Bioetičar: "Čist srpski genom" je besmislica, polovina Srba se već "izmješala"

zlatko01

Buduća legenda
Poruka
27.420
Svi smo mi Srbi. Ovako ili onako.
I ti si Bosanac pa brines o Srbiji i Srbima. Nide veze
tako mi svemocnog Allaha.mudro govoris Janko...neka te nas dragi Allah nagradi, ali u ovom svetu, a ne kad odes pod zemlju...dobra strana penzija od 4 000 evra, mada si ti vec penzioner neke zapadne drzave...kuca na obali jezera u Luganu, stan u Becu da budes blizu stare Juge...apartmani u Grckoj i Spaniji, da grejes stare kosti...dobar vid, da smekujes tvoje vrsnjakinje na plazi, negde na moru...neke dobro ocuvane babe iz Svedske ili Danske...nesto ce ti nedostajati, a to se ne moze kupiti?
 

marlon\p{Zs}

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.947

Bioetičar: “Čist srpski genom” je besmislica, polovina Srba se već “izmješala”​

REGIJA Autor:N1 Srbija30. nov 202216:51

Podijeli :​

1669823419-vojin-rakic-322970-750x421.jpeg
Izvor: Vojin Rakić (N1)


Usred dramatičnih političkih, ratnih, javnozdravstvenih i ekonomskih okolnosti, srbijanska javnost raspravlja o uvozu spermatozoida i jajnih ćelija, i to na dramatično nestručan način, ocjenjuje za portal N1 bioetičar i predsjednik Pokreta Novi 6. oktobar Vojin Rakić, reagujući na “kolekciju proizvoljnih tvrdnji koje se iznose o uvozu jajnih ćelija i spermatozoida u Srbiju”.

„Oglašavamo se i u ime Novog 6. oktobra i u ime Centra za bioetičke studije – kako jednog dana članovi imenovanog Pokreta i naučnog instituta ne bi sebi zamjerali što nisu reagovali kada su se u Srbiji dešavale sa bioetičke tačke gledišta gotovo nepojmljive stvari“,
ističe Vojin Rakić, koji je osnivač i direktor Centra za bioetičke studije.

Navodi da „teza o očuvanju ‘čistog srpskog genoma‘, šta god on bio, nije toliko ‘fašistička eugenika‘ koliko je besmislica“.
„Klasična eugenika, koju su radikalizovali Hitlerovi nacisti, podrazumeva da država propisuje kako treba da nam izgleda potomstvo (na primjer, visoki i plavi, uz sterilizaciju i/ili ubijanje onih koji ne zadovoljavaju te kriterijume) i ona naravno jeste moralno nakaradna”
, naglašava Rakić.
„Liberalna eugenika“, s druge strane, čiji je rodonačelnik je Nikolas Ejgar, ostavlja roditeljima mogućnost da biraju potomstvo i to, na primjer, putem predimplantacionog skrininga, napominje Rakić.

„Taj tip eugenike ne može se lako moralno diskvalifikovati, jer država ne propisuje kakvo potomstvo građani moraju da imaju. Uvoz jajnih ćelija i spermatozoida, načelno, također nije etički sporan. Gotovo polovina Srba ne živi ni u Srbiji, ni u okolnim zemljama. Svoj genetski materijal su, dakle, već ‘mješali‘, a i dalje ‘mješaju‘ sa ljudima koji nisu Srbi“, konstatuje Rakić.

„Suština nije u jajnim ćelijama, već u parama“

Rakić postavlja pitanje da li je pametnije plaćati strancima velike novčane iznose da bi ovdje donirali svoje reproduktivne ćelije ili je razumnije da država „za znatno manji novac“ motiviše građane Srbije da doniraju svoje reproduktivne ćelije.

„Jedino (bio)etičko pitanje je što takvog pitanja i nema. U pitanju je zamajavanje već zamajanog naroda: sve se to radi da oni koji bi trgovali inostranim reproduktivnim ćelijama, a zatim i iznajmljivanjem materica naših žena (jer mora u nečemu plod i da raste) napravili još jedan dobar biznis na račun ovog naroda. Drugim riječima, suština nije u ćelijama, nego u parama. Moraju se još više bogati obogatiti i siromašni osiromašiti. A narod svojim parama plaća uvoz onog što već ima u izobilju i što može čak i da izvozi“, zaključuje Rakić.

