Quantcast

Bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević: u Srebrenici je bio genocid i tačka

cornflakes

Poznat
Poruka
7.933
Sudovi u Hrvatskoj sude u parničnim predmetima i preko 20 godina. Šeki je dobro i prošao.
.
Па видиш и сам да је спрдња од суда.

Сада га сводиш на парнични поступак иако се ради о кривичном поступку.

У парничном поступку нико није у притвору.

Ма спрдња од "суда", како год окренеш...

.
 

MOST6

Veoma poznat
Poruka
10.532
.
Па видиш и сам да је спрдња од суда.

Сада га сводиш на парнични поступак иако се ради о кривичном поступку.

У парничном поступку нико није у притвору.

Ма спрдња од "суда", како год окренеш...

.
Drugi put, nemojte sebi dozvoliti da stvorite uvjete da vam politički i vojni vođe završe na jednom takvom sudu pa ćete biti pošteđeni takve "sprdnje od suda".
 

cornflakes

Poznat
Poruka
7.933
Drugi put, nemojte sebi dozvoliti da stvorite uvjete da vam politički i vojni vođe završe na jednom takvom sudu pa ćete biti pošteđeni takve "sprdnje od suda".
.
Спрдња од суда је спрдња од суда, штагод било пре тога.

И свако ко се на ту спрдњу позива као на некакав ауторитет и сам постаје предмет спрдње.

Ваљда се око тога слажемо.

.
 

MOST6

Veoma poznat
Poruka
10.532
.
Спрдња од суда је спрдња од суда, штагод било пре тога.

И свако ко се на ту спрдњу позива као на некакав ауторитет и сам постаје предмет спрдње.

Ваљда се око тога слажемо.

.
Nijednom grešniku nije lako prihvatiti osudu svojih grijeha.
 

b@ćkø

Poznat
Poruka
8.204
Браво за академика Куртћехајића! Пресуде за геноцид су јасан показатељ да Босна мора да се врати на модел грађанске државе у којој је у центру ГРАЂАНИН а не "народи".

Znamo za kakav model "drzave" su se borili Alijini mudzahedini. :evil:A sto se Bosne tice, pre ili kasnije ce se zapadni deo Hercegovine pripojiti Hrvatskoj, a ostatak BiH ce se pripojiti Srbiji, kojoj je pripadao i pre 1000 godina.

 

комшија

Legenda
Poruka
60.752
1594903908100.png


25 godina poslije

Dijelovi minirane srebreničke džamije predati Memorijalnom centru Potočari kako bi svjedočili urbicidu


1594903923100.png


Na današnji dan prije 25. godina srušena je, a isti dan šesnaest godina kasnije obnovljena Čaršijska džamija u Srebrenici, glavna džamija Medžlisa Islamske zajednice u ovom gradu.

Iznimno kvalitetne građe, Čaršijska džamija je miniranju i namjeri da je sravne sa zemljom pružila veliki otpor.

"Ogromna količina dinamita namijenjena njenom rušenju prouzrokovala je da se, u trenutku njenog miniranja, zatrese cijela Srebrenica. Tako, srušene munare, stajala je Čaršijska džamija oko dvije godine, a 1997. godine svi njeni ostaci su uklonjeni", kazao je za Klix.ba Damir ef. Peštalić, glavni imam MIZ Srebrenica.

Međutim, početkom ove godine odluka Općine Srebrenica o gradnji parkinga iznjedrila je ostatke Čaršijske džamije.

"Pronađeni su dijelovi minbera, mihraba, kao i dijelovi kupola i alem te smo ih predali u Memorijalni centar u Potočarima gdje će svjedočiti urbicidu", dodaje Peštalić.

Prije rata u Srebrenici su postojale dvadeset i dvije džamije u kojima je radilo dvadeset imama. Od tih dvadeset imama, deset ih je ubijeno. Obnavljanje džamije, prema riječima imama Peštalića, mnogo znači tamošnjem stanovništvu, pruža im sigurnost i psihološku stabilnost. Do sada je u ovoj općini obnovljeno dvadeset džamija, a posebno je, tvrde iz Medžlisa, značajno obnavljanje džamija u središtu grada.
 

комшија

Legenda
Poruka
60.752
1594904200400.png


Poruka Srbiji i RS-u

Svjetski jevrejski kongres: Negatori genocida u Srebrenici moraju biti osuđeniPovodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici Svjetski jevrejski kongres (WJC) je pokrenuo kampanju kojom će skrenuti pažnju na ovaj događaj te doprinijeti da se žrtve poštuju i da ih se sjeća onako kako i zaslužuju, saopćeno je iz ove organizacije.

