Bitka za Norvesku u WW2

papkar

Zainteresovan član
Poruka
304
Zanimljiva knjizica "NEVIDLJIVI NEPRIJATELJ NA ATLANTIKU I,II i III" me je podstakla da citam dalje o kampanji Nemacke za osvajanje Norveske i saveznickim naporima da to sprece.
Vidim da su Narvik i Trondhajm bili glavne luke i oko njih su se vodile najzesce borbe.
Royal Navy VS Kriegsmarine, jos jednom
:vatromet:
Zanimljivo je kako su se saveznici povukli odmah po pocetku napada Nemacke
na zapadnom frontu ka Francuskoj, uprkos velikim naporima za odbranu Norveske
u prethodnim mesecima i brojnim trupama iskrcanim u podrucju,koje su sad morali
ukrcavati nazad na brodove i slati preko mora nazad.
Hitler nikada nije zeleo uloziti vise sredstava i vere u mornaricu, a da je ispratio savete ratnih strucnjaka i admirala jos pre rata i spremio dovoljnu flotu, svasta bi bilo u vodama izmedju Engleske i Nemacke.
Pa i ovako, deset puta slabija Kriegsmarine nanela je Britancima tako teske i porazne
udarce,da se mozemo samo zapitati sta bi bilo da su snage bile izjednacenije:eek:
map.jpg
 
Норвешка кампања ће свако остати и запамћена по херојском чину поручника бојног брода Џерарда Роупа и посаде његовог разарача ''Гловорм''.

Разарач који се нашао одвојен од пратње тешке крстарице ''Ренаун'', у којој се налазио и која је била у спасилачкој мисији, је 8. априла је налетео на немачке разараче ''Бернард фон Арним'' ( ознака З 11) и ''Ханс Лудерман'' ( З 18) који су се налазили у пратњи немачких трупа које су имале задатак да заузму Тронхајм. Након краће борбе, успео је да принуди немачке бродове да се повуку који су сигнализирали за помоћ.

На немачки захтев за помоћ одговорила је посада 13 900 тона тешке крстарице ''Адмирал Хипер''. И ако у безнадежној ситуацији, поручник Роуп је прихватио борбу. ''Гловорм'' је примио неколико тешких погодака у покушају да торпедује ''Хипера''. Након што је ''Хипер'' оштрим маневром избегао торпеда, Роуп схвативши да је битка изгубљена одлучује да прамцем удари немачку крстарицу у покушају да је потопи. Немачки морнари су могли само немо да посматрају како према њима у пуној брзини јури 1 345 тона тежак брод. Док су се бродови сударали ''Гловорм'' је још једном испалио салву из својих стотинудвадесетомилиметарских топова.

Од 140 морнара британског разарача преживело је само 39. Драматичне слике ове епске борбе фотографисани су са ''Адмирала Хипера'', и касније као доказ неоспорног херојизма британске посаде објављени у немачком магазину ''Сигнал''.'

Ево их:

08_hms_glowworm.jpg


glow_burning.jpg


http://1.***************/_lEtkuz8ScYM/SkDbvpxwZeI/AAAAAAAACdE/FPdae2pOBnw/s1600/HMS%2BGlowworm%2B10.gif
 

Back
Top