Blagodat Duha Svetog (da li je moguce izgubiti)

A ko pominje Artemija ovde?
Jel ti mislis da sam ja Artemijev pa mi ovde iznosis ovo ? Grdno se varas....ja sam ti izneo kanon koji direktno pokazuje da onaj ko se moli sa jereticima direktno treba biti svrgnut...

- - - - - - - - - -

Nigde nisam rekao za Crkvu ,nemoj da mi izvrces reci
Ti si izneo kanon jedan, ja sam ti izneo kanon drugi koji govori kako se sprovodi kanon koji si citirao

Kako "ko pominje Artemija"?
Pomenuli su ga neki, ali i ti kolega uskočio ovom porukom

Vladika Artemije je oklevetan i prognan zato sto im smeta ,zato sto je protiv novotarija i ekumenizma ,,cudi me da to ne znas!Vladika Artemija je jedan od retkih koji je cuvar Pravoslavlja!
Šta konkretno znači ova tvoja poruka u odnosu na SPC koja je SABORNO razrešila Artemiju i čiju su sabornu odluku prihvatile sve ostale pomesne Crkve

Poslednja izmena:
1 Jovanova 5: 19 Mi znamo da potičemo od Boga,+ a ceo svet je u vlasti Zloga.

posto vam tako kratko traje edit moram 0vako da dodam na moj post

- - - - - - - - - -

Sam znas da je sad Sotonina vlast i da su se ljudi odmetnuli od Boga

zato stare oboljevaju umiru

Tako je u ovom sistemu. Svi imiru pre ili kasnije.

u Novom svetu bice Bozja vladavina i na nebu i na Zemlji.

i tada cemo ziveti vecno bez bolesti starosti smrti...

Otkrivenje 21
1 I video sam novo nebo i novu zemlju, jer su prethodno nebo i prethodna zemlja nestali,
a ni mora više nije bilo.
2 Video sam i sveti grad, Novi Jerusalim, kako silazi s neba od Boga, pripremljen kao nevesta
ukrašena za svog muža.
3 Tada sam začuo snažan glas sa prestola kako govori: „Evo Božjeg šatora među ljudima!
Bog će prebivati među njima i oni će biti njegov narod i sam Bog biće s njima.
4 On će obrisati svaku suzu s njihovih očiju
i smrti više neće biti, ni tuge, ni jauka, ni bola više neće biti,

Nestalo je ono što je nekad bilo

Velika je sramota što u današnje vreme ima ljudi koji još uvek umiru od gladi dok se neki bahate i bacaju.
Ne, ne prozivaj nikoga već kreni od sebe kao uostalom što bi trebali svi da urade.
Najlakše je kriviti nekog drugog i nikada se ne zapitati šta sam mogao ja da uradim.

Eto sale, sada, po Gogiliu, ispadoh ja kriv sto u Africi ili u nekim delovima Azije, ljudi umiru od glqadi. Lako je dovesti pojedine dogadaje do apsurda. Bog im, a ne ja, salje dugotrajne visegodisnje suse, dugotrajne ratove, ili jata skakavaca koji pustose sve sto im se nadje na putu, opasne i smrtonosne zarazne bolesti., velike poplave... Tvoj bog je taj koga treba osuditi jer je ubijao kad god mu je palo na pamet. I koga je hteo. U knjizi koja je proglasena za "boziju rec", on sam sebe ocrtava kao genocdnog,krvolocnog, zlopamtila, huckaca jednih protiv drugih, itd. itd. Drugo, kad mene krivis za goleme fizicke i duhovne patnje ljudi , da li si ti sebe ili tvog muza pitala sta ste mogli, a niste, da uradite za te ljude, pre svega za majke poput tebe, koje su u ocaju jer im mala deca, njihova najveca ljubav, na oci umiru od gladi i bolesti. Zasto je taj bog prepustio tebi da resavas tu neresivu misteriju zvanu bog.

