Blago siromašnima duhom, jer je njihovo carstvo nebesko

• Začetnik teme Začetnik teme hm337
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

hm337

Elita
Poruka
21.887
imamo one koji znaju i one koji vole...Bog više voli ove druge...otud ono

Matej 5,3Blago siromašnima duhom, jer je njihovo carstvo nebesko;

oni koji znaju oni se uglavnom uznose da vrede više od drugih....oni su obuzeti gordošću bez koje verovatno ne bi ni sakupili znanje...oni koji nisu opterećeni gordošću su čistog srca i sposobni da vole... e sad treba biti bogat znanjima a opet čistog srca bez gordosti...

da li ovako kao ja tumačite ovo pominjanje siromašnih duhom ili imate neku drugu interpretaciju?

oni koji znaju oni se uglavnom uznose da vrede više od drugih....oni su obuzeti gordošću bez koje verovatno ne bi ni sakupili znanje...oni koji nisu opterećeni gordošću su čistog srca i sposobni da vole... e sad treba biti bogat znanjima a opet čistog srca bez gordosti...

da li ovako kao ja tumačite ovo pominjanje siromašnih duhom ili imate neku drugu interpretaciju?
I ko je taj koji moze za sebe da kaze e cistog sam srca a pun znanja haha

. Moras prepoznati svoju gresnost pre nego sto shvatis potrebu za Spasiteljem. Moras priznati svoje duhovno siromastvo pre nego sto primis duhovno bogatstvo koje Bog daje.Priznaj da se bankrot duhom .E kad priznas ce ti se da haha
grešnost je skoro uvek uzrokovana gordošću....kad spoznaš svoju gordost spoznaćeš i svoju grešnost...
I ko je taj koji moze za sebe da kaze e cistog sam srca a pun znanja haha
onaj ko se oslobodi gordosti

imaju, ali nisi morao da otvaras temu
3 »Blago onima koji znaju da su duhovno potrebiti jer njima pripada Kraljevstvo nebesko.

secam se isto sa arijanom, i js imaju svoje ideje https://www.jw.org/hr/pretraga/?q=blazenstva 2 Pre devetnaest vekova je Isus Hrist, sin ’srećnog Boga’, izneo poznatu Besedu na gori. Po Mateju 3:1—12, ova beseda je počela takozvanim „blaženstvima“. Međutim, prema grčkom jeziku, na koji je preveden izveštaj učenika Mateja o zemaljskom životu Isusa Hrista, trebalo bi da se zovu „prizivi sreće“. Čak i u izveštaju po Mateju na jevrejskom jeziku upotrebljena je jevrejska reč za „sreću“.
ja da nisam potrazio, i da nisam ranije cuo ovde od jehovinih svedoka, pojma ne bih imao odakle im ovaj stih

3 »Blago onima koji znaju da su duhovno potrebiti jer njima pripada Kraljevstvo nebesko.

ovde je pak malo drugacije, mozda ja ne znam hrvatski, ali zvuci kao da su "potrebiti - drugima"?

u svakom slucaju nebuloza je oboje

moze svasta ljudima da se dopada, ali nema veze s jevandjeljem, a zalutalima se upravo to promaseno i dopadne

Bog voli sve, bez izuzetka i uslova.

Carstvo nebesko pripada ovima drugima, ne zato što ih Bog više
voli, nego zato što drugačije ne može biti. Ne možeš ništa sipati
u punu čašu.

imaju, ali nisi morao da otvaras temu

secam se isto sa arijanom, i js imaju svoje ideje https://www.jw.org/hr/pretraga/?q=blazenstva 2 Pre devetnaest vekova je Isus Hrist, sin ’srećnog Boga’, izneo poznatu Besedu na gori. Po Mateju 3:1—12, ova beseda je počela takozvanim „blaženstvima“. Međutim, prema grčkom jeziku, na koji je preveden izveštaj učenika Mateja o zemaljskom životu Isusa Hrista, trebalo bi da se zovu „prizivi sreće“. Čak i u izveštaju po Mateju na jevrejskom jeziku upotrebljena je jevrejska reč za „sreću“.
"duhovito potrebiti" je izvrtanje originalnog značenja...duhovno gladni nije isto što i duhovno siromašni,,mislim da je prava reč za siromašni duhom prostodušni...prostodušan je onaj koji deluje iz srca a ne iz uma...

