"BLIC" у хајци на Србског нобеловца!!!

Poruka
8.852
ШЛИЦ не престаје са нападима на Србе, Србију и све што је србско, па тако овог пута се острвио на најновијег србског нобеловца ПЕТРА ХАНДКЕА. Значи СРБИН је ПРОГОЊЕН, чак и када је НЕМАЦ!

"...
Peter Mas, autor teksta o ovom slučaju, na sajtu Intersept tvrdi da su dvojica članova žirija u zabludi kad je u pitanju njihov stav o Handkeu i srpskim zločinima, jer su naseli na "teoriju zavere".

"Ovo je priča o teoriji zavere koja je rođena devedesetih, bila u hibernaciji skoro dve decenije, a onda se 2019. pojavila i prevarila dvojicu članova žirija, navodeći ih da glasaju da se Nobelova nagrada dodeli Handkeu, koji je negirao genocid nad Muslimanima u Srebrenici", piše sajt Intersept, iz pera Petera Masa.

Mas tvrdi da dve knjige na koje se pozivaju članovi Nobelovog komiteta imaju jednu manu, koju Peterson i Runerson navodno nisu prepoznali, a to je "činjenica da su zasnovane na teoriji zavere"."

https://www.blic.rs/kultura/enigma-...o-nobelovu-nagradu-i-da-li-su-clanovi/80ydrsm


ENIGMA HANDKE Kako je austrijski pisac dobio Nobelovu nagradu i da li su članovi žirija ŽRTVE TEORIJE ZAVERE?
peter handke
FOTO: FRANCOIS MORI / TANJUG
Dvojica članova žirija Nobelove nagrade objavili su da su podržali dodelu Nobelove nagrade austrijskom književniku Peteru Handkeu jer je on neopravdano ocrnjen u zapadnim medijima zbog podrške Srbima i režimu Slobodana Miloševića, uz ocenu da su zapadni medijski izveštaji tokom ratova devedesetih bili nepravedni prema Srbiji i Srbima.

Ovu vest je objavio sajt Intersept, iz pera Petera Masa, bivšeg novinara "Vašington posta" i "Njujork tajms magazina", koji je, pak, kritikovao potez dvojice članova žirija Nobelove nagrade, uz ocenu da su njihovi stavovi zabluda i da su zasnovani na "teorijama zavere".
Dvojica članova žirija Nobelove nagrade su se, odgovarajući na globalnu kritiku povodom kontroverznog izbora Handkea, odlučili na nesvakidašnji korak, objavljujući izvore koje su konsultovali pre nego što su se odlučili. Jedan od njih Henrik Petersen citirao je knjigu malo poznatog autora Lotara Štruka, koji živi u Diseldorfu i piše za onlajn književni magazin. Drugi član komiteta Erik Runeson rekao je da se oslanjao na knjigu istoričara iz Inzbruka Kurta Griša.

DA LI PETER HANDKE ZBOG PASOŠA JUGOSLAVIJE GUBI AUSTRIJSKO DRŽAVLJANSTVO? ISTRGA I DALJE U TOKU, TRAJE DUŽE NEGO ŠTO SE OČIKIVALO
OTKLONJENA DILEMA Handke: Nemam jugoslovensko državljanstvo, dobio sam pasoš da bih putovao
Te dve knjige brane Handkeov skepticizam u vezi sa razmerama srpskih zločina i podržavaju Handkeov argument da su medijski izveštaji devedesetih bili nepravedni prema Srbima. Pisci ovih knjiga nastupaju sa snažnim uverenjem, pa su članovi Nobelovog komiteta zaključili da je opravdana Handkeova pisana i usmena simpatija prema srpskoj strani, koja je uključivala i govor na sahrani Slobodana Miloševića.
KO SU PETERSON I RUNESON?

