Quantcast

Bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević: u Srebrenici je bio genocid i tačka

gost 420053

Domaćin
Poruka
4.955
Nisam detaljno upucen u formulacije UN za takav akt, ali ne poznam nijednog Srbijanca koji se nije zgrazavao kad je cuo za taj dogadjaj.
Ko je to uadio i sa kojim ciljem , uglavnom posledice su bile ugrozavanje opstanka Republike Srpske koja je spala na ispod 49 % bas zbog toga, pad Krajine i osuda Srbije .
Mozfda se nikad nece ustanoviti zbog cega su prodati ti stanovnici Srebrenice , i ako su Hagu poznati vinovnici treba razmatrati epilog.
 
Poruka
20.694
Pogledajte prilog 728133


Vukčević: U Srebrenici je bio genocid i tačka

U Srebrenici se dogodio genocid, izjavio je juče bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević na tribini „22 godine posle sukoba: Da li su ratni zločini završena priča?“, koju su organizovali nemačka organizacija ForumZFD i list Danas.

Vukčević: U Srebrenici je bio genocid i tačka 1


– Stalne su političke manipulacije političara oko toga šta se desilo u Srebrenici i šta je to genocid. Genocid je takođe ratni zločin, samo najteži. Da li se desio genocid u Srebrenici? Jeste, desio se. Imate odluku Međunarodnog suda pravde koji kaže da se tu desio genocid i tačka – rekao je Vukčević.

Prema rečima Nataše Kandić, koordinatorke Koalicije za REKOM, srpski sudovi su jako vodili računa da se nijednom presudom Srbija ne dovede u vezu sa genocidom u Srebrenici. Kako je istakla, veliki je pesimista što se tiče procesuiranja ratnih zločina u budućnosti.

– Dosadašnji premijer je bio u prilici da saopšti neke vrlo važne vesti koje se tiču procesuiranja ratnih zločina. Nikada nismo čuli niti od Jedinice za otkrivanje ratnih zločina, niti od Službe za ratne zločine, niti od Tužilaštva za ratne zločine, niti od Republičkog tužilaštva o događajima od 16. decembra 1998. u kafiću Panda, ali smo to zato čuli od premijera. Ipak, ni posle toga nije bilo reakcije službi i institucija koje se time bave – rekla je Kandić i dodala ne vidi kako institucije funkcionišu bez tužioca za ratne zločine.

Vukčević je dodao je nedopustivo to što je premijer povodom određenih stvari izneo u javnost, jer zločin u kafiću Panda nije bio predmet interesovanja Tužilaštva. To se desilo, kako je rekao, u vreme „kada mi nismo ni mogli da reagujemo jer nismo ni bili nadležni, ali otprilike znamo šta se desilo i ko je to uradio“.

– Međutim, premijer je sticajem okolnosti došao do podataka o Naseru Oriću, gde se navodi da je Orić vadio oči sudiji i on je to vrlo detaljno opisao, pošto je imao uvid u iskaz svedoka, koji sam ja dao pokojnom Mikiju Rakiću. To je skandalozno. Bilo je još nekoliko slučajeva kada je premijer Vučić direktno ometao istragu – istakao je Vukčević.

Kao primer opstrukcije Tužilaštva naveo je i to da Služba za otkrivanje ratnih zločina nije radila svoj posao pošto je na njenom čelu bio šef kabineta Vlastimira Đorđevića, koji je haški osuđenik.

Miloš Teodorović, glavni i odgovorni urednik dopisništva Radio Slobodna Evropa iz Srbije, smatra da je „pitanje ratnih zločina drugo ime za problem Aleksandra Vučića“.

– Ukoliko bi on više insistirao na rešavanju slučajeva ratnih zločina i pojačao pozicije tužilaštva, on bi morao da uđe u problem sa Goranom Radosavljevićem Gurijem, koji mu sedi u partiji. Zatim, našao bi se u problemu sa načelnikom Generalštaba LJubišom Dikovićem, kao i sa Momirom Stojanovićem, koji je na poternici Kosova zbog zločina u Đakovici – rekao je Teodorović i dodao da vladajuća stranka nije zainteresovana da se na tom pitanju insistira, dok javnost za ovih 17 godina nije senzibilisana za ovo pitanje niti može da prepozna ove probleme kao relevantne. Po njegovim rečima, problem ratnih zločina je toliko relativizovan da se više i ne prepoznaje kao problem, jer ga ni političke elite to ne definišu tako.

– Mediji u tom spletu kontrola i pritisaka prate ono što diktiraju mejnstrim krugovi, a interes je nedopustivo mali – istakao je Teodorović.

