piciginx
Legenda
- Poruka
- 54.615
Ono što se desilo Nemcima u Češkoj, Poljskoj (delovima koji su se nekad zvali i istočna Pruska), bivšoj Jugoslaviji (Italijanima u Istri i Dalmaciji) Rumuniji itd. naravno da nije za poređenje....
To su bili sistematsko etničko čišćenje sa mnogobrojnim zločinima, sa ciljem konačne eliminacije..
A ni u samoj Nemačkoj nisu pošteđeni, naročito u sovjetskoj okupacionoj zoni....
I Hrvatska treba da budu zahvalna Titu, jer je manje-više oprao i relativizovao njienu nacističku prošlost i poštedeo ih masovnijih odmazda....(a u odmazdama i osvetama je tačno da najčešće stradaju nevini ili manje krivi , a pravi zločinci se sakriju u mišije rupe)
Stiglo naredenje od Staba 26. divizije stabu XI. dalmatinske brigade da se izaberu iz cijele brigade (imala je 4 bataljona) najpouzdaniji komunisti, kako casnici tako i vojnici, za neki povjerljiv zadatak, od kojih bi stvorili posebnu cetu.
Odmah mi je tada povjerljivo saopcio moj mjestanin Daniel Jokovic", potporucnik, da su ljudi izabrani za ubijanje zarobljenika hrvatske, slovenske i njemacke vojske. Moja 3. ceta, i ja osobno, bili smo odredeni za pratnju i osiguranje ove novo formirane jedinice koja je brojala 60-70 ljudi: zapovijedao im je kapetan Nikola Marsic", nekad zamjenik komandanta 2. bataljona, komesar cete bio je Ivica Bokez, Crnogorac, a glavni komandant bio je major Simo Dubajic iz Like, nacelnik staba IV. armije, Operativni odsjek.
Bilo je nesto i nedoraslih mladica od 15 do 16 godina; te znam za slucaj da je kapetan, plavokosi Slovenac, sprijecio strijeljanje jednog takovog djecaka, valjda jer ga je poznavao. Od onih, koji su prosli kroz moje ruke, bilo je vise Hrvata nego li Slovenaca, ali je bilo i nesto srpskih cetnika. Ne znam koje su cete tu bile ubijene. Sve ubijene odveli su na dvije jame - bilo ih je 30-40.000 u 8 dana.
Kada su ubojice polazile na Bled na odmor, nakon osam dana, bila je upravo nedjelja. Uoci toga je u subotu, bio prireden neki ples za njih sa zenama. Na plesu su se hvalili kako su likvidirali 30-40.000 neprijatelja u 8 dana. Prema odijelima, koje smo spremali iz Kocevja, bilo je preko 30.000 vojnika. Mi smo poslali iz Kocevja preko 20 vagona robe, a dnevno smo slali 2 ili 3 vagona robe.