Blagodat Duha Svetog (da li je moguce izgubiti)

St0oNo0gA

Zainteresovan član
Poruka
287
Tokom hirotonije episkopa i svestenika se citaju molitve za blagodat Duha Svetog, medjutim, svjedoci smo da, s neke ljudske strane, veliki broj klirika ne cini ono za sta su izbrani i pozvani, te dovodi do sablazni. U nekim slucajevima pojedini (klirici) ne prezaju ciniti i vrsiti ono sto jednom nemoralnom covjeku je ne poznato. Ako se uzme u obzir cinjenica, po pravoslavnom ucenju, da na svakog klirika silaze darovi Duha Svetog, da li je moguce da se ti darovi izgube usljed gresaka koje se neprestano ponavljaju i koje su postale sastavni dio njegovog bica? Interesu je stav pojedinca i stav Crkve, jer sam skoro pa neupucen u ovu tematiku.

Vjerovatno da se nisam dobro objasnio. Zelio sam da kazem, da li se moze smatrati da blagodat Svetog Duha u nekom trenutku izcezne s jerarha crkve, pritom, da taj isti ostane u cinu. Potpuno je jasno da kad se odluci da se neko rascini da se gubi blagodat Svetog Duha, ali konkretno na primjeru Artemija, da li se moze tvrditi da je ta blagodat nestala u trenutku njegovog kretanja pogresnom stazom ili, pak, da je ona nestala rascinjavanjem?

Poslednja izmena:

Vladika Artemije je oklevetan i prognan zato sto im smeta ,zato sto je protiv novotarija i ekumenizma ,,cudi me da to ne znas!Vladika Artemija je jedan od retkih koji je cuvar Pravoslavlja!

- - - - - - - - - -

I koji ne menja Liturgijski poredak ...

- - - - - - - - - -

Vjerovatno da se nisam dobro objasnio. Zelio sam da kazem, da li se moze smatrati da blagodat Svetog Duha u nekom trenutku izcezne s jerarha crkve, pritom, da taj isti ostane u cinu. Potpuno je jasno da kad se odluci da se neko rascini da se gubi blagodat Svetog Duha, ali konkretno na primjeru Artemija, da li se moze tvrditi da je ta blagodat nestala u trenutku njegovog kretanja pogresnom stazom ili, pak, da je ona nestala rascinjavanjem?

A kojom pogresnom stazom ?

- - - - - - - - - -

Ne mogu da shvatim duhovno slepilo ljudi i da ne vide sta se desava

- - - - - - - - - -

Tokom hirotonije episkopa i svestenika se citaju molitve za blagodat Duha Svetog, medjutim, svjedoci smo da, s neke ljudske strane, veliki broj klirika ne cini ono za sta su izbrani i pozvani, te dovodi do sablazni. U nekim slucajevima pojedini (klirici) ne prezaju ciniti i vrsiti ono sto jednom nemoralnom covjeku je ne poznato. Ako se uzme u obzir cinjenica, po pravoslavnom ucenju, da na svakog klirika silaze darovi Duha Svetog, da li je moguce da se ti darovi izgube usljed gresaka koje se neprestano ponavljaju i koje su postale sastavni dio njegovog bica? Interesu je stav pojedinca i stav Crkve, jer sam skoro pa neupucen u ovu tematiku.

Blagodat moze da ode ako jerarh upadne u jeres i ako se ne pokaje ,zbog licnih grehova ne gubi se blagodat svestenstva tek tako...tesko

- - - - - - - - - -

A ako nesto ne radi kako treba tj.ne obavlja svoju pastirsku duznost ...on ce da da odgovor Bogu za to i za svoju pastvu ,ko smo mi da sudimo o tome,samo je Bog Sudija
Ne gubi se blagodat zbog toga ,nego zbog jeresi ,ni zbog rascinjenja se ne gubi ako je kliriik ostao veran ucenju Crkve ,Bog sve zna i viidi ,ljudski sud je drigaciji od Bozjeg

Vladika Artemije je oklevetan i prognan zato sto im smeta ,zato sto je protiv novotarija i ekumenizma ,,cudi me da to ne znas!Vladika Artemija je jedan od retkih koji je cuvar Pravoslavlja!

- - - - - - - - - -

I koji ne menja Liturgijski poredak ...

- - - - - - - - - -

A kojom pogresnom stazom ?

