gost 39034
Elita
- Poruka
- 20.782
koji softverski sistem koristite za kvantifikaciju western-a? da li pulujete proteine iz vise razlicitih zivotinja? koju statistiku u tom slucaju koristite?
koji softverski sistem koristite za kvantifikaciju western-a? da li pulujete proteine iz vise razlicitih zivotinja? koju statistiku u tom slucaju koristite?
Doooobro.... Zamislicu da nikad nisam upao na ovu temu i procitao pitanje. A onda i odgovor.....
ja koristila za PCR Multi-Analyst/PC Software Image Analysis System (Bio-Rad) ali mi ne ne odgovara za western...a, i za PCR, 'fala Bogu sto sam presla na Real TimeImageQuant je dobar, koristio sam ga za westerne, binding assays, kao i za kvantifikaciju DNK na EtBr gelovima. Trenutno koristim Quantity One, koji se meni čini mnogo nezgrapnijim, ali nemam mnogo izbora (odeljenje je pljunulo pare za BioRad imaging sistem, i sada insistira na njegovom korišćenju, sve sa standardnim softverom).
Statistika zavisi od potrebe. Da li porediš proseke uzoraka (prosek iz x kontrolnih životinja poređen sa prosekom od x životinja test grupe), ili porediš svaki uzorak sa svim drugim?
jao, sto volim ovakve odgovore...ne samo da ne pomognu (iako u naslovu teme jasno stoji pomoc), vec udju na temu samo da zarolaju ocima malo...Doooobro.... Zamislicu da nikad nisam upao na ovu temu i procitao pitanje. A onda i odgovor.....
za western koristim Image Quant, ver. 5.2 od Amersham-a, ali nisam zadovoljna...kad je hemiluminiscencija OK, ali za skenirane filmove mi daje tako nereproducibilne rezultate, i nikako da doteram background...uzas...
Statistička analiza
Drugi deo pitanja koje je malavelika postavila je, zapravo, bliska tvojoj oblasti, Paganko.
Pitanje je kako statistički analizirati podatke koje dobiješ Westernom iz više životinja. A odgovor koga sam ja dao (sa mojim znanjem, koje je bazirano na jednom datom ispitu iz osnovne statistike) je sledeći:
- ako se radi o poređenju proseka, koristi se studentov t-test. Dakle, ako sam izmerio nivo proteina u pet kontrolnih životinja, i uzeo prosek; pa sam onda isto uradio u pet životinja koje su primile neku intervenciju, i uzeo odatle prosek; dobijam dva broja, koja poredim pomoću t-testa.
- ako se radi o poređenju više životinja nezavisno, ANOVA.
Kako i zašto, i da li ovde ima problema, to bi ti mogao da objasniš mnogo bolje nego ja.![]()
ne govorimo backgroundu samih blotova, naravno da podesim konc. Ab' i Ab'', kao i da uradim blokiranje, najcesce 3-5% mleko, retko BSA, primarno Ab u bloking solution, itd, itd, vec o background-u koji ti softver omogucava da eliminses tako sto ga odredis prema svojim filmovima ili samom blotu, ao je sa STORM-a..naravno da koristim STOR kad god mogu, ali na zalost, ovo je Srbija, jos uvek ne moze naruciti odgovarajuca fluoroscentna Ab, koliko god hoces i da rade ok sa svim primarnim, tako da nekada moramo da idemo na filmove...skeniram ih na obicnom skeneru, naravno...Ovo više vuče ka metodologiji Westerna nego ka problemima sa softverom. Ako rešiš osnovnu stvar, neće biti potrebna ni komplikovana statistika.
Prvo, background, čime blokiraš? Ja sam svojevremeno uspevao da značajno smanjim background korišćenjem 3-5% BSA (čista frakcija IV) umesto mleka. Takođe, očigledne stvari tipa smanjiti koncentraciju primarnog i/ili sekundarnog AB (u jednom slučaju, jedini reproducibilan rezultat sam mogao da dobijem sa količinom AB sto puta manjom od minimalne preporučene u literaturi).
Drugo, skenirani filmovi - čime skeniraš? Laserski skeneri mogu da rade, ali standardni skeneri unose ogromnu količinu varijacije (u zavinosti od položaja tačke na filmu u odnosu na izvor svetlosti, i u zavisnosti od lokalne varijacije kvaliteta u prijemniku).
Takođe, zašto koristiš filmove uopšte? Mislim, ok, za dokumentaciju, ali direktno merenje je odavno prešlo na druge metode, bar u mom domenu. Hemiluminiscencija se meri direktno, a aktivnost radioizotopa pomoću fosforescentnih listova koji se posle skeniraju laserom (Typhoon, Storm, i slične mašinice).
Predpostavljam da bi MATLAB posluzio u tu svrhu, obzirom da je prakticno moguce sve uraditi, ako se dobro isprogramira.
ne govorimo backgroundu samih blotova,
. . .
ali na zalost, ovo je Srbija, jos uvek ne moze naruciti odgovarajuca fluoroscentna Ab, koliko god hoces i da rade ok sa svim primarnim, tako da nekada moramo da idemo na filmove...skeniram ih na obicnom skeneru, naravno...
Mislim da ima i Toolbox za te stvari...
bioinformatics toolbox bese to sto sam danas instalirao sa ostatkom MATLAB-a.
Ja nisam. Ali jesam Control System Toolbox, Simulink sa svim dodacima, itd....
Znam samo da ima odlican help za svaki modul pa i za BioInformaticsToolbox.