Bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević: u Srebrenici je bio genocid i tačka

комшија

Stara legenda
Poruka
90.003
1594348218300.png







Vukčević: U Srebrenici je bio genocid i tačka

U Srebrenici se dogodio genocid, izjavio je juče bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević na tribini „22 godine posle sukoba: Da li su ratni zločini završena priča?“, koju su organizovali nemačka organizacija ForumZFD i list Danas.

Vukčević: U Srebrenici je bio genocid i tačka 1


– Stalne su političke manipulacije političara oko toga šta se desilo u Srebrenici i šta je to genocid. Genocid je takođe ratni zločin, samo najteži. Da li se desio genocid u Srebrenici? Jeste, desio se. Imate odluku Međunarodnog suda pravde koji kaže da se tu desio genocid i tačka – rekao je Vukčević.

Prema rečima Nataše Kandić, koordinatorke Koalicije za REKOM, srpski sudovi su jako vodili računa da se nijednom presudom Srbija ne dovede u vezu sa genocidom u Srebrenici. Kako je istakla, veliki je pesimista što se tiče procesuiranja ratnih zločina u budućnosti.

– Dosadašnji premijer je bio u prilici da saopšti neke vrlo važne vesti koje se tiču procesuiranja ratnih zločina. Nikada nismo čuli niti od Jedinice za otkrivanje ratnih zločina, niti od Službe za ratne zločine, niti od Tužilaštva za ratne zločine, niti od Republičkog tužilaštva o događajima od 16. decembra 1998. u kafiću Panda, ali smo to zato čuli od premijera. Ipak, ni posle toga nije bilo reakcije službi i institucija koje se time bave – rekla je Kandić i dodala ne vidi kako institucije funkcionišu bez tužioca za ratne zločine.

Vukčević je dodao je nedopustivo to što je premijer povodom određenih stvari izneo u javnost, jer zločin u kafiću Panda nije bio predmet interesovanja Tužilaštva. To se desilo, kako je rekao, u vreme „kada mi nismo ni mogli da reagujemo jer nismo ni bili nadležni, ali otprilike znamo šta se desilo i ko je to uradio“.

– Međutim, premijer je sticajem okolnosti došao do podataka o Naseru Oriću, gde se navodi da je Orić vadio oči sudiji i on je to vrlo detaljno opisao, pošto je imao uvid u iskaz svedoka, koji sam ja dao pokojnom Mikiju Rakiću. To je skandalozno. Bilo je još nekoliko slučajeva kada je premijer Vučić direktno ometao istragu – istakao je Vukčević.

Kao primer opstrukcije Tužilaštva naveo je i to da Služba za otkrivanje ratnih zločina nije radila svoj posao pošto je na njenom čelu bio šef kabineta Vlastimira Đorđevića, koji je haški osuđenik.

Miloš Teodorović, glavni i odgovorni urednik dopisništva Radio Slobodna Evropa iz Srbije, smatra da je „pitanje ratnih zločina drugo ime za problem Aleksandra Vučića“.

– Ukoliko bi on više insistirao na rešavanju slučajeva ratnih zločina i pojačao pozicije tužilaštva, on bi morao da uđe u problem sa Goranom Radosavljevićem Gurijem, koji mu sedi u partiji. Zatim, našao bi se u problemu sa načelnikom Generalštaba LJubišom Dikovićem, kao i sa Momirom Stojanovićem, koji je na poternici Kosova zbog zločina u Đakovici – rekao je Teodorović i dodao da vladajuća stranka nije zainteresovana da se na tom pitanju insistira, dok javnost za ovih 17 godina nije senzibilisana za ovo pitanje niti može da prepozna ove probleme kao relevantne. Po njegovim rečima, problem ratnih zločina je toliko relativizovan da se više i ne prepoznaje kao problem, jer ga ni političke elite to ne definišu tako.

– Mediji u tom spletu kontrola i pritisaka prate ono što diktiraju mejnstrim krugovi, a interes je nedopustivo mali – istakao je Teodorović.

Urednik u listu Danas Aleksandar Roknić ukazuje da su programi izabranih kandidata za tužioca za ratne zločine, Snežane Stanojković i Milana Petrovića, patriotski i da se zasnivaju na tome da se istražuju isključivo zločini nad Srbima.

– Ono što je najneprihvatljivije u programu Snežane Stanojković je to što se ona pozivala na lično prijateljstvo sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom, zbog čega je on protestovao. Petrovićev program se razlikovao od njenog samo u delu koji se odnosi na unapređenje položaja žrtava i svedoka – rekao je Roknić, na šta je Nataša Kandić dodala da njihovi programi nisu patriotski, i da oni jednostavno nemaju nikakvu viziju šta treba raditi.