- - - - - - - - - -

Ne mogu da shvatim duhovno slepilo ljudi i da ne vide sta se desava

- - - - - - - - - -

Blagodat moze da ode ako jerarh upadne u jeres i ako se ne pokaje ,zbog licnih grehova ne gubi se blagodat svestenstva tek tako...tesko

- - - - - - - - - -

A ako nesto ne radi kako treba tj.ne obavlja svoju pastirsku duznost ...on ce da da odgovor Bogu za to i za svoju pastvu ,ko smo mi da sudimo o tome,samo je Bog Sudija
Ne gubi se blagodat zbog toga ,nego zbog jeresi ,ni zbog rascinjenja se ne gubi ako je kliriik ostao veran ucenju Crkve ,Bog sve zna i viidi ,ljudski sud je drigaciji od Bozjeg

Mozda i jeste u nekom trenutku oklevetan, a mozda i nije. Nisam toliko upucen u tu tematiku i ne zanima me toliko, jer je to, mozda, samo jedna u nizu gresaka koje se dogadjaju covjeku.
Medjutim, zelja koju Artemije ima i koju je poceo manifestovati je direktno protivljenje Apostolskim kanonima i takava zelja ce ga odvesti direktno propasti. Mislim, prije svega, na osnivanje neke svoje sekte pomocu horoepiskopa, koje je rascinjen episkop postavio. Gdje je u svemu tome apostolsko prejemstvo?
Smatras da se mozda blagodat ne moze izgubiti zbog nekiy "teskih grijehova" (netacan naziv, ali u nedostatku bolje terminologije). Da li postoji neka literatura i konsenzus ili se, pak, polemise oko ovig pitanja

- - - - - - - - - -

:)

Kako rece mladjahni princ kod Sekspira :

"Moj Horacije , mnogo je tajni izmedju Neba i Zemlje..."...

Svakako da nam nisu iskazane sve tajne Neba i zemlje. Veliki broj stvari nam je potpuno nepoznat i na odredjen dio stvari ni Sveto pismo ne daje odgovor. Mozda je upravo gorenapisano pitanje jedna od tih stvari. Ako vec nema nikakve naucne literature, koje se usko bavi tim pitanjem, zelio bih da cujem stav pojedinaca. Hvala bakonja sto si iznio svoje misljenje

- - - - - - - - - -

Da li bi mogao reci koje su to novotarije i sta konkretno smatras pod ekumenizmom, odnosno koje dogadjaje

Artemiiue je u ovoj mojoj poruci pomenut samo kao jedan od mnogobrojnih primera rascinjavanja i nisam ulazio u razloga ili izgovore za to iz mnogobrojnih razloga , a izmedju ostalog da se ova tema ne odvede u nekom pravcu koji pokretac nije zeleo ili ga ja mozda nisam razumeo da to zeli ...

Poslednja izmena:

Koji su dokazi da na bilo kog svestenika silaze darovi Bozijeg Duha :?:

- - - - - - - - - -

Biblijski tekst govori o daru Bozijeg duha :

D.Apostolska 2,

38 A Petar im reče: Pokajte se, i da se krstite svaki od vas u ime Isusa Hrista za oproštenje greha; i primićete dar Svetog Duha;

Ovo je jedini nacin za dar .

HalleuYAH

- - - - - - - - - -

D.Apostolska 2,

38 A Petar im reče: Pokajte se, i da se krstite svaki od vas u ime Isusa Hrista za oproštenje greha; i primićete dar Svetog Duha;

HalleuYAH
Evo iz cetvrte glave Prve poslanice Timoteju
14. Не занемаруј благодатни дар у теби који ти је дат кроз пророчанство полагањем руку старјешина на тебе.

- - - - - - - - - -

D.Apostolska 2,

HalleuYAH
Netacno ,dokaza ima koliko hoces ,svestenstvo nije nigde ukinuto..dar Svetoga Duha primaju novokrsteni ,a krstenje se vrsi u Ime Oca Sina i Svetoga Duha .Amin

- - - - - - - - - -

Covek koji ne veruje obecanju i reci Bozjoj da niko ne moze da menja Njegovu rec...i da ce se sve odigrati kako je zapisano

Evo iz cetvrte glave Prve poslanice Timoteju
14. Не занемаруј благодатни дар у теби који ти је дат кроз пророчанство полагањем руку старјешина на тебе.

