- Poruka
- 5.837
Posmatrajući naše vrle protestante, zaključio sam da oni misle da je veći protestant onaj koji više hrkne i jače pljune po Srbiji i svemu srpskom. Čini mi se da su naši dragi "protestanti" pobrkali lončiće. Protestantizam je nastao kad je 31. oktobra 1517. Martin Luter (1483-1546), kaluđer avgustinovskog manastira u Erfurtu, profesor biblijskih studija na Univerzitetu u Vitenbergu, formulisao 95 teza protiv teologije i prakse indulgencija ("svete" trgovine). Luter nije nameravao da stvori drugu crkvu, iako se sablaznio činjenicom da sama vlast Rimske crkve, koju posećuje 1510-1511, štiti i pomaže zloupotrebe sa indulgencijama (oprosnicama) radi smanjenja kazni u purgatorijumu (čistilištu). Javno prikucavanje 95 teza na vrata crkve u Votembergu, uvlači ga u sukob sa Rimokatoličkom crkvom....Dakle protestanti bi po definiciji trebali biti u sukobu sa RKC a ne sa Srbijom i SPC. Sad me ineresuje:
1. ko je i kada za glavnog neprijatelja ovih novih kvazi-protestanata postavio Srbiju i sve srpsko uključujući i SPC????
2. kako to da je novim kvazi-protestantima sve što dolazi iz Rima prihvatljivo????
3. znaju li novi kvazi-protestanti uopšte protiv koga protestvuju ili im je bitno samo da to na šta pljuju ima pefiks "srpsko"????
DakleM poštovani protestanti i kvazi-protestanti koji ovo čitate KOMENTARIŠITE SLOBODNO.
1. ko je i kada za glavnog neprijatelja ovih novih kvazi-protestanata postavio Srbiju i sve srpsko uključujući i SPC????
2. kako to da je novim kvazi-protestantima sve što dolazi iz Rima prihvatljivo????
3. znaju li novi kvazi-protestanti uopšte protiv koga protestvuju ili im je bitno samo da to na šta pljuju ima pefiks "srpsko"????
DakleM poštovani protestanti i kvazi-protestanti koji ovo čitate KOMENTARIŠITE SLOBODNO.