1 Jovanova 5: 19 Mi znamo da potičemo od Boga,+ a ceo svet je u vlasti Zloga.

posto vam tako kratko traje edit moram 0vako da dodam na moj post

- - - - - - - - - -

Sam znas da je sad Sotonina vlast i da su se ljudi odmetnuli od Boga

zato stare oboljevaju umiru

Tako je u ovom sistemu. Svi imiru pre ili kasnije.
u Novom svetu bice Bozja vladavina i na nebu i na Zemlji.

i tada cemo ziveti vecno bez bolesti starosti smrti...

Otkrivenje 21
1 I video sam novo nebo i novu zemlju, jer su prethodno nebo i prethodna zemlja nestali,
a ni mora više nije bilo.
2 Video sam i sveti grad, Novi Jerusalim, kako silazi s neba od Boga, pripremljen kao nevesta
ukrašena za svog muža.
3 Tada sam začuo snažan glas sa prestola kako govori: „Evo Božjeg šatora među ljudima!
Bog će prebivati među njima i oni će biti njegov narod i sam Bog biće s njima.
4 On će obrisati svaku suzu s njihovih očiju
i smrti više neće biti, ni tuge, ni jauka, ni bola više neće biti,

Nestalo je ono što je nekad bilo
Svi koji tvrde da postoji onostrani blagodetni i vecni zivot bi rado ovde ziveli do veka, ali na njihovu zalost moraju da ovozemaljsku i jedinu svoju zivotnu misju zavrste. Nema boga koji ce biti s vama. Sta vise, i vrhovni svestenici, tzv. boziji ljudi placu sto moraju da napuste ovajsotonski zivot i da na onom svetu zive u zajednici s bogom (sic)....

Poslednja izmena od moderatora:
Svi koji tvrde da postoji onostrani blagodetni i vecni zivot bi rado ovde ziveli do veka, ali na njihovu zalost moraju da ovozemaljsku i jedinu svoju zivotnu misju zavrste. Nema boga koji ce biti s vama. Sta vise, i vrhovni svestenici, tzv. boziji ljudi placu sto moraju da napuste ovajsotonski zivot i da na onom svetu zive u zajednici s bogom (sic)....
l
Da vecinom jeste tako ali uvek ima i pravih vernika.

Crkva to drugacije veruje od nas tako da se ja i ne slazem sa time kako crkva tumaci to.

Nama je dat ovaj zivot isto da ga zivimo u skladu sa Bozjom voljom.

Poslednja izmena od moderatora:
Nisu Kačavenda i Pahomije jedini duhovnici u SPC:), čak i da je sve istina. Polako. I svudgde imaš ovakve i onakve.

Hristos jeste jedini posrednik. Niko ne kaže da je sveštenik sam za sebe posrednik. On je posrednik u kontekstu molitava koje upućuje za verne..i ti se možeš moliti za verne.

No, na temelju Pisma možemo razgovarati pak kada prihvatiš Jovanovo Jevanđelje kao autentično:)

Dokazi da je Jovanovo ev. autenticno :?:
Ako je Hristos Jedini posrednik, zasta nam sluze svestenici :?:Molitvu mozes sam da uputis Svevisnjem,a koliko se secam, svestenici kada ih upoznajes kaze otac taj i taj, zasto ne kaze jednostavno svoje ime, :?:

Ja znam da je autentično..Pismo je sveta Božija Reč.

"Jer kako pada dažd ili sneg s neba i ne vraća se onamo, nego natapa svu zemlju i učini da rađa i da se zeleni, da daje semena da se sije i hleba da se jede. Tako će biti reč moja kad iziđe iz mojih usta; neće se vratiti k meni prazna, nego će učiniti što mi je drago, i srećno će svršiti na što je pošaljem", Isaija 55,10.11

Reč Božija ne može pogrešiti i ne može biti zaprljana ljudskom filozofijom jer je Bog čuvar svoje Reči. Nasuprot tome, ljudska filozofija će pokušati da obesmisli reč Božiju ali to je zato što ljudski um mudruje svojom mudrošću. Toj ljudskoj mudrosti Reč Božija kaže:

"Jer misli moje nisu vaše misli, niti su vaši putevi moji putevi, veli Gospod. Nego koliko su nebesa više od zemlje, toliko su putevi moji viši od vaših puteva, i misli moje od vaših misi", Isaija 55,8.9

Bog je obećao a mi možemo sumnjati u pogledu Reči Božije. Ali to je zato što "naše misli(mudrovanje) nije isto što i Božije".