Pavlova poslanica, a jel to on dobio direktno od Mesije, :):

- - - - - - - - - -

Netacno ,dokaza ima koliko hoces ,svestenstvo nije nigde ukinuto..dar Svetoga Duha primaju novokrsteni ,a krstenje se vrsi u Ime Oca Sina i Svetoga Duha .Amin

- - - - - - - - - -

Covek koji ne veruje obecanju i reci Bozjoj da niko ne moze da menja Njegovu rec...i da ce se sve odigrati kako je zapisano

Svevisnji je Arona i njegove sinove, Odredio da mu sluze u satoru, hajd procitaj kako su mu sluzili .
Drugo kako to primaju novokrsteni, jesil ti primio dar Bozijeg Duha, :?:

Veoma dobro pitanje!

Mislim da sam negde to jasno čitao, ali sada ne mogu da nađem.
Ali, poenta je bila da neće Liturgija biti bezblagodatna ukoliko je sveštenik grešnik.
Čini mi se, a neka me ispravi Jovan Prezviter, da na više mesta u Liturgiji postoje svešteničke molitve kojom se upravo sveštenik moli da Bog ne ukloni blagodat zbog njegove sopstvene grešnosti (tako nešto javlja se u molitvi koja se čita tokom Heruvimske pesme i molitvi pred lomljenje Agneca).

Neki stav je da blagodat odstupa ako se jerarh izdvoji iz Crkve, bilo u jeres, bilo u raskol.
Dakle, lični grehovi ne, ali grehovi vere da.

Naravno, Crkva bi morala da vodi računa o svom kadru, o svojoj jerarhiji i da pravilno postupa u slučajevima sablazni...

- - - - - - - - - -

On je rekao da je blagodat nestala kod Artemija ,tako da je on sam pokrenuo to

Pa, dobro je pitanje i za Artemija.
Ako pođemo od toga da je saborska odluka o njegovom raščinjenju razaslana i ostalim pomesnim crkvama i da je primljena k znanju, te da nijedan episkop Pravoslavne Crke ne saslužuje sa Artemijem, te da Artemije SAM rukopolaže horepiskope, kao i to da je vrlo nepoznato koga od episkopstva Pravoslavne Crkve Artemije pominje na svojim službama, onda je vrlo upitno za Artemija tvrditi to što ti tvrdiš

Veoma dobro pitanje!

Ali, poenta je bila da neće Liturgija biti bezblagodatna ukoliko je sveštenik grešnik.
Čini mi se, a neka me ispravi Jovan Prezviter, da na više mesta u Liturgiji postoje svešteničke molitve kojom se upravo sveštenik moli da Bog ne ukloni blagodat zbog njegove sopstvene grešnosti (tako nešto javlja se u molitvi koja se čita tokom Heruvimske pesme i molitvi pred lomljenje Agneca).

Neki stav je da blagodat odstupa ako se jerarh izdvoji iz Crkve, bilo u jeres, bilo u raskol.

Naravno, Crkva bi morala da vodi računa o svom kadru, o svojoj jerarhiji i da pravilno postupa u slučajevima sablazni...

Hvala na smjernicama koje si mi dao. Trenutno listam Sluzebnik, pa sam nasao neke molitve koje bi mogle biti zanimljive i koje imaju dodirne tacke s ovom temom.
1. Kada djakon kadi predlozene darove: "...Pomeni kao blag i covjekoljubiv one koji ga prinesose, i one za koje se prinesose, i nas neosudjenje sacuvaj u svestenodejstvu bozanskih Tajni Tvojih"
2. Zatim se na prvoj molitvi na antifonu kaze:
"...I osposobi nas, koje si silom Duha Tvoga Svetoga postavio na ovu sluzbu Tvoju, da nezazorno i nesmetano, sa cistim svjedocanstvom savjesti nase prizivamo Tebe u svako vrijeme i na svakom mjestu..."
3. Molitva, koja se cita na Heruvimskoj pjesmi:
"...Pogledaj na mene gresnoga i nepotrebnog slugu Tvog, i ocisti dusu moju i srce moje od zle savjesti, i osposobi me silom Tvoga Svetoga Duha, da obucen u blagodat svestenstva, predstanem ovome svetome Prestolu Tvome..."

Hvala na smjernicama koje si mi dao. Trenutno listam Sluzebnik, pa sam nasao neke molitve koje bi mogle biti zanimljive i koje imaju dodirne tacke s ovom temom.
1. Kada djakon kadi predlozene darove: "...Pomeni kao blag i covjekoljubiv one koji ga prinesose, i one za koje se prinesose, i nas neosudjenje sacuvaj u svestenodejstvu bozanskih Tajni Tvojih"
2. Zatim se na prvoj molitvi na antifonu kaze:
"...I osposobi nas, koje si silom Duha Tvoga Svetoga postavio na ovu sluzbu Tvoju, da nezazorno i nesmetano, sa cistim svjedocanstvom savjesti nase prizivamo Tebe u svako vrijeme i na svakom mjestu..."
3. Molitva, koja se cita na Heruvimskoj pjesmi:
"...Pogledaj na mene gresnoga i nepotrebnog slugu Tvog, i ocisti dusu moju i srce moje od zle savjesti, i osposobi me silom Tvoga Svetoga Duha, da obucen u blagodat svestenstva, predstanem ovome svetome Prestolu Tvome..."