– Oni neće moći da sarađuju sa kosovskim institucijama, od kada im je polovinom 2014. Euleks predao nadležnosti, pošto Srbija ne priznaje Kosovo. Jedini tužilac koji se usudio da takne to pitanje je Đorđe Ostojić – rekla je Kandić. Roknić je dodao da je Ostojić bio politički nepodoban kao tužilac pošto je bio republički tužilac tokom akcije Sablja i zato što bi, da je tužilac za ratne zločine, optuživao po komandnoj odgovornosti.


link








1594350523000.png



Bivši tužilac Srbije: U Srebrenici je bio genocid

09.07.2020.

U povodu 25. godišnjice genocida u Srebrenici gosti specijalne emisije sa Amirom Krivošijom "Genocid i sud" bili su Serge Brammertz, glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove, Vasvija Vidović, advokatica sa dugogodišnjim iskustvom u haškim procesima i Vladimir Vukčević, bivši tužilac za ratne zločine Srbije.


link














У јулу 1995. године у Сребреници је убијено преко 7000 мушкараца и дечака, а преко 40 000 жена, деце и стараца протерано је са својих огњишта само зато што су мухамеданске вере. Пресуде Суда БиХ, као и међународних судова, масакре у Сребреници класификовали су као геноцид. Високи представник у Босни и Херцеговини, Валентин Инцко, рекао је да ће Закон о забрани негирања геноцида бити усвојен до обележавања 25. годишњице сребреничког геноцида ове године у Поточарима, али то се још увек није догодило, а сам Инцко није вољан да искористи Бонска овлашћења да закон наметне.
У Федерацији БиХ постоји одредба која забрањује негирање сребреничког геноцида, али ова одредба је лоше написана и не користи се у пракси. Порицање геноцида у Сребреници, слављење осуђених ратних злочинаца и ревизионистички ресентимани у јавном простору нека су од кључних питања која су наведена у извештају о напретку Босне и Херцеговине у 2019. години, а који је припремила Европска комисија.
У јануару је делегат Хрватског народног клуба у Дому народа Златко Милетић затражио од Инцка да искористи своја Бонска овлашћења и да уведе закон којим се забрањује негирање сребреничког геноцида, с обзиром на то да Босански политичари то нису у стању.
После 25.годишњице у Сребреници и читавог низа добро организованих комеморација које се одржавају не само у Босни већ и широм Европе, свакако да се више неће моћи да се одлаже са доношењем Закона о негирању геноцида у Сребреници. Ово је важно како због жртава тако и због чињенице да ће усвајање овог закона спречити да на предстојећим локалним изборима у Босни и Херцеговини побеђују и они Босански политичари који славе архитекте и извршиоце геноцида у Сребреници.
 
Poslednja izmena:
Pa to je Komsija, njemu je sve aktuelno. A ako se komsija pita zasto narod nezadovoljan Vucicem ne zeli da glasa za njegove dosovce, ovo je jedan od mnogih razloga. Jedna ekstremno antisrpsla vlast koja je promovisala ovakve debile poput Vukcevica. Promovisanje haga, srpske krivice, zelja da se dobije neka nova generacija gradjanskih Srba i njihova indoktrinacija putem nekadasnjeg B92 i slicnih medija je nesto sto je zgadilo pre svega DS, ali i njene satelite Srbima za sva vremena.
 
Pa to je Komsija, njemu je sve aktuelno. A ako se komsija pita zasto narod nezadovoljan Vucicem ne zeli da glasa za njegove dosovce, ovo je jedan od mnogih razloga. Jedna ekstremno antisrpsla vlast koja je promovisala ovakve debile poput Vukcevica. Promovisanje haga, srpske krivice, zelja da se dobije neka nova generacija gradjanskih Srba i njihova indoktrinacija putem nekadasnjeg B92 i slicnih medija je nesto sto je zgadilo pre svega DS, ali i njene satelite Srbima za sva vremena.
Шта те брига, главно да оне који су тражили геноцид народ просто обожава!

 
1594366393500.png






Komšić u Berlinu: Srebrenica je centralna tačka bosanskog genocida


1594366606700.png



9. juli/srpanj, 2020.