Podsjetili su da vlasti RS-a i Srbije negiraju da se u Srebrenici desio genocid.

Na inicijativu WJC-a 1. jula preživjela žrtva genocida Adisada Dudić Hoque ispričala je šta se dešavalo uoči, tokom i poslije genocida. Ubijeni su njen otac, daidža i 50 rođaka. Tokom rata i u sljedeće tri godine živjela je u izbjegličkim kampovima.


Nekoliko dana kasnije, 7. jula, također na inicijativu WJC-a, obratila se i komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović koja je pozvala međunarodnu zajednicu, posebno Srbiju i RS, da priznaju da se u Srebrenici desio genocid te da shvate da je nastavak glorifikacije, kako je navedeno, ovog masakra opasan i da mora biti zaustavljen.

Obratio se potpredsjednik i generalni konzul ove organizacije Menachem Z. Rosensaft.

"Baš kao i u slučaju poricanja holokausta, poricanje genocida u Srebrenici ne smije se smatrati ni prihvatljivom intelektualnom pozicijom. Brojne države, među kojima je i Njemačka, kriminalizirale su poricanje holokausta. Oni koji negiraju genocid u Srebrenici i koji glorificiraju njegove izvršioce moraju biti javno osuđeni. Žrtve i njihove porodice ne zaslužuju ništa manje od toga", naglasio je Rosensaft.

On je podsjetio da su u svijetu zanemarena upozorenja na ono što se dešavalo u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. Istakao je da "svako istinsko pomirenje mora biti ukorijenjeno u istini i razumijevanju historijskih činjenica", saopćeno je iz WJC-a.
 

комшија

Legenda
Poruka
60.752
1594904294400.png

Američki kongres usvaja rezoluciju o Srebrenici: Jasna osuda poteza zvaničnika RS-a i Dodika

1594904439200.png


Američka kongresmenka Eddie Bernice Johnson, koja dolazi iz reda demokrata u Zastupničkom domu Kongresa SAD-a, predstavila je Rezoluciju o osudi genocida i drugih zločina nad Bošnjacima koje su počinile srpske snage u Srebrenici u julu 1995. godine.

U ovoj rezoluciji, koja se nalazi u proceduri Američkog kongresa, navodi se da su snage bosanskih Srba, potpomognute vojnim i paravojnim snagama iz Srbije, započele agresiju i etničko čišćenje u BiH 1992. godine.

Ističe se da je na tom području bošnjački narod masovno stjeran u Srebrenicu gdje su tražili zaštitu. Srebrenica je, kaže se u rezoluciji, 16. aprila 1993. godine proglašena sigurnim područjem pod zaštitom UN-a.

"Dok je početkom 1995. pojačana blokada enklave, snage bosanskih Srba uz podršku vojne i paravojne snage iz Srbije oduzele su cjelokupnom stanovništvu humanitarnu pomoć i vanjsku komunikaciju i učinkovito smanjile sposobnost holandskog mirovnog bataljona da odgovori na pogoršanu situaciju. Snage bosanskih Srba deportirale su žene, djecu i starije osobe autobusima, ali su više od 8.000 muškaraca i dječaka, uglavnom bošnjačkih, držali na zbirnim mjestima pod njihovom kontrolom, a zatim su pogubili zarobljenike i zakopali ih u masovne grobnice", kaže se u ovoj rezoluciji.

Dalje se navodi da su snage bosanskih Srba, u nadi da će prikriti dokaze o masakru u Srebrenici, nakon toga premjestile leševe s početnih masovnih grobnica na mnoga sekundarna i tercijalna nalazišta raštrkana po dijelovima sjeveroistočne Bosne i Hercegovine pod njihovim nadzorom.

"Masakr u Srebrenici bio je jedan od najgorih od mnogih zločina koji su se dogodili u Bosni i Hercegovini od aprila 1992. do novembra 1995. godine, tokom kojeg su politike agresije i etničkog čišćenja sprovele snage bosanskih Srba uz direktnu podršku Slobodana Miloševića i Jugoslovenske vlade, a što je dovelo do raseljavanja više od 2.000.000 ljudi, više od 100.000 ubijenih i desetine hiljada silovanih, mučenih i zlostavljanih, uključujući i one u koncentracionim logorima na području Prijedora, pri čemu su nevini civili u Sarajevu i drugim urbanim centrima više puta podvrgavani traumatskim granatiranjima i snajperskim napadima", stoji u ovoj rezoluciji.

