Bivši policajci pravosnažno oslobođeni u slučaju "Potočari"

JankoTheGreat

Buduća legenda
Poruka
27.071

Bivši policajci pravosnažno oslobođeni u slučaju "Potočari"​

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio dvojicu bivših policajaca od optužbi za odavanje službene tajne u vezi sa njihovim aktivnostima prilikom posete tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića Potočarima, u julu 2015. godine kada je bio napadnut.

Drugostepeni sud je potvrdio prvostepenu presudu kojom su Mladen Trbović i Milan Dumanović oslobođeni od optužbe za krivično delo odavanje službene tajne u produženom trajanju kao saizvršioci, objavljeno je na sajtu ovog suda.
Kako je utvrdio Apelacioni sud, pravilno je prvostepeni sud zaključio da u konkretnom slučaju nije dokazano da je došlo ili moglo doći do nastupanja štetnih posledica za službu, kao ni koji podaci predstavljaju službeni tajnu.
Dumanović i Trbović su se optužnicom teretili da su u izjavama medijima odali tajne podatke u vezi sa svojim radom u Potočarima.
Bili su uhapšeni 31. decembra 2016, a 7. februara 2017. godine su pušteni da se brane sa slobode. Detalji optužnice nisu javno saopšteni.

https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/135/hronika/5045886/potocari-policajci-oslobodjeni.html


Vrlo sturi izvestaj o ovoj manipulaciji koju je priredio Aleksandar Vucicic sa svojom zloglasnom tajnom sluzbom

U nastavku sledi malo opsirniji opis dogadaja gde je AV imao nameru da sebe predstavi kao zrtvu
 

JankoTheGreat

Buduća legenda
Poruka
27.071
APELACIONI SUD

Beograd: Presuđeno bivšim policajcima u vezi sa napadom na Vučića u Potočarima 2015.​


M. G.
51 minut
15
komentara


17
dijeljenja
FacebookTwitterEmailEmail

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba
Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je dvojicu bivših policajaca oslobodio optužbi za odavanje službene tajne u vezi sa njihovim aktivnostima prilikom posjete tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića Potočarima, u julu 2015. godine kada je bio napadnut.

Ovom odlukom potvrđena je prvostepena presuda kojom su Mladen Trbović i Milan Dumanović oslobođeni optužbe za odavanje službene tajne u produženom trajanju kao saizvršioci, objavljeno je na internet stranci Apelacionog suda.
U obrazloženju odluke Apelacionog suda navodi se da je prvostepeni sud pravilno zaključio da u konkretnom slučaju nije dokazano da je došlo ili moglo doći do nastupanja posljedica za službu, kao ni koji podaci predstavljaju službenu tajnu.
Dumanovića i Trbovića optužnica je teretila da su u izjavama medijima odali tajne podatke u vezi sa svojim radom u Potočarima, ali detalji optužnice nisu javno saopćeni.
Oni su bili uhapšeni 31. decembra 2016. godine, a 7. februara 2017. godine su pušteni da se brane sa slobode.
 

JankoTheGreat

Buduća legenda
Poruka
27.071

Apelacioni sud potvrdio da Dumanović i Trbović nisu krivi u slučaju „Potočari“​

VESTI Autor:N1 Beograd05. dec 202208:5710 komentara

Podeli :​

1-18-750x422.jpg
Izvor: N1
Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je da Milan Dumanović i Mladen Trbović nisu krivi zbog toga što su javno govorili o tajnom snimanju komemorativnog skupa u Potočarima u Srebrenici 2015. godine, na kom je napadnut tadašnji premijer, a danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odnosno da nisu odavali službenu tajnu, saopštio je Dumanovićev advokat Vladimir Todorić.

„Apelacioni sud u Beogradu je potvrdio oslobađajuću presudu za Milana Dumanovića i Mladena Trbovića u slučaju Potočari. Slobodni i opet policajci“, napisao je Todorić na Tviteru.
Apelacioni sud u Beogradu je potvrdio oslobađajuću presudu za Milana Dumanovića i Mladena Trbovića u slučaju Potočari. Slobodni i opet policajci @milan_dumanovic
— Vladimir Todorić (@VladimirTodoric) December 5, 2022
Podsećamo, oslobađajuću presudu Dumanoviću i Trboviću doneo je Viši sud u Beogradu u aprilu ove godine.
Dumanović i Trbović su bili uhapšeni i optuženi za odavanje službene tajne, da bi potom bili pušteni da se brane sa slobode.