Strong'sGreekEnglishMorphology
3107 [e]Μακάριοι
Makarioi
Blessed [are]Adj-NMP
3588 [e]οἱ
hoi
theArt-NMP
4434 [e]πτωχοὶ
ptōchoi
poorAdj-NMP
3588 [e]τῷ
in theArt-DNS
4151 [e]πνεύματι,
pneumati
spirit,N-DNS
3754 [e]Ὅτι
hoti
forConj
846 [e]αὐτῶν
autōn
theirsPPro-GM3P
1510 [e]ἐστιν
estin
isV-PIA-3S
3588 [e]
theArt-NFS
932 [e]βασιλεία
basileia
kingdomN-NFS
3588 [e]τῶν
tōn
of theArt-GMP
3772 [e]οὐρανῶν.
ouranōn
heavens.N-GMP

https://biblehub.com/text/matthew/5-3.htm

I koji bi bio najveci greh gordosti
kad misliš da kao biće vrediš više ili manje od bilo koje duše tu je gordost sakrivena...
to je povezano i sa drugom Božijom zapovešću da voliš tj. poštuješ druge jednako kao sebe...kad sve van konteksta, kao bića, vidiš kao jednako vrednu Božiju decu ti eliminišeš gordost...

gordost može biti i duhovne prirode..kad umisliš da si svet ili da kao duša više vrediš od nekog jer si revnosan vernik...ili kad svesno unižavaš sebe da si najgori, najbezvredniji jer unižavajući se misliš da se uzvisuješ duhovno...ili kad daješ prosjaku da bi drugi videli kako to radiš...ili kad deluješ iz sažaljenja umesto saosećanja...

Poslednja izmena:

oni koji znaju oni se uglavnom uznose da vrede više od drugih...
U kom smislu vrede vise od ostalih,jel su im tela napravljena od vrednijeg maerijala ii im mozda u zilama tece neka ,sta ja znam,mozda plava krv !??
.oni su obuzeti gordošću bez koje verovatno ne bi ni sakupili znanje...
Odkud ti ideja da se znanje skuplja gordoscu,da nisi malo pomesao loncici ?
Znanje se skupla pre svega ucenjem i kroz zivotnog iskustva dok nam praksa pokazuje da je gordost generalno obstruktivan faktor koji ogranicava oba nacina.
oni koji nisu opterećeni gordošću su čistog srca i sposobni da vole...
Svi su sposobi da vole razika je samo kako to ispoljavaju u kom formatu i opsegu...
Isus je pomenuo da se trebaju voljeti cak i one koje po nekim ljudskim proracunima - nisu vredni toga dok je ujedno osporio vrednost ljubavi onih koji vole samo ljude koje njih vole.
e sad treba biti bogat znanjima a opet čistog srca bez gordosti...
A gde je problem ako je covek bogat u materijalnom smislu ?

U kom smislu vrede vise od ostalih,jel su im tela napravljena od vrednijeg maerijala ii im mozda u zilama tece neka ,sta ja znam,mozda plava krv !??

Odkud ti ideja da se znanje skuplja gordoscu,da nisi malo pomesao loncici ?
Znanje se skupla pre svega ucenjem i kroz zivotnog iskustva dok nam praksa pokazuje da je gordost generalno obstruktivan faktor koji ogranicava oba nacina.

Svi su sposobi da vole razika je samo kako to ispoljavaju u kom formatu i opsegu...
Isus je pomenuo da se trebaju voljeti cak i one koje po nekim ljudskim proracunima - nisu vredni toga dok je ujedno osporio vrednost ljubavi onih koji vole samo ljude koje njih vole.

A gde je problem ako je covek bogat u materijalnom smislu ?
može se čovek gorditi i poznavanjem Biblije...gordost ga vuče da je zna bolje da bi pobeđivao u duelima, da bi stekao poštovanje drugih...čim juriš tuđe poštovanje tu je sakrivena neka gordost....

nego kako ti shvataš rečenicu "Blago siromašnima duhom, jer je njihovo carstvo nebesko"?

problem da uđe u carstvo
pre će kamila kroz iglene uši
Aha,dakle po tebi je bogatstvo greh,jel tako ?
Jesi li mozda pomislio da uzmes u obzir kontekst te poruke i kome je bila upucena ili ti to nebitno !?
al šta tebe zabole ionako isusa ne fermaš
...interesantna primedba,jel imas nekog dokaza u prilog te tvoje tvrdnje ?
...mislim bar neki moj komentar s kojim sam ti dao za prava doneti takav zakljucak !?
pa se i ne trudiš da razumeš
Trudim se i uvek ima prostora za bolje i jasnije razumevanje,ponekad cak i nekog veoma dobro poznatog teksta...
...nego,daj mi reci iskreno kako stojis ti na ovom planu ?

