Блокадери се жалили на оснивање Факултета српских студија

Da li podržavate osnivanje Fakulteta srpskih studija u Nišu?

• Da, potpuno podržavam, Nišu je nepohodna srbistika

glasova: 9 75,0%
  • Ne, ni slučajno, nikakva srbistika, to nije evropski!

glasova: 2 16,7%
  • Nepodoban sam i podržavam osnivanje fakulteta srbistike u Nišu

glasova: 1 8,3%

• Ukupno glasova
    12

Casual Observer

Stara legenda
Poruka
98.079

Блокадери се жалили на оснивање Факултета српских студија​

Политика онлајн
Проблем у свему што носи српски предзнак

FB9D4E4A-C0D0-4A2E-8F9E-0C8676D070F3.jpeg

Танјуг/Раде Прелић

Непозвана мисија Европског парламента, која борави у Београду, отворено је стала на страну блокадера и такозване „проевропске“ опозиције, а чуле су се и невероватне примедбе на – оснивање Факултета српских студија у Нишу.

Како је потврђено након састанака, представници универзитетских структура блиских блокадама искористили су прилику да се европским парламентарцима пожале на, како су навели, „спорне потезе власти“, међу којима су посебно издвојили оснивање новог Факултета српских студија.

Ректор Владан Ђокић је после разговора изјавио да су евродепутати „стекли јасан утисак о стању у Србији“, управо на основу излагања представника академске заједнице, који су указивали на „низ специфичности“, укључујући и оснивање поменутог факултета у Нишу – пројекта који има за циљ јачање националног идентитета, културе и језика.

Истовремено, Бојовић је на друштвеним мрежама поручио да је „посебан састанак Мисије Европског парламента са пет проевропских странака у Србији признање да алтернатива режиму СНС-а постоји и да је препозната на нивоу ЕУ“, чиме је практично потврђено да је реч о политички мотивисаној посети.

Подршка блокадерима и притисци због пројеката који афирмишу српске националне и културне студије још једном су показали да део опозиције и њихови савезници из иностранства проблем не виде у блокадама, хаосу и парализи институција – већ у свему што носи српски предзнак.

06C4B32E-84AF-4104-9BD6-35CCF73D9179.jpeg

https://www.politika.rs/scc/clanak/726840/blokaderi-se-zalili-na-osnivanje-fakulteta-srpskih-studija

Da li te odbijanje da sa podržiš jednu od strana u borbi između sadašnje partije na vlasti i onih bivših čini ćacijem ili te prosto automatski svrstava u nepopravljivu ćacad? Ko je u ovom slučaju veći ćaci, AV i SNS ili podržavaoci klana Baneta Banane? Lepša polovina Branislava Jovanovića Banane - ex Dekanka Natalija se inače osnivanju niške srbistike protivi zubima i noktima…

Факултет српских студија​

Факултет српских студија у оснивању настаје као савремена високообразовна установа чија је мисија да систематски развија, унапређује и промовише области идентитетских наука: историје, српског језика и књижевности, славистике, националне безбедности, националне археологије, културологије и етнологије.

Смештен у Нишу, граду богатом историјским, културним и образовним традицијама, факултет поставља темеље студијским програмима који обједињују научну заснованост, савремену методологију и дубоко поштовање према националном идентитету.
факултет настоји да студентима понуди образовање које није само академско већ и вредносно: развијање научне радозналости, неговање критичког мишљења и подстицање истраживачког духа у областима од кључног значаја за разумевање нашег културног и духовног наслеђа.

https://fss.edu.rs/

Какве су ово Глупости од приглупог постављача Теме и његових још глупљих Саплеменика из ове накарадне,режимске "Политике",дневног листа?. :lol:
Па ми чак немамо ни Војску која би требало се зове Србска Војска него се зове -Војска Србија-, па ће сад као Ређжим да направи неке "српске Студије"?? :lol:
Кога Ви бре завлачите,ко сте ви проклете Лопурде да ви стављате Тапију на неког,ко је Србин а ко није??

Fakultet srpskih studija, ili, kako ga Nišlije kolokvijalno zovu i Fantomski Fakultet srpskih studija (jer, realno, ne postoji, sem u cyber prostoru) bi trebao da ima departmane za srpski jezik i književnost, istoriju i ruski jezik /nije mi baš najjasnije zašto obaj poslednji departman, ali, ajde). Pošto ti departmani već postoje na Filozofskom fakultetu u Nišu, nameće se pitanje, čemu bi služio ovakav novi fakultet? Pri tome, adresa koja stoji na sajtu ove ustanove je ista kao adresa postojećeg Filozofskog fakulteta, a na istom ne postoje prostorije za novi fakultet niti su planirane. Takođe, niko od studenata Filozofskog fakulteta ne želi da pređe na novi fakultet.
Da li će biti interesenata za upis u prvu godinu? Sudeći po raspoloženju budućih maturanata niških gimnazija, koji su u ogromnom broju bili tokom prošle godine u blokadama, teško. Da ne pominjem V.D direktorku u gimnaziji Stevan Sremac koja je dobila sudski nalog da se skloni sa tog mesta i protiv koje je i kolektiv i učenici. Ukoliko se ozbiljno potegne ovo pitanje, imam utisak da će biti mnogo više ljudi na ulicma u Nišu nego ovo pre neko veče u Novom Sadu. Ali, ako vlast tako želi, onda...