Brate, moraš "sahraniti" svoje misli i oživeti u Božijoj misli.

Poslednja izmena:
Ako je Hristos Jedini posrednik, zasta nam sluze svestenici :?:Molitvu mozes sam da uputis Svevisnjem,a koliko se secam, svestenici kada ih upoznajes kaze otac taj i taj, zasto ne kaze jednostavno svoje ime, :?:

Ko je rekao (?) :

Mt. 28,19 "Idite, dakle, i naučite sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Svetog Duha,"

Ko je rekao (?) :

Mt. 28,19 "Idite, dakle, i naučite sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Svetog Duha,"
Pre svega, nema dokaza da je ta apostolska bratija bila obrazovana da poducava sve narode imajuci u vidu da su u pitanju neskolovani ribari, drvosece, pastiri, itd. Drugo, tako neskolovani nisu bili ni pismeni, jer u ona vremena nisu postojale skole, a da ne govorimo o znanju stranih jezika. I, na kraju, ako je hriscanstvo monoteisticka religija, zasto je potrebno da "krste" u ime sva tri boga, ako su oni, kako popovi tvrde, ravnopravna bozanstva??? i da "isticu" iz boga oca?

Sve i da si ti u pravu, te da Boga nema, da li bi to nešto u vezi sa Afričkom decom na koju se pozivaš kao primer?
Nejasno sta si ovim hteo da pitas. Pitanje nije jasno formulisano. Ja ne tvrdim da boga nema, ali ni da ga ima, jer ga jos niko nije video niti cuo, osim legendarnog Mojsija. A mojsije je ziveio pre pet i nesto hiljada godina. Pa zar moderan i obrazovan covek veruje u postojanju boga izraelskih poludivljih plemena ondasnje Palestine? Drugo, nije poenta da li bi bilo drugacije da boga nema? Naaravno da ne bi, bilo bi isto, ali bi smo znali, odnosno vi biste znali da njega nema i da se sve to desava izvan covecje moci i njegovog umisljenog mocnog boga koji nikome nije ni naudio, niti pomogao. Njega jednostavno nema, bas kao sto nema i drugih bozanstava i u podsvesti lakaovernih ljudi.

Ja znam da je autentično..Pismo je sveta Božija Reč.

"Jer kako pada dažd ili sneg s neba i ne vraća se onamo, nego natapa svu zemlju i učini da rađa i da se zeleni, da daje semena da se sije i hleba da se jede. Tako će biti reč moja kad iziđe iz mojih usta; neće se vratiti k meni prazna, nego će učiniti što mi je drago, i srećno će svršiti na što je pošaljem", Isaija 55,10.11

Reč Božija ne može pogrešiti i ne može biti zaprljana ljudskom filozofijom jer je Bog čuvar svoje Reči. Nasuprot tome, ljudska filozofija će pokušati da obesmisli reč Božiju ali to je zato što ljudski um mudruje svojom mudrošću. Toj ljudskoj mudrosti Reč Božija kaže:

"Jer misli moje nisu vaše misli, niti su vaši putevi moji putevi, veli Gospod. Nego koliko su nebesa više od zemlje, toliko su putevi moji viši od vaših puteva, i misli moje od vaših misi", Isaija 55,8.9

Bog je obećao a mi možemo sumnjati u pogledu Reči Božije. Ali to je zato što "naše misli(mudrovanje) nije isto što i Božije".

Brate, moraš "sahraniti" svoje misli i oživeti u Božijoj misli.

