"Bili su gori od Nemaca": da li će Italija konačno da se suoči sa mračnom prošlošću i odgovara za zločine u Jugoslaviji?

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Banovan
Poruka
25.938

"Bili su gori od Nemaca": Da li će Italija konačno da se suoči sa mračnom prošlošću i odgovara za ZLOČINE U JUGOSLAVIJI?​


Za razliku od Nemačke, Italija nije bila prinuđena da se suoči sa svojom ratnom prošlošću - nije postojao italijanski ekvivalent Nirnberškom procesu. Ali to bi moglo da se promeni uskoro.
Decenijama su Italijani voleli da misle da su se njihovi vojnici tokom Drugog svetskog rata ponašali pristojno i saosećajno, za razliku od zločina koje su činile njihove nemačke kolege.
Bila je to utešna slika koju je ovekovečila popularna kultura, uključujući nagrađivani film Mediteraneo iz 1991. godine o vodu vojnika nasukanih na malom grčkom ostrvu koji dane provode igrajući fudbal pomoću morskih ježeva, zavodeći lokalne žene i kupajući se na Egeju.

Ali to je bio mit, rezultat kolektivne amnezije i zavaravanja.

Italija se sada suočava sa apelom da se suoči sa svojom prošlošću i da prizna da su njene trupe masakrirale civile, palile sela i pogubile zarobljenike tokom rata, vršile zločine koji su se u nekim slučajevima mogli porediti sa najgorim razaranjem nacista.

Grupa od 140 italijanskih, hrvatskih i slovenačkih akademika i istoričara pokrenula je apel za obeležavanjem 80. godišnjice invazije na Jugoslaviju, u kojoj su učestvovale italijanske, nemačke i mađarske snage.
Pisali su italijanskom predsedniku, premijeru i parlamentu pozivajući na iskreno priznanje i osudu zločina koje su počinili italijanski vojnici u Jugoslaviji nakon invazije aprila 1941. godine.

- Da bi poništila svoj poraz i činjenicu da je podržala pogrešnu stranu u ratu, Italija je pokušala da stvori sliku o sebi kao žrtvi rata - rekao je britanskom Telegrafu Erik Gobeti, jedan od istoričara koji su organizovali inicijativu.

Ratni zločini koje su počinili Italijani prigodno su zaboravljeni.

- To je slon u sobi. Italija je pretrpela kolektivnu psihološku traumu koju je od tada pokušala da ignoriše. Do danas ne postoji spomenik ili zapis o zločinima koje su izvršile fašističke snage u mestima poput Jugoslavije. Ništa – kaže Gobeti.

Zverstva koja su počinile italijanske snage dobro su dokumentovana, ali široj javnosti slabo poznata. Samo u Ljubljani i okolini hiljade zarobljenika je upucano, 8.000 Slovenaca je ubijeno, a 35.000 deportovano u koncentracione logore.

Italijanski general Mario Roata koga su u Jugoslaviji zvali "Zver" naređivao je ubistva i slanja u koncentracione logore na ostrvu Rab i drugde.

Italijani su tposlali desetine hiljada Slovenaca, Hrvata, Srba, Crnogoraca i drugih u koncentracione logore, uključujući mnoge žene i decu. Tada je jedan italijanski oficir napisao: „Svuda čujete ljude kako govore da su Italijani još gori od Nemaca.“

Za razliku od Nemačke, koja se bolno pomirila sa svojom ratnom prošlošću, Italija nije. To je delimično bilo zbog hitnosti perioda hladnog rata

Mnogi fašistički zvaničnici ostali su na funkciji. Nije postojao italijanski ekvivalent Nirnberškom procesu.
https://www.blic.rs/vesti/svet/bili...no-da-se-suoci-sa-mracnom-prosloscu-i/08p1dew

Prevod teksta sa desne strane "Glava za zub'' ( prim prevodioca Musolinijeva naredba da se na taj nacin Italijanska vojska sveti )nije bila samo prica cak i u oblastima, gde su nastanjeni ''italijanizovani'' Sloveni pre rata, vojna represija je zestoko podsticala zestoku granicnu mrznju, pogranicnog fasizma, sto je donelo epizodu poput ove.
Andrej Arko politicki komesar Oslobodilne fronte , kada je napadnut stab njegovog bataljona ( zona Tolmin, Slovenija ). Italijanski vojnici su odsekli nosili njegovu glavu i nosili za vreme trijumfa kroz sela te oblasti.

