"Bitka" sa čepovima

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
317.071
198287_microsoftteams-image-2023-09-25t120924912_orig.jpg

Nemogućnost odvajanja od ambalaže je dobra za ekologiju, ali može da ugrozi akciju Čep za hendikep

Prema direktivi Evropske unije iz 2019. godine, plastični čepovi na flašama više neće moći da se odvoje od ambalaže. Kompanije imaju priliku da se prilagode toj izmeni do kraja 2024. godine, a neke u Srbiji su to već učinile. Postavlja se pitanje kako da se poveća sakupljanje ambalažnog otpada u Srbiji, kao i procenat reciklaže, ali i budućnosti akcije "Čep za hendikep" kojom je ortopedskim pomagalima obezbeđeno više od 120 osoba sa invaliditetom.

U tom udruženju kažu da za jedan kilogram čepova dobiju oko 30 dinara, a da bi kupili jedno ortopedsko pomagalo potrebno je šest punih kombi vozila.
Kako bi opstali snimili su apel koji je postao viralan na društvenim mrežama. Pozvali su građane da im ne bude problem da odvoje čep od plastične flašice.

"Nemojte ljudi da vam ovo bude problem i prepreka jer ova prepreka utiče na opstanak čepa za hendikep, odvrnite ga i otkinite ga", poručuju u apelu.
Građani podržavaju akciju sakupljanja čepova mada su tek počeli da se navikavaju na čep povezan sa flašom.

Čepovi su malih dimenzija i često završavaju van sistema upravljanja otpadom.
U Gradskoj čistoći kažu da otkada stižu flaše sa čepom, sakupljanje plastike je olakšano.

"Kao sakupljači imamo mogućnost da ih sakupimo odmah zajedno sa flašama koje će dalje biti prosleđene operaterima na reciklažu... tu je i finansijska ušteda jer recikliramo znatno veću količinu materijala", rekla je za Euronews Srbija Marija Andrijašević iz JKP Gradska čistoća.

"Taj deo veza za čepove će biti neka dodatna vrednost, dodatne količine koje će se upravo reciklirati a ne završiti na deponiji ili u prirodi. Kod nas su kompanije delimično uvele ovu praksu, do kraja 2024. treba da se usaglasimo sa ovom direktivom. Mnogi od njih društveno odgovorni su krenuli da to rade. U početku je to malo iritiralo građane, ali čini mi se da smo sad već svi navikli na takve boce", rekao je Krstović.

Čepovi će zajedno sa bocom biti na sortirnicama, na regionalnim centrima i završiće u reciklaži, a Krstović kaže da će se tako na pravi način pokazati šta je cirkularna ekonomija na delu.

Depozitni sistem je nekada funkcionisao na staklenim flašama, a aktuelan je u u desetak zemalja EU, od kojih su mnoge donele i zakonska rešenja u vezi sa tim, ali će sama implementacija uslediti za par godina.

"Kada kupujete određeni proizvod u prodavnici, vi pored cene koštanja tog proizvoda plaćate i cenu depozita. Taj novac ćete dobiti nazad kada iskorišćeni proizvod vratite na neki punkt i vi ćete faktički svoj novac dobiti nazad. Takvi sistemi izuzetno brzo 'čiste' zemlju i to je momenat kada preko 90 odsto ambalaže koja se stavi na tržište bude sakupljen i sve one slike flaša, limenki i posuda iz prirode će zapravo biti prošlost", naveo je Krstović.

Bilo da čepove sakupljate ili ostavljate na flašama, važno je da ne završe na dnu neke kante ili u prirodi.
link

"Taj deo veza za čepove će biti neka dodatna vrednost, dodatne količine koje će se upravo reciklirati a ne završiti na deponiji ili u prirodi. Kod nas su kompanije delimično uvele ovu praksu, do kraja 2024. treba da se usaglasimo sa ovom direktivom. Mnogi od njih društveno odgovorni su krenuli da to rade. U početku je to malo iritiralo građane, ali čini mi se da smo sad već svi navikli na takve boce", rekao je Krstović.

Propaganda!
Evo ja se nisam navikao, necu da se naviknem i to me uznemirava sve zajedno.
Samo da kazem da ne bude posle 'slazemo se'. Ne slazem se!

ali i budućnosti akcije "Čep za hendikep" kojom je ortopedskim pomagalima obezbeđeno više od 120 osoba sa invaliditetom.

U tom udruženju kažu da za jedan kilogram čepova dobiju oko 30 dinara, a da bi kupili jedno ortopedsko pomagalo potrebno je šest punih kombi vozila.
Kako bi opstali snimili su apel koji je postao viralan na društvenim mrežama. Pozvali su građane da im ne bude problem da odvoje čep od plastične flašice.

Ovde kao da niko ne razmislja.

Evo ja cu svakog meseca da im uplatim svojih 30 dinara za akciju - pritom ne 'proizvodim' kilo cepova na mesec (a skoro obavezno/redovno doniram cepove u tu kutiju).

Neka naprave donaciju putem sms-a. Da brze skupimo pare ljudima za kolica, pomagala ili sta god vec treba. Lakse mi je da bacim flasu sa cepom u reciklazu kad je vec to cela ideja a da doniram podrsku u novcu.

Trebali bi ljudi da se okupe i da ih tuze zbog povreda i ogrebotina koje nastaju grebanjem na plastici koja viri ako se cep otkaci.
Oni ne bi smeli da mogu da se otkace ako se vec prave da su zakaceni.