Henrik Peterson je švedski prevodilac, kritičar i izdavač. Kao kritičar vrlo je aktivan, a radio je i kao novinar u švedskim medijima. Godine 2018. izabran je za jednog od pet spoljnih članova novog Nobelovog komiteta Švedske akademije. Naime, 2017. godine nagrada nije dodeljena prvi put od 1949. zbog seksualnog skandala koji je potresao komisiju za izbor laureata u oblasti književnosti. To je dovelo do izmene u smislu imenovanja pet nezavisnih spoljnih članova, koji će pomoći u izboru. Peterson je jedan od njih.
Prošla godina je bila značajna i za Erika Runesona. On je takođe postao član Nobelovog komiteta, a inače je švedski advokat i član Vrhovnog suda ove zemlje.
TEORIJA O SRBIMA - LOŠIM MOMCIMA
Objavljujući svoja razmišljanja o odluci da izaberu Handkea, Peterson i Runeson su se pozvali na autore i dve knjige koje se baziraju na verovanju da Srbi u građanskom ratu u bivšoj Jugoslaviji nisu bili isključivo loši momci. Obe knjige se oslanjaju na teoriju da je američka PR agencija "Ruder&Fin" osmislila kampanju kojom su srpski zločini prenaduvani, te da je kampanja bila toliko uspešna da se prelila u glavni narativ o ratovima u bivšoj Jugoslaviji, prema kome su Srbi zločinci, a svi ostali nevina strana.
HANDKE JUGOSLOVEN? MEDIJI OBJAVILI DA NOBELOVAC IMA PASOŠ SRJ, AUSTRIJSKA POLICIJA ISTRAŽUJE SLUČAJ
Jelinek: Handke je Nobelovu nagradu zaslužio deset puta

PR KAMPANJA
Lansiranje teorije o "Ruder&Finu" kao glavnoj sili koja je kreirala mišljenje svetske javnosti o srpskim zločinima devedesetih izazvao je i svojevremeni intervju francuskog novinara Žaka Merlinoa sa izvršnim direktorom "Ruder&Fina" Džejmsom Harfom.
Harf se hvalio kako je njegova agencija uspela da ubedi tri velike jevrejske organizacije da podrže vlast u Bosni, i tako preokrenula svetsko javno mnjenje. Prema Merlinou, Harf je rekao da je "Ruder&Fin" proširio izveštaje o "koncentracionim logorima koje su vodili Srbi", iako ti izveštaji uopšte nisu bili potvrđeni.
- Naš posao nije da potvrdimo informacije. Naš posao je, kao što sam vam rekao, da ubrzamo cirkulaciju informacija koje su bile povoljne za našu stranu. Mi nismo plaćeni da budemo moralni - rekao je Harf, prema Merlinou.
ODBRANA HANDKEA

Na osnovu svojih nalaza, dvojica člana Nobelovog komiteta ipak nisu negirali zločine koji su se na ovom području desili, ali jesu problematizovali diskurs o potpunoj i neopozivoj krivici isključivo Srba.
Peterson je branio izbor Handkea navodeći da se u njegovim delima ne nalazi politički program, iako je priznao da su pojedina njegova poređenja u tom smislu nesigurna i nespretna.
- Handke će za 50 godina biti jedan od najočitijih pisaca koje je Švedska akademija mogla da izabere za dobitnika Nobelove nagrade - naveo je Peterson u tekstu za ugledni "Špigl".
Peterson je dodao da ako neko želi da sazna više o tome šta je Handke zapravo mislio o Jugoslaviji, treba da pročita knjigu Štruka "Onaj sa svojom Jugoslavijom".
ŠTA O HANDKEU MISLE PISCI KOJI SU GA ČITALI "VIŠE JE HANDKE POTREBAN NOBELOVOJ NAGRADI, NEGO NOBELOVA NAGRADA HANDKEU"
"BALKAN PATI OD POČETKA ISTORIJE" Peter Handke: Kad sam se na dan dodele Nobela vratio iz šume, ispred kuće me čekalo 30 novinara i SVI SU ME PITALI O SRBIJI