Interesantno,a sad objasni sledece:
1)= Jezekilj 20, 26 I oskvrnih ih darovima njihovim što propuštahu kroz oganj sve što otvori matericu, da ih potrem, da poznadu da sam ja Gospod.

2)=Izlazak 22, 29 Od letine svoje i od žitkih stvari svojih nemoj se zatezati da prineseš prvine; prvenca između sinova svojih meni da daš.

3)= Levitska 3, 5 I neka to zapale sinovi Aronovi na oltaru zajedno sa žrtvom paljenicom, koja bude na drvima na ognju. To je žrtva ognjena na ugodni miris Gospodu.

Da vidimo, kako ces objasniti ove primere :?:

Interesantno,a sad objasni sledece:
1)= Jezekilj 20, 26 I oskvrnih ih darovima njihovim što propuštahu kroz oganj sve što otvori matericu, da ih potrem, da poznadu da sam ja Gospod.

2)=Izlazak 22, 29 Od letine svoje i od žitkih stvari svojih nemoj se zatezati da prineseš prvine; prvenca između sinova svojih meni da daš.

3)= Levitska 3, 5 I neka to zapale sinovi Aronovi na oltaru zajedno sa žrtvom paljenicom, koja bude na drvima na ognju. To je žrtva ognjena na ugodni miris Gospodu.

Da vidimo, kako ces objasniti ove primere :?:

Ja veruujem ono što kaže Isaija...reč Božija je sačuvana, jer ju je Bog sačuvao. Ljudske misli nisu Božije.

Nisi razumeo Reč Božiju.

Ocigledno jeste, da ti ne znas sta ovo znaci,a veruj u sta god hoces.
Ujedno da znas da su knjigu proroka Isaije pisale tri licnosti pod tim imenom, originalni Isaija je samo prve 22-e glave.

Itekako razumem i mnogo vise, nego sto ti mislis, jer ti si "zarobljen " dogmatikom SPC,a Mesija nije bio tradicionalni pravoslavac.
Niti je rekao bilo kojem uceniku da pravi zgrade, vec da idu po svetu i da propovedaju jevandjelje.U Bozijem carstvu ces biti kao andjeo, ali, prethodno ce tvoja dela Bog izneti na sud.

Ocigledno jeste, da ti ne znas sta ovo znaci,a veruj u sta god hoces.
Ujedno da znas da su knjigu proroka Isaije pisale tri licnosti pod tim imenom, originalni Isaija je samo prve 22-e glave.

Itekako razumem i mnogo vise, nego sto ti mislis, jer ti si "zarobljen " dogmatikom SPC,a Mesija nije bio tradicionalni pravoslavac.
Niti je rekao bilo kojem uceniku da pravi zgrade, vec da idu po svetu i da propovedaju jevandjelje.U Bozijem carstvu ces biti kao andjeo, ali, prethodno ce tvoja dela Bog izneti na sud.

Isaija je jedan pisac..to su ateistička naklapanja da se radi o tri osobe...jer ateisti ne veruju u dar proroštva koji je Isaija izneo u 44 i 45 glavi..pa tvrde da je to pisao neko kasnije. Ti si se stavio na stranu ateista koji odbacuju nadahnuće Pisma no dobro tvoja stvar.

Pismo dakle Bog čuva i ne može ga pokvariti ljudska "mudrost"

A, sta ako su ruke majke ispruzene ka nebesima, majke cije je najmili stvor, njeno dete na samrti usled gladi, a ruke joj nisu krvave, a bog se pravi mutav i gluv na njene ocajne molitve za spas deteta.

Nit cuje, nit mrmori?

Da li ti je poznato koju je sve decu pomorio, cak i nerodjenu?
Bog ne deluje onako kako ti ocekujes, a kako bi ocekivao od Boga ista ako ne verujes u njega.
Oni koji znaju Bibliju na postavljaju takva banalna pitanja o Bogu..

Ko zapečaćava?

Da li da čekamo dok oni ne zapečate sluge [OTK. 7,3], ili smo mi već zapečaćeni (EFESCIMA 1,13 i 4,30) i to bez «andjeoskog» posredništva (II KORINĆANIMA 1,21 i 22)?