Fakultet srpskih studija, ili, kako ga Nišlije kolokvijalno zovu i Fantomski Fakultet srpskih studija (jer, realno, ne postoji, sem u cyber prostoru) bi trebao da ima departmane za srpski jezik i književnost, istoriju i ruski jezik /nije mi baš najjasnije zašto obaj poslednji departman, ali, ajde). Pošto ti departmani već postoje na Filozofskom fakultetu u Nišu, nameće se pitanje, čemu bi služio ovakav novi fakultet? Pri tome, adresa koja stoji na sajtu ove ustanove je ista kao adresa postojećeg Filozofskog fakulteta, a na istom ne postoje prostorije za novi fakultet niti su planirane. Takođe, niko od studenata Filozofskog fakulteta ne želi da pređe na novi fakultet.
Da li će biti interesenata za upis u prvu godinu? Sudeći po raspoloženju budućih maturanata niških gimnazija, koji su u ogromnom broju bili tokom prošle godine u blokadama, teško. Da ne pominjem V.D direktorku u gimnaziji Stevan Sremac koja je dobila sudski nalog da se skloni sa tog mesta i protiv koje je i kolektiv i učenici. Ukoliko se ozbiljno potegne ovo pitanje, imam utisak da će biti mnogo više ljudi na ulicma u Nišu nego ovo pre neko veče u Novom Sadu. Ali, ako vlast tako želi, onda...
Emancipacija: postojeći departmani postaju fakulteti. Isto kao što su nastali i baš svi sada postojeći fakulteti: oni od kojih su se sadašnji odvajali su isto bili protiv.

II deo, na faksu koji sam završio sam se naslušao priča o nastanku par katedri otcepljenjem i međusobnoj ljubavi iz tih vremena, ništa novo pod suncem.

Da nisam lično video zahteve za ukidanjem “nacionalističkih smerova” kao što su istorija i srpski jezik (Niš) mislio bih kao i ti. Što se tiče studenata, zanimljivo da je lepša polovina Baneta Banane svima bila OK.

Ko se povodi za nadnacionalnim Prof. Žunićem nek ne traži moje razumevanje, slušao sam ga par puta na TV i jednom uživo i sasvim mi je dovoljno.

Poslednja izmena:
Какве су ово Глупости од приглупог постављача Теме и његових још глупљих Саплеменика из ове накарадне,режимске "Политике",дневног листа?. :lol:
Па ми чак немамо ни Војску која би требало се зове Србска Војска него се зове -Војска Србија-, па ће сад као Ређжим да направи неке "српске Студије"?? :lol:
Кога Ви бре завлачите,ко сте ви проклете Лопурде да ви стављате Тапију на неког,ко је Србин а ко није??
Šta bi mi bez Tvoje premudrosti…

Dizao sam revolucije od početka srednje pa su umesto Mileta Ilića na vlast došli prvo Zoki Živković i Bane Banana, pa onda AV. Više me to ne zanima.

Fantomski Fakultet srpskih studija (jer, realno, ne postoji, sem u cyber prostoru) bi trebao da ima departmane za srpski jezik i književnost, istoriju i ruski jezik /nije mi baš najjasnije zašto obaj poslednji departman, ali, ajde)
Očigledno je zamišljeno kao KGB prćija.

Blokaderi se verovatno ne bune zato što im smeta srpski jezik ili kultura, već zato što ovo ne liči na akademsku ustanovu, nego na politički projekat režima.

Fakultet je osnovan netransparentno, cepanjem Filozofskog fakulteta, mimo volje nastavnika i studenata, uz otvorenu ideološku retoriku.

To sa pravom budi sumnju da se ovde neće razvijati nauka, već proizvoditi podobni kadrovi, propaganda, lojalnost režimu i identitetska indoktrinacija.

Blokaderi se verovatno ne bune zato što im smeta srpski jezik ili kultura, već zato što ovo ne liči na akademsku ustanovu, nego na politički projekat režima.

Fakultet je osnovan netransparentno, cepanjem Filozofskog fakulteta, mimo volje nastavnika i studenata, uz otvorenu ideološku retoriku.

To sa pravom budi sumnju da se ovde neće razvijati nauka, već proizvoditi podobni kadrovi, propaganda, lojalnost režimu i identitetska indoktrinacija.
Da jedna od mlađanih vedeta ove sad revolucije nije na X-u pisala o tome kako niški srbisti, a posebno istoričari “truju studente srpskim nacionalizmom” pa to treba zatvoriti do daljnjeg možda bih ti i poverovao.

Back