TEORIJA ZAVERE
Peter Mas, autor teksta o ovom slučaju, na sajtu Intersept tvrdi da su dvojica članova žirija u zabludi kad je u pitanju njihov stav o Handkeu i srpskim zločinima, jer su naseli na "teoriju zavere".
"Ovo je priča o teoriji zavere koja je rođena devedesetih, bila u hibernaciji skoro dve decenije, a onda se 2019. pojavila i prevarila dvojicu članova žirija, navodeći ih da glasaju da se Nobelova nagrada dodeli Handkeu, koji je negirao genocid nad Muslimanima u Srebrenici", piše sajt Intersept, iz pera Petera Masa.
Mas tvrdi da dve knjige na koje se pozivaju članovi Nobelovog komiteta imaju jednu manu, koju Peterson i Runerson navodno nisu prepoznali, a to je "činjenica da su zasnovane na teoriji zavere".
Mas tvrdi da je francuski novinar Merlino kasnije i sam priznao da nije pomišljao da će poruke iz intervjua sa šefom PR agencije "Ruder&Fin" otići tako daleko. Mas dodaje da su delovi Merlinove knjige o Harfu objavljeni i citirani u prosrpskim medijima i da su našli mesto i u nekim mejnstrim medijima u SAD i Evropi.
I autor Intersepta i Maršal Haris, ekspert za Bosnu u Stejt departmentu u vreme rata u Bosni, tvrde da je reč o "velikoj nebulozi i gluposti", te da "mala PR kompanija nikako nije mogla da ima toliki politički uticaj", ali ocenjuju i da se tom "teorijom zavere", kako kažu, sam genocid znatno relativizovao.
VELIKI INTERVJU NOBELOVCA HANDKE: VOLEO BIH DA SLEDEĆE GODINE OTPUTUJEM PONOVO U VELIKU HOČU I DA ŽIVIM NEKO VREME NA KOSOVU
HANDKEU PREKIPELO Prekinuo susret sa novinarima, otkazao sve aktivnosti
Intersept je kontaktirao i autora jedne od dve sporne knjige, Kurta Griša, kako bi on dao komentar na celu priču.
- Nauka i traganje za istinom nije nešto što je lako. Ne tvrdim da znam istinu o jugoslovenskim ratovima i Peteru Handkeu. Ali svako ko je voljan da malo bolje zaroni u rasprave i diskurse, može primetiti jedan narativ i kontranarativ. A to već može pomoći da se čitava debata shvati malo bolje - naveo je Griš u odgovoru.
PROVERA HANDKEOVOG DRŽAVLJANSTVA JOŠ TRAJE
Proveru državljanstva dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea nadležna služba vlade austrijske pokrajine Koruška obavlja se duže nego što se očekivalo.
- Još nisu zaključeni svi koraci istrage pokrajinske direkcije - navedeno je u saopštenju.
Pokrajina Koruška proverava da li je Handke prijemom pasoša bivše SR Jugoslavije, koji mu je uručen 1999. godine u Ambasadi u Beču, izgubio austrijsko državljanstvo. Naime, austrijski zakon o državljanstvu jasno kaže da svako ko uzme drugo državljanstvo gubi austrijsko, izuzev ako ne dobije odobrenje nadležnih vlasti. Koruške vlasti ukazuju da zasad nije jasno koliko će dugo trajati provera Handkeovog državljanstva.
U saopštenju se navodi da postoji pismeno izjašnjavanje Handkea o pasošu SR Jugoslavije.
On je u pismu koruškim vlastima naveo da je pasoš koji je dobio 1999. u Beču samo bio uručen sa ciljem olakšavanja putovanja sa svrhom istraživanja u SRJ.
- Nijednog trenutka nije bilo naznaka da je uručenje pasoša bilo povezano s dobijanje jugoslovenskog državljanstva, niti sam ikada preduzeo aktivne korake ka tome - poručio je Handke.
 
Ginter Gras je bio vojnik Waffen-SSa, pa ipak, dobio je Nobelovu nagradu. Ništa sporno.
Hajke je imao svoj stav po pitanju nečega (u vreme demokratije i slobode govora), dobio je Nobelovu nagradu - SPALITE GA NA LOMAČI!

Licemerje...

Mislis, Handke (na koga je inace hajka)?

@ tema

Sta treci, dvostruki arsini i to me ne cudi.
 
ШЛИЦ не престаје са нападима на Србе, Србију и све што је србско, па тако овог пута се острвио на најновијег србског нобеловца ПЕТРА ХАНДКЕА.
Није Шлиц него Бљуц...

Мени само није јасно, ко се још пали на Демократију, ЕУ и ко још чита Бљуц?
Вероватно сељобери, селџуци, Немци и та фела.
 
Није Шлиц него Бљуц...

Мени само није јасно, ко се још пали на Демократију, ЕУ и ко још чита Бљуц?
Вероватно сељобери, селџуци, Немци и та фела.

Ако непријатеља не спознаш, победе задобити нећеш!
 
