Bitka na Soči

Holy1

Ističe se
Poruka
2.463
Dobro veče.

Pravim neki elaborat o vojevanju na reci Soči za vreme 1. svetskog rata. Da li neko ima da mi preporuči neke izvore? Meni su lično najzanimljivije fotografije, pisme. Slabo literature ima u arhivu, a još manje na internetu.
 

Crnugović

Primećen član
Poruka
687
https://www.wikiwand.com/hr/23._domobranska_pješačka_pukovnija
Izbijanjem Prvog svjetskog rata postrojba se šalje u BiH prema Srbiji u sklopu 5. gorske brigade. U svibnju 1915. bila je stacionirana u Tuzli te je potom upućena na talijansko bojište. 11. lipnja pukovnija je zapala u žestoke borbe kod mostobrana u Gorici, odbijajući talijanske napade, te je 18. lipnja na Pijavi odbila noćni napad talijanske brigade. Obrambene zadaće pukovnije nastavljaju se i u srpnju. 15. kolovoza pukovnija je posebno pohvaljena jer "joj pripadaju velike zasluge" za odbijanje talijanskih napada na bojištu kod Salcano-Merna, od Vipave do Lokvice. 30. studenog 1915. kod Podgore na Soči prilikom talijanskog napada pukovnija je izvela "sjajni" protunapad, povrativši izgubljene položaje. U svibnju 1916. upućeni su u Goricu. Polovicom 1916. nalaze se kod Savogne. 3. studenog 1916. pukovnija je odbila žestoke napade Talijana kod Sobera i istočno od Vrtojbe.
 

Holy1

Ističe se
Poruka
2.463
Koliko je pouzdano to sto sam ga nasao u listi gubitaka kao ranjenog 9.1.1916.?? Neki ljudi su mi govorili da su ti podaci trebali da stignu do Beča sa fronta i tamo su onda tek sumirani i uknjiženi a to je veliki i dugotrajan posao, predpostavljaju da se taj zvanicni datum ne mze uzeti za ozbiljno...Jedan clan mi je poslao bolnice u okolini koje su bile tokom 1. sv. rata u kojima je mozda i odseo i lecen moj predak..
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.