Quantcast

BIOGRAFIJA ALEKSANDRA VELIKOG HITNO POTREBNA!!!

loogyc

Zainteresovan član
Poruka
298
http://sr.wikipedia.org/wiki/Александар_Македонски - ovde imash mnogo vishe.. ;)

ISTORIJA


Aleksandar Veliki (Makedonski)


Aleksandar Veliki (Makedonski) - (365. g.p.n.e. - 323. g.p.n.e)

Vojni genije i izuzetni vođa Aleksandar postao je kralj Makedonije (države-grada u staroj Grčkoj) 336. g.p.n.e sa nepunih 20 godina. Nasledio je svog oca Filipa II koji je ubijen tokom priprema za rat sa Persijom (današnji Iran). Čim je preuzeo presto, počeo je da gradi izuzetno moćno i veliko carstvo koje se protezalo na velikom prostoru od Grčke do Persije i od Egipta do severne Indije.Aleksandar Veliki (Makedonski)

Aleksandar nije bio samo veoma uspešan vojskovođa i general. Obrazovanje je sticao kod čuvenog grčkog filozofa Aristotela i mnogo je doprineo razvoju kulture u svojoj državi. Osnovao je i podigao mnoge gradove, među kojima je najpoznatiji grad Aleksandrija u Egiptu, i širio je uticaj grčke kulture i filozofije širom Azije. U nastojanju da osvoji poverenje i naklonost pokorenih država i naroda, oženio se lepom azijskom princezom Roksanom.

Kada je 323. g.p.n.e umro od groznice u Vavilonu imao je samo 32 godine. Njegovi naslednici nisu bili u stanju da njegovo ogromno carstvo održe na okupu, pa je ono uskoro bilo izdeljeno na nekoliko zasebnih kraljevstava.
 

Top