U predloženoj rezoluciji se skreće pažnja na akutelna dešavanja u Bosni i Hercegovini.

"Neki zvaničnici Srbije i srpski zvaničnici u BiH, uključujući sadašnjeg člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, koji je genocid u Srebrenici lažno označio izmišljenim mitom i najvećom obmanom 20 vijeka, negirali su da je masakr u Srebrenici bio genocid ili su na drugi način pokušali trivijalizirati opseg i značaj genocida. Tvrdili su i da postoji međunarodna 'antisrpska zavjera' i osporavanje definicija po UN-ovoj Konvenciji o genocidu", ističe se u ovoj rezoluciji.

Dalje se navodi i da zvaničnici u Republici Srpskoj odaju počast i veličaju ratne zločince, falsificiraju povijest krivičnih djela i pokreću školski nastavni program koji učenike podučava lažnim činjenicama o Srebrenici.

U ovom aktu se podsjeća i na to da su Sjedinjene Američke Države osnovale Odbor za prevenciju zločina, međuresorni odbor koji je proučavao lekcije Srebrenice i izdao smjernice o tome kako spriječiti da se slični incidenti ponove u budućnosti. Navodi se da su u Kongresu donijeli Zakon o sprečavanju genocida.

Tako se u rezoluciji koju bi uskoro trebao usvojiti Američki kongres:

- osuđuju izjave, radnje i politike koje negiraju ili dovode u pitanje da je masakr u Srebrenici predstavljao genocid te omalovažavaju žrtve

- potiče Vijeće za provedbu mira da da puna ovlaštenja Uredu visokog predstavnika Bosne i Hercegovine te potiče visokog predstavnika da izvršava svoja puna izvršna ovlaštenja kako bi osigurao da se Opći okvirni sporazum za mir u potpunosti provede i da pozove na okončanje povijesnog revizionizma, što se posebno odnosi na genocid u Srebrenici

- potiču Sjedinjene Američke Države da održavaju i iznova potvrđuju svoju politiku podrške suverenitetu, pravnom kontinuitetu, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine unutar njenih međunarodno priznatih granica

- ponovo potvrđuje snažnu podršku narodu Bosne i Hercegovine i njihovim težnjama za većom demokratijom, ekonomskim prosperitetom i uspjehom u euroatlantskim i evropskim integracijama

- potiču svi politički lideri u Bosni i Hercegovini da prestanu koristiti podjelu retorike za podrivanje etničkih podjela kako bi postigli kratkovidni politički dobitak.
 

комшија

Legenda
Poruka
60.752
1594904677600.png


Komšić: Genocid nije bio samo u Srebrenici


1594904700000.png


Jul 16, 2020

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je u intervjuu za Deutsche Welle da smatra kako se genocid u BiH desio na još mnogo mjesta, ali da je sud utvrdio genocid u Srebrenici.


Dodao je da je jako važno stalno podsjećati se na Srebrenicu, jer Srebrenica nije važna tema samo za nas u Bosni i Hercegovini.

- Nakon Drugog svjetskog rata očekivati da se na evropskom kontinentu desi nešto slično užasima koji su se dešavali u tom ratu bilo je gotovo nevjerovatno. I onda se desila Srebrenica. Desio se genocid nad jednim narodom. Moje mišljenje je iskreno da se taj genocid desio u još mnogo mjesta u Bosni i Hercegovini, ali sud je utvrdio genocid u Srebrenici. Pazite, to je, bez obzira što su na toliko mnogo mjesta u BiH počinjeni isti takvi zločini, stvorilo od Srebrenice tako reći centralno mjesto zločina prema BiH. Ali ne više samo prema BiH, nego zapravo prema civilizaciji - kazao je Komšić.

Komšić je 25. godišnjicu genocida u Srebrenici obilježio u Berlinu, na simboličnom mjestu njemačke istorije - u memorijalnoj Crkvi cara Wilhelma, koju nazivaju i Crkvom sjećanja i pomirenja, na komemoraciji koju su organizovali Islamski kulturni centar Bošnjaka (IKCB) u Berlinu i Ambasada Bosne i Hercegovine u Njemačkoj.


(Preporod.info)
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.