Bizon na Fruškoj gori

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
210.955
Odmah da naglasim - ne onaj bizon na kog će neki pomisliti kad vide naslov teme. Ne ni onaj američki, nego evropski. Oni su manji i lakši za parkiranje. Daklem ...

Bizoni ponovo na Fruškoj gori posle više od 200 godina​


Evropski bizoni - jedan mužjak i četiri ženke poreklom iz Poljske, već treći dan žive u svom novom domu, na Fruškoj gori, saopšteno je iz Nacionalnog parka "Fruška gora".
Nakon jelena lopatara i muflona, na Frušku goru su stigli i evropski bizoni, vrsta životinja koja je do nedavno bila potpuno zaboravljena na ovom području.
"Puštanje ovih bizona u karantinski deo koji je pripremljen ranije za njihovu adaptaciju, zaista je veliki događaj ne samo za NP "Fruška gora" već i za celu Srbiju. Pre pet godina kada smo posetili nekoliko rezervata evropskog bizona u Evropi, ostali smo fascinirani ne samo veličanstvenošću ovih životinja i njihovim značajem za eko sisteme, već i time kolika su turistička atrakcija svakodnevno. I poželeli smo to i u našoj zemlji. Brzo smo krenuli u ovaj projekat jer su nas podržale i republičke institucije i evo, dočekali smo dan kada su iz Poljske stigli i sada ih zajedno gledamo u četrdesetodnevnom periodu karantina i adaptacije, nakon čega će i građani moći da ih vide i dožive isto", objašnjava Krunić.
Pre skoro 100 godina, evropskih bizona je u Evropi bilo svega pedesetak. Krajem sledeće godine kada se zaokružuje vek od početka borbe za njihovo očuvanje, stručnjaci procenjuju da će ih na istom prostoru biti više od 10 hiljada.
Zanimljivosti o evropskim bizonima

Kao rezultat dugoročnog sprovođenja kontinuiranih mera zaštite, populacija evropskog bizona u divljini porasla je sa oko 1.800 jedinki u 2003. godini na preko 6.200 u 2019. godini. Nakon što su poslednje jedinke u divljini odstreljene u Bjeloveža šumi i na Kavkazu 1921. i 1927, preostali bizoni su opstajali samo u zatočeništvu. Prvi program za povratak u divljinu sproveden je 1954. godine. Danas se najveće subpopulacije ove vrste nalaze u Poljskoj, Belorusiji i Rusiji. Trenutno, u Evropi postoji 47 krda bizona koja se slobodno kreću, od kojih je najveće krdo u Bjeloveža šumi na granici Poljske i Belorusije i broji oko hiljadu jedinki.
https://www.021.rs/story/Novi-Sad/V...na-Fruskoj-gori-posle-vise-od-200-godina.html
Eto, obogaćivanje prirode u ovim našim krajevima je uvek lepa vest. :D
 
1649000909577.png

1649000926219.png

1649000958521.png
 

Od sledeće nedelje građani biraju imena za pet bizona na Fruškoj gori​


https://www.021.rs/Novi Sad/komentari/303277
Građani će sledeće nedelje biti u prilici da daju imenu pet bizona koji su nedavno doseljeni na Frušku goru.
Uži izbor imena napravila su deca predškolskog uzrasta iz Srbije, Španije i Poljske.

lg.php

Detalje će Nacionalni park Fruška gora objaviti naredne sedmice.

Evropski bizoni - jedan mužjak i četiri ženke poreklom iz Poljske, odnedavno žive u svom novom domu, na Fruškoj gori.

Direktor Nacionalnog parka "Fruška gora" Rade Krunić kaže da se ove životinje u četrdesetodnevnom karantinu adaptiraju na nove životne uslove.

Pre skoro 100 godina, evropskih bizona je u Evropi bilo svega pedesetak. Krajem sledeće godine kada se zaokružuje vek od početka borbe za njihovo očuvanje, stručnjaci procenjuju da će ih na istom prostoru biti više od 10 hiljada.

Kako napominju u NP "Fruška gora", smatra se da je poslednji bizon u našoj zemlji odstreljen pre više od 200 godina, a Fruška gora je jedino mesto na Balkanu na kojem ponovo počinju da se razmnožavaju ove i danas fascinantne životinje.


bizon_pixabay.jpg


https://www.021.rs/story/Novi-Sad/V...raju-imena-za-pet-bizona-na-Fruskoj-gori.html
 

I jeste Đuka!​

NP Fruška gora

36 мин. ·

Obaveštavamo Vas da je 09.05.2022.godine završeno glasanje za imena 5 jedinki Evropskog bizona koji su početkom proleća iz Nacionalnog parka Bialowieža u Poljskoj stigli u najstariji Nacionalni park u Srbiji na Frušku goru.
🦬
💚

S obzirom da se radi o međunarodnom ekološkom i biološkom projektu ali i turističkom, deca iz 3 države Srbije, Španije i Poljske dali su svoje predloge za nadimke a potom su građani Srbije izglasali imena svojih novih miljenika.

ĐUKA
FRUŠKA
MILA
NINJA
CVETA
prvih su 5 jedinki Evropskog bizona koji će u Nacionalnom parku Fruška gora značajno oplemeniti biodiverzitet i divlju faunu zaštićene prirode Srbije.
Zahvaljujemo svima koji su glasali i svojim predlogom pružili doprinos interaktivnom učešću u projektu.
U narednim danima bizoni će biti ispušteni u veći ograđeni prostor a javnost će biti obaveštena o svim detaljima.
💚
 
Nažalost sve što je lepo ima kraj: :(

Uginuo bizon Đuka sa Fruške gore, iz Nacionalnog parka još uvek bez zvaničnih informacija​


Bizon Đuka koji je na Frušku goru stigao marta 2022. godine, uginuo je prošle nedelje. Iz JPNP "Fruška gora" nisu potvrdili da se ovo desilo, jer kako kažu za 021.rs "zvanično još ništa ne mogu da kažu".
Na ponovljeno pitanje da li se to desilo kažu da "verovatno jeste".


Navode da će zvanične informacije za javnost dati kada se oglasi i Naučno-veterinarski institut Novi Sad.

Tada će, kažu, izaći sa zvaničnim saopštenjem za javnost.

S obzirom na to da je Đuka bio jedini mužjak u populaciji bizona na Fruškoj gori, opstanak bizona na ovoj planini je neizvestan.

Bizon Đuka je na Frušku goru došao u okviru projekta 2022. godine, zajedno sa četiri ženke.

Ime su mu dali građani u okviru ankete koju je Javno preduzeće Nacionalni park "Fruška gora" sprovelo putem društvenih mreža i medija.

Građani su izglasali i da se četiri ženke zovu Fruška, Mila, Ninja i Cveta.

Kako su 2022. godine naveli u NP "Fruška gora", pre jednog veka u Evropi je bilo svega pedesetak jedinki evropskog bizona. Krajem 2023. godine je zaokružen vek od početka borbe za njihovo očuvanje, stručnjaci procenjuju da će ih na istom prostoru biti više od 10.000.
https://www.021.rs/story/Novi-Sad/V...parka-jos-uvek-bez-zvanicnih-informacija.html

Nažalost životinje na ovim našim vojvođanskim prostorima u poslednje vreme baš nemaju sreće. :(
 
Poslednja izmena:

Back
Top