Da, upravo se o tome radi.
To su sve liturgijske molitve u kojima se sveštenik podseća na svoju ličnu nedostojnost služenja i predaje Bogu da ga osposobi i udostoji za uzvišenu službu.

Da, upravo se o tome radi.
To su sve liturgijske molitve u kojima se sveštenik podseća na svoju ličnu nedostojnost služenja i predaje Bogu da ga osposobi i udostoji za uzvišenu službu.

Da li znas mozda neku knjigu ili tekst koji se bave tom problematikom i koje je tvoje misljenje o tome? Svakako da bih volio da cujem i stav clana "Jovan Prezviter" o ovoj temi. Pozdrav

Zahvaljujem na ukazanom poverenju. Nisam na ovoj temi pisao..u svakom slučaju sveštenici imaju tipove molitava gde pominju i svoju nedostojnost priliukom službe. Svakako u duhu one molitve Gospode Isuse pomiluj mene grešnoga. Naravno, niko nije bezgrešan i svi mi imamo tu potrebu da osećamo nedostojnost i prilikom uzimanja pričesti i u samoj službi.

E sad može li sveštenik izgubiti blagodat Duha Svetoga mislim da je to nešto što mora svaki sveštenik i dr.bogoslužitelji da razreši u svom ličnom odnosu sa Bogom. Recimo, mi ne možemo da znamo da li je neki sveštenik dostojan jer ne vidmo njegov život..naravno ako znamo i vidimo da greši i da živi nedostojno treba reagovati ali ako to ne znamo jednostavno moramo prepustiti Božijem sudu. Ponavljam, niko nije savršen i svi osećamo nedostojnost ali to ne znači da ne nastavimo u obavljanju službi Bogu da li kao verujući samo ili kao sveštenoslužitelji. A Bog će voditi svoje delo nekada i preko nedostojnih no mi tu ne smemo suditi ako ne vidimo naravno.

Eto ukratko..mada je tema zanimljiva. Iz ovih razloga pokrenut je Donatistički spor u III veku u Sev. Africi:)

Veoma dobro pitanje!

- - - - - - - - - -

Pa, dobro je pitanje i za Artemija.
Ako pođemo od toga da je saborska odluka o njegovom raščinjenju razaslana i ostalim pomesnim crkvama i da je primljena k znanju, te da nijedan episkop Pravoslavne Crke ne saslužuje sa Artemijem, te da Artemije SAM rukopolaže horepiskope, kao i to da je vrlo nepoznato koga od episkopstva Pravoslavne Crkve Artemije pominje na svojim službama, onda je vrlo upitno za Artemija tvrditi to što ti tvrdiš
Zar nisi citao prorocanstva nasih staraca da ce samo 4-5 vladika ostati dosledna Pravoslavnoj veri?
Sta mislis cemu vode ove Liturgijske izmene ,pricescivanje bez ispovesti ,bez posta ,molitve ...surovanje sa rimokatolicima?

Zar nisi citao prorocanstva nasih staraca da ce samo 4-5 vladika ostati dosledna Pravoslavnoj veri?
Sta mislis cemu vode ove Liturgijske izmene ,pricescivanje bez ispovesti ,bez posta ,molitve ...surovanje sa rimokatolicima?

1. Proročanstva kojih staraca?
2. Da li su ti starci proglašeni svetima?
3. Ko i kada iz Crkve verifikovao njihova svedočanstva kao istinita i na osnovu čega?
4. Od kada su proročanstva staraca izvor kanonskog prava?
5. Koje izmene se vrše u Liturgiji?
6. Ko i kada je uslovljavo obaveznost ispovesti pre Pričešća?
7. Ko je propovedao da ne treba postiti zapoveđene postove?
8. Ko je propovedao da se ne treba moliti?
9. Šta znači "šurovanje"?

речено је да ће се у последња времена Свети Дух удаљити од људи због свих страсти којима ће људи бити обузети као и начина живота, малобројна братства из катакомби и усамљени пустињаци ће бити последња нада

Back