Blokiran IP

@Sizif

1729771633800.png

Šta da radim sa ovim KMSpico? Njega sam koristio da licenciram windows 10. ako ga obrišem, možda mi napravi problem?

prosto receno
tvoj IP nije jedinstven i samo tvoj bez obzira sto je dinamicki.
serujes IP broj sa recimo celim blokom zgrada i svi idete pod isti IP na internet.
Nije tako.
Svaki ruter dobija od provajdera jedinstvenu IP adresu koja je javna.
Svaki uređaji koji se prikači na taj ruter dobija svoj lokalni IP, ali
za sajtove spolja svi su na istoj IP adresi.
Tako da... ako je neko pravio sranja, pravio ih je prikačen na njegov ruter i njegovu mrežu.

Nije tako.
Tako da... ako je neko pravio sranja, pravio ih je prikačen na njegov ruter i njegovu mrežu.
Nije tako Bole, tako je bilo nekad.

Danas su provajderi ostali bez pool-ova (nemaju više slobodnih eksternih IP adresa) pa su počeli da korisnike kače preko CGNAT tehnologije, koja ume da jedan javni IP podeli na više korisnika. Obični korisnici to ne mogu ni da primete u principu osim u nekim specifičnim slučajevima kad primete da im ne rade određene vrste VPN-a i slično. Ovu tehnologiju danas koriste i SBB i Telekom, na primer. Ima doduše i načina da se skine CGNAT, ali to obično zahteva plaćanje mesečnog zakupa statičke IP adrese, ili da se neko tamo baš sažali na tebe pa da ti dodeli lični eksterni IP.

Danas su provajderi ostali bez pool-ova (nemaju više slobodnih eksternih IP adresa) pa su počeli da korisnike kače preko CGNAT tehnologije, koja ume da jedan javni IP podeli na više korisnika.
To se lako proveri, pogledaš javnu adresu i uporediš sa adresom koju ti prijavljuje ruter.
Kod mene su isti, znači jok CGNAT. :whistling:

Danas su provajderi ostali bez pool-ova (nemaju više slobodnih eksternih IP adresa) pa su počeli da korisnike kače preko CGNAT tehnologije, koja ume da jedan javni IP podeli na više korisnika. Obični korisnici to ne mogu ni da primete u principu osim u nekim specifičnim slučajevima kad primete da im ne rade određene vrste VPN-a i slično. Ovu tehnologiju danas koriste i SBB i Telekom, na primer. Ima doduše i načina da se skine CGNAT, ali to obično zahteva plaćanje mesečnog zakupa statičke IP adrese, ili da se neko tamo baš sažali na tebe pa da ti dodeli lični eksterni IP.
Ovo je tacno i to sam primetio ali nisam bio siguran.

to sam mu i rekao kad sam rekao da je natovan

bole garant misli da ga je napao nato pakt :rotf:

Nije tako.
sedi 1 :mrgreen:

Posećujem jedan sajt redovno više od godinu dana i odjednom mi danas izbaci sledeću poruku:

Your IP (moj IP) has been blocked because it is blacklisted. For details please see http://www.spamhaus.org/query/bl?ip= (moj ip posle jednako).
Kada kliknem na link prebaci me i kaže:

There is a problem.​

The search term you have entered is invalid.​

U čemu je caka? Nisam ništa spamovao.
Vrlo je verovatno da je blokiran IP range na kojem si i ti ili geografska lokacija. Probaj da restartujes ruter. Ili jednostavno koristi VPN.

Inace da ne bude zabune svacija javna IP adresa je jedinstvena ali je "dinamicka", sto znaci da ce nakon nekog vremena biti promenjena pa ce mozda neko drugi koristiti tu adresu koju si ti koristio pre recimo nedelju dana, ali sve dok je dodeljena tebi imas je samo ti.

Vrlo je verovatno da je blokiran IP range na kojem si i ti ili geografska lokacija. Probaj da restartujes ruter. Ili jednostavno koristi VPN.

Inace da ne bude zabune svacija javna IP adresa je jedinstvena ali je "dinamicka", sto znaci da ce nakon nekog vremena biti promenjena pa ce mozda neko drugi koristiti tu adresu koju si ti koristio pre recimo nedelju dana, ali sve dok je dodeljena tebi imas je samo ti.
Ala su ga zakomplikovali.

Ala su ga zakomplikovali.
Pa recimo nas dvojica smo iz istog mesta, ja sam na adresi 212.0.113.10 dok si ti 212.0.113.50 i posecujemo isti sajt. Ako ja pravim dosta ozbiljnih problema tom sajtu vrlo je verovatno da mi nece samo blokirati moju IP adresu vec kompletan opseg 212.0.113.0/24 sto bi znacilo sve adrese od 212.0.113.0 do 212.0.113.255 gde bi i ti bio kolateralna steta.

Druga mogucnost je da su blokirali kompletnu geografsku zonu a to su prve 3 cifre ip adrese.

No kazem verovatno imas dinamicku ip adresu, promeni je restartovanjem rutera pa vidi jel mozes da posetis taj sajt, ako ne, koristi neki vpn. Nord ili recimo Proton.

Proton je inace besplatan i imaju dobre zakone koje se ticu privatnosti korisnika, opet su svajcarci

Back