"Srebrenica je samo centralna tačka bosanskog genocida, odnosno zločinačke operacije vođene protiv države Bosne i Hercegovine i njenih građana, od početka do kraja agresije, od 1992. do 1995. godine, jer su isti ili slični zločini počinjeni u drugim gradovima Bosne i Hercegovine, sa istom namjerom i sa istim ili sličnim genocidnim posljedicama", poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, u Crkvi sjećanja u Berlinu povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici.
"Srebrenica je ta koja je za svijet ostala upamćena kao crna tačka savremene historije, mrlja na savjesti najnaprednijeg dijela svijeta i civilizacije. Za Bosnu i Hercegovinu i najveći dio njenih građana ona je temeljno određenje njene sadašnjosti, i određenje života nekoliko generacija ljudi", kazao je Komšić.
Naveo je također da su relevantne presude međunarodnih i domaćih sudova, tek jednim malim dijelom zadovoljile pravdu, premda te presude teško mogu biti neka naročita duševna satisfakcija za žrtve genocida. One su ipak, rekao je, samo naučni doprinos historiji i istini o činjenicama o kojima danas ne može i ne smije da bude nikakvih pregovora, jer se o činjenicama ne pregovara.
"Međutim, neki, pa i u našem susjedstvu, koji za genocid nose odgovornost, kao da još uvijek očekuju da žrtva pruži ruku zločincu u ime neke ugodnije budućnosti - umjesto da zločinac klekne pred žrtvom u ime pravedne i mirne budućnosti. Mi nemamo pravo da tako danas postavljamo stvari, nemamo na to pravo kao ljudi, jer ne možemo praštati u ime ubijenih i njihovih porodica; nemamo pravo ni kao napredno društvo, jer nasilje ne smije biti vrijednost i put koji se isplati", rekao je Komšić.
Podsjetio je da su žrtve genocida toliko puta pokazale spremnost na pomirenje, da ta spremnost naprosto fascinira, što se naročito vidi kod onih koji su pretrpjeli najveće i najteže gubitke.
"Njima je pomirenje drago, ali im je istina draža, i cijenim da su tu potpuno upravu, jer je pomirenje bez istine lažno pomirenje, i uvod u nove tragedije. Nama je potrebno partnerstvo bazirano na zajedničkom interesu, a vjerujemo da je upravo mir zajednički interes svih. Niko od nas u Bosni i Hercegovini to više ne želi, i zato upravo više od drugih u regiji insistiramo na suzbijanju svakog znaka pojave ideologija koje mogu ponoviti ili nastojati da ponove genocid. Želimo jednom zauvijek prekinuti lanac stradanja koji prožima našu zajedničku historiju", zaključio je Komšić.
 
Kakav je život kada živiš u laži, vjeruješ u laž i širiš laži.

Po mnogim svjedočenjima iz prve ruke, muslimani iz Srebrenice su ubijali srpsku nejač, majke sa tek rodjenom djecom, stare i iznemogle.. tako su bježeći pred Orićeviom koljačima majke sa djecom u naručju, upadale u nabujalu Drinu.
Osim muslimanskih vojnika drugih žrtava u Srebrenici nije bilo.
 
Poslednja izmena:
Шта те брига, главно да оне који су тражили геноцид народ просто обожава!


Vidis sta je muka, kada narod koji ocima ne moze da gleda ni usima da cuje Vucica, koji mu je.be sve zivo i mrtvo i pored toga ne moze da se natera da glasa za DS u bilo kom agregatnom stanju (Bilo da je DS, SZS, NS, SSP itd...). E to je poraz.
 
Evo me živo zaboli šta kaže jedan zaboravljeni lik. A tek me briga za ovakve ala komšija. Incko može da nameće šta god hoće. Može zabraniti da se nešto javno negira. Ali ne može zabraniti ljudima da misle šta žele. I sve ove muslimanske laži će kad tad biti raskinkane.

Nemoj se puno nervirati kad shvatis da je je sve predstava bice ti puno lakse
I Dodik i Incko su na istoj strani i dio iste strukture
 
Pa to je Komsija, njemu je sve aktuelno. A ako se komsija pita zasto narod nezadovoljan Vucicem ne zeli da glasa za njegove dosovce, ovo je jedan od mnogih razloga. Jedna ekstremno antisrpsla vlast koja je promovisala ovakve debile poput Vukcevica. Promovisanje haga, srpske krivice, zelja da se dobije neka nova generacija gradjanskih Srba i njihova indoktrinacija putem nekadasnjeg B92 i slicnih medija je nesto sto je zgadilo pre svega DS, ali i njene satelite Srbima za sva vremena.
Komsija je zaduzen sa sludjivanje vaskolikog srpstva po forumima
Komunista koji podrzava NATO pakt ,drugosrbijanac siptar koji podrzava srpske nacionaliste sve po potrebi
Iskren da budem sve je okrenuto naglavacke ,Srbi su totalno sludjeni
ne zna se ko je nacionalista ko marioneta stranaca i ko radi sa duboku drzavu ,nema ni ljevice ni desnice samo licni interesi i satanisti iz duboke drzave koji sve drze u kandzama
 