Osim toga, dodaje Rakić, sam koncept južnoslovenskog, a naročito srpskog DNK specijalne „čistoće“ potpuno je besmislen.
„U genetici postoji odavno usvojen koncept heterozisa, prema kome potomstvo nasljeđuje najbolje i superiorne osobine kombinacijom (“ukrštanjem”) nasljednih osobina veoma različitih roditeljskih komponeti. Drugim riječima, što različitiji „strani DNK“, to će potomstvo imati veću vjerovatnoću sticanja superiornih osobina koje roditelji nisu imali – za razliku od ukrštanja u bliskom srodstvu i na malim izolovanim prostorima (takozvani fenomen ostrva) kada se povećava vjerovatnoća akumulacije recesivnih mutacija, bolesti i degeneracije kod potomačkih generacija“, tvrdi Rakić.

Ipak, smatra da nema medicinskog razloga ili bilo kakvog javnog interesa za uvoz reproduktivnog genetskog materijala jer u Srbiji, kako kaže, postoji dovoljan broj spermatozoida i jajnih ćelija koji njihov uvoz čini potpuno izlišnim.

„Jajne ćelije i spermatozoidi, bilo domaće ili inostrane proizvodnje, neće riješiti pitanje nataliteta u ovoj zemlji. Problemi su mnogo složeniji, a uzrok jednostavan: ova država je nepoželjna da bi se u njoj ostalo i da bi se u njoj rađala djeca. Osim toga, u Srbiji već postoji specijalna banka reproduktivnih ćelija, ali prazna. Kažu da je prazna zato što nema donora“, ističe sagovornik portala N1.


https://ba.n1info.com/regija/bioeti...je-besmislica-polovina-srba-se-vec-izmjesala/
Ova država je nepoželjna da bi se u njoj ostalo i da bi se u njoj rađala djeca.

Tacna konstatacija
jos jedan srbin van srbije ko oni sa kvadrata
dovoljno da vim da mu je springer izdavao knjige
i da mu je brnaba bila domacin na konferenciji

cao.
 

Frtajler

Buduća legenda
Poruka
37.916
Jesi li znao da je Ukrajina bila zemlja br 1 kada su surogat majke u pitanju i uzimanja materica i tog reproduktivnog materijala. Taj ukrajinski je najtrazeniji gen
Uzimanje materica i tog reproduktivnih materijala

Ajde objasni tu mudroliju.
Nadalje, kakve veze surogat majke imaju s genetikom? Pa one se samo pećnice.
 

zemunski kej

Elita
Poruka
19.082
@JankoTheGreat a šta tebe briga za Srbe i Srbiju? Nit si Srbin nit živiš u Srbiji ili Republici Srpskoj.
Kako nije Srbin? Sta je onda? Janko je 24karatni Srbin ,znaci ono nema vlaske krvi ,cincarske a tek turske ni jedan gram.Mortolozima ne pripada jer su oni hriscani koje su doveli Turci iz Rumunije da cuvaju granicu sa Venecijom. Religija nije bitna kada govorimo o etnickom poreklu. Moguce da je njegova porodica muhadziri iz Srbije.
Bošnjaci su mešavina Vlaha, Roma i Turaka. Ponajviše. A ima i drugih. U prošlosti se pričalo kako su svi Štokavci bez obzira na versku pripadnost poreklom Srbi, a velika većina takozvanih Bošnjaka je neslovenskog porekla prema genetskim istraživanjima. Manje od 20% Bošnjaka je slovenskog porekla, haplogrupa R1a.
Skroz pogresno .Naprotiv ,najmanje su se mesali od trenutka kada su primili islam iskljucivo se zene i udaju u okviru svoje vere do pojave TITA. Nije tacno ni da su neslovenskog porekla. Srbi iz Srbije ,sadasnji Bosnjaci i S.Makedonci najblizi genetski narodi razlika ne postoji,sledeci Hrvati razlika oko 1%. Proverite na internetu.
 

Top