POVEZANO​


Dumanović i Trbović oslobođeni krivice u slučaju „Potočari“

VESTI
01. apr 20224
milan dumanović

Otpušteni policajac Milan Dumanović vraćen na posao

VESTI
28. dec 202111
Ceo sudski postupak bio je zatvoren za javnost, detalji optužnice nikada nisu saopšteni zbog, kako su naležni rekli, zaštite službenih tajni. Suđenje je počelo 2018. godine, ali je nakon gotovo godinu i po dana krenulo iz početka, nakon što je promenjen sudija Zoran Božović.
Presuda jeste pročitana javno, ali njeno obrazloženje nije, upravo zbog čuvanja tih službenih tajni.
Podsetimo, predsednik Srbije otišao je u Potočare 2015. godine tada u funckiji premijera da oda počast žrtvama zločina u Srebrenici, kada je izlazeći iz Memorijalnog centra zajedno sa članovima srpske delegacije napadnut od strane prisutnih građana.
U tom momentu došlo je do naguravanja, a poletele su i kamenice. Predsedništvo Bosne i Hercegovine tada je oštro osudilo taj napad, dok je Aleksandar Vučić izneo sumnju da je ceo napad dobro organizovan.
 

JankoTheGreat

Buduća legenda
Poruka
27.071
abe22aa71da712d9428cbefacb2c19e1.jpg

Laži BIA-e raskrinkane: Policajci oslobođeni, major OSBiH lažno optužen za "atentat na Vučića" dobija presude​

Autor: E. L.
06.12.2022. / 19:10
173


Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio Milana Dumanovića i Mladena Trbovića u slučaju "Potočari". Policajci iz Srbije bili su optuženi za odavanje službene tajne, nakon što su javno progovorili o tajnom snimanju obilježavanja godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici.Bivši pripadnik Uprave kriminalističke policije Srbije Milan Dumanović, koji je tajno boravio u Potočarima na dan insceniranog napada, 11. jula 2015. godine na tada premijera, a danas predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, otkrio je šokantne informacije o tom događaju. On je upravo zbog akcije "Potočari" dobio otkaz 2015. godine.
Dumanović je otkrio javnosti da je Srbija ubacila u Potočare 11. jula prije sedam godina, više od 150 navijača iz Beograda i članova udruženja pod nazivom Srpske Sparte iz Pančeva, koji su imali službene policijske legitimacije. Rekao je da je napad u Potočarima bio, ali da nije bilo atentata.
- Protiv mene i Trbovića se četiri godine vodi krivični postupak za navodno odavanje službene tajne u akciji "Potočari", i to prilikom intervjua za "Al Jazeeru". Rekli smo istinu o tome kako smo poslani u Potočare, da smo nelegalno poslani tamo od Dijane Hrkalović, koju su svi osudili, ne 2015. ili 2016. godine, kada smo mi na sve to ukazivali, već 2020. godine, kada je njena upotrebna vrijednost kod njenog šefa nestala - rekao je Dumanović, a onda detaljno opisao šta se dešavalo u Potočarima...
- Ja sam bio blizu Vučića, napad jeste postojao, tako da su pojedinci koji su bili na groblju bacali grumenje zemlje koje se raspadalo u zraku, bačena je i jedna patika. Godine 2015. grupa Belivuka nije postojala jer ju je vodio Aleksandar Stanković. Ne znam da li su bili zaduženi da insceniraju, ali znam da je ta grupa Belivuka sve vrijeme bila u kontaktu sa Dijanom Hrkalović - rekao je Dumanović, dodajući da ne zna zašto su navijači poslani.
Zašto su poslani, pitanje je na koje odgovor zasigurno zna tadašnji ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.
Samo dan prije održavanja komemoracije i kolektivne dženaze u Potočarima, upravo je Stefanović izašao u javnost sa pričom da je u "Srebrenicu stigao veći broj ekstremista". Kazao je da je Vučiću predočeno da je sigurnosna situacija u Srebrenici složena i da je na njemu da donese odluku.
Tokom istrage o napadu na Vučića pronađen je mobilni telefon agenta BIA-e. U tom mobitelu pronađen je, vrlo je moguće, vrijedan trag u istrazi napada na Vučića.
Telefon je pronašao jedan od učesnika dženaze, a dok je pokušavao otkriti detalje o vlasniku izgubljenog mobitela, stigao je SMS sljedećeg sadržaja:
- Jeste li stigli u Skelane?
Ova poruka je problematična jer Vučić nije trebalo prema Srbiji da putuje preko tog graničnog prijelaza. Skelani su bili alternativni pravac, samo u slučaju incidenta. Vidjevši sadržaj pronalazač se prestrašio i bacio telefon u smeće.
0c975a5b08e7a2dc099ae55752bee3cd.jpeg

