Blazevic: Ljajicu ako ti nije uredu himna, onda nisi trebao igrati za tu zemlju.

Couleman

Primećen član
Banovan
Poruka
853
Blažević: Kunem se, najbolji sam trener

5 juni 2012 Izmijenjeno 13:11 CEST
Hrvatskim igračima sam naredio da pjevaju himnu i stave ruku na srce, a bosanskim da se zagrle, kaže Miroslav Blažević za Al Jazeeru.

blazevic_getty.jpg


Blažević: Da su se Trapattoni, Capello, Mourinho... rodili u Travniku, dobacili bi do Turbeta [Getty Arhiva]

Piše: Almir Šećkanović

Miroslav Ćiro Blažević, kako ga zovu - trenerom svih trenera, u Daruvarskim Toplicama odmara od naporne sezone u Iranu i kuje planove za naredne godine. Priznaje da svakodnevno dobija ponude brojnih klubova, najviše onih iz bosanskohercegovačke Premijer lige. Zove ga zenički Čelik, razmišlja o Sarajevu, a ne libi se reći da bi rado prihvatio ponudu posrnule tuzlanske Slobode.

Za Al Jazeeru popularni Ćiro govorio je o Evropskom prvenstvu, igrama reprezentacija iz regiona, slučaju Ljajić, prijateljskim nastupima selekcije Kosova, ali i podršci iranskom nuklearnom programu.

• Na početku, jednu hipotetičko pitanje, no uobičajeno pred velika takmičenja: Ko će biti prvak Evrope?

- Hrvatska, sine!

• Odgovarate iz pika. Pretpostavljam da imate i argumente za to?

- Argumenti su u činjenici da je Del Bosque, španjolski trener, rekao: Hrvatska ima svo pravo na tu vrstu ambicije. I kad prostudiraš formaciju Hrvatske, onda ćeš vidjeti da je ona komponirana od velikih igrača. Tu je Jelavić, koji je postao teror engleske lige, Mandžukić jednako tako u Bundesligi, a da ne govorimo o Da Silvi, koji se vratio nakon povrede. Tu je odlični Modrić, koji može razbiti Real Madrid, te Čorluka i Srna. Sve su to igrači koji ti daju pravo da podigneš ljestvicu jako visoko.

• Grupa u kojoj se nalazi Hrvatska je izuzetno teška. Tu su Italijani, Španci i Irci.

- Danas nema teškog i manje teškog. Svi su jednako teški. Ja pretendiram da je Irska teža i od Italije, i od Španjolske. Nekada su postojali tradicionalni favoriti.

• Kakav nogomet možemo očekivati na ovom prvenstvu?

- Ovo Evropsko prvenstvo će afirmirati takozvani savremeni nogomet. To nije onaj nogomet koji igra Barcelona. Samo Barcelona može igrati onakvu igru. Svi ostali ne mogu doći daleko. Španjolska će ostati vjerna svom stilu, ali je evidentno da zanemaruje jednu činjenicu – nema Messija! Da nema Messija, ni Barcelona ne bi bila ovo što jeste! Sve je to napravio taj mali genijalac, koji se ne može komparirati ni sa Di Stefanom, ni sa Cruyffom, ni sa Peleom, ni sa Maradonom. On je, uistinu, jedna vanserijska klasa.

Pomenuli ste moderni nogomet. Igraju li ga reprezentacije zemalja regiona: od Makedonije do Slovenije?

- Moderan nogomet se očituje u sljedećem: da u prvoj fazi ne daš protivniku ni vremena, ni prostora, da se brže zatvoriš nego se protivnik otvori i da se brže otvoriš nego se protivnik zatvori.

To Nijemci savršeno njeguju i zato je za mene najjača liga na svijetu njihova Bundesliga. Mislim da ekipe iz regiona teško prihvaćaju ono što ja smatram modernim nogometom. Mi smo, ipak, kreatori. Mi smo najbolji fudbaleri na svijetu, jer mi imamo vic. Već kad primamo loptu mi varamo protivnika. No, naš je problem što nismo brzo slijedili ono što je evolucija nogometa nametnula. Zbog toga ćemo i dalje biti žrtve naše tradicije.

• Znači li to da naša nogometna publika u današnjim igračima traži kopije onih iz prošlosti?

- Recimo, Džajić i Sušić u današnjem nogometu se ne bi sastavili sa loptom ili bi vrlo teško egzistirali. A to su bili veliki igrači. Mi smo specifični igrači. To smo naslijedili genetskim kodom. Stoljećima su naši djedovi i pradjedovi izmišljali foru da egzistiraju, jer su stalno okupirani. I ta fora je razvila vic u nama. On danas teže prolazi, jer ne napada te jedan, kao prije, nego trojica. Sada je veličina u tome da se što prije riješiš lopte.