Pogledajte prilog 728133

У јулу 1995. године у Сребреници је убијено преко 7000 мушкараца и дечака, а преко 40 000 жена, деце и стараца протерано је са својих огњишта само зато што су мухамеданске вере.
Па бисеру цијела Сребреница је имала око 35 000 становника на попису 1991 године а од тога барем 8 до 9 хиљада Срба, а те 1995 ратне није имала ни 25 хиљада становника.Толико о томе несрећо...Нема већих лажова од мухамеданаца на простору цијеле СФРЈ.Ни хрватска ревизионистичка историја вам није равна.Гадљиви сте...
 

Komso, ti kako pises ovde, ti bi bio u stanju da jednog mladog sorosevca preko noci prebacis u tabor Levijatana. Toliko dobro promovises borbu protiv Vucica da si sam uspeo da ljude koji tog coveka ne mogu da pogledaju ubedio si da on nije toliko losa opcija. Dakle samo nastavi sa ovakvim retardiranim pisanjem jer si ti sa onom koja se odazivala nekad na nadimak "Jami" a danas ne znas vise ni kako se zove posle stote promene nicka, najveca antireklama za ono za sta zastupas.
 
Pogledajte prilog 728133






Vukčević: U Srebrenici je bio genocid i tačka

U Srebrenici se dogodio genocid, izjavio je juče bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević na tribini „22 godine posle sukoba: Da li su ratni zločini završena priča?“, koju su organizovali nemačka organizacija ForumZFD i list Danas.

Vukčević: U Srebrenici je bio genocid i tačka 1


– Stalne su političke manipulacije političara oko toga šta se desilo u Srebrenici i šta je to genocid. Genocid je takođe ratni zločin, samo najteži. Da li se desio genocid u Srebrenici? Jeste, desio se. Imate odluku Međunarodnog suda pravde koji kaže da se tu desio genocid i tačka – rekao je Vukčević.

Prema rečima Nataše Kandić, koordinatorke Koalicije za REKOM, srpski sudovi su jako vodili računa da se nijednom presudom Srbija ne dovede u vezu sa genocidom u Srebrenici. Kako je istakla, veliki je pesimista što se tiče procesuiranja ratnih zločina u budućnosti.

– Dosadašnji premijer je bio u prilici da saopšti neke vrlo važne vesti koje se tiču procesuiranja ratnih zločina. Nikada nismo čuli niti od Jedinice za otkrivanje ratnih zločina, niti od Službe za ratne zločine, niti od Tužilaštva za ratne zločine, niti od Republičkog tužilaštva o događajima od 16. decembra 1998. u kafiću Panda, ali smo to zato čuli od premijera. Ipak, ni posle toga nije bilo reakcije službi i institucija koje se time bave – rekla je Kandić i dodala ne vidi kako institucije funkcionišu bez tužioca za ratne zločine.

Vukčević je dodao je nedopustivo to što je premijer povodom određenih stvari izneo u javnost, jer zločin u kafiću Panda nije bio predmet interesovanja Tužilaštva. To se desilo, kako je rekao, u vreme „kada mi nismo ni mogli da reagujemo jer nismo ni bili nadležni, ali otprilike znamo šta se desilo i ko je to uradio“.

– Međutim, premijer je sticajem okolnosti došao do podataka o Naseru Oriću, gde se navodi da je Orić vadio oči sudiji i on je to vrlo detaljno opisao, pošto je imao uvid u iskaz svedoka, koji sam ja dao pokojnom Mikiju Rakiću. To je skandalozno. Bilo je još nekoliko slučajeva kada je premijer Vučić direktno ometao istragu – istakao je Vukčević.

Kao primer opstrukcije Tužilaštva naveo je i to da Služba za otkrivanje ratnih zločina nije radila svoj posao pošto je na njenom čelu bio šef kabineta Vlastimira Đorđevića, koji je haški osuđenik.

Miloš Teodorović, glavni i odgovorni urednik dopisništva Radio Slobodna Evropa iz Srbije, smatra da je „pitanje ratnih zločina drugo ime za problem Aleksandra Vučića“.