PROVERA HANDKEOVOG DRŽAVLJANSTVA JOŠ TRAJE
Proveru državljanstva dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea nadležna služba vlade austrijske pokrajine Koruška obavlja se duže nego što se očekivalo.
- Još nisu zaključeni svi koraci istrage pokrajinske direkcije - navedeno je u saopštenju.
Pokrajina Koruška proverava da li je Handke prijemom pasoša bivše SR Jugoslavije, koji mu je uručen 1999. godine u Ambasadi u Beču, izgubio austrijsko državljanstvo. Naime, austrijski zakon o državljanstvu jasno kaže da svako ko uzme drugo državljanstvo gubi austrijsko, izuzev ako ne dobije odobrenje nadležnih vlasti. Koruške vlasti ukazuju da zasad nije jasno koliko će dugo trajati provera Handkeovog državljanstva.
U saopštenju se navodi da postoji pismeno izjašnjavanje Handkea o pasošu SR Jugoslavije.
On je u pismu koruškim vlastima naveo da je pasoš koji je dobio 1999. u Beču samo bio uručen sa ciljem olakšavanja putovanja sa svrhom istraživanja u SRJ.
- Nijednog trenutka nije bilo naznaka da je uručenje pasoša bilo povezano s dobijanjem Jugoslovenskog državljanstva, niti sam ikada preduzeo aktivne korake ka tome - poručio je Handke.
Kako je moguce da neko ima pasos neke drzave, a da NIJE drzavljanin te drzave? :think:
 
Nisi ni ti ostao "imun" na pisanja "Slica" lose o pravoslavnoj crkvi, ali ti smeta bas ovo?

Nego ti je Blic dobar kad treba opljunuti crkvu a nije kad se tebi ne svidja konkretno za ovo, bar budi iskren jer nije ti bas "neprijatelj".

ХМ? Црква, Блиц и ја, се код тебе склапамо у логички повезану целину? Па ти ниси Јаковљевић?!

 
Pa vidim sta na pdf religija pises...kao da jedva cekas neki takav clanak i nagadjanja kao iz Blica.

Па тамо за тамо, овде за овде. Ако се теби допада СПЦ која одликује највећег гробара Срба, већег чак и од Краља Александра и Хромог Загорца, то је у реду, ал мени се не допада, и то нема везе са Хандкеом и са Блицом.
Свакако, биће ми драго да и даље активно пратите мој рад, и по вашој жељи, ме подсетите на исти. Биће ми част!

 
Па тамо за тамо, овде за овде. Ако се теби допада СПЦ која одликује највећег гробара Срба, већег чак и од Краља Александра и Хромог Загорца, то је у реду, ал мени се не допада, и то нема везе са Хандкеом и са Блицом.
Свакако, биће ми драго да и даље активно пратите мој рад, и по вашој жељи, ме подсетите на исти. Биће ми част!

Da ne spamujem ovu temu, ali upadljiv si tamo bas zato sto se nisam nadala, shodno tvojim pisanjima na politici, da si toliko zagrizen protiv SPC ali i pravoslavlja uopste.
Tebi na cast, samo hocu da kazem da ti nije bas uvek "Blic- Slic" neprijatelj kako gore napisa.
 
Da ne spamujem ovu temu, ali upadljiv si tamo bas zato sto se nisam nadala, shodno tvojim pisanjima na politici, da si toliko zagrizen protiv SPC ali i pravoslavlja uopste.
Tebi na cast, samo hocu da kazem da ti nije bas uvek "Blic- Slic" neprijatelj kako gore napisa.

Ako ih voliš, u redu, ja ne...naš ceo narod, od Blatika do Peloponeza je podeljen (najverovatnije nepovratno) na 2 dela zbog rimske državne religije. Možda je tebi to dobro, meni nije.

Sabor-SPC-35.jpg
 
Ako ih voliš, u redu, ja ne...naš ceo narod, od Blatika do Peloponeza je podeljen (najverovatnije nepovratno) na 2 dela zbog rimske državne religije. Možda je tebi to dobro, meni nije.

Sabor-SPC-35.jpg

Ne, ni meni nije, ali nisu u pitanju narodi, ne cak ni crkve nego politike koje se vode od strane sprege odredjenih crkvenih i drzavnih interesa (vlasti), i zato mi je to minorno jer je prolazno i za kratkorocnu namenu.
 
