Bloger iz 16, veka

LastDay

Aktivan član
Poruka
1.954
Nekoliko vekova pre nego što će se pojaviti internet, Instagram, modni blogovi i drugi sajtovi koji će biti pretrpani selfijima sa različitim odevnim kombinacijama, jedan računovođa iz Augzburga u Nemačkoj odlučio je da napravi svoju Knjigu odeće koja je narednih 40 godina dopunjavana ilustracijama na kojima se nalazi on u različitoj odeći koju je izabrao za različite prilike.

augzburg

Mateus Švarc rođen je 1497. u Augzburgu i celog života je radio kao računovođa u jednom trgovačkom preduzeću u svom mestu.
Kad je napunio 17 godina, svakodnevno je zapisivao kakvu odeću nosi i postavljao starijim ljudima pitanja o njihovoj odeći jer je smatrao da promena modnih trendova beleži promene u kulturi.
Kasnije Švarc unajmljuje tri umetnika koji će u narednom periodu oslikavati male ilustracije u boji na kojima će on pozirati u odeći koju je odabrao za neku priliku, kao i sa pozadinom za koju je smatrao da je najbolja u tom trenutku.
Nakon što je ilustracija gotova, prvi modni bloger bi iznad zapisao godinu kad je nastala, kakvo odelo je izabrao i za koju priliku se tako obukao.
Ova izvanredna kolekcija koja se sastoji od 137 malih ilustracija čuva se u muzeju u Braunšvajgu,Nemačka.

mateus-svarc-na-vencanju.jpgsvarc-1518.jpg

Knjiga odeće, stvarana 40 godina izuzetno je osetljiva i danas se retko izlaže.
 
Prvi crtež je nastao 1520. godine.
Beleženje svoj stila završio je u šezdeset trećoj godini života.
Kada su sve ilustracije bile gotove, sklopio ih je u jedan projekat koji je nazvao "Knjiga odeće", koja dokazuje da "selfi" nije toliko moderan fenomen.
Pošto ne postoji ni jedan sličan dokument pre njegovog, istoričari smatraju da je Švarc bio prvi modni bloger u istoriji.
svarc-1525.jpg


Bio je fasciniran različitim materijalima, bojama i dezenima u vreme kada su postojali veoma strogi zakoni o odevanju .
Birao je upečatljive dezene i materijale, koji se nisu mogli često videti na ulicama.


svarc-1538.jpg


Beleženje odeće u kombinaciji svečanih prilika i ležernih scena iz svakodnevnih života zaista deluju samo kao starija verzija savremenog modnog bloga ili Instagram profila poznatih influensera.
Zanimljivo je da je strast jednog čoveka iz šesnaestog veka postala ogroman biznis danas.


svarc-1553.jpg
 

Back
Top