• Srpsku reprezentaciju potresa afera oko mladog Adema Ljajića, kojeg je selektor Siniša Mihajlović istjerao iz reprezentacije nakon što je odbio pjevati državnu himnu. Kakav je Vaš stav o tome?

- Potpuno se slažem sa selektorom. Svaki igrač mora imati svijest o tome šta znači igrati za svoju domovinu. On ne može imati motiv ako nema patriotski naboj. A taj patriotski naboj se legitimira uz zvuke himne. Ti je ne pjevaš – onda napolje! Ako ti nije uredu himna, onda nisi trebao igrati za tu zemlju.

• Vi ste tražili od igrača da pjevaju himnu?

- Da! Naredio sam: Pjevaj! Plus stavi ruku na srce! Nikad nisam imao slučaj da neko ne pjeva. Kada sam bio selektor u Bosni znao sam da himna nema teksta, ali sam tražio da se moji igrači zagrle dok svira muzika. To je još jedan dokaz njihovog zajedništva.

• Kako danas gledate na period koji ste proveli na klupi selektora BiH?

- Gledam kao jednu od najljepših nogometnih uspomena. Nigdje nisam doživio toliko ljubavi kao u Bosni.

• Ni u Prištini, koju ste prije nekoliko decenija uveli u prvu ligu i tako upisali svoje ime u historiju kluba i grada?

- Ni u Prištini! Jer, mene je Priština prihvatila kao stranca, a ja Bosni i Hercegovini pripadam.

• Često se čuju zahtjevi za formiranjem regionalne lige. Mogu li se oni provesti u djelo?

- Ne mogu. Ja bih želio da se to uspostavi, ali svijest naše mladeži nije došla na nivo da se te utakmice igraju bez incidenata.

• Zovu Vas „trenerom svih trenera“?

- Ja znam da sam najbolji trener na svijetu. Kunem ti se da sam najbolji na svijetu.

• Ko je poslije Vas?

- Ja sam davno rekao: kažu Trapattoni, Capello, Mourinho ... da su se oni rodili u Travniku, dobacili bi do Turbeta. Ja iz Travnika i opet me izabrali za najboljeg trenera svijeta.

• Da se vratimo hrvatskoj reprezentaciji. Slaven Bilić je najavio odlazak. Postoji li mogućnost da Ćiro ponovno preuzme „vatrene“?

- Čovjek koji već desetljećima vlada hrvatskim nogometom, Zdravko Mamić, je rekao: 'Kume, ti si izbornik!' Rekao sam mu da ću biti samo u slučaju da sa tribina ne čujem uvredljive povike – 'Ćiro pederu'. I on bome tu funkciju povjeri Igoru Štimcu. Ja mislim da će Štimac biti dobar izbornik i kada bih trebao njemu ustupiti mjesto, ja bih to i uradio.

Izvor: Al Jazeera
 
Mislim da je Ciro rekao pravu stvar. Mislim da je to dvolicna igfra Ljajica koji je htio da bude u reprezentaciji a dozvolio je sebi da se bavi politikom. Ako neki Albanac ili Bosnjak ne voli da cuje himnu onda neka ne igra za reprezentaciju i neka postedi sebe blamiranja. Da sam Albanac i da zivim u Srbiji mozda bih igrao za neki Serpski tim ali bih gledao da se ukljucim nekako u preprezenatciju Albanije i da se tamo osjecam dobro.
Ljajic je svojim postupkom ponizio Bosnjake i Bosnu time sto je odbio da igra za reprezentaciju BiH.
 
ATOMSKA BOMBA

• Nedavno je FIFA donijela odluku da Kosovo može igrati prijateljske utakmice. Potom je ta odluka, nakon sastanka sa čelnicima Fudbalskog saveza Srbije, suspendirana. Treba li Kosovu dozvoliti da igra prijateljske utakmice?

- Nisam dovoljno upućen u to. Ako ćemo logički, onda bi trebalo igrati. Ja sam rekao da Irancima treba atomska bomba. Zašto? Da ne bude rata! Ti ćeš mene napasti ako sam ja nenaoružan, ali ako smo jednaki, onda nećeš. Tako isto sa Kosovom – ne možeš osporavati njihovo pravo da igraju.
 
ATOMSKA BOMBA

• Nedavno je FIFA donijela odluku da Kosovo može igrati prijateljske utakmice. Potom je ta odluka, nakon sastanka sa čelnicima Fudbalskog saveza Srbije, suspendirana. Treba li Kosovu dozvoliti da igra prijateljske utakmice?

- Nisam dovoljno upućen u to. Ako ćemo logički, onda bi trebalo igrati. Ja sam rekao da Irancima treba atomska bomba. Zašto? Da ne bude rata! Ti ćeš mene napasti ako sam ja nenaoružan, ali ako smo jednaki, onda nećeš. Tako isto sa Kosovom – ne možeš osporavati njihovo pravo da igraju.

jezuita.....:think:
 

Back
Top