Biti stranac u Srbiji - koliko su Srbija i Beograd zapravo gostoljubivi?

srpskiliberal

Zainteresovan član
Poruka
223
Jednom prilikom kad sam se 33kom vacao kuci, na jednoj stanici na Vozdovcu usle su dve prelepe devojke - Crnkinje, rekao bih studentkinje. Pricale su na francuskom. Sele su sa moje leve strane. Iza mene su bila dva starija coveka koja su vec posle par sekundi krenula sa najstrasnijim komentarima i uvredama na racun ove dve devojke, u fazonu: "eh, samo nam jos ovakvi fale! Sta traze ovde, dok mi nemamo ni za 'leba, treba to sve isterati odavde"... Ostali putnici su se pravili da ne cuju, jedino sam ja digao glas, na sta su mi odgovorili da gledam svoja posla i da se ne mesam. Prestali su, ali me zaista zanima ako su ljudi 60ih godina ovako ksenofobni, a oni su najliberalnija populacija u nasoj drzavi, sta li tek misle mladi (moja generacija) ili tinejdzeri koji su mahom ultranacionalisticki i ksenofobno nastrojeni?
Beograd nikada nije bio otvoren grad. Cak i u vreme kasnog komunizma, za vreme "Novog talasa" kada se smatralo da je BG Njujork Balkana, bio je prilicno zaostao u svom kosmopolitizmu za drugim gradovima bivse drzave, poput Rijeke, Zagreba, Ljubljane, Novog Sada, Maribora, pa cak i Sarajeva... Nadam se da je u drugim krajevima Srbije nesto bolja situacija. Znam da "digitalni nomadi" iz Evrope i Amerike dolaze u Novi Sad koji je jos uvek ostao nezatrovan mrznjom, ali mislim da u drugim delovima zemlje stvari su jos gore.
Mi smo sami sebe nazivali gostoljubivim narodom i pravili mit od toga. Ne samo da nismo gostoprimljivi prema strancima, nego nismo ni prema nama samima. Pogledajte kolika je mrznja prema izbeglicama iz Bosne, Hrvatske i sa Kosova. Nekada niste mogli da prodjete kroz sumadijsko ili vojvodjansko selo a da ostanete gladni. Narod bi se prosto utrkivao ko ce da vas nahrani. Sada su svi u fazonu "daleko vam lepa kuca", a narocito u Beogradu koji je samo populacijski i povrsinski metropola - a kulturno i mentalitetski sve vise lici na palanku.

ko su ljudi 60ih godina ovako ksenofobni, a oni su najliberalnija populacija u nasoj drzavi
visedecenijska kriza, ljudi mrze i sebe, a kamoli druge, postaju autosovinisti, zar ti nisam rekao vec da podjes od sebe? aha, poslusao si:
Ne samo da nismo gostoprimljivi prema strancima, nego nismo ni prema nama samima

reba to sve isterati odavde"
pa meni su rekli da ce tramp da me istera, vi levicari mnogo volite da koristite taj izraz ksenofob, evo ovde u kontekstu zatvaranja zemlje na pocetku pandemije

Addressing his opponent, Trump said, "I closed it, and you said, 'He's xenophobic. He's a racist and he's xenophobic,' because you didn't think I should have closed our country."

...BG Njujork Balkana, bio je prilicno zaostao u svom kosmopolitizmu za drugim gradovima bivse drzave, poput Rijeke, Zagreba, Ljubljane, Novog Sada, Maribora, pa cak i Sarajeva...
Београд није космополитски и пун је ксенофоба, али овде и даље живе људи различитих националности, као и пре 30 година.У космополитском Загребу и Сарајеву то није случај, Срби тамо више нема у неком значајнијем броју.

Е, сада, коме се не свиђа Београд, и ко хоће већи космополитизам, пртина па нека тражи боље.

Jednom prilikom kad sam se 33kom vacao kuci, na jednoj stanici na Vozdovcu usle su dve prelepe devojke - Crnkinje, rekao bih studentkinje. Pricale su na francuskom. Sele su sa moje leve strane. Iza mene su bila dva starija coveka koja su vec posle par sekundi krenula sa najstrasnijim komentarima i uvredama na racun ove dve devojke, u fazonu: "eh, samo nam jos ovakvi fale! Sta traze ovde, dok mi nemamo ni za 'leba, treba to sve isterati odavde"... Ostali putnici su se pravili da ne cuju, jedino sam ja digao glas, na sta su mi odgovorili da gledam svoja posla i da se ne mesam. Prestali su, ali me zaista zanima ako su ljudi 60ih godina ovako ksenofobni, a oni su najliberalnija populacija u nasoj drzavi, sta li tek misle mladi (moja generacija) ili tinejdzeri koji su mahom ultranacionalisticki i ksenofobno nastrojeni?
Beograd nikada nije bio otvoren grad. Cak i u vreme kasnog komunizma, za vreme "Novog talasa" kada se smatralo da je BG Njujork Balkana, bio je prilicno zaostao u svom kosmopolitizmu za drugim gradovima bivse drzave, poput Rijeke, Zagreba, Ljubljane, Novog Sada, Maribora, pa cak i Sarajeva... Nadam se da je u drugim krajevima Srbije nesto bolja situacija. Znam da "digitalni nomadi" iz Evrope i Amerike dolaze u Novi Sad koji je jos uvek ostao nezatrovan mrznjom, ali mislim da u drugim delovima zemlje stvari su jos gore.
Mi smo sami sebe nazivali gostoljubivim narodom i pravili mit od toga. Ne samo da nismo gostoprimljivi prema strancima, nego nismo ni prema nama samima. Pogledajte kolika je mrznja prema izbeglicama iz Bosne, Hrvatske i sa Kosova. Nekada niste mogli da prodjete kroz sumadijsko ili vojvodjansko selo a da ostanete gladni. Narod bi se prosto utrkivao ko ce da vas nahrani. Sada su svi u fazonu "daleko vam lepa kuca", a narocito u Beogradu koji je samo populacijski i povrsinski metropola - a kulturno i mentalitetski sve vise lici na palanku.
Ima stvarno dileja kod nas,koji ne znaju za pristojnost.I treba ih opomenuti.Svaka cast na reakciji.Pozdravljam.

