BIRN: Branko Stefanović kao savetnik „GIM“-a putovao u Saudijsku Arabiju

комшија

Stara legenda
Poruka
90.940
https://www.krik.rs/birn-branko-stefanovic-kao-savetnik-gim-a-putovao-u-saudijsku-arabiju/

BIRN: Branko Stefanović kao savetnik „GIM“-a putovao u Saudijsku Arabiju

Branko Stefanović, otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, putovao je prošle godine u Saudijsku Arabiju kao član delegacije „GIM“-a, privatne kompanije koja se bavi trgovinom oružjem, piše BIRN. Ovaj portal ranije je otkrio da je Stefanović povezan sa „GIM“-om, kao i da je ova firma po privilegovanim cenama kupovala oružje od državne kompanije „Krušik“.

1575352864600.png


Piše: Bojana Jovanović

Stefanović je kao pravni zastupnik bio u delegaciji „GIM“-a koja je u glavni grad Saudijske Arabije, Rijad, otputovala početkom juna prošle godine. Delegaciju su, osim njega, činili i Goran Todorović, vlasnik kompanije, i Dragan Đurić, direktor prodaje, piše BIRN.

Podaci o tome koju ulogu je Stefanović imao u delegaciji nalaze se u zahtevu za dobijanje saudijske vize i u samoj vizi, navodi BIRN.

Ovaj portal piše da je cilj putovanja bio da sa predstavnicima saudijske firme „Remas LTD“ ugovore novi poslovi. BIRN dodaje i da je cena po kojoj „GIM“ preprodaje mine saudijskim partnerima gotovo duplo veća od one po kojoj je mine tog kalibra kupovao od „Krušika“, državnog proizvođača oružja.

Današnji tekst BIRN-a je još jedna potvrda da je otac ministra policije uključen u međunarodnu trgovinu oružjem i da u „GIM“-u nije bio samo običan zaposleni.

On, takođe, demantuje izjave ministra Stefanovića da njegov otac nije povezan sa ovom privatnom kompanijom, ali i navode predsednika države Aleksandra Vučića koji je najpre izjavio da je Branko Stefanović „običan zaposleni“, a potom rekao tu izjavu.

O tome da je ministrov otac umešan u međunarodnu trgovinu oružjem BIRN je pisao u novembru prošle godine, kada je otkrio da je Branko Stefanović kao predstavnik „GIM“-a posredovao u prodaji oružja kompaniji iz Saudijske Arabije . Tema je aktuelizovana pre tri meseca, nakon što je o njoj pisao i portal „Arms watch“.

Privatni izvoznik „GIM“ koji je povezan sa Brankom Stefanovićem, kako su objavila ova dva portala, kupovao je oružje u „Krušiku“ po povlašćenim cenama u odnosu na državnu firmu „SDPR“.

Nakon ovog otkrića, uhapšen je Aleksandar Obradović, zaposleni u „Krušiku“ i uzbunjivač koji je informacije i dokumenta dostavio novinarima. Tužilaštvo je protiv njega pokrenulo postupak za odavanje poslovne tajne, a predstavnici vlasti javno su ga označili kao špijuna.

Iako je brzo reagovalo u slučaju Aleksandra Obradovića, tužilaštvo je bilo znatno sporije kada su u pitanju otkrića do kojih se došlo upravo zahvaljujući njemu.

Tek sredinom prošlog meseca Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je od Bezbednosno-informativne i Vojnobezbednosne agencije da provere njegove navode i utvrde da li su privatne firme, među kojima i „GIM“, imale privilegovan položaj pri kupovini oružja u „Krušiku“.

Na pitanja novinara KRIK-a da li će ispitivati ulogu ministra policije i njegovog oca Branka u trgovini oružjem, tužilaštvo nije odgovorilo. Više o tome pročitajte ovde.






1575353001900.png
 
Pa njemu tačno da nađu snimak gde se vidi ukrajinskom oficiru isporučuje oružje negde u Odesi, te da za to dobija koferče sa lepo upakovanim svežnjevima novca - Vučić bi rekao da je to opozicija potplatila nekoga da iskoristi ovu novu tehnologiju što zamenjuje lica na video snimcima i da je sve kampanja protiv države.
 
mda... ne cudi se ako tu ili slicnu pricu budu pustili jer prate pisanje na krsti i dobijaju ideje posto je na twiteru samo suvo proseravanje..secam se price o ukradenoj licnoj koju je neko iz zanbancije pustio ovde koja je sluzila kao odbrambeno sredstvo andreju za one silne firme...
zamisli....neko ti uplati 100 miliona evra...greškom
 
Matori je trgovac oruzijem ,to je jasno. Izgleda da se dugo time bavi. Naravno da ne bi mogao da drzi ni pecenjaru da mu nije sina koji mu namesta poslove. Tako je to u Srbiji ,zato ljudi ne idu u privatni biznis vec vise vole drzavni posao. Na zapadu svaki prosecno sposoban covek moze da se bavi privatnim biznisom ovde je to jos uvek nemoguce ,moras da imas zaledjinu.
 

Back
Top