenicu radilice neka ti majstor proveri u kakvom je stanju - mozda je skoro zamenjena.

I napomenuh, prednji trap! Ozbiljna boljka svih BMWova
Nzn zasto bi skidao klapne?.. .. Valjda prvo treba da vidi koje su mu montirane.. Ako su stare onda moze razmišljati da stavi nove ili da ih skine mada ja ne verujem da je to slučaj ako je auto iz uvoza .. Taj problem je redak na E90 kolko je meni poznato ali je bio čest na E46....mozda grešim ali tih problema nisam imao na E90 niti sam čuo da neko ima
.. Za E60 sa 3,0d da tu su se menjale svakih 100k ..

Evo ti motori koji imaju problema sa swirl flaps ili kako se to već kaže na našem :)
M47TUD20 2001 E46 320D, 320Cd, X3 2,0
M57TUD25 2004 E60/61 525d
M57TUD30 2002 E46 330d/330Cd, X3 3.0d, X5,3.0d E60/E61 530d/535d, E65 730d

Lista nije kompletna najbolje da nazoves BMW i pitaš za svoj motor a i taj koji će skidti usisnu granu može da vidi koje su i u kakvom su stanju..

Poslednja izmena:
Pozdrav,

zainteresovan sam za kupovinu BMW 320d e90, 120kW, 163Hp automatik. 2007-mo godište. Prešao oko 210.000 km
Cijena ovog polovnjaka u Bosni je oko 11.000 KM ili oko 670.000 dinara.
Našao sam auto na placu i zanima me kakvi su vaši utisci, da li je neko imao iskustva sa konkretno ovim modelima?
Da li ti motori imaju neke packe i mane, da li je skupo održavanje?
Na šta konkretno treba obratiti pažnju prilikom kupovine?
Dobar je samo što ja nebi tog srepotronica ne zato što se kvari daleko od toga to su jako stabilni automatici ali je to stara tehnologija troši dosta vise a meni ne salta bas kako treba... Doduše ja sam veliki fan BMW automatika ali ovih novijih od 8g, SMG :heart:. Ne samo BMW steptronic već svi automatici tog godišta mi nisu nesto osim DSG koji je tu napravio revoluciju i pogurao stvari u pravom smeru .
.

Ne treba bezati od N47 jer nije svaki los ali je skuplji za odrzavanje jer mu se mora menjati lanac na svakih 180k km.
Samo taj od 2007 do 2010 treba izbegavati sa 177ks jer se jako lose pokazao.
Kasnije su mu podebljali blok i vise nije bilo problema sa pucanjem bloka i sa radilicom.
Ja vozim evo drugu godinu N47 ali u drugoj izvedbi za koju mi je jedan clan foruma nagovestio da se cak verovatno radi o tojotinom motoru sa 1598 ccm Efficient Dynamics i niko do sad nije tacno znao da mi kaze ciji je to motor.

Back