Blokada osnovnih škola

doppler

Veoma poznat
Moderator
Poruka
13.229
Tema je o obrazovanju osnovaca i nadoknadi nastave.
Situacija je sledeća

Ukupno 68 odsto srednjih i 48 odsto osnovnih škola bilo je u petak u nekom obliku obustave rada, pokazalo je istraživanje organizacije Crta.
Kada je reč o osnovnim školama, 26 odsto je bilo u potpunoj obustavi rada, 22 odsto u delimičnoj, a 52 odsto osnovnih škola je radilo.

Blokade će trajati neodređeno , naročito posle odluke da se radi rekonstrukcija vlade , da li je neko ima neku ideju ili plan kako će se nadoknaditi časovi
da li će klinci i klinceze u ovih 26% škola ponavljati godinu ili šta.
Radne subote ili škola preko leta?

1738363164535.png

Za roditelje maloletne dece koji zbog posla moraju da ostavljaju školarce od 7,8,9,10 same kući.

Jedna od najtežih roditeljskih dilema jeste kada njihov naslednik može da ostane sam kod kuće. Na to pitanje nije lako odgovoriti jer zavisi od deteta i stepena njegove nezavisnosti, ali ipak postoje neki znakovi koji jasno pokazuju da je pravo vreme za to.

Po Porodičnom zakonu "roditelji imaju pravo i dužnost da čuvaju i podižu dete tako što će se oni lično starati o njegovom životu, razvoju i zdravlju. Roditelji ne smeju ostavljati bez nadzora dete predškolskog uzrasta. Roditelji mogu privremeno poveriti dete drugom licu samo ako to lice ispunjava uslove za staratelja".

Zakon je jasan i nedvosmislen i propisuje da dete ne sme biti bez nadzora dok ne krene u školu, ali psiholozi navode da, prema razvojnoj psihologiji, tek dvanaestogodišnjaci razviju identitet toliko da počinju da se osećaju kao odrasle osobe, pa se to doba smatra idealnim da prvi put ostanu sami kod kuće.

Naravno, i tada treba voditi računa da dete, bez obzira na to što počinje da se oseća kao odraslo, još nema dovoljno iskustva koje bi mu pružilo sigurnost. Pre nego što dete ostavite samo kod kuće potrebno ga je pripremiti i obezbediti sigurno okruženje. Veoma je važno skloniti lekove, alkohol, upaljače, opasne hemikalije i sve drugo što bi moglo ugroziti njihovu sigurnost.

Priprema uključuje i edukaciju o tome šta učiniti u nekoj vanrednoj situaciji, u slučaju požara ili poplave, ali i kako obaviti sve aktivnosti koje su potrebne dok je dete samo, poput podgrevanja obroka ili zaključavanja stana.

Važno je obaviti i razgovor s detetom o tome oseća li se sigurno i spremno, treba li mu još nešto za veći osećaj sigurnosti.

Neka deca će se osećati sigurnije ako imaju uz sebe brojeve telefona bliskih osoba ili najbližih komšija koje mogu da pozovu ako im nešto zatreba.

Zato, ostavljanje deteta samog kod kuće treba uvoditi postepeno - najpre na pola sata, pa na sat vremena i tako produžavati vreme da se dete prilagodi i da vi dobijete priliku da proverite da li je usvojilo sve sadržaje o kojima ste pričali - zna li koji broj da pozove u slučaju opasnosti, gde ste mu ostavili hranu, kako da upali i namesti mikrotalasnu ili običnu rernu, šta da radi ako neko pozvoni...

Poslednja izmena:
Situacija je sledeća

Ukupno 68 odsto srednjih i 48 odsto osnovnih škola bilo je u petak u nekom obliku obustave rada, pokazalo je istraživanje organizacije Crta.
Kada je reč o osnovnim školama, 26 odsto je bilo u potpunoj obustavi rada, 22 odsto u delimičnoj, a 52 odsto osnovnih škola je radilo.

Blokade će trajati neodređeno , naročito posle odluke da se radi rekonstrukcija vlade , da li je neko ima neku ideju ili plan kako će se nadoknaditi časovi

Pogledajte prilog 1679476
Ovo počinje da liči na neku vrstu blokadnog fetiša.

Situacija je sledeća

Izvinjavam se, ovo je već pitanje strogo za one koji zahvaljujući potpunoj neaktivnosti ovog histeričnog AV koriste blokade kao metodu bezizborne političke borbe.

Sve to ok, al gde se sakriste roditelji kada ministarstvo nezakonito posla vašu decu na raspust pre vremena?
Svakako škole ne bi radilie zbog štrajka.

Nego recimo četiri odeljenja drugog razreda iste škole u dva štrajkuju zakonski po 30 minuta časovi a dva razreda imaju bojkot od strane učitelja.
Klinci iz dva odeljenja drugog razreda krenuće regularno u treći razred,
a kako će nadoknaditi nastavu ova dva razreda gde je bojkot ako potraje par meseci?

Svakako škole ne bi radilie zbog štrajka.

Nego recimo četiri odeljenja drugog razreda iste škole u dva štrajkuju zakonski po 30 minuta časovi a dva razreda imaju bojkot od strane učitelja.
Klinci iz dva odeljenja drugog razreda krenuće regularno u treći razred,
a kako će nadoknaditi nastavu ova dva razreda gde je bojkot ako potraje par meseci?
Znaš da ne bi radile? Mi smo, recimo planirali samo zakonski štrajk.
Svako planira nadoknadu na uobičajen način kao i do sada kad nas je ministarstvo slalo na neke raspuste obrazložene gripom Il slično. Kada smo one godine zbog Ribnikara prekinuli školsku godinu, nije ni bilo nadoknade.. sve to se kao ne zna, al zato sada ,zaboga , nemate gde decu. Pa platite dadilje, kao što pominjano negde. Ovo je uspešna zemlja, sve vam je super samo su studenti pokvarili imidž raja . Znači, ima se novca za dadilje :mrgreen: Kome ne valja ,on se bori da mu bude bolje. I još nešto, svi koji su u štrajku, su dobili jednoglasnu podršku roditelja tako da bi mogli da poštujete i suprotna mišljenja.

