Bloomberg: Руску Федерацију сати деле од банкрота

комшија

Stara legenda
Poruka
91.005
1656314506579.png



Blumberg: Rusiju sati dele od bankrota

TASS22550962.jpg

Autor Beta 26.06.2022.


Rusiju sada "dele sati" od tehničkog bankrota zbog sankcija koje joj je nametnuo Zapad, jer u nedelju ističe grejs period za plaćanje oko 100 miliona dolara spoljnog duga, objavio je Blumberg.

Američka agencija navodi da Rusija neće zvanično saopštiti da nije u mogućnosti da plati obaveze, ali ako investitori do 27. juna ne dobiju svoj novac, u skladu sa dogovorenim uslovima, "zvanično će biti registrovana činjenica nemogućnosti otplaćivanja dugovanja", prenosi Tas.

Blumberg piše da će se Rusija prvi put od 1918. godine naći u situaciji da ne može da isplaćuje dugovanja, ali ukazuje da se tržište sada "suočava sa jedinstvenom situacijom da dužnik ima i volju i sredstva da plati svoje obaveze, ali to ne može da uradi".

Do toga dolazi zato što Sjedinjene Američke Države prošlog meseca Rusiji nisu obnovili licencu za servisiranje spoljnih dugova.

Rusko Ministarstvo finansija je pre nekoliko dana saopštilo da će, uprkos odluci SAD, nastaviti da ispunjava obaveze prema stranim poveriocima tako što će plaćati u rubljama.

Ministar finansija Anton Siluanov je rekao da je moguće da će se pronaći način za proglašenje tehničkog bankrota Rusije, ali je istakao da to neće uticati na ekonomiju u zemlji.

link


Економија зле "Мајчице" губи дах и ускоро ће да издахне! Избачена из цивилизације и под санкцијама због злочиначке агресије на једну европску земљу, малигна "Мајчица" која се пувала да је нека економска сила, сада се суочава са истином да не може да плаћа своје обавезе! Па зар то није фантастично?!
 
cek stani malo
rublja na istorijskom maksimumu u odnosu na dolar a sad kao bankrot.

zaista verujes u ono sta se pise?
mnogo si naivan.

ko god da pise..ameri ili rusi i jedni i drugi lupaju propagandu

pravi podaci nikad nece videti svetlo dana.
Sačekaj još par sat... pardon, časova i videćeš kako Rusija propada! Kad kaže Komšiju nema druge! :rtfm:
 
p.s.
nesto mi sad pada na pamet
ako su im banke pod sankcijama, protok novca pod sankcijama..kako uopste ovi na zapadu misle da im rusi otplacuju kredite i dugove? z:mrgreen:

a da.. nema toga (hermaticko zatvaranje novcanih tokova) jer kanali za placanje gasa ipak postoje..to ti je licemerni zapad.

lupamo sankcije, svi morate da ih sankcionisete..ali mi ipak necemo tamo gde nam ne odgovara da ih sankcionisemo.
 
1656314689984.png

NOVI UDARAC PUTINU: Rusija prvi put nakon 1918. kasni s plaćanjem stranog duga - Bijes u Kremlju...


Ovakva situacija posljednji put se dogodila 1918. godine, tokom boljševičke revolucije kada je novi komunistički vođa Vladimir Lenjin odbio platiti dugove Ruskog Carstva.

1656314711703.png


Prije 26 min

Rusija je prvi put u više od 100 godina propustila rok za plaćanje inozemnog duga, prenosi BBC pisanje Bloomberga.

Moskva ima novac za plaćanje 94,6 milijuna eura i spremna je uplatiti taj iznos, no ispriječile su se sankcije koje onemogućuju isplatu međunarodnim vjerovnicima.

Kremlj je odlučno želio spriječiti takav scenarij jer predstavlja veliki udarac ugledu nacije, a ruski ministar finansija ovu situaciju nazvao je 'farsom'. Kamata od 94,6 milijuna eura dospjela je još 27. svibnja.

