BIRN: Nadležni imali pristup pravim podacima, samo ih nisu saopštavali javnosti

комшија

Stara legenda
Banovan
Poruka
86.061
1601609253919.png


BIRN: Nadležni imali pristup pravim podacima, samo ih nisu saopštavali javnosti

Saradnici premijerke Ane Brnabić, ministra zdravlja Zlatibora Lončara i direktor IT sektora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje učestvovali su u izradi Informacionog sistema Covid-19 i imali su uvid u stvarni broj testiranih, obolelih i umrlih od virusa korona koje je prikupljao Institut Batut, saznaje Balkanska istraživačka mreža.


BIRN: Nadležni imali pristup pravim podacima, samo ih nisu saopštavali javnosti 1


Piše: FoNet 01. oktobra 2020. 18.58

Na sajtu Javno.rs objavljeno je da se Svetlana Jovanović, viša savetnica pri Kabinetu predsednice Vlade Srbije, navodi kao glavni kontakt “za sva tehnička pitanja u vezi sa korišćenjem informacionog sistema Covid-19″ u Korisničkom uputstvu koje je u aprilu 2020. godine prosleđeno svim zdravstvenim ustanovama radi evidentiranja zaraženih virusom korona.
Jovanović nije želela da razgovara za BIRN, uz napomenu da je bila „tehnička podrška” i da nije “imala uvid u podatke”.
Član Kriznog štaba Predrag Kon je u utorak u vestima Njuzmaks Adrija rekao da su njegova istraživanja pokazala da je bilo tri puta više smrtnih slučajeva nego što je bilo pismeno prijavljeno, tri meseca pošto je BIRN objavio da podaci iz Informacionog sistema pokazuju da je broj umrlih od korone višestruko veći od zvanično saopštenog.

Kon je u junu rekao da mu pisanje BIRN “liči na teoriju zavere”, da bi ove nedelje krivca za neslaganja podataka našao u nepreciznom informatičkom sistemu.

Istraživanje BIRN, međutim, pokazuje da je Informacioni sistem Covid-19 funkcionisao, odnosno da su nadležni iz kovid bolnica, zavoda za javno zdravlje i laboratorija na dnevnom nivou upisivali podatke u sistem, da su se podaci slivali u Institut Batut i da su nadležni imali pristup pravim podacima – samo ih nisu saopštavali javnosti.

U tekstu se navodi i da BIRN saznaje da je posao izrade Informacionog sistema obavljao direktor IT sektora pri Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje Marko Jovanović, ali se on nije odazivao na pozive BIRN.

link


Тзв. "кризни штаб" је групица обичних превараната. Они ће сви да буду ухапшени и осуђени на дугогодишње робије. Заједно са председником СНС-а, који власт губи на председничким изборима.
 
Тзв. "кризни штаб" је групица обичних превараната. Они ће сви да буду ухапшени и осуђени на дугогодишње робије. Заједно са председником СНС-а, који власт губи на председничким изборима.

Mi se nadamo da hoće, ali ništa ne verujemo unapred, dok ne vidimo da se zaista dešava.
 

Back
Top