Bitka za Livno 1942 - partizanska pobeda

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Poruka
33.268
Gubici V ustaskog zdruga u borbama za Livno iznose oko 200 poginulih ustasa . ....
Revizionisti uprono pokusavaju da ''dokazu'' kako partizani i ustase uopste nisu ratovali, nego da su ''saradjivali'', a i kada su ratovali to su bili ''fingirane borbe''.....
200 poginulih ustasa od strane partizana je daleko od ''fingirane borbe''...
Livno se nalazi u Zapadnoj Hercegovini, a taj kraj je poznat kao ustaski. Cela ustaska obrana koja je obezbedjivala logore u NDH ( Jasenovac, Gradiska...) je bilo skoro kompletna iz Zapadne Hercegovine, a vecina glavesina iz NDH je takodje bila iz ovog kraja.
Ustase sa uspostavljanjem NDH pocinju zlocine u Zapadnoj Hecegovini gde su pobili oko 1300 Srba. Ti zlocini nisu smeli da sponove, partizani su odlucili sa osvoje Livno to ustasko uporiste, da bi sprecili nove zlocine, a Livno je samo po sebi i vazno stratesko mesto.
Narodni zbor u oslobodjenom Livnu avgust 1942
800px-Zbor_u_oslobođenom_Livnu_1942.jpg

Prvi napad na ustaški garnizon Livno izvele su Prva i Treća proleterska od 4. do 7. avgusta 1942, tokom pohoda proleterskih brigada u Bosansku Krajinu. Od tada je Livno predstavljalo jedno od središta slobodne teritorije. Usled svog značaja, Livno je bilo glavni cilj operacije Dinara italijanske 2. armije. Nakon usklađivanja okupatora iz pet pravaca Livno je ponovo okupirano 23. oktobra 1942. U mestu je ponovo uspostavljen garnizon ustaške Crne legije.
Druga proleterska divizija ponovo je oslobodila Livno likvidiravši ovaj i okolne ustaške garnizone tokom borbi 4-16. decembra 1942. Tako je Livno ponovo priključeno slobodnoj teritoriji. Do ponovne okupacije došlo je 5. marta 1943, tokom operacije Vajs II, kada su u grad ušli delovi nemačke 369. legionarske divizije. Nakon toga Livno je bilo slobodno od 2. oktobra do 6. decembra 1943. (do operacije Citen). Konačno je oslobođeno napadom Devete dalmatinske divizije 10. oktobra 1944.
Tito sa Pekom Dapcevicem i Jovom Vukoticem 15.decembra 1942 Livno
800px-Tito_u_Livnu_1942.jpg

Bitka za Livno 1942
Ustase su dobro organizovale odbranu Livna, : opasele su ga ispletenom bodljikavom zicom i bunkerima od gvozda i betona, rasporedjenim na oko 100 metara razdaljine jedan od drugog.Ustase su bile u boljoj i zavidnoj situaciji, dobro zaklonjeni u svojim sklonistima,
„Макар сви гаће на жици оставили, у град морамо продријети" — заповиједио је јасно и одлучно командант 2. батаљона Саво Дрљевић. У борбу је одмах уведена и 2. чета, па су сад све три чете једновремено пошле у напад и направиле пролаз. Том приликом се нарочито истакао одважни десетар 3. чете Панто Пекић, сељак из Крњица. Затим је батаљон између бункера и преко ровова продро у град. .. Простор између чета 2. батаљона био је рашчишћен и непријатељ се туда није више могао кретати. Послије тога је непријатељска одбрана око града почела да попушта и да се ломи на више мјеста. Дејства 2. батаљона пренијета су на непријатеља који се бранио на правцима наступања снага 2. дивизије. Након ликвидације артиљерије и борних кола ступили су у дејство минобацачи чете пратећих оруђа 4. бригаде, са ватрених положаја из рејона манастира Горице и творнице цемента. Њихове мине су прецизно погађале непријатељске ватрене тачке, уништавале их једну за другом и приморавале браниоца да напушта положаје. Тада су и борци 2. батаљона изашли из зграда и непријатеља нападали с леђа, док је овај одступао. И убрзо су се нашли у стрељачком строју осталих бораца 2. пролетерске дивизије и са њима наставили борбу до коначног ослобођења Ливна, тј. до 15. децембра увече. Преостале усташке снаге покушале су да се пробију за Дувно. Дивизијска артиљерија је ефикасно помагала дејства наших јединица и за вријеме док су ове гониле непријатеља. ...
. Сусрет бораца других јединица с борцима 2. батаљона у Ливну био је топао и дирљив. А како и не би био такав када је мало ко вјеровао у то да ће борци 2. батаљона издржати читав један дан у ливањском котлу. А борци тог батаљона, исцрпени и уморни, али духом и моралом јаки, с правом су се могли поносити СВОЈИМ удЈелом у ОВОЈ ПОбједи. Док су се борбе за чишћење града приводиле крају, 5. батаљон је, са посједнутих положаја, дочекивао непријатељске дијелове који су одступали и потпуно их разбио. Усташе, које се нијесу надале да ће и на том правцу, на тим положајима и у то вријеме, наићи на наше снаге, биле су неспремне ма за какав отпор. Бјежали су на разне стране, остављајући на бојном пољу велики број мртвих и рањених, све наоружање и опрему. Сличну судбину је доживио и непријатељ који је из Шујице надирао према Ливну — њега је дочекао батаљон 2. далматинске бригаде на Боровој глави.9 Врховни командант је високо оцијенио залагање и успјех јединица у борбама око Ливна, нарочиго прегалаштво и храброст 2. батаљона 4. пролетерске бригаде. Бригада као цјелина и њен командант Радован Вукановић посебно, добили су признање и у двјема емиоијама радио-станице „Слободна Југославија".