Rusija tvrdi da je poslala novac Euroclearu, banci koja je uplatu trebala distribuirati prema investitorima. Novac je međutim ondje zapeo, a vjerovnici uplatu nisu primili, prenosi Bloomberg.

U međuvremenu neki tajvanski vlasnici ruskih obveznica nisu primili isplatu kamata, navodi Reuters, prenoseći dva izvora. Novac nije stigao u roku od 30 dana od datuma dospijeća, odnosno do nedjelje navečer. Euroclear nije želio potvrditi da je plaćanje blokirano, ali su poručili da se pridržavaju svih sankcija.

Ovakva situacija posljednji put se dogodila 1918. godine, tokom boljševičke revolucije kada je novi komunistički vođa Vladimir Lenjin odbio platiti dugove Ruskog Carstva.

Ovakav scenarij predviđao se otkako su SAD i Europska Unija uvele sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu. Mediji su i ranije pisali da bi moglo doći do problema s podmirivanjem ruskog duga Zapadu. Ovo je prvo neispunjenje obveza u stranoj valuti od 1918. godine.

Ministar financija Anton Siluanov priznao je da strani ulagači 'neće moći primiti' isplate, prenosi agencija RIA Novosti.

- Dva su razloga. Prvi je da je inozemnoj infrastrukturi zabranjeno obavljanje bilo kakvih poslova vezanih za Rusiju. Drugi je što je stranim ulagačima izričito zabranjeno primati uplate od nas, rekao je.

Istaknuo je da Rusija želi platiti dug i ima dovoljno novca za isplatu vanjskog duga.
- Cijela ova situacije je farsa, rekao je.

BBC piše kako je neizvršenje obveza simboličan udarac za Rusiju, ali da će imati vrlo malo izravnih posljedica za Rusiju.

Nacije koje ne uspiju platiti dug gube sposobnost zaduživanja na međunarodnim tržištima, no zbog međunarodnih sankcija Rusiji je to ionako onemogućeno. Također, Siluanov je u travnju izjavio da se Rusija ne planira dodatno zaduživati jer zarađuje milijardu dolara dnevno od izvora fosilnih goriva.
 
Нема краја лошим вестима. Ево Зеленски на вратима Москве, сад још неколико сати до банкрота Русије, која (иначе) плаћа свој дуг али у рубљама што ови не признају. Стварно не знам како ће ово преживети. Е, да имају макар нафту или гас или метале, или пшеницу или ђубриво, па да се некако чупају. Овако колапс.
 

„Skupo će platiti“ – U SAD otkrivene posledice embarga na rusko zlato​


Stručnjak za ekonomiju Piter Šif nazvao je „pucanjem sebi u nogu“, odluku šefa Sjedinjenih Država Džozefa Bajdena da uvede embargo na kupovinu zlata iz Ruske Federacije.

„Još jednom, ovo će se vratiti. Bajden će udariti Amerikance, a ne ruskog predsednika Vladimira Putina, jer će oni platiti više“, naveo je ekonomista u poruci objavljenoj na njegovoj stranici na Tviteru.

Na osnovu njegovih izjava, američki predsednik je svojim postupcima učinio veliku uslugu Rusiji.

Kako je ranije objavio javni servis, nametanje zabrane uvoza zlata iz Ruske Federacije, od strane država G7 imaće efekat sličan embargu na naftu.

Ovo mišljenje izneli su čitaoci nemačkog lista Die Velt.

Prema izjavama posetilaca portala, šefovi zapadnih zemalja tvrdoglavo nastavljaju da sprovode politiku sankcija Rusiji, iako je reakcija tržišta na njihove odluke trebalo da im pokaže da ekonomije Sjedinjenih Država i Evrope više pate od ograničenja, nego Ruska Federacija.