У космополитском Загребу и Сарајеву то није случај, Срби тамо више нема у неком значајнијем броју.
ma laze bre, opipava nam puls sa beograd oduvek zaostao
Beograd nikada nije bio otvoren grad. Cak i u vreme kasnog komunizma, za vreme "Novog talasa" kada se smatralo da je BG Njujork Balkana, bio je prilicno zaostao u svom kosmopolitizmu za drugim gradovima bivse drzave, poput

ej dve crnkinje i dva ksenofobna starca - i sad on pljuje beograd, srpski liberal ali kada bi se lagali

sretnu se bajden i tramp i imas dva ksenofobna starca, fali samo
33kom vacao kuci

iskompleksirani prigradski

Poslednja izmena:
ma laze bre

ej dve crnkinje i dva ksenofobna starca - i sad on pljuje beograd, srpski liberal ali kada bi se lagali

sretnu se bajden i tramp i imas dva ksenofobna starca
Сретну се Бајден и Б.Сандерс и не знају који од њих двојице је Председник САД а који је Трамп.

Сретну се Бајден и Б.Сандерс и не знају који од њих двојице је Председник САД а који је Трамп.
sejac autosovinizma, defetizma, pljuje po bgd-u, a sarajevska kasaba mu je kosmopolitska - istrebili srbe iz sarajeva kosmopolite
on zna sve ove gradove za vreme novog talasa
bivse drzave, poput Rijeke, Zagreba, Ljubljane, Novog Sada, Maribora, pa cak i Sarajeva

a onda se odjednom prebacuje u danasnje vreme
Nadam se da je u drugim krajevima Srbije nesto bolja situacija.
u kome se verovatno i sam kasni 60-ogodisnjak vozi 33-ojkom

ako su to bila
dva starija coveka
koliko je on mator ako je poznavao sve te gradove za vreme novog talasa?
Sele su sa moje leve strane

djavo je u detaljima

jel si ustao, jel si se okrenuo pre nego si digao glas?
Iza mene su bila dva starija coveka

Poslednja izmena:
Beograd nikada nije bio otvoren grad. Cak i u vreme kasnog komunizma, za vreme "Novog talasa" kada se smatralo da je BG Njujork Balkana, bio je prilicno zaostao u svom kosmopolitizmu za drugim gradovima bivse drzave, poput Rijeke, Zagreba, Ljubljane, Novog Sada, Maribora, pa cak i Sarajeva...
kako ti znas da je tada bgd bio zaostao za svim ovim gradovima?
- a kulturno i mentalitetski sve vise lici na palanku
ok, danas, dosli nam palancani razni, ali onda, kako znas?

sejac autosovinizma, defetizma, pljuje po bgd-u, a sarajevska kasaba mu je kosmopolitska - istrebili srbe iz sarajeva kosmopolite
on zna sve ove gradove za vreme novog talasa

a onda se odjednom prebacuje u danasnje vreme

u kome se verovatno i sam kasni 60-ogodisnjak vozi 33-ojkom

ako su to bila

koliko je on mator ako je poznavao sve te gradove za vreme novog talasa?

djavo je u detaljima

jel si ustao, jel si se okrenuo pre nego si digao glas?
Она стара другосрбијанска кукњава како нас је Слоба завадио са Хрватима, па београдске душице не могу у Ровињ и Пулу.

Она стара другосрбијанска кукњава како нас је Слоба завадио са Хрватима, па београдске душице не могу у Ровињ и Пулу.
mene samo zanima kako smo mi bili iza njih za vreme novog talasa, i kako je on to skontao, jel mora da je sada mator vec...

ali vidis da me ignorise, znaci da je provokator, ne sme da izadje na crtu

niko, niko, kao ja...

samo za postavljaca - seronju... bas bih voleo da znam gde je sve izlazio...SVOJEVREMENO, mozda u kulusic?

Poslednja izmena:

Back