Pored toga što lažno otkrivenje tvrdi da andjeli sude svetu, takodje tvrdi da andjeli zapečaćuju. Jedan andjeo [OTK.7,2] viče drugima koji treba da pustoše da to ne rade dok oni (u množini) ne stave pečat slugama njihovoga boga na čela [OTK. 7,3].

Naravno, pisac lažnog otkrivenja je, po ko zna koji put (kao npr. kod Goga i Magoga), i ovde falsifikovao Jezekilja (9,3-4 i 11), jer se radi o jednom čoveku koji treba da belegom čela zabeleži...

EFESCIMA 1,13 i 4,30 ...čuvši reč istine, Jevandjelje spasenja vašega, i poverovavši u Njega, biste zapečaćeni obećanim Duhom Svetim. I ne žalostite Svetoga Duha Božijega, kojim ste zapečaćeni za Dan izbavljenja.
II KORINĆANIMA 1,21-22 A Bog je Onaj koji nas utvrdjuje sa vama u Hristu, i koji nas pomaza, Koji nas i zapečati, i dade zalog Duha u srca naša.
I SOLUNJANIMA 4,8 Koji, dakle, odbacuje, ne odbacuje čoveka nego Boga, koji je i dao Svetoga Duha svojega nama.
II TIMOTEJU 2,19 Ali tvrdo stoji temelj Božiji, imajući ovaj pečat: Pozna Gospod one koji su njegovi, i: Neka odstupi od nepravde svaki koji priziva ime Gospodnje.

Ti si izneo kanon jedan, ja sam ti izneo kanon drugi koji govori kako se sprovodi kanon koji si citirao

Kako "ko pominje Artemija"?
Pomenuli su ga neki, ali i ti kolega uskočio ovom porukom

Šta konkretno znači ova tvoja poruka u odnosu na SPC koja je SABORNO razrešila Artemiju i čiju su sabornu odluku prihvatile sve ostale pomesne Crkve
razresenje je jedno, a izopstenje drugo http://beogradski-glas.rs/politika/...e7hkraT0-83dVs-83Uy8XCo1qk9aaAWegWQBp443eTkPU

Ali prvi ste vladika u istoriji SPC koji je kao otpadnik lišen monaštva i izopšten iz Crkve.

Vraćen sam u red mirjana, to su uradili kasnije, 2015, jer je progon nastavljen kroz godine. Sa njihovog gledišta sada ja nisam ni hrišćanin.

Sveta tajna krštenja se, valjda, ne može poništiti ili oduzeti?

Isključili su me iz Crkve. Oni su me jednostavno brisali.

Kako to razumeti: jeste li vi, po donosiocima odluka, sada Srbin pravoslavac?

To treba njih pitati. Takva odluka ne postoji, već ona o isključenju iz Crkve, što znači da nemam pravo ni na sahranu crkvenu sutra kad se upokojim. Nemam pravo ni da se pričešćujem u crkvi. Nemam pravo ni na kakvu molitvu crkvenu.

To je anatema, prokletstvo Božje?

Da. To jeste anatema.

Kao kod Lava Nikolajeviča Tolstoja, Jovanke Orleanke, Đordana Bruna, protestanta Martina Lutera…

Za Tolstoja znam, za ostale ne znam, oni nisu bili pravoslavni hrišćani.