Situacija je sledeća

Nadoknadice se na neki nacin.
Sve sto je vremenski ograniceno na par nedelja (ili cak na par meseci) moze lako da se nadoknadi.

Najprostiji nacin je razdvajanje bitnog od nebitnog i blagi produzetak skolske godine.
Juna se deca svejedno prebrzo raspustaju, negde u prvoj polovini juna, lepo moze da se produzi za dve nedelje i sve ce se stici.

Studentima mogu omoguciti polaganje i tokom leta.
Nevolja je ako se problem ne resi vec se proteze na deset godina mrcvarenja.

E, tu vec rada nema.

Nadoknadice se na neki nacin.
Sve sto je vremenski ograniceno na par nedelja (ili cak na par meseci) moze lako da se nadoknadi.

Najprostiji nacin je razdvajanje bitnog od nebitnog i blagi produzetak skolske godine.
Juna se deca svejedno prebrzo raspustaju, negde u prvoj polovini juna, lepo moze da se produzi za dve nedelje i sve ce se stici.

Studentima mogu omoguciti polaganje i tokom leta.
Nevolja je ako se problem ne resi vec se proteze na deset godina mrcvarenja.

E, tu vec rada nema.
Kako tačno može lako da se nadoknadi par meseci nastave u nižim razredima osnovne škole?

Znaš da ne bi radile? Mi smo, recimo planirali samo zakonski štrajk.
Svako planira nadoknadu na uobičajen način kao i do sada kad nas je ministarstvo slalo na neke raspuste obrazložene gripom Il slično. Kada smo one godine zbog Ribnikara prekinuli školsku godinu, nije ni bilo nadoknade.. sve to se kao ne zna, al zato sada ,zaboga , nemate gde decu. Pa platite dadilje, kao što pominjano negde. Ovo je uspešna zemlja, sve vam je super samo su studenti pokvarili imidž raja . Znači, ima se novca za dadilje :mrgreen: Kome ne valja ,on se bori da mu bude bolje. I još nešto, svi koji su u štrajku, su dobili jednoglasnu podršku roditelja tako da bi mogli da poštujete i suprotna mišljenja.
Pa daj i ti otkaz i nađi bolje plaćen posao kod privatnika koji ćeš nadam se raditi odogovornije.

Poslednja izmena:
Pa daj i ti otkaz i nađi bolje plaćen posao kod privatnika koji ćeš nadam se raditi odogovornije.
Ovo je ono što radite godinama, dajete sebi za pravo da na neviđeno vređate nečiju profesionalonost a onda se čudite zašto obustavljamo rad. Upravo si sam dao odličan odgovor na pitanje :( to što većina vas radi poslove koje ne vole ne znači da su svi takvi, ima nas koji vole svoj posao i bore se da taj posao rade kvalitetno.Tako nešto je trenutno nemoguće u ovakvom sistemu .

Ovo je ono što radite godinama, dajete sebi za pravo da na neviđeno vređate nečiju profesionalonost a onda se čudite zašto obustavljamo rad. Upravo si sam dao odličan odgovor na pitanje :( to što većina vas radi poslove koje ne vole ne znači da su svi takvi, ima nas koji vole svoj posao i bore se da taj posao rade kvalitetno.Tako nešto je trenutno nemoguće u ovakvom sistemu .
WTF???
Koji spin i floskule!!!!
Pa prvo si ti rekla nađi dadiljiu ako ne mogu deca da ti sede kući sama jer su maloletna, a ti u isto vreme blokiraš zakonom obavezno osnovno obrazovanje.....

WTF???
Koji spin i floskule!!!!
Pa prvo si ti rekla nađi dadiljiu ako ne mogu deca da ti sede kući sama jer su maloletna, a ti u isto vreme blokiraš zakonom obavezno osnovno obrazovanje.....
Nisam rekla da sam ja DADILJA, već sam povodom shvatanja mnogih da smo mi u stvari zadužene za čuvanje dece. Ništa obrazovanje, vaspitanje, mi to ionako ne radimo, zezamo se na časovima i ništa ne radimo. Stereotip stvoren decinjskom medijskom hajkom, veličanjem negativnih komentara o prisvetnim radnicima za koje je država planirano dala zeleno svetlo. Ponižavali su nas decenijama i sada nekome čudno što smo u obustavi, zanimljivo...kog zakona?? Pitam, znaš li da su nezakonito završili prvo polugodište, znaš li da su nam nezakonito naložili da falsifikujemo datume u ednevnicima i sad pričamo o zakonu??

Nisam rekla da sam ja DADILJA, već sam povodom shvatanja mnogih da smo mi u stvari zadužene za čuvanje dece. Ništa obrazovanje, vaspitanje, mi to ionako ne radimo, zezamo se na časovima i ništa ne radimo. Stereotip stvoren decinjskom medijskom hajkom, veličanjem negativnih komentara o prisvetnim radnicima za koje je država planirano dala zeleno svetlo. Ponižavali su nas decenijama i sada nekome čudno što smo u obustavi, zanimljivo...kog zakona?? Pitam, znaš li da su nezakonito završili prvo polugodište, znaš li da su nam nezakonito naložili da falsifikujemo datume u ednevnicima i sad pričamo o zakonu??
Falsifikovala si datume u dnevnicima....
sve gore od goreg!

Back