Urednik u listu Danas Aleksandar Roknić ukazuje da su programi izabranih kandidata za tužioca za ratne zločine, Snežane Stanojković i Milana Petrovića, patriotski i da se zasnivaju na tome da se istražuju isključivo zločini nad Srbima.

– Ono što je najneprihvatljivije u programu Snežane Stanojković je to što se ona pozivala na lično prijateljstvo sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom, zbog čega je on protestovao. Petrovićev program se razlikovao od njenog samo u delu koji se odnosi na unapređenje položaja žrtava i svedoka – rekao je Roknić, na šta je Nataša Kandić dodala da njihovi programi nisu patriotski, i da oni jednostavno nemaju nikakvu viziju šta treba raditi.

– Oni neće moći da sarađuju sa kosovskim institucijama, od kada im je polovinom 2014. Euleks predao nadležnosti, pošto Srbija ne priznaje Kosovo. Jedini tužilac koji se usudio da takne to pitanje je Đorđe Ostojić – rekla je Kandić. Roknić je dodao da je Ostojić bio politički nepodoban kao tužilac pošto je bio republički tužilac tokom akcije Sablja i zato što bi, da je tužilac za ratne zločine, optuživao po komandnoj odgovornosti.


link
Pogledajte prilog 728140


Bivši tužilac Srbije: U Srebrenici je bio genocid

09.07.2020.

U povodu 25. godišnjice genocida u Srebrenici gosti specijalne emisije sa Amirom Krivošijom "Genocid i sud" bili su Serge Brammertz, glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove, Vasvija Vidović, advokatica sa dugogodišnjim iskustvom u haškim procesima i Vladimir Vukčević, bivši tužilac za ratne zločine Srbije.


link


У јулу 1995. године у Сребреници је убијено преко 7000 мушкараца и дечака, а преко 40 000 жена, деце и стараца протерано је са својих огњишта само зато што су мухамеданске вере. Пресуде Суда БиХ, као и међународних судова, масакре у Сребреници класификовали су као геноцид. Високи представник у Босни и Херцеговини, Валентин Инцко, рекао је да ће Закон о забрани негирања геноцида бити усвојен до обележавања 25. годишњице сребреничког геноцида ове године у Поточарима, али то се још увек није догодило, а сам Инцко није вољан да искористи Бонска овлашћења да закон наметне.
У Федерацији БиХ постоји одредба која забрањује негирање сребреничког геноцида, али ова одредба је лоше написана и не користи се у пракси. Порицање геноцида у Сребреници, слављење осуђених ратних злочинаца и ревизионистички ресентимани у јавном простору нека су од кључних питања која су наведена у извештају о напретку Босне и Херцеговине у 2019. години, а који је припремила Европска комисија.
У јануару је делегат Хрватског народног клуба у Дому народа Златко Милетић затражио од Инцка да искористи своја Бонска овлашћења и да уведе закон којим се забрањује негирање сребреничког геноцида, с обзиром на то да Босански политичари то нису у стању.
После 25.годишњице у Сребреници и читавог низа добро организованих комеморација које се одржавају не само у Босни већ и широм Европе, свакако да се више неће моћи да се одлаже са доношењем Закона о негирању геноцида у Сребреници. Ово је важно како због жртава тако и због чињенице да ће усвајање овог закона спречити да на предстојећим локалним изборима у Босни и Херцеговини побеђују и они Босански политичари који славе архитекте и извршиоце геноцида у Сребреници.
Ludi Deka

 
Poruka
18.442
NA METI MEDIJA I MASE
U Srbiji se provodi javni linč nad rediteljem predstave "Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo"

Objavljeno: 03.10.2020. u 14:34
5

FOTO: ARHIV/AA
Ozbiljne prijetnje i uvrede ovih dana, od građana u Srbiji, ali i tamošnjiih medija, stižu na adresu Zlatka Pakovića, autora i reditelja predstave "Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo" koja je prije nekoliko dana izvedena u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu.