Kako Vučić, tako i njegov mali Šešelj, kojeg je nedavno imenovao za direktora BIA-e Aleksandar Vulin, po potrebi u proteklih sedam godina potezali su priču o "atentatu u Potočarima". Tako je prije godinu Vulin optužio Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, za izmišljeni napad na Vučića.
- Vučić je došao kao legitimni predsjednik države Srbije, on je štićena ličnost. Vrlo je zanimljivo da je on bio sam u trenutku napada? Gdje je nestao Bakir? Kada su počeli da vrište "Allahu ekber", ostao je Vučić sam samcijat. Tu je bio Bakir Izetbegović, policija, a onda nikog živog. Predsjednik Vučić je tu pokazao jednu ličnu hrabrost. Pokušali su planski da ga ubiju. Predugo smo čekali, puštali smo organe Bosne i Hercegovine da rade. Prošlo je koliko godina i ništa. Sve kamere ovog svijeta su bile uključene, mogu da se nađu svi ljudi, da se lociraju, ko je, šta je, za koga radi. Srpska policija provodi svoju istragu. Zakasnili smo, ali bolje ikad nego nikad. Doći ćemo do toga i podići ćemo optužnicu protiv ljudi koji su htjeli da ubiju Vučića. Samo njega pokušavaju da ubiju u Srebrenici, problem je Srbija koju vodi uspješno - zaključio je Vučićev pajac.

PREŽIVIO GENOCID​

Ko je Mehdin Jakubović kojeg lažno optužuju za "atentat na Vučića" u Potočarima​


Tužilaštvo BiH vodilo je istragu o slučaju "Potočari", ali ni do danas javnosti nije saopćeno u kojoj je fazi.
Jedan od glavnih osumnjičenih tada je bio Almir Merdić iz Jelaha, a Tužilaštvo BiH je nakon prikupljenih saznanja obustavilo istragu. Merdić je tada rekao da su optužbe na njegov račun koje su trajale godinu uzrokovale brojne probleme njegovoj porodici i njemu. Osim njega osumnjičeni su bili i Elvedin Himzić i Mujo Dizdarević iz Tešnja, ali istragom nije dokazano da su učestvovali u napadu na Vučića.
U "dokumentaciji sigurnosnih službi", kako je to u septembru prošle godine objavio portal Banjaluka.net, navedeno je "da je glavni organizator još nerasvjetljenog pokušaja atentata na Aleksandra Vučića, tadašnjeg premijera, a sada predsjednika Srbije 11. jula 2015. godine u Potočarima kod Srebrenice bio Mehdin Jakubović iz Srebrenice, oficir Rendžerskog puka Oružanih snaga BiH".
Ovu priču brzinom svjetlosti prenijeli su svi mediji u regiji, a posebno je indikativno da je ona bila "živa" nepuna 24 sata. Ovu vijest demantirali su mediji pod kontrolom Vučića, a i sam Jakubović.
Major Jakubović tužio je portal Banjaluka.net i agenciju Srna zbog objave ovih monstruoznih laži, a prije nekoliko dana dobio je i pravosnažne presude.
- Prošlo je dvije godine od dobro osmišljenog brutalnog, ali posve kukavičkog javnog medijskog ataka i harange na moju ličnost, moj ugled, čast i reputaciju. Mediji koji su prihvatili taj podli osmišljeni čin od nalogodavaca su izgubili sudski spor, a nalogodavci kukavice koje se kriju iza nekog prljavog parasistema su ostali poniženi jer im plan nije uspio i oni ne smiju nos da pomole, a ja podignutog čela ponosno hodim ovom našom lijepom domovinom Bosnom i Hercegovinom.
Šta više, napravili su kontraefekat pa su umjesto da ukaljaju moj obraz, ugled i čast i da me u javnosti diskredituju, oni su time još više podigli moju čast i ugled u društvu, a mene prekalili i još više osokolili da činim plemenita djela zbog kojih su me i pokušali diskreditovati. Svjestan sam da sam na nišanu i meti zlikovaca takvog kova, ali su oni na nišanu i meti Božije pravde, a i sudske pravde ondje gdje je ima, a u mom slučaju je bila. Molim Allaha da omete spletke njihove, da ih uputi da se pokaju i da drugima zlo ne čine, u suprotnom Allah ih sve prokleo zbog nanošenja duševne boli i nepravde meni, mojoj porodici i mojim prijateljima! - poručio je Jakubović.
 

