bios ne prepoznaje me nvme ssd

Milanovic333

Zainteresovan član
Poruka
156
Pozdrav,

Imam laptop Dell Latitude 5400..koristio sam na njemu M2 Sata SSD i normalno radi. Ali kada mu ubacim M2 NVme SSD onda neće da pokrene dizanje sistema, odnoso u Biosu uopšte nema SSDa, ne prikazuje ga.

Pa jel zna neko kako to rešiti?
Koliko sam video ovaj Dell podržava M2 NVme SSD.
 
Mogu da budu sledece stvari: nepravilana instalacija nvme, pogresna konfiguracija BIOS-a, neadekvatni drajver. Prvo proveri da li nvme disk uopste radi (da li ga prepoznaje neki drugi pouzdani racunar - ako ga prepoznaje onda je problem sa tvojim racunarom)*. Proveri i kako si namestio/instalisao sam hdme ( mozda konekcija nije u redu). U BIOSu enabluj M.2_2 PCIE Storage Raid Support i eventualno disabluj CSM Support. A mozes i da azurisas drajver iz OS racunara (to radis sa starog harda na kom ti postoji OS).

* - ja sam svojevremeno kupio preko Alliexpessa neki kineski nvme (mislim da se zvao nesto tipa King-XY), inastalisao ga i naleteo na problem kao ti, sve sam probao ali nisam proveravao da li nvme radi. Slucajno sam ga stavio na MB na kojoj sam vec radio sa drugim nvme i koja je pouzdano radila. Novi nvme se nije ni na njoj prepoznavao pa sam ga bacio u djubre.
 
Poslednja izmena:
Mogu da budu sledece stvari: nepravilana instalacija nvme, pogresna konfiguracija BIOS-a, neadekvatni drajver. Prvo proveri da li nvme disk uopste radi (da li ga prepoznaje neki drugi pouzdani racunar - ako ga prepoznaje onda je problem sa tvojim racunarom)*. Proveri i kako si namestio/instalisao sam hdme ( mozda konekcija nije u redu). U BIOSu enabluj M.2_2 PCIE Storage Raid Support i eventualno disabluj CSM Support. A mozes i da azurisas drajver iz OS racunara (to radis sa starog harda na kom ti postoji OS).

* - ja sam svojevremeno kupio preko Alliexpessa neki kineski nvme (mislim da se zvao nesto tipa King-XY), inastalisao ga i naleteo na problem kao ti, sve sam probao ali nisam proveravao da li nvme radi. Slucajno sam ga stavio na MB na kojoj sam vec radio sa drugim nvme i koja je pouzdano radila. Novi nvme se nije ni na njoj prepoznavao pa sam ga bacio u djubre.
Radi na drugom laptopu.
A koji konkretno driver da azuriram?
A ne mogu da nađem u Biosu da enablujem m2 PCI-E..
 
Kada prikacis SSD,treba da upalis komp i da sacekas da OS prepozna novi hardver.Izadje porukana desktop na bilo kojem OS-u,a mozes i da proveris u Device Manageru.Onda restartuj komp,pa udji u BIOS i pogledaj da li je na spisku.
Laptop je u pitanju..i ima mesto za jedan ssd disk...tako da kada ubacim nvme disk ne prepoznaje ga i ne može da se pokrene sistem, samim tim ovo gore ne mogu ništa raditi, device manager itd..
 
Izgleda kao da ne ide istovremeno koristiti obadva diska. Bar kad tog tvog modela vidi ovde
https://www.dell.com/community/en/c...5400-storage-options/647fa444f4ccf8a8dea69003

Mozda i gresim ali tako izgleda bar po ovome sto sam video po netu. Mozda mozes i da pitas u Dell servisu.

Mozda bi ti ovo pomoglo,
https://www.dell.com/support/kbdoc/en-us/000132465/windows-10-install-with-nvme-ssd-and-sata-drives
Pa i ne koristim istovremeno oba..ubacim posebno M2 sata radi normalno..kada ubacim nvme uopšte ga ne prepoznaje
 
Ovo ti je BIOS stisni na "power" dugme, pre nego se pojavi logo "dell" pritisnina na F2. Udjes u bios i prati uputstvo.

Enter the BIOS by pressing F2 multiple times while the Dell Logo is shown.
Go to Boot Sequence and set Boot List Option to UEFI
Go to SATA Operation and choose AHCI
In Advanced Boot Option, you click Enable Legacy Option ROMs
Set Secure Boot to Disable

Imas tamo save & exit opciju. Ako ne radi i dalje ponovi proceduru u biosu, stim sto vratis opcije koje si promenio.
Ako nisi bas siguran, snimi mobilnim to sto menjas ili zapisi na paparu. Lakse ces vratiti bios u prvobitno stanaje.
Trebalo bi da je to ali nisam siguran
https://www.dell.com/support/kbdoc/en-us/000132465/windows-10-install-with-nvme-ssd-and-sata-drives
 
Ovo ti je BIOS stisni na "power" dugme, pre nego se pojavi logo "dell" pritisnina na F2. Udjes u bios i prati uputstvo.