Ginter Gras je bio vojnik Waffen-SSa, pa ipak, dobio je Nobelovu nagradu. Ništa sporno.
Handke je imao stav po pitanju nečega (u vreme demokratije i slobode govora), dobio je Nobelovu nagradu - SPALITE GA NA LOMAČI!

Licemerje...

Ginter Gras je bio balavac u 2. sv. ratu, niko ga nije prozivao zbog toga, svojom voljom se javno pokajao.
A Handke ima pravo da podržava koga hoće, niko mu ne može zabraniti, ali nemoralno je liku koji je i pisanim djelima podržavao ratne zhločince dati Nobelovu nagradu, to je i dezavuacija Nobelove nagrade.
 
Ginter Gras je bio balavac u 2. sv. ratu, niko ga nije prozivao zbog toga, svojom voljom se javno pokajao.
A Handke ima pravo da podržava koga hoće, niko mu ne može zabraniti, ali nemoralno je liku koji je i pisanim djelima podržavao ratne zhločince dati Nobelovu nagradu, to je i dezavuacija Nobelove nagrade.
Dakle, jedan je, kao balavac, bio u SSu (Waffen-SS) i, kakav je i karakter te jedinice bio, borio se (dakle, gotovo sigurno ubijao u borbi) za račun nacističke ideologije (jer SS nije Vermaht, postoji razlika).
Drugi je PISAO.

Da, ovaj što je pisao je loš. :hahaha:
 
Dakle, jedan je, kao balavac, bio u SSu (Waffen-SS) i, kakav je i karakter te jedinice bio, borio se (dakle, gotovo sigurno ubijao u borbi) za račun nacističke ideologije (jer SS nije Vermaht, postoji razlika).
Drugi je PISAO.

Da, ovaj što je pisao je loš. :hahaha:

.
Nobelovu nagradu dobio 1999. , a da je bio u SS je objavio 2006. , da je objavio ranije pitanje je bi li dobio Nobelovu nagradu.
Gras je bio balavac , sa 15 godina pobjegao od roditeljske kontrole u vojsku, prijavio se u mornaricu, ali pozvali ga u SS, bio u oklopnoj diviziji


"After an unsuccessful attempt to volunteer for the U-boat fleet in 1942, at age 15, Grass was conscripted into the Reichsarbeitsdienst (Reich Labor Service). He was called up for the Waffen-SS in 1944. Grass was trained as a tank gunner and fought with the 10th SS Panzer Division Frundsberg until its surrender to U.S. forces at Marienbad.[58][59]

In 2007, Grass published an account of his wartime experience in The New Yorker, including an attempt to "string together the circumstances that probably triggered and nourished my decision to enlist."[59] To the BBC, Grass said in 2006: "It happened as it did to many of my age. We were in the labour service and all at once, a year later, the call-up notice lay on the table. And only when I got to Dresden did I learn it was the Waffen-SS."[60]"
https://en.wikipedia.org/wiki/Günter_Grass
 
Nobelovu nagradu dobio 1999. , a da je bio u SS je objavio 2006. , da je objavio ranije pitanje je bi li dobio Nobelovu nagradu.
Gras je bio balavac , sa 15 godina pobjegao od roditeljske kontrole u vojsku, prijavio se u mornaricu, ali pozvali ga u SS, bio u oklopnoj diviziji
Опет заступаш SS-овце, деда би ти био поносан. :mrgreen:
 
"After an unsuccessful attempt to volunteer for the U-boat fleet in 1942, at age 15, Grass was conscripted into the Reichsarbeitsdienst (Reich Labor Service). He was called up for the Waffen-SS in 1944. Grass was trained as a tank gunner and fought with the 10th SS Panzer Division Frundsberg until its surrender to U.S. forces at Marienbad.[58][59]

Iako je bio SS, Grass se borio na frontu. Ubijanje ljudi po logorima, i ubijanje nerijateljskih vojnika u borbi su dve sasvim razlicite stvari. Po meni, Grass nije napravio nikakav zlocin, jer je radio ono sto je morao, da bi preziveo. Osim ako nije ubijao i streljao ljude kao odmazdu, ili se izivljavao.
 

Back
Top