Poslednja izmena:
"duhovito potrebiti" je izvrtanje originalnog značenja...duhovno gladni nije isto što i duhovno siromašni,,mislim da je prava reč za siromašni duhom prostodušni...prostodušan je onaj koji deluje iz srca a ne iz uma...
da, ovo bi sada trebalo da razradjujemo, da li smo u domenu:
1. siromasno vs bogato
ili
2. prosto vs slozeno/komplikovano

ali prvo vidi sa robijem vidis i sam da se zalece a nema pojma; meni repliku cu sacekati

da, ovo bi sada trebalo da razradjujemo, da li smo u domenu:
1. siromasno vs bogato
ili
2. prosto vs slozeno/komplikovano
obično ali ne uvek bogato duhom je komplikovano a siromašno duhom je prosto
naprimer inteligentan čovek ima kompleksne modele realnosti dok mudar čovek ima jednostavne ali tačne modele realnosti...
inteligentan čovek će ti naći milion razloga zašto nešto ne može da se uradi, mudar će naći načine na koje može da se uradi...
bolje je znati malo a razumeti nego znati puno a ne razumeti..

može se čovek gorditi i poznavanjem Biblije..
Ovo prvi put cujem - daj mi molim te pojasni koji su benifiti doticne osobe a na koje bi mogla biti ponosna !?
Sta bi takav rekao - pazi mene pametnoga,znam da je Bog zabranio da se cini preljuba !??
...ili mozda "ja znam da se ne treba jesti svinjetina" ?
...i onda sta, takav ide u kafanu da se malo omrsi s nekom ljepoticom uz neke cvarke za mezeluk !??
.gordost ga vuče da je zna bolje da bi pobeđivao u duelima,
Mislim da si nesto propusio - koja je po tebi sustina te 'pobede:u duelima,jel t neka satisfakcija s kojom se ljudi trebaju ponositi ?
Jesu li tako radili apostoli kada su propovedali jevandjelje i "zapalili citavi svet"s tim porukama !?
Jel Pavle bio ponosan na sebe zato sto je bio izuzetno kvalitetan orator i koji je generalno dobijao teoloske duele ?
da bi stekao poštovanje drugih...čim juriš tuđe poštovanje tu je sakrivena neka gordost....
Ponavljam pitanje - kakvo postovanje , jel to neko u stilu "pazi pametnoga,pa on zna citavo Pismo napamet,svaka mu cast...!!???
nego kako ti shvataš rečenicu "Blago siromašnima duhom, jer je njihovo carstvo nebesko"?
Malo cu kasnije o tome,daj da rascisimo ove dileme na koje sam ti ukazao.

ali prvo vidi sa robijem vidis i sam da se zalece a nema pojma; meni repliku cu sacekati
Mozda nemam ali se trudim da razumem i ako nesto stvarno ne znam nije mi problem priznati ali se definitivno ne osudjujem da za nekog sagovornika kazem DA POJMA NEMA jer mi to deluje nekako suvise degradirajuce,ponizavajuce dok bi to ujedno mene vestacki postavilo "iznad njega"...

E sad nek svi dobro razmotre situaciju i nek svako za sebe donese zakljucak kako stoje diskutanti na ovom planu.

Strong'sGreekEnglishMorphology
3107 [e]Μακάριοι
Makarioi
Blessed [are]Adj-NMP
3588 [e]οἱ
hoi
theArt-NMP
4434 [e]πτωχοὶ
ptōchoi
poorAdj-NMP
ako se klikne na 4434. ptóchos https://biblehub.com/greek/4434.htm
vidimo odakle "POTREBITI", needy [logika - jer su siromasni], umesto prosti, prostodusni, nisci bi mi rekli, a pitanje je da li se menja, ili ne, to siromastvo itd, sto je jasnina logika, siromasni da se obogate [duhom], ali ti i ja ne mislimo bas tako, zar ne?
Ne možeš ništa sipati
u punu čašu.