Khal Drogo

Veoma poznat
Poruka
10.120
Заиста не знам какву су то "службену тајну" Младен Трбовић и Милан Думановић открили или уопште могло открити, но у питању је покушај разводњавања приче и "замагљивања" истине да институције (тужилаштво и судство) ове дејтонске долине плача коју неки имају обичај БиХ звати нису прстом мрднуле седам година поводом покушаја линча тадашњег премијера једне комшијске земље од стране разуздане руље током традиционалног "поточарског игроказа" и фестивала шовинизма и развиујања мржње према српском народу,
Нису процесуиранини они који су омогучили или нису спријечили брестијално дивљање разузданог олоша на том скупу, па чак ни они који су организовали и били учесницима у коменовању, иако постоје и бројне фотографије и бројни снимци кроз које се могу идентификовати учесници дивљања који су се умјесто цвијећа и свијећи како је то уобичајено у цивилизованим срединама током укопа упокојених, "наоружали" каменицама, ваљда оно да не пропусте прилику ако им се у домету нађе неки стигматизовани "негативац".
Погледајмо дивљање разбјешњеле руље током тог скупа 2015-е године
 

JankoTheGreat

Buduća legenda
Poruka
27.071
Заиста не знам какву су то "службену тајну" Младен Трбовић и Милан Думановић открили или уопште могло открити, но у питању је покушај разводњавања приче и "замагљивања" истине да институције (тужилаштво и судство) ове дејтонске долине плача коју неки имају обичај БиХ звати нису прстом мрднуле седам година поводом покушаја линча тадашњег премијера једне комшијске земље од стране разуздане руље током традиционалног "поточарског игроказа" и фестивала шовинизма и развиујања мржње према српском народу,
Нису процесуиранини они који су омогучили или нису спријечили брестијално дивљање разузданог олоша на том скупу, па чак ни они који су организовали и били учесницима у коменовању, иако постоје и бројне фотографије и бројни снимци кроз које се могу идентификовати учесници дивљања који су се умјесто цвијећа и свијећи како је то уобичајено у цивилизованим срединама током укопа упокојених, "наоружали" каменицама, ваљда оно да не пропусте прилику ако им се у домету нађе неки стигматизовани "негативац".
Погледајмо дивљање разбјешњеле руље током тог скупа 2015-е године
abe22aa71da712d9428cbefacb2c19e1.jpg

Oslobođeni policajac iz Srbije: Nismo tajno snimali samo u Potočarima, naredbu smo imali i za Banja Luku​


08.12.2022. / 09:13
4


Policajac i potpredsjednik Novog policijskog sindikalnog saveza Milan Dumanović, povodom odluke Apelacionog suda u Beogradu da Mladen Trbović i on budu pravosnažno oslobođeni optužbi da su odali službenu tajnu time što su javno govorili o tajnom snimanju komemorativnog skupa u Potočarima u Srebrenici 2015. na kom je napadnut tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić, kaže da su oni dobili zadatak da snimaju ukoliko se nešto desi, i da je to bilo nelegalno, odnosno nije bilo dogovoreno ni sa kim iz Bosne i Hercegovine.


- Nisu to bili samo Potočari, već je bio još jedan slučaj - posjeta Banjoj Luci 2016. Shvativši tada da će to da se ponavlja, to jest ti tajni odlasci pripadnika MUP-a Srbije u drugu zemlju, to je nelegalno, podnijeli smo krivičnu prijavu. To su naređivali ljudi koji su sada listom van MUP-a i optuženi u nekim drugim procesima za teška krivična djela, a tu mislim na Dejana Milenkovića Bagzija i Dijanu Hrkalović koja mu je bila nadređena, i ima još dosta njih koji su i dalje u MUP - naveo je on.
On ističe da je presuda Apelacionog suda pokazala da su Trbović i on govorili istinu, a da ljudi koji su učestvovali u lancu odlučivanja u vezi sa Potočarima i Banja Lukom moraju da odgovaraju.
- Neko je znao da će se nešto desiti. Prije toga niko iz tog odjeljenja (u kome je on radio) nije imao obuku za snimanje u takvoj situaciji, niti je toliki broj pripadnika tog odjeljenja otišao u inostranstvo - ispričao je on u Danu uživo na TV N1.
Dodaje da im je zadatak dao "čovjek koji je i danas u MUP-u, a to je Tomislav Radovanović".
- Tomislav Radovanović nam je na sastanku rekao da mi tamo idemo i da nam je zadatak da snimimo ako se nešto desi. Kada smo tamo došli, od 8 ujutru do 10 mi nismo znali zašto smo tu. Tadašnji šef osiguranja Vučića nam je prišao i pitao nas šta mi tu radimo, on nije bio obaviješten. Ko je nas poslao tamo, zašto je to urađeno, i odakle uopće ideja da se tako nešto napravi, a mi znamo da je to Hrkalović, iz ko zna kojih razloga… Potočari su samo početak krivičnih djela Hrkalović i najmanje od svih, kad se uzmu u obzir kasnije afere - navodi Dumanović.