Ja znam da je ovo rečeno:
gde se umnoži greh, tamo se još više umnoži blagodat“ (Rimljanima 5,20)

Razvila se jedna neopreznost, prevelika otvorenost i štaviše nekritičko srljanje i verovanje raznim apokaliptičnim viđenjima, kazivanjima, proroštvima.
Ta literatura je doživela eksploziju od pada komunizma na ovamo.
Pravoslavni moraju znati da u svemu moraju biti oprezni.
A to podrazumeva i oprezan i trezven pristup i tim pojavama.
Nema šta da jurimo za viđenjima staraca, jer nam je i sami Gospod Hristos (sam lično i Duhom Svetim kroz Apostole) dao već dovoljno uputa za poslednja vremena.
Razumem kako si postavio repliku, ja bih bio i manje uctiv prema diskutu Sajens, ali opet,
Poslanica Rimljanima, proverio sam, ali i bez proveravanja poznajem apostola Pavla, tako da nema sanse da je to tako - evo
20. А закон дође уз то да се умножи грех; јер где се умножи грех онде се још већма умножи благодат,
da sam ja u pravu, a ti da naginjes dokazuje i redak pre
13. Јер грех беше на свету до закона; али се грех не примаше кад не беше закона;
sad iz ovoga bi neko mogao da krivi zakon, ali opet bi pogresio
9. Знајући ово да праведнику закон није постављен, него безаконицима и непокорнима и безбожницима и грешницима, неправеднима и поганима, крвницима оца и матере, крвницима људским,...

znaci, pocetak ljudske istorije, kain i avelj i odmah bratoubistvo - odakle bre to, kako?
ko ce ga znati, i ne zanima nas, ali razlicite forme ljudskog sagresenja su se pojavljivale, ali se sam greh nije rasirio, nije se primao dok nije zakon postavljen - rekoh vam, koliko ja poznajem ljude, ako im kazes nemoj nesto, oni bas to nesto da probaju, jel tzv. zabranjeno voce

Druga stvar koju si pomenuo, apokalipticna literatura novija, pa i starija, slazemo ali uvek je u pitanju ALUZIJA na istorijski kontekst, pa kada pomenu komunizam, vidi Bas CELIK http://naprednainteligencija.blogspot.com/2012/01/daj-babo-glavu-ili-kako-je-propao.html
Glavom strašni Baš Čelik očita je aluzija na tek protjerane okupatore - posebno u scenama gdje njegovi konjanici pale sela, evocirajući tako još svježa zlodjela svih mogućih osovinskih formacija što su harale Jugoslavijom. Ali uspostavimo li, kroz malu igru riječi, slijed Baš Čelik - čelik - сталь, iščitavamo ovdje i Staljina koji se kao nova velika prijetnja nadvio nad Jugoslaviju!

Poslednja izmena:
Vjerovatno da se nisam dobro objasnio. Zelio sam da kazem, da li se moze smatrati da blagodat Svetog Duha u nekom trenutku izcezne s jerarha crkve, pritom, da taj isti ostane u cinu. Potpuno je jasno da kad se odluci da se neko rascini da se gubi blagodat Svetog Duha, ali konkretno na primjeru Artemija, da li se moze tvrditi da je ta blagodat nestala u trenutku njegovog kretanja pogresnom stazom ili, pak, da je ona nestala rascinjavanjem?
A sta je sa vernicima?
Zar je dar duha dat samo kleru?

Nije dat nikome, mora se zaslužiti...
Ne mora.
U hriscanstvu se nista ne moze,zasluziti.
Sve je unspred dato zabadava , samo treba prihcmvatiti.
A to sto prihvatis, dovodi do promene u tebi.
Ako bi se trazilo da zasluzimo, nikada to ne bismo uspeli.
Bog nas prihvata takve kakvi smo.
Samo trebamo doci.
On ce nas onda formirati.

Dođite k meni svi koji ste natovareni i umorni, i ja ću vas odmoriti.“ (Matej 11,28)

Jedino sto je potrebno, traziti DS.
Izrazavanje volje da ga hocemo.

Luka 11,13Kad dakle vi, zli budući, umijete dobre dare davati djeci svojoj, koliko će više otac nebeski dati Duha svetoga onima koji ištu u njega?

Samo što ljudi nemaju volju da bi je izrazili, a od pukih želja nema koristi. Volju dobijaju oni koji su na nebu, a tad im je i Duh Sveti dostupan. A da bi došao u Kraljevstvo nebesko moraš da doživiš metanoju. Tada stičeš volju i blagodeti Duha svetog.

Back