I ovo nije zezanje.

Pre desetak godina su neki likovi uzeli silne milione u dolarima od red buila jer im nisu izrasla krila kako se reklamira.

Ovde ima puno prostora da se lepo zaradi na ambalazi koja nije bezbedna za upotrebu.

Јесу га закомпликовали... али може да се савлада.
A sto bi se savladjivalo?

Ima samo jedna prednost zakacinjanja (bez obzira na mehanizam) a ta je:

Cepovi su postali vremenom sve plici i plici (odnos izmedju precnika cepa i njegove visine) a neki su prilicno siroki. U mnogo slucajeva takav cep ume da izleti izmedju prstiju i da odleti negde (obicno tesko dostupno). Sad kad su cepovi prikaceni, barem mi ne 'beze' :)

Bambus je kod nas bas slabo dostupniji, inace volim prirodne materijale.
Iskreno podsetio si me na srpske balone sa rakijom. Ono ima flasa, od napolje pletena prucem i pampur. Imali smo zdravu ambalazu nekad.

Od kako je pocela plastika za sve - nema kraja problemima.

Napravio je neki lik i neki papir koji je biorazgradiv, neka vrsta vestacke svile, a dovoljno dobar da drzi i vruce pice.

Mi cini mi se nismo nacija koja vucara okolo papirne case sa kafom (sto se za americki kontinent ne bi reklo - oni mislim vise trose te case nego plasticne flase)

Ovde kao da niko ne razmislja.

Evo ja cu svakog meseca da im uplatim svojih 30 dinara za akciju - pritom ne 'proizvodim' kilo cepova na mesec (a skoro obavezno/redovno doniram cepove u tu kutiju).

Neka naprave donaciju putem sms-a. Da brze skupimo pare ljudima za kolica, pomagala ili sta god vec treba. Lakse mi je da bacim flasu sa cepom u reciklazu kad je vec to cela ideja a da doniram podrsku u novcu.
Ko će da je reciklira?
Misliš da ovde jkp gč radi na sortiranju i reciklaži? Sve to ide u isti kamion i na istu lokaciju

Ko će da je reciklira?
Misliš da ovde jkp gč radi na sortiranju i reciklaži? Sve to ide u isti kamion i na istu lokaciju

Kad smo kod reciklaze, posto sam ziveo okolo uvek je bilo neko sortiranje djubreta - papir, plastika, staklo, metal, organsko i ostalo djubre. Raspored skupljanja.

Kako da se ne odnese sve na isto mesto kad imamo kontejnere u koje se sve baca!

Prvo sam se cudio sto nema reciklaza (osim kabastog otpada), a onda sam slego ramenima - kud svi turci u i mali mujo, when in rome do as romans do.

Tek ponegde i stidljivo ima kontejera po vrsti djubreta, a i oni su pomalo budi bog s nama. Mogao bih da skupljam flase lepo i da celu kesu odnesem a onda zateknem okruglu rupu. Sta? da vadim iz kese i ubacujem flasu jednu po jednu? I tako dalje i tome slicno.

Uopste nije komplikovano da recikliramo - ali treba organizacija i disciplina. A mi nikako da osvojimo ta dva pojma. I naravno flase i plasticne kese onda lete svuda okolo kad duva vetar.... djubre svud okolo.

Kad smo kod reciklaze, posto sam ziveo okolo uvek je bilo neko sortiranje djubreta - papir, plastika, staklo, metal, organsko i ostalo djubre. Raspored skupljanja.

Kako da se ne odnese sve na isto mesto kad imamo kontejnere u koje se sve baca!

Prvo sam se cudio sto nema reciklaza (osim kabastog otpada), a onda sam slego ramenima - kud svi turci u i mali mujo, when in rome do as romans do.

Tek ponegde i stidljivo ima kontejera po vrsti djubreta, a i oni su pomalo budi bog s nama. Mogao bih da skupljam flase lepo i da celu kesu odnesem a onda zateknem okruglu rupu. Sta? da vadim iz kese i ubacujem flasu jednu po jednu? I tako dalje i tome slicno.

Uopste nije komplikovano da recikliramo - ali treba organizacija i disciplina. A mi nikako da osvojimo ta dva pojma. I naravno flase i plasticne kese onda lete svuda okolo kad duva vetar.... djubre svud okolo.
Kontejnera za sortiranje ima ali ovde nema discipline tako da sve iz svih kontejnera ide u isti kamion jkp gč i na istu lokaciju.
JEdino što se stvarno reciklira je ono što se ostavlja u lidlu i staklo iz nemačkih zvona za reciklažu. Znači ne mislim na ona jkp zvona nego nemačka a koja su skoro postavljena.
Sve što osoba iz jkp gradska čistoća priča u tekstu je laž

A sto bi se savladjivalo?

Ima samo jedna prednost zakacinjanja (bez obzira na mehanizam) a ta je:

Cepovi su postali vremenom sve plici i plici (odnos izmedju precnika cepa i njegove visine) a neki su prilicno siroki. U mnogo slucajeva takav cep ume da izleti izmedju prstiju i da odleti negde (obicno tesko dostupno). Sad kad su cepovi prikaceni, barem mi ne 'beze' :)
Па добро... не улазим у детаље, ко је колико вешт :andjeo:

Back