Borba info
 
Vladimir Putin:

„Zato što nisu mogli da osmisle nijedan drugi način, vlasti vodećih ekonomija Zapada jednostavno su ubrzale štampanje novca. Kako jednostavan način da se nadomeste budžetski deficiti bez presedana,“ ukazao je, uz jetku ironiju, na podatak da je za samo dve godine novčana masa u SAD uvećana za 38 odsto, i za 20 odsto u Evropskoj uniji; za nastanak tolikih hiljada milijardi prethodno su bile potrebne decenije.

Istovremeno, „mesečni uvoz u SAD porastao je sa 250 na 350 milijardi dolara. Primetno je da porast iznosi oko 40 odsto – upravo onoliko koliko je naštampano novca bez pokrića. Naštampali su novac, i iskoristili ga da počiste robu s tržišta trećih zemalja,“ opomenuo je ruski predsednik da tako naštampani novac sad zbog inflacije počinje da gubi vrednost: „Prema MMF-u, globalne devizne rezerve iznose 7,1 bilion dolara i 2,5 biliona evra. Ove rezerve sada se obezvređuju po godišnjoj stopi od oko 8 odsto.“

„Očekivali su da će iznenada i nasilno srušiti rusku ekonomiju… Ekonomski blickrig na Rusiju od početka je bio osuđen na propast,“ saopštio je predsednik Rusije u Sankt Peterburgu.

N.V. Sputnik
 
cek stani malo
rublja na istorijskom maksimumu u odnosu na dolar a sad kao bankrot.

zaista verujes u ono sta se pise?
mnogo si naivan.

ko god da pise..ameri ili rusi i jedni i drugi lupaju propagandu

pravi podaci nikad nece videti svetlo dana.
nit je Komsija naivan nit veruje u to sto pise................al poso je poso.
 
p.s.
nesto mi sad pada na pamet
ako su im banke pod sankcijama, protok novca pod sankcijama..kako uopste ovi na zapadu misle da im rusi otplacuju kredite i dugove? z:mrgreen:

a da.. nema toga (hermaticko zatvaranje novcanih tokova) jer kanali za placanje gasa ipak postoje..to ti je licemerni zapad.

lupamo sankcije, svi morate da ih sankcionisete..ali mi ipak necemo tamo gde nam ne odgovara da ih sankcionisemo.
Neka skupe keš :roll:
 
sve je ovo laz.
Ja citam zapadne medije i oni su jos pocetkom marta objavili da je Rusija bankrotirala oma poslem prvog paketa sankcija.
Daklem, il je ova vest bajata il su nas zapadni mediji u martu lagali (sto je nemoguce).

Наравно да је лаж , медијски рат је у току .
 
Због 100 милиона не би ни Србија банкротирала, а не Русија која има 30 пута већи БДП.

hahah, pa komsija, kako nece da plate londonu dug? hoce, rekli u KINZAL valuti - e svasta, da placam onome koga sam resio da sredim, komsija je poludeo

sad kada stane gas 100% mozda shvati
Платиће им у мегатонима, а неку сићу и у килотонима.
 
Због 100 милиона не би ни Србија банкротирала, а не Русија која има 30 пута већи БДП.


Платиће им у мегатонима, а неку сићу и у килотонима.
ma, komsijka se pali, odradjuje kvotu, ali sam ja jos vse zabrinut, izgleda da ce da biju ozbiljno, prave taj koridor ili dva, pa ko bude smeo da uleti ima da bude zarostiljan
 

1656341605479.png

"Pojava bez presedana" – veštački dirigovan bankrot Rusije? Oglasilo se ministarstvo

1656341804788.png


Izvor: Jutarnji list, Sputnjik ponedeljak, 27.06.2022.

Prema značajnom broju izveštaja velikih svetskih medija Rusija je bankrotirala prvi put u 100 godina jer nije isplatila 100 miliona dolara dospelih obaveza.

Pri tome treba uzeti u obzir da je Rusija imala novac i da je bila veoma odlučna u nameri da plati, ali su sankcije Sjedinjenih Država to tehnički onemogućile. Kremlj prigovara da je nastala situacija "farse", piše Jutarnji list.

 

Back
Top