Borba se vodila za svaki metar zemlje, ustase su se fanaticno branile, ali su na kraju porazeni, i Livno je bilo slobodno.
Tu sada ima prica da su partizani poubijali zarobljene ustase, a inace Slavko Goldstein je izjavio - svaki sud bi inace ustase i ovako i onako osudi na smrt.
1992 opet se vodila jedna bitka za Livno....ali to je druga prica
https://sr.wikipedia.org/wiki/Борбе_за_Ливно_1942.
http://www.yugopapir.com/2017/07/bitka-za-livno-cedomir-minderovic-o.html
http://www.znaci.net/00001/183.htm
http://znaci.net/00001/148.pdf
Ustase broje svoje poslednje dane u Livnu...
 
Poslednja izmena:
jedna od mnogih pobeda partizana nad ustašama..

kako to da ne postoji ni jedna jedina bitka četnika i ustaša?
samo u glavama komunoljuba NE POSTOJI ni jedna bitka izmedju cetnika i usrasa :cepanje:
a istina je da ne postoji skoro ni jedna borba usrasa i cetnika u kojoj tzv partizani nisu ucestvovali na strani usrasa na ovaj ili onaj nacin ,
sta vise ako zanemarimo izvestaje cetnickih komandi koje su to govorile, tu saradnju je potvrdio i francetic a i gomila nemackih izvestaja sa terena :maramica:
nego reci ti meni koliko su se tzv partizani zadrzali u livnu posle te pobede i koliko je kad su se usrase i nemci vratili tamo civila stradalao kad su se tzv partizani potom razbezali po sumama i gorama ???
 
Poslednja izmena od moderatora:
to su djurišićevi četnici, a ja sam te pitao za dražine četnike

lepo ti piše, samo te sramota da pročitaš i odgovoriš
dokle ce da se blamiras, pa sam si ovde pokusavao da falsifikujes razlicite pokusaje provremenih primirja ndh sa cetnicima,
pa sto bi sa njima trazili nacin da ovi prekinu napade ako nije bilo sukoba :mazi:

ali okk, evo onda drazin cetnik dangic koji je drzao istocnu srbiju i za kojeg su i nemci izvestavali da su ga napali zajedno usrase i tzv partizani !!!!
jel ni on nije dovoljno reprezentativan :hahaha:
 
Опсада Сарајева 1943 највећа антиосовинска операција у Југославији коју су извели четници нападом на усташе и Немце.
Bukvalno za šta god da se pohvalite klimavo je...

Da li je ovo tačno ili nije? Sa da ili ne.


„Britanski đeneral ... smatra da su naše jedinice vrlo rđavo vođene i da uopšte ne znaju vojnu veštinu, nasuprot komunistima koji su odlično vođeni. U ovome ima mnogo tačnih zapažanja...“
(Dragoljub Mihailović u depeši od 16 - XI-43.g.)


Korisni idioti Vermahta , četnici.
 
Bukvalno za šta god da se pohvalite klimavo je...

Da li je ovo tačno ili nije? Sa da ili ne.