Enter the BIOS by pressing F2 multiple times while the Dell Logo is shown.
Go to Boot Sequence and set Boot List Option to UEFI
Go to SATA Operation and choose AHCI
In Advanced Boot Option, you click Enable Legacy Option ROMs
Set Secure Boot to Disable

Imas tamo save & exit opciju. Ako ne radi i dalje ponovi proceduru u biosu, stim sto vratis opcije koje si promenio.
Ako nisi bas siguran, snimi mobilnim to sto menjas ili zapisi na paparu. Lakse ces vratiti bios u prvobitno stanaje.
Trebalo bi da je to ali nisam siguran
https://www.dell.com/support/kbdoc/en-us/000132465/windows-10-install-with-nvme-ssd-and-sata-drives
Evo vidiš...u boot sequence ne vidim to za UEFI..a u sata operation već je na ahci.
A izgleda nemam advanced boot option?
 

Prilozi

  • Scan 2024-04-11 22.22.36 page_0(1).jpg
    Scan 2024-04-11 22.22.36 page_0(1).jpg
    219 KB · Pregleda: 4
  • Scan 2024-04-11 22.22.09 page_0(1).jpg
    Scan 2024-04-11 22.22.09 page_0(1).jpg
    210,1 KB · Pregleda: 4
Evo vidiš...u boot sequence ne vidim to za UEFI..a u sata operation već je na ahci.
A izgleda nemam advanced boot option?

Moguce je da trebas da kliknes na "Add boot option" ili "Wiev" u biosu.

Vazno je da napises konkretno sta pise u toj poruci. Snimi mobilnim, da ne bi nagadjali.
Postoji i druga verovatnoca, ali ovako samo nagadjamo.

Ako si poceo instalaciju pa tu ne vidis ili ne mozes da izabers M2 NVme. Onda bi moglo ovo da bude resenje


 
Moguce je da trebas da kliknes na "Add boot option" ili "Wiev" u biosu.

Vazno je da napises konkretno sta pise u toj poruci. Snimi mobilnim, da ne bi nagadjali.
Postoji i druga verovatnoca, ali ovako samo nagadjamo.

Ako si poceo instalaciju pa tu ne vidis ili ne mozes da izabers M2 NVme. Onda bi moglo ovo da bude resenje


Evo ovo mi izbaci kada pritisnem ass boot option i view
 

Prilozi

  • Scan 2024-04-12 09.18.24 page_0(1).jpg
    Scan 2024-04-12 09.18.24 page_0(1).jpg
    187 KB · Pregleda: 3
  • Scan 2024-04-12 09.17.55 page_0(1).jpg
    Scan 2024-04-12 09.17.55 page_0(1).jpg
    176,3 KB · Pregleda: 3
Moguce je da trebas da kliknes na "Add boot option" ili "Wiev" u biosu.

Vazno je da napises konkretno sta pise u toj poruci. Snimi mobilnim, da ne bi nagadjali.
Postoji i druga verovatnoca, ali ovako samo nagadjamo.

Ako si poceo instalaciju pa tu ne vidis ili ne mozes da izabers M2 NVme. Onda bi moglo ovo da bude resenje


A ovo mi izbacuje kada ukljucim laptop, bez ulaska u BIOS.
 

Prilozi

  • Scan 2024-04-12 09.23.39 page_0(1).jpg
    Scan 2024-04-12 09.23.39 page_0(1).jpg
    150,2 KB · Pregleda: 2
Izgleda da su "izbacili" tu opciju u biosu (advanced boot option).
https://www.dell.com/community/en/c...advanced-boot-option/647f8635f4ccf8a8de52cfb1

Izgleda da nema vise "legacy mode" sve je na "UEFI" automatski. Prazan ti je disk i jednostavno ne moze da ga "vidi".

Mislim da je resenje u ovom videu ako zelis da instaliras win na tom "disku".


Objasnio je covek celu proceduru. Nije samo vezano za Dell, slicno je i na nekim HP a i druge marke. Ima vise videa o tome na youtube.
 
Izgleda da su "izbacili" tu opciju u biosu (advanced boot option).
https://www.dell.com/community/en/c...advanced-boot-option/647f8635f4ccf8a8de52cfb1

Izgleda da nema vise "legacy mode" sve je na "UEFI" automatski. Prazan ti je disk i jednostavno ne moze da ga "vidi".

Mislim da je resenje u ovom videu ako zelis da instaliras win na tom "disku".


Objasnio je covek celu proceduru. Nije samo vezano za Dell, slicno je i na nekim HP a i druge marke. Ima vise videa o tome na youtube.
Vazi, hvala ti
A hoće li posle ssd biti vidljiv npr u biosu, msm nebitno za korišćenje al čisto pitam
 

Back
Top