2. poor, needy (opposed to πλούσιος): Matthew 19:21; Matthew 26:9, 11; Mark 10:21; Mark 12:42, 43; Mark 14:5, 7; Luke 18:22; Luke 19:8; Luke 21:3; John 12:5, 6, 8; John 13:29; Romans 15:26; 2 Corinthians 6:10; Galatians 2:10; James 2:2, 3, 6; Revelation 13:16; in a broader sense, destitute of wealth, influence, position, honors; lowly, afflicted: Matthew 11:5; Luke 4:18 (from Isaiah 61:1); ; οἱ πτωχοί τοῦ κόσμου (partitive genitive), the poor of the human race, James 2:5; but the more correct reading is that of L T Tr WH viz. τῷ κόσμῳ (unto the world), i. e. the ungodly world being judge, cf. Winers Grammar, § 31, 4 a.; Buttmann, § 133, 14; (R. V. as to the world (see next head, and cf. κόσμος, 7)). tropically, destitute of the Christian virtues and the eternal riches, Revelation 3:17; like the Latininops, equivalent to helpless, powerless to accomplish an end: στοιχεῖα, Galatians 4:9 (`bringing no rich endowment of spiritual treasure' (Lightfoot)).

Ovo prvi put cujem - daj mi molim te pojasni koji su benifiti doticne osobe a na koje bi mogla biti ponosna !?
Sta bi takav rekao - pazi mene pametnoga,znam da je Bog zabranio da se cini preljuba !??
...ili mozda "ja znam da se ne treba jesti svinjetina" ?
...i onda sa,takav ide u kafanu da se malo omrsi s nekom ljepoticom uz neke cvarke za mezeluk !??
u ponosu se često skriva gordost..kad misliš da te to čime se ponosiš čini više vrednim od drugih...možeš biti ponosan na poznavanje Biblije poredeći sebe sa drugim ljudima u toj oblasti i onda prebacujući to na ideju da više vrediš kao biće od nekog drugog...
Mislim da si nesto propusio - koja je po tebi sustina te 'pobede:u duelima,jel t neka satisfakcija s kojom se ljudi trebaju ponositi ?
kad težiš da uvek budeš u pravu i to je oblik gordosti...
Jesu li tako radili apostoli kada su propovedali jevandjelje i "zapalili citavi svet"s tim porukama !?
Jel Pavle bio ponosan na sebe zato sto je bio izuzetno kvalitetan orator i koji je generalno dobijao teoloske duele ?
Pavle je po meni bio gord..zato i nije pravilno skapirao Isusa...

2. Korincanima 12,11Postadoh bezuman hvaleći se: vi me natjeraste; jer je trebalo da me vi hvalite; jer ni u čemu nijesam manji od prevelikijeh apostola, ako i jesam ništa.

2. Korincanima 12,6Jer kad bih se i htio hvaliti, ne bih bio bezuman, jer bih istinu kazao; ali štedim da ne bi ko više pomislio za mene nego što me vidi ili čuje što od mene.

Ponavljam pitanje - kakvo postovanje , jel to neko u stilu "pazi pametnoga,pa on zna citavo Pismo napamet,svaka mu cast...!!???
kakvo god poštovanje očekuješ od drugih tu se krije klica gordosti...
Malo cu kasnije o tome,daj da rascisimo ove dileme na koje sam ti ukazao.
evo objasnio sam...sad ti objasni tvoje viđenje te rečenice

Mozda nemam ali se trudim da razumem i ako nesto stvarno ne znam nije mi problem priznati ali se definitivno ne osudjujem da za nekog sagovornika kazem DA POJMA NEMA jer mi to deluje nekako suvise degradirajuce,ponizavajuce dok bi to ujedno mene vestacki postavilo "iznad njega"...

E sad nek svi dobro razmotre situaciju i nek svako za sebe donese zakljucak kako stoje diskutanti na ovom planu.
pa pogledaj sebe, a i mi vidimo da se samo cudis, sta god ti hm napise... ja se bar cudim kada nemam pojma
hm i ja se ne slazemo uvek, sigurno ne, mozda skoro nikad, ali se bar razumemo

Back