PARAOBAVJEŠTAJNE IGRE​

Laži BIA-e raskrinkane: Policajci oslobođeni, major OSBiH lažno optužen za "atentat na Vučića" dobija presude​


- Poruka je bila da se pokaže šta se dešava policajcima koji se bore upravo protiv kriminalaca u redovima policije, šta se dešava ako dignete glas i pokušate da se borite protiv kriminalaca u sistemu - poručuje.
Dodaje da je "to borba sistema sa sistemom, vi mislite da radite u ispravnom sistemu i pokušavate kroz njega da se borite, i onda naiđete na zid i suprotstavljate se samom sistemu".
- Problem je što ćemo kao sindikat insistirati i sa novim ministrom (Bratislavom Gašićem) da počnu da se mijenjaju neki članovi zakona o policiji i da počnu da se primjenjuju oni koji već postoje. Na primjer, kad neko napravi štetu prilikom obavljanja posla za to odgovara MUP, što je u redu, ali kad uradi namjernu štetu onda on mora da odgovara. Da više nikada ne može da se desi da neka Dijana Hrkalović sa dvije godine staža dođe i odlučuje o sudbinama policajaca u MUP-u - smatra on.
Na pitanje da li se svih ovih godina bojao za svoju sigurnost, on kaže da se nije plašio, "slobodno sam se kretao bilo gdje, jer sam znao da iza mene stoji istina".
A na to da li je istina dovoljna da se dođe do pravde, ističe da ćemo "do pravde tek da dođemo kada svi oni koje smo stavili u krivičnu prijavu budu procesuirani do kraja".
N1
4
 

Khal Drogo

Veoma poznat
Poruka
10.120
Могу се поломити бошњачки медији уз "подршку" ових у Н1 објашњавајући ко је прави кривац за ерупцију дивљаштва и покушај линча током "комеморације и укопа" упокојених (читај "поточарског игроказа") у Поточарима 2015-е године, могу лагати, домишљати, измишљати, сваљивати кривицу како су неки припадници српских безбдједносних служби снимали дешавања (добро, па, па наравно да ће снимати дешавања током посјете српског премијера), могу петљњати, саплитати се и преплитати у лажима, али џаба све, постоје снимци који све те лажи разгољују, снимци разуздане руље у свој својој бестијалности и дивљаштву, снимци који говоре колико је гротескно све то, и однос према властитим жртвама које се користе у политичке циљеве и "болдовање" србомржње и однос према догађају гдје ће у било којој нормалној средини зарад пијетета према упокојенима потиснути најниже људске пориве и колико су такви умови застранили.
Они који правдају или релативизују то дивљаштво, који одбијају процесуирати организаторе и учеснике тог дивљаштва, не припадају породици цивилизованих народа.
 

JankoTheGreat

Buduća legenda
Poruka
27.071
Могу се поломити бошњачки медији уз "подршку" ових у Н1 објашњавајући ко је прави кривац за ерупцију дивљаштва и покушај линча током "комеморације и укопа" упокојених (читај "поточарског игроказа") у Поточарима 2015-е године, могу лагати, домишљати, измишљати, сваљивати кривицу како су неки припадници српских безбдједносних служби снимали дешавања (добро, па, па наравно да ће снимати дешавања током посјете српског премијера), могу петљњати, саплитати се и преплитати у лажима, али џаба све, постоје снимци који све те лажи разгољују, снимци разуздане руље у свој својој бестијалности и дивљаштву, снимци који говоре колико је гротескно све то, и однос према властитим жртвама које се користе у политичке циљеве и "болдовање" србомржње и однос према догађају гдје ће у било којој нормалној средини зарад пијетета према упокојенима потиснути најниже људске пориве и колико су такви умови застранили.
Они који правдају или релативизују то дивљаштво, који одбијају процесуирати организаторе и учеснике тог дивљаштва, не припадају породици цивилизованих народа.

Ne lomi se niko. Ne glupiraj se
Pravosudni organi u Beogradu su rekli svoje. A to je da je sve iscenirano od strane vlasti u Beogrady. Srbijanski policajci i tajna sluzba su poslati po zadatku da napreve haos i naprave zrtvu od AV. Sud, pravni organ je izvrsio istragu i rekao svoje.

Nije ti to tvoj zatucani Prnjavor pa da prosipas gluposti po kafanama
 

Top