I dok su se građani Srbije na društvenim mrežama obrušili na Pakovića uz monstruozne psovke, prijetnje i uvrede, revnosno su ih ispratili i u pojedinim srbijanskim medijima koji su donosili naslove o "skandaloznoj predstavi usred Beograda" poput "Srpsku zastavu bacili pod noge, svoj narod optužili za genocid".
Našlo se u medijima prostora i za kolumnu pozorišnog kritičara Ivana Medenice koji je Pakovićevu predstavu nazvao "blasfemijom".
U "reakcijama" građana Srbije na društvenim mrežama protiv Pakovića i sudionika predstave digla se prava hajka, u kojoj se oni nazivaju monstrumima, a njihov rad krivičnim djelom. Neki pozivaju da ih se kazni, što novčano, što vješanjem. Pakovića doživljavaju i kao "prodanu dušu", "fašistu", što se, između ostalog, ističe uz brojne gnusne uvrede i prijetnje. Pakovića nazivaju i "bolesnikom" a njegovu predstavu "morbidnom u kojoj napadaju SPC, Srbiju, i upoređuju Srbe sa nacistima".
Na sve ove napade, Paković je odgovorio putem svog Facebook profila:
"Oni će pobijediti jer imaju više brutalne sile
Ali uvjeriti neće nikoga pa ni sebe
Za to bi trebalo da imaju ono što im tako
nedostaje
Razum i pravdu na svojoj strani
Sve je na njihovoj strani osim pravde i razuma
SREBRENICA. KAD MI UBIJENI USTANEMO".

Izvor: Faktor
 
Poruka
15.957
NA METI MEDIJA I MASE
U Srbiji se provodi javni linč nad rediteljem predstave "Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo"

Objavljeno: 03.10.2020. u 14:34
5

FOTO: ARHIV/AA
Ozbiljne prijetnje i uvrede ovih dana, od građana u Srbiji, ali i tamošnjiih medija, stižu na adresu Zlatka Pakovića, autora i reditelja predstave "Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo" koja je prije nekoliko dana izvedena u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu.

I dok su se građani Srbije na društvenim mrežama obrušili na Pakovića uz monstruozne psovke, prijetnje i uvrede, revnosno su ih ispratili i u pojedinim srbijanskim medijima koji su donosili naslove o "skandaloznoj predstavi usred Beograda" poput "Srpsku zastavu bacili pod noge, svoj narod optužili za genocid".
Našlo se u medijima prostora i za kolumnu pozorišnog kritičara Ivana Medenice koji je Pakovićevu predstavu nazvao "blasfemijom".
U "reakcijama" građana Srbije na društvenim mrežama protiv Pakovića i sudionika predstave digla se prava hajka, u kojoj se oni nazivaju monstrumima, a njihov rad krivičnim djelom. Neki pozivaju da ih se kazni, što novčano, što vješanjem. Pakovića doživljavaju i kao "prodanu dušu", "fašistu", što se, između ostalog, ističe uz brojne gnusne uvrede i prijetnje. Pakovića nazivaju i "bolesnikom" a njegovu predstavu "morbidnom u kojoj napadaju SPC, Srbiju, i upoređuju Srbe sa nacistima".
Na sve ove napade, Paković je odgovorio putem svog Facebook profila:
"Oni će pobijediti jer imaju više brutalne sile
Ali uvjeriti neće nikoga pa ni sebe
Za to bi trebalo da imaju ono što im tako
nedostaje
Razum i pravdu na svojoj strani
Sve je na njihovoj strani osim pravde i razuma
SREBRENICA. KAD MI UBIJENI USTANEMO".

Izvor: Faktor
Čuveni Фејзбук linč.

Takođe smatram neporavdanim to što njega nazivaju izdajnikom jer je lik hrvat pa se ne može smatrati izdajnikom srpstva.

A njegova privatna luda Medenica izdanak oznaškog titoizma. Kad bi grobovi progovorili o pojedinim Medenicama kao recimo o Srpku ...

Ipak je te ljude razumem i ne osuđujem.

Nije lako živeti sa takvom stigmom koju su im uz silne privilegije ostavili titoistički preci.

Sindrom Kandićka.
 
Poslednja izmena:

GuadaIupe

Zainteresovan član
Poruka
409
Sta Mislis lojavi kakvu predstavu treba napraviti o DVA MILIONA POBIJENIH ARMENA 1918??? da ne pricamo o broju pre toga vekovima...

Erdogan se jako ljuti na pominjanje turskog genocida nad armenima a ovde za nekoliko hiljada naser ovih krvoloka kmece do neba...

Jel bi trebala predstava o JASENOVCU?
Licemjerno je da nepriznaje genocid no kaže da je samo zločin
 

Ројалиста

Poznat
Moderator
Poruka
8.859
У малој Сребреници никако није могао да се деси геноцид, чак и да је све муслиманско становништво општине заробљено и анулирано. Овде се термин геноцид злоупотребљава у сврху исламистичке пропаганде с циљем да се од БиХ створи исламска држава налик ИСИЛ-у. Фонд за хуманитарно право као и Вукчевић су пијуни који дувају у ту тикву из неких само њима и службама познатих разлога. Муслимани Сребренице нису посебан народ, а у целој БиХ претрпели су процентуално једнако губитака као и остала два народа.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.