„Britanski đeneral ... smatra da su naše jedinice vrlo rđavo vođene i da uopšte ne znaju vojnu veštinu, nasuprot komunistima koji su odlično vođeni. U ovome ima mnogo tačnih zapažanja...“
(Dragoljub Mihailović u depeši od 16 - XI-43.g.)


Korisni idioti Vermahta , četnici.
s obzirom da sa ove vremenske distance moze sve da se sagleda mnogo bolje jer postoji gomila materijala koja govori o svrsi, radnjama i ciljevima engleza tokom rata u kraljevini smesno je uopste govoriti o izvestajima engleza prisutnih na teritoriji kraljevine tj o njihovoj verodostojnosti.
englezi su bili tu da nemilice trose srpske zivote zarad spasa engleskih zivota , to je draza uvideo na vreme i slozio novu taktiku borbe u kojoj je prestao da veruje englezima i da se oslanja na njihova stalna i neispunjena obecanjja.
najbolji dokaz toga je da se u vreme kad su pisani ti izvesatji o "nekativnosti borbe cetnika protiv nemaca " odvijala najveca ofaniziva JVuO i oja je krenula od drine i stigla sve do sarajeva ,
dakle ofanziva protiv nemaca i usrasa kakvu tzv partizani nikad nisu ni pokusali da izvedu ni tada ni pre a ni kasnije.
tzv partizani pamte samo neprijateljske ofanzive u kojima su oni bukvalno nestajali pod "genijalnim vodstvom" jbt-a i vrhovnog staba koji je toliko bezao sve vreme da je na kraju u sred ofanzive ostavio svoj narod i vojsku i preko 6000 mrtvih i zavrsio u italiji.

dalje, u isto to vreme nemci su se bavili organizacijom gordon koja je posle par hiljada zavrsenih akcija sanotaza na prugama kao najveca organizovana grupa i opasnost za vermaht u tom delu evrope .
na kraju ej veliki deo tih drazinih operativaca nazalost i uhvacen ali borba ni tada nije stala.

izvestaji engleza su u glavnom bili frizirani po potrebi njihove spoljne politike i nisu imali nikakve veze sa realnim stanjem na terenu.
ako je iko znao svoje probleme i svoja stradanja tehnike i ljudstva pa to su vlajda znali sami nemci, a oni kao sto izvestaji govore kao na najvece neprijatelje su gledali upravo DM po kojem je logor na banjici i dobio ime "DM LAGER".
 
Bukvalno za šta god da se pohvalite klimavo je...
Da li je ovo tačno ili nije? Sa da ili ne.
„Britanski đeneral ... smatra da su naše jedinice vrlo rđavo vođene i da uopšte ne znaju vojnu veštinu, nasuprot komunistima koji su odlično vođeni. U ovome ima mnogo tačnih zapažanja...“
(Dragoljub Mihailović u depeši od 16 - XI-43.g.)

Korisni idioti Vermahta , četnici.
Како да не.
Untitled.jpg

Септембар 1943: Четници газе у борби заплењену нацистичку заставу.

Који британски генерал?

Амерички официри који су били тада са југословенском војском тј. четницима пишу само хвалоспеве о њима, амерички пуковник Алеберт Сајц, британски генерал Чарлс Армстронг и британски пуковник Вилијем Бејли.

Ево шта каже Менсфилд у свом извештају везано та тај период:
Untitled2.jpg

Укључи мозак искључи црвену пропаганду.
 
Опсада Сарајева 1943 највећа антиосовинска операција у Југославији коју су извели четници нападом на усташе и Немце.
„Britanski đeneral ... smatra da su naše jedinice vrlo rđavo vođene i da uopšte ne znaju vojnu veštinu, nasuprot komunistima koji su odlično vođeni. U ovome ima mnogo tačnih zapažanja...“
(Dragoljub Mihailović u depeši od 16 - XI-43.g.)


Korisni idioti Vermahta , četnici.
 
tada je jedino tu bio gen armstrong?

Preduzmite sve što možete na ozdravljenju istočne Bosne koristivši one ljude koji stvarno vrede. Potrebno je da se naše sta-rešine što više zalažu u borbi i da što više manevruju, jer je britanski đeneral dobio uverenje za celu vojsku od onog što je video kod Višegrada.

On smatra da su naše jedinice vrlo rđavo vođene i da uopšte ne znaju vojnu veštinu, nasuprot komunistima koji su odlično vođeni. U ovome ima mnogo tačnih zapažanja i zato je na nama da izaberemo samo hrabre starešine i da im damo iz svih štabova uputstva za vođenje borbe.
 

Back
Top