– Ukoliko bi on više insistirao na rešavanju slučajeva ratnih zločina i pojačao pozicije tužilaštva, on bi morao da uđe u problem sa Goranom Radosavljevićem Gurijem, koji mu sedi u partiji. Zatim, našao bi se u problemu sa načelnikom Generalštaba LJubišom Dikovićem, kao i sa Momirom Stojanovićem, koji je na poternici Kosova zbog zločina u Đakovici – rekao je Teodorović i dodao da vladajuća stranka nije zainteresovana da se na tom pitanju insistira, dok javnost za ovih 17 godina nije senzibilisana za ovo pitanje niti može da prepozna ove probleme kao relevantne. Po njegovim rečima, problem ratnih zločina je toliko relativizovan da se više i ne prepoznaje kao problem, jer ga ni političke elite to ne definišu tako.

– Mediji u tom spletu kontrola i pritisaka prate ono što diktiraju mejnstrim krugovi, a interes je nedopustivo mali – istakao je Teodorović.

Urednik u listu Danas Aleksandar Roknić ukazuje da su programi izabranih kandidata za tužioca za ratne zločine, Snežane Stanojković i Milana Petrovića, patriotski i da se zasnivaju na tome da se istražuju isključivo zločini nad Srbima.

– Ono što je najneprihvatljivije u programu Snežane Stanojković je to što se ona pozivala na lično prijateljstvo sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom, zbog čega je on protestovao. Petrovićev program se razlikovao od njenog samo u delu koji se odnosi na unapređenje položaja žrtava i svedoka – rekao je Roknić, na šta je Nataša Kandić dodala da njihovi programi nisu patriotski, i da oni jednostavno nemaju nikakvu viziju šta treba raditi.

– Oni neće moći da sarađuju sa kosovskim institucijama, od kada im je polovinom 2014. Euleks predao nadležnosti, pošto Srbija ne priznaje Kosovo. Jedini tužilac koji se usudio da takne to pitanje je Đorđe Ostojić – rekla je Kandić. Roknić je dodao da je Ostojić bio politički nepodoban kao tužilac pošto je bio republički tužilac tokom akcije Sablja i zato što bi, da je tužilac za ratne zločine, optuživao po komandnoj odgovornosti.


link








Pogledajte prilog 728140


Bivši tužilac Srbije: U Srebrenici je bio genocid

09.07.2020.

U povodu 25. godišnjice genocida u Srebrenici gosti specijalne emisije sa Amirom Krivošijom "Genocid i sud" bili su Serge Brammertz, glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove, Vasvija Vidović, advokatica sa dugogodišnjim iskustvom u haškim procesima i Vladimir Vukčević, bivši tužilac za ratne zločine Srbije.


link














У јулу 1995. године у Сребреници је убијено преко 7000 мушкараца и дечака, а преко 40 000 жена, деце и стараца протерано је са својих огњишта само зато што су мухамеданске вере. Пресуде Суда БиХ, као и међународних судова, масакре у Сребреници класификовали су као геноцид. Високи представник у Босни и Херцеговини, Валентин Инцко, рекао је да ће Закон о забрани негирања геноцида бити усвојен до обележавања 25. годишњице сребреничког геноцида ове године у Поточарима, али то се још увек није догодило, а сам Инцко није вољан да искористи Бонска овлашћења да закон наметне.
У Федерацији БиХ постоји одредба која забрањује негирање сребреничког геноцида, али ова одредба је лоше написана и не користи се у пракси. Порицање геноцида у Сребреници, слављење осуђених ратних злочинаца и ревизионистички ресентимани у јавном простору нека су од кључних питања која су наведена у извештају о напретку Босне и Херцеговине у 2019. години, а који је припремила Европска комисија.
У јануару је делегат Хрватског народног клуба у Дому народа Златко Милетић затражио од Инцка да искористи своја Бонска овлашћења и да уведе закон којим се забрањује негирање сребреничког геноцида, с обзиром на то да Босански политичари то нису у стању.
После 25.годишњице у Сребреници и читавог низа добро организованих комеморација које се одржавају не само у Босни већ и широм Европе, свакако да се више неће моћи да се одлаже са доношењем Закона о негирању геноцида у Сребреници. Ово је важно како због жртава тако и због чињенице да ће усвајање овог закона спречити да на предстојећим локалним изборима у Босни и Херцеговини побеђују и они Босански политичари који славе архитекте и извршиоце геноцида у Сребреници.
Ko ti drma kavez Musliju?
 
Evo me živo zaboli šta kaže jedan zaboravljeni lik. A tek me briga za ovakve ala komšija. Incko može da nameće šta god hoće. Može zabraniti da se nešto javno negira. Ali ne može zabraniti ljudima da misle šta žele. I sve ove muslimanske laži će kad tad biti raskinkane.
Овакви млади ЉУДИ су будућност Босне, а не усташка копилад:


 

Back
Top