CFJ_pannelli_web_Pagina_07mmm (2).jpg

Italijani u okupiranoj Jugoslaviji, pod komandom Maria Roatta, su vršili iste zločine kao i ustaše.
CFJ_pannelli_web_Pagina_13.gif

Dokaz da su Italijanski fašisti činili zločine pod komandom Maria Roatta.
CFJ_pannelli_web_Pagina_08.gif

Danas mnogi u Srbiji revizionisti hoce da prikazu kako su Italijani ustvari bili ''good guys'' u okupiranoj Jugoslaviji..... :eek:
 

cronnin

Veoma poznat
Moderator
Poruka
10.839
Danas mnogi u Srbiji revizionisti hoce da prikazu kako su Italijani ustvari bili ''good guys'' u okupiranoj Jugoslaviji..... :eek:

Опет симплификација. Однос Италијана према различитим народима, политичким и војним факторима је био другачији, а и мењао се током рата.
 

Лекизан

Elita
Moderator
Poruka
22.275
a da li fašističke sluge, kao npr četnički vojvoda pop djujić, za koga ovde niko ne spori da je saradjivao sa italijanskim fašistima, bilo kako doprineo svojim sluganstvom gore nabrojanim fašističkim zločinima?
Како нико овде не спори то што си написао?
 

Njegos88

Zainteresovan član
Poruka
346
Талијане нико на планети не мрзи, али ова хрватска комунистичка будала покушава да нас Србе (народ коју презире) убеди да су војници који су штитили наше породице од најнасилније, поремећене, сјебане групе ђавола у историји човечанства - заправо лоши момци.

Замислите само менталну гимнастику коју мора да ради у његов глави када исписује ове мисли на папир и мисли да звучи „разумно“.

Друже, нисmo уплашени, неписмена ратна сирочад из Лике 41.god. Ваша лажна 'брига' о нама је можда функционисала у најгорим условима (kao у Другом светском рату), али нас више нећете преварити и искористити.
 

Njegos88

Zainteresovan član
Poruka
346
Која је разлика између споразума које су четници имали са Италијанима 1941-43 и партизана са истим Италијанима на истом подручју 1943-1945?

Зашто је ратни злочин што су Срби склапали споразуме са Италијанима када су САД, Велика Британија, Титови партизани са њима склапали исте споразуме 1943. године? Зашто нас називају сарадницима јер смо раније од свих приметили да Италијани заправо и нису тако лоши?

Зашто партизански нису колаборационисти када су склопили пакт са Бугарима 1944. године и дозволили да војска која је три године окупирала Србију пређе на њихову страну?

Знаш ли зашто? Због контекста. Због околности. Због варијабли. Због домаћинства. Због незгоде. Због стратегије.
 

Лекизан

Elita
Moderator
Poruka
22.275
Лепо, када имаш контакте са непријатељем за које знају и савезници и влада у Лондону, и још те упућују да то што боље искористиш за савезничку ствар онда то није колаборација.
 

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Banovan
Poruka
25.938
Талијане нико на планети не мрзи, али ова хрватска комунистичка будала покушава да нас Србе (народ коју презире) убеди да су војници који су штитили наше породице од најнасилније, поремећене, сјебане групе ђавола у историји човечанства - заправо лоши момци.

Замислите само менталну гимнастику коју мора да ради у његов глави када исписује ове мисли на папир и мисли да звучи „разумно“.

Друже, нисmo уплашени, неписмена ратна сирочад из Лике 41.god. Ваша лажна 'брига' о нама је можда функционисала у најгорим условима (kao у Другом светском рату), али нас више нећете преварити и искористити.
Gospodjo nemoj te pricati bajke.
IFasisticka Italija je pocinila brojne ratne zlocine i genocide na tri kontinenta. Talijene mrze od Afrike preko Azije do Balkana, sta su samo radi po Etiopiji, Libiji, Geckoj, Jugoslaviji.....

Italian concentration camps in Libya​

https://en.wikipedia.org/wiki/Italian_concentration_camps_in_Libya

Italian Genocide in Libya in the early 20th Century—Who knew? Now we do​

https://www.arabamerica.com/italian-genocide-in-libya-in-the-early-20th-century-who-knew-now-we-do/
Italian Fascist War Crimes in Ethiopia: A History of Their Discussion, from the League of Nations to the United Nations (1936-1949)
https://www.jstor.org/stable/41931229
page_1_thumb_large.jpg

Fascist Italian soldiers holding a beheaded Ethiopiam head - Copy.jpg

Fasisiticka Italija je ''dala svoj doprinos'' u genocidu protiv Jevreja
Hiljade italijanskih civila je ucestvovalo sa Nemcima u Holokaustu protiv Jevreja
Dr. Iael Nidam-Orvieto iz Yad Vashema kaze : Tesko mi je kada cujem kada Italijani kazu pobijeno je SAMO 8000 Jevreja u Italiji, to nije veliki broj
Fascist Italy and the Jews: Myth versus Reality
Da se ne prica kakve su pokolje radili Italijani od Slovenje do Crne Gore, a na Kosovu su palili Siptare da ubijaju i proterivaju Srbe. Da ne zaboravimo i Italijanske kon, logore gde su bila i deca koja su umirala.

Sedam decenija od zatvaranja fašističkog logora na Mamuli

. U teškim uslovima, hladnoj i memljivoj tvrđavi, bez hrane, preživljavalo se sa kriškom hljeba dnevno i kašikom tečnosti koja je trebalo da bude čorba, pa su se zatvorenici razbolijevali a najčešće od tifusa.
Logor Mamula postojao je sve do kapitulacije Italije, a logor na Prevlaci do 2. oktobra 1943. godine kada su ga Njemci raspustili. Šest dana po kapitulaciji Italije, u posljednjem trenutku prije dolaska Njemaca, logor na Mamuli je rasformiran, a prevoz logoraša organizovan je brodićima do Luštice i Rosa, a odatle za Zeleniku.
https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/sedam-decenija-od-zatvaranja-fasistickog-logora-na-mamuli

Italijani koji su doveli ustase na vlast su ''stitili nase porodice'''...................jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaooooooooooooooooooooooooooooooooo
 

Konstantin Veliki

Buduća legenda
Poruka
28.061
Da ostanemo u Jugoslaviji i kod Srba.

Tamo gde su Italijani bili okupaciona sila na balkanu ustaski pokolj nije se desio, zaustavljen je ili nikad nije imao te razmene kao na teritorijama koji su drzali Ustase i Nemci, da su se Srbi zamerili i Italijanima i oni Ustasama pustali slobodne ruke, pa mi bi sigurno dosli do one brojke od 1.000.000 mrtvih koje kruze internetom, a ne pravih cifre ustaskih zlocina od 400.000 - 500.000. Kako je Predrag J. Markovic reko, ja volim kad je manje ljudi nastradalo, posebno ako su Srbi. Uz to zaustavljeni su ustase uz vrlo male hrvatske gubitke, nije uzvraten genocid nad Srbima Hrvatima, kao sto mogu i Hrvati mnogo da kenjaju, velikih pokolja je bilo 1941/42 od strane Cetnika i Partizna (naprimer Partizani Kule Fazlagic 3000 mrtvih) nad Muslimanima i veci masakri nad Hrvatima su cinili Partizani i to na kraju rata naprimer Blajburg, sve ostalo su fatamorgane. Naravno sve u kontekstu velicini zlocina koji su bili drugi.

I sad zamisli Cetnici i Partizani vode u centralnoj Srbiji borbu bez ikakvog vida nad civilne zrtve, u Crnojgori Italijani sami krene ka istrebljenju ili Nemci i Ustase kazu ne znate to i preuzmu stvar. U Backoj Madjari pojacaju nasilje.

Pa ozbiljno sta bi od Srba ostalo, gore bi prosli od Jevreja i Roma. Pa Srbi preko Drine i imaju procentualne gubitke ko Jevreji 30-40 % cele populacije, a Jevreji celog sveta.

Da strasno je sta je bilo u Etiopiji i Italiji, ali jedan crnogorski vladika ne bi mogao na tome menjati nista.

Pa malo budi ozbiljan.

U Italiji do "Fall Achse" nije bilo Holokausta i to tvrde svi ozbiljni jevrejski istoricari.

Strasnog antisemitizma da ali ne pokusaj istrebljenja.
 

Лекизан

Elita
Moderator
Poruka
22.275
Gospodjo nemoj te pricati bajke.
IFasisticka Italija je pocinila brojne ratne zlocine i genocide na tri kontinenta. Talijene mrze od Afrike preko Azije do Balkana, sta su samo radi po Etiopiji, Libiji, Geckoj, Jugoslaviji.....

Italian concentration camps in Libya​

https://en.wikipedia.org/wiki/Italian_concentration_camps_in_Libya

Italian Genocide in Libya in the early 20th Century—Who knew? Now we do​

https://www.arabamerica.com/italian-genocide-in-libya-in-the-early-20th-century-who-knew-now-we-do/
Italian Fascist War Crimes in Ethiopia: A History of Their Discussion, from the League of Nations to the United Nations (1936-1949)
https://www.jstor.org/stable/41931229
Pogledajte prilog 1208137
Pogledajte prilog 1208138
Fasisiticka Italija je ''dala svoj doprinos'' u genocidu protiv Jevreja
Hiljade italijanskih civila je ucestvovalo sa Nemcima u Holokaustu protiv Jevreja
Dr. Iael Nidam-Orvieto iz Yad Vashema kaze : Tesko mi je kada cujem kada Italijani kazu pobijeno je SAMO 8000 Jevreja u Italiji, to nije veliki broj
Fascist Italy and the Jews: Myth versus Reality
Da se ne prica kakve su pokolje radili Italijani od Slovenje do Crne Gore, a na Kosovu su palili Siptare da ubijaju i proterivaju Srbe. Da ne zaboravimo i Italijanske kon, logore gde su bila i deca koja su umirala.

Sedam decenija od zatvaranja fašističkog logora na Mamuli

. U teškim uslovima, hladnoj i memljivoj tvrđavi, bez hrane, preživljavalo se sa kriškom hljeba dnevno i kašikom tečnosti koja je trebalo da bude čorba, pa su se zatvorenici razbolijevali a najčešće od tifusa.
Logor Mamula postojao je sve do kapitulacije Italije, a logor na Prevlaci do 2. oktobra 1943. godine kada su ga Njemci raspustili. Šest dana po kapitulaciji Italije, u posljednjem trenutku prije dolaska Njemaca, logor na Mamuli je rasformiran, a prevoz logoraša organizovan je brodićima do Luštice i Rosa, a odatle za Zeleniku.
https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/sedam-decenija-od-zatvaranja-fasistickog-logora-na-mamuli

Italijani koji su doveli ustase na vlast su ''stitili nase porodice'''...................jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaooooooooooooooooooooooooooooooooo
Због чега онда Јевреји а и Срби беже из НДХ у италијанску зону?
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.