Blumberg: Vitkof savetovao Rusku Federaciju kako da predstavi Trampu plan za Ukrajinu

zbiljaš

Poznat
Poruka
7.137

Blumberg objavio: Ovo je ceo transkript razgovora Vitkofa i Putinovog savetnika o planovima za Ukrajinu

Američki predsednički izaslanik Stiv Vitkof održao je 14.oktobra telefonski razgovor sa Jurijem Ušakovom, glavnim savetnikom Vladimira Putina za spoljnopolitička pitanja, kako bi predložio saradnju na mirovnom planu za Ukrajinu.

Vitkof je savetovao Ušakova kako bi Putin mogao da pokrene temu sa Trampom, uključujući organizovanje poziva pre posete Volodimira Zelenskog Beloj kući i korišćenje sporazuma iz Gaze kao osnove.

Čini se da je ovaj razgovor predstavljao odnovu za mirovni plan Donalda Trampa od 28 tačaka koji se pojavio početkom ovog meseca, i kojim su SAD pritiskale Ukrajinu da prihvati kao osnovu za dogovor.

To proizlazi iz zapisa telefonskog razgovora Dmitrijeva sa pomoćnikom predsednika Rusije Jurijem Ušakovom, čiji transkript je objavio Blumberg.

U nastavku sledi transkript telefonskog razgovora od 14. oktobra, koji je trajao nešto više od 5 minuta, između Stiva Vitkofa i Jurija Ušakova.

Blumberg objavio: Ovo je ceo transkript razgovora Vitkofa i Putinovog savetnika o planovima za Ukrajinu 2

Stiv Vitkof

Transkript je pripremljen nakon što je Blumberg pregledao snimak razgovora.

(telefon zvoni)

Stiv Vitkof: Zdravo, Jurij.

Jurij Ušakov: Da, zdravo Stive, kako si?

Stiv Vitkof: Dobro, Jurij. Kako si ti?

Jurij Ušakov: U redu sam. Čestitam, prijatelju moj.

Stiv Vitkof: Hvala ti.

Jurij Ušakov: Uradio si sjajan posao. Jednostavno sjajan posao. Hvala ti mnogo. Hvala, hvala.

Stiv Vitkof: Hvala ti, Jurij, i hvala na podršci. Znam da je tvoja zemlja to podržala i zahvaljujem ti.

Jurij Ušakov: Da, da, da. Znaš, zato smo i suspendovali organizaciju prvog rusko-arapskog samita.

Stiv Vitkof: Da.

Jurij Ušakov: Da, jer mislimo da ti zaista obavljaš pravi posao u regionu.

Stiv Vitkof: Pa slušaj. Reći ću ti nešto. Mislim, mislim da, ako uspemo da rešimo pitanje Rusija-Ukrajina, svi će biti presrećni.

Jurij Ušakov: Da, da, da. Trebaš rešiti samo jedan problem. (smeh)

Stiv Vitkof: Šta?

Jurij Ušakov: Rat između Rusije i Ukrajine.

Stiv Vitkof: Znam! Kako da to rešimo?

Jurij Ušakov: Prijatelju moj, samo želim tvoj savet. Misliš li da bi bilo korisno da naši šefovi razgovaraju telefonom?

Stiv Vitkof: Da, mislim da bi.

Jurij Ušakov: Misliš? I kada misliš da bi to bilo moguće?

Stiv Vitkof: Mislim čim ti predložiš, moj čovek je spreman za to.

Jurij Ušakov: U redu, u redu.

Stiv Vitkof: Jurij, Jurij, evo šta bih uradio. Moja preporuka.

Jurij Ušakov: Da, molim te.

Stiv Vitkof: Pozvao bih i samo ponovio da čestitaš predsedniku na ovom dostignuću, da si to podržao, da poštuješ što je on čovek mira i da si zaista srećan što si video da se to desilo. Tako bih rekao. Mislim da bi to bio zaista dobar poziv.

Jer – da ti kažem šta sam rekao predsedniku. Rekao sam predsedniku da je Ruska Federacija oduvek želela mirovni sporazum. To je moje uverenje. Rekao sam predsedniku da verujem u to. I mislim da je pitanje — problem je u tome što imamo dve nacije koje teško dolaze do kompromisa i kada to uradimo, imaćemo mirovni sporazum. Čak razmišljam da možda postavimo kao plan sa 20 tačaka za mir, baš kao što smo uradili u Gazi. Sastavili smo Trampov plan za mir od 20 tačaka i mislim da bismo isto mogli uraditi sa vama. Poenta je…

Jurij Ušakov: U redu, u redu prijatelju. Mislim da bi o toj tački naši lideri mogli da razgovaraju. Hej Stive, slažem se sa tobom da će on čestitati, reći da je gospodin Tramp pravi čovek mira i tako dalje. To će reći.

Stiv Vitkof: Ali evo šta mislim da bi bilo sjajno.

Jurij Ušakov: U redu, u redu.

Stiv Vitkof: Šta ako, šta ako… poslušaj me…

Jurij Ušakov: Razgovaraću o tome sa svojim šefom pa ću ti se javiti. U redu?

Stiv Vitkof: Da, jer slušaj šta ti govorim. Samo želim da kažeš, možda samo da ovo kažeš predsedniku Putinu, jer znaš da imam najdublje poštovanje prema predsedniku Putinu.

Jurij Ušakov: Da, da.

Stiv Vitkof: Možda bi on rekao predsedniku Trampu: znaš, Stiv i Jurij su razgovarali o vrlo sličnom planu za mir sa 20 tačaka i to bi moglo biti nešto što, po našem mišljenju, može pomeriti stvari malo napred, otvoreni smo za takve stvari — da istražimo šta je potrebno da se postigne mirovni sporazum. Sad, iskreno tebi, ja znam šta je potrebno da se postigne mirovni sporazum: Donjeck i možda neka razmena teritorija negde. Ali govorim, umesto da razgovaramo na taj način, hajde da pričamo sa više nade, jer mislim da ćemo doći do dogovora ovde. I mislim, Jurij, da će mi predsednik dati mnogo prostora i diskrecije da dođem do dogovora.

Jurij Ušakov: Razumem…

Stiv Vitkof: …tako da, ako možemo stvoriti tu priliku da nakon ovoga, kad sam razgovarao sa Jurijem i imali smo razgovor, mislim da bi to moglo dovesti do velikih stvari.

Jurij Ušakov: U redu, to zvuči dobro. Zvuči dobro.

Stiv Vitkof: I još jedna stvar: Zelenski dolazi u Belu kuću u petak.

Jurij Ušakov: Znam to. (smeh)

Stiv Vitkof: Otići ću na taj sastanak jer žele da budem tamo, ali mislim da, ako je moguće, da imamo poziv sa tvojim šefom pre tog petka.

Jurij Ušakov: Pre, pre – da?

Stiv Vitkof: Tačno.

Jurij Ušakov: U redu, u redu. Dobio sam tvoj savet. Dakle, razgovaraću o tome sa svojim šefom pa ću ti se javiti, u redu?

Stiv Vitkof: U redu, Jurij, uskoro ću ti se javiti.

Jurij Ušakov: Odlično, odlično. Mnogo hvala. Hvala ti.

Stiv Vitkof: Zbogom, zbogom.

Jurij Ušakov: Zbogom.

(Poziv se završava)

SAD kopirao ruski mirovni plan. Trumpovi ljudi nagovarali Kijev na kapitulaciju

Namon što je procurio razgovor između savjetnika Vladimira Putina i Stevea Witkoffa, čovjeka na kojeg se predsjednik SAD-a Donald Trump najviše oslanja u pregovorima o Ukrajini, Rusija je brzo reagirala. Trump je rekao da Moskva "čini ustupke" , da je Ukrajina "sretna", te da je dogovor o okončanju rata sve bliže.

Ukrajinski general Andrij Hnatov demantirao je medijske napise o pristanku na ograničenje vojske, ističući da Kijev ne bi prihvatio takav uvjet. U pozadini su izvješća o pritisku SAD-a na Ukrajinu.

EU: Nema indikacija da je Rusija spremna za prekid vatre

Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove Kaja Kallas izjavila je nakon današnjeg virtualnog sastanka kako bi rusku vojsku i njezin proračun trebalo ograničiti kako bi se okončao sukob u Ukrajini.

"Ako želimo spriječiti nastavak ovog rata, onda bismo zapravo trebali obuzdati rusku vojsku i njihov vojni proračun", rekla je Kallas novinarima. Njezini komentari dolaze nakon izvješća o raspravama unutar američkih mirovnih planova o ograničavanju veličine ukrajinskih oružanih snaga - bez da se sličan zahtjev postavlja i pred Rusiju.

Kallas je rekla da je EU vidjela "nultu naznaku" da je Rusija spremna za prekid vatre, dodajući da svaki mirovni sporazum mora uključivati i ustupke s ruske strane. No, iz Moskve stiže suprotna poruka.

Kako je ranije danas za Sky News izjavio ruski zamjenik ministra vanjskih poslova, "ne može biti govora o bilo kakvim ustupcima ili predaji" njegove zemlje. Kallas je također poručila novinarima kako su potrebne dodatne sankcije protiv Moskve kako bi se spriječilo da zemlja ponovno izvrši invaziju te da je nužna daljnja podrška Ukrajini.

Jedan detalj je upadljiv: Kako je procureo razgovor Vitkofa u kojem savetuje Kremlj kako da pridobije Trampa?

Izveštaj Blumberga koji otkriva kako je Trampov saradnik Stiv Vitkof savetovao Kremlj o najboljem načinu da se dodvori Trampu je izvanredan, jer nam govori o Vitkofovoj sumnjivoj lojalnosti i potencijalnom uticaju Kremlja na pregovaračke napore SAD, ocenjuje Šon Volker, u analizi za Gardijan.

Ali, kako dodfaje, podjednako zanimljiv je i sam procureli materijal i odakle on možda potiče.

Priča se odnosi na dva presretnuta telefonska razgovora: jedan između Vitkofa i visokog pomoćnika Kremlja Jurija Ušakova, i drugi između Ušakova i Kirila Dmitrijeva, koji je bio duboko uključen u pregovore sa Trampovom administracijom.

Blumbergov izveštaj je objavljen bez potpisa autora i naziva mesta objavljivanja, verovatno zato što bi navođenje mesta ili autora moglo dati tragove o identitetu izvora.

Blumberg navodi samo da je „pregledao i prepisao audio“ oba telefonska razgovora, bez ikakvih naznaka o tome kako je materijal dobijen ili da li su izvršene provere autentičnosti.

S obzirom na reputaciju agencije za rigorozno izveštavanje, može se pretpostaviti da je izvor smatran vrlo pouzdanim pre nego što je doneta odluka o objavljivanju.

Ušakov, koji je učestvovao u oba razgovora, delovao je da je u sredu potvrdio autentičnost snimaka: iako je tvrdio da je deo „lažan“, rekao je da neće komentarisati ostatak jer su razgovori poverljivi, i dodao da je curenje takvih razgovora „naravno neprihvatljivo“.

U intervjuu za novine Komersant, Ušakov je rekao da su neki od njegovih razgovora vođeni preko enkriptovanih vladinih kanala, ali je sugerisao da su razgovori sa Dmitrijevom i Vitkofom možda vođeni preko aplikacije WhatsApp.

„Postoje određeni razgovori na WhatsApp-u na koje, generalno govoreći, neko možda može nekako da prisluškuje,“ rekao je.

Sadržaj razgovora pruža dokaz onoga što su mnogi već sumnjali — bliskosti Vitkofa sa ruskom pozicijom u pregovorima. Pitanje ko je preduzeo neobičan korak da procure tako osetljiv audio materijal do novinske agencije je složenije.

„Zaista je teško spekulisati. Može biti sto miliona različitih stvari, uključujući nekoga sa ruske strane koji pokušava da naškodi Vitkofovoj reputaciji,“ rekao je Danijel Hofman, bivši šef CIA-e u Moskvi.

Ruske obaveštajne službe imaju dugu tradiciju presretanja i objavljivanja osetljivih političkih razgovora, ali ne postoji očigledan motiv da Moskva kompromituje Ušakova, ključnog saradnika Vladimira Putina, i Vitkofa, najnaklonjenijeg ruskog sagovornika u Trampovoj administraciji.

Međutim, imajući u vidu izveštaje o podelama u kremaljskoj eliti oko toga ko upravlja odnosima sa SAD, ništa se ne može isključiti.

Ukrajina bi mogla imati motiv da obelodani razgovor — Kijev je izuzetno zabrinut zbog Vitkofove uloge u pregovorima i želeo bi da oslabi njegovu poziciju, kao i da skrene pažnju na iznenađujući nivo saradnje između Kremlja i savetnika Bele kuće.

Ali rizik od katastrofalnog sukoba sa Amerikancima, ukoliko bi bila otkrivena, verovatno bi naterao ukrajinske zvaničnike na oprez, a takođe bi bilo impresivno tehničko dostignuće da ukrajinske službe presretnu WhatsApp poziv koji se odigrao van ukrajinske teritorije.

Jedan visoki bivši obaveštajni zvaničnik rekao je da, iako je niz različitih službi mogao presresti poziv, najverovatniji izvor je neko unutar američkog sistema.

„Postoje različiti načini za presretanje razgovora, uključujući tradicionalne metode prikupljanja elektronskih signala, sajber napade i pristup uređajima, tako da je sve teoretski moguće, ali moje snažno uverenje je da ovo potiče sa američke strane. A ako je tako, postoje dve institucije koje su za to sposobne — CIA i NSA,“ rekao je zvaničnik.

Unutar američkih obaveštajnih agencija ima mnogo ljudi nezadovoljnih trenutnom administracijom i njenom politikom prema Ukrajini i Rusiji, ali bi objavljivanje audio‑snimka razgovora bio težak i potencijalno izuzetno opasan potez za bilo kog nezadovoljnog zaposlenog.

Jedan upadljiv detalj je to što je Blumberg dobio audio‑snimak, a ne samo transkript ili izveštaj razgovora, što sugeriše da je izvor ili bio direktno uključen u proces prikupljanja obaveštajnih podataka ili dovoljno visoko pozicioniran da dođe do sirovog audio materijala.

Drugi bivši obaveštajni zvaničnik sugerisao je da je najverovatniji izvor neka evropska obaveštajna služba koja je bila zgrožena Vitkofovim proruskim stavovima.

Ono što objavu čini toliko iznenađujućom jeste to da bi, ukoliko je prisluškivanje Ušakovljevih razgovora deo dugotrajnog prodora, objavljivanje informacija verovatno nateralo Ušakova da promeni uređaje i način komunikacije, čime bi se zatvorio vredan obaveštajni kanal za službu koja ga je presretala.

„Nimalo ne iznenađuje što je bilo koja od brojnih agencija mogla doći u posed snimka, ali izuzetno iznenađuje da bi neko to procurio,“ rekao je jedan od bivših zvaničnika.

Tramp na to kaže: Tako rade pregovori, kažeš nešto Rusima, nešto Ukrajincima...
A upravo je poslao Vitkofa u Mosku da se pogađa sa Putinom.
Stvar i jeste u tome da je sve više očigledno je da je desničarska super-bogata elita (The Heritage Foundation i drugi) koja je dovela Agenta Krasnova alijas Trampa Srbina po drugi put na vlast u kompletu izdala Ameriku i vrednosti zapadne demokratije i samo gleda kako da se domogne poslovnih ugovora sa Ruskom Federacijom; uglavnom se radi retkim mineralima koje RF ima na pretek, potrebnim za moderne tehnoligije . A da bi se to postiglo, prvo mora Ruskoj Federaciji da se ukinu sankcije, čega nema bez mira u Ukrajini, pa ajde da pritisnemo Ukrajinu da potpiše kapitulaciju dok u RF ne izbije neki puč, ustanak, ili ko zna šta može da se desi, a Putin i njegova ekipa baš nam odgovaraju za trange-frange šeme na veliko; šta dođe neko ko će se prvim avionom zaputi u Brisel i u Kijev da se na Trgu Evromajdan pokloni i izvine Ukrajincima, onda smo ga izduvali. To je plan. Ali, ne ide kako su zamislili.

u kompletu izdala Ameriku i vrednosti zapadne demokratije
Gore pomenute "vrednosti zapadne demokratije" se odnose na zapadnu Evropu a nikako na Ameriku. Niti sada niti u prošlosti, osim ono malo pod Obamom i Bajdenom gde su samo pokušavali, Ameri ne dele evropsku (čitaj WOKE) ideologiju i sada se sa Trampom to vidi na kilometar.

Proglašavajući Trampa za ruskog špijuna daješ Rusima neverovatan kredit da su oni za tako nešto sposobni, a to može samo težak Rusofil.

Naravno da je dobar biznis da imaš Ruse u igri. Ameri su ušli u rat da vide ako mogu da osvoje Rusiju, a u najmanju ruku da testiraju koji su im vojni i ekonomski kapaciteti. Od starta su u win-win situaciji jer u najgorem slučaju, a to je i ispalo, dobijaju Ukrajinu na tacni da je eksploatišu do koske.

EU, iako zna šta se radi, je slaba i nemotivisana. Oni su kao ker koji laje ali ako otvoriš kapiju onda podvuku rep i pobegnu u ćošak.

Cela ova "specijalna operacija" je pokazala ko je zaista tata u svetu. A lekcija za sve koji su mislili da se ortače sa